Elektro-akustični nastop Luciena Gaudiona »Draw Lines«

Vljudno vabljen/-a na elektro-akustični nastop Luciena Gaudiona, zvočnega umetnika in soustanovitelja založbe DAATH Label, ki bo potekal v petek, 18. 7. 2014, ob 21. uri v Salonu uporabnih umetnosti, Glavni trg 1 v Mariboru. Dogodek pripravlja kolektiv Otto-Prod v sodelovanju s SoboZaGoste Maribor.

Salon uporabnih umetnosti tokrat gosti enourni dogodek prostorske glasbe, ki bo nastajala s pomočjo posebej za prostor izdelanega akuzmonija (sistema zvočnikov). Dogodek z naslovom »Draw Lines« predstavlja uvod v glasbo »musique concrète«, ki nam jo bo s pomočjo panoramskega pregleda zvočnih izdaj od 50-ih do danes  predstavil Lucien Gaudion.

Ko je leta 1948 Pierre Schaeffer dodal glasbi, ki jo je izumil, pridevnik Concrète, je želel poudariti, da je ta nova glasba nastala iz konkretnega zvočnega materiala, iz slišanega zvoka in se šele nato približala abstraktnim vrednostim glasbe. To je ravno obratno od klasične glasbe, ki se začne kot abstrakten koncept in notni zapis, kateremu sledi konkretna glasba.

Lucien Gaudion (živi in ustvarja v Marseillu, Francija)
»Umetnostne in vizualne prakse so številna sredstva, skozi katere je moč raziskovati nove glasbene teritorije. Moje raziskovanje preizprašuje vzporednico med konceptom in percepcijo. Materiali, ki jih uporabljam, njihove fizične lastnosti in njihova razporeditev v prostoru predstavljajo glasbene particije. Te particije so osvobojene kulturnega razcepljanja in dovoljujejo neposreden odnos z glasbo na zaznavni ravni brez zapisane glasbe kot posrednika.«

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov