SobaZaGoste in Otto-Prod/La Vitrine: spoznaj Pierra-Étienna Morella in Yanna Leguaya, rezidenčna umetnika meseca junija in julija

V četrtek, 26. 6. 2014, te ob 18:00 vljudno vabimo v galerijo Hladilnica v Kulturni center Pekarna na otvoritveni dogodek petega poletnega programa WORKING HOLIDAYS, ki je posvečen predstavitvi umetnikov Yanna Leguaya (Bruselj) in Pierra-Étienna Morella (Berlin).

Z dogodkom se začenja poletni program gostujočih umetnikov, ki bosta v juniju in juliju 2014 v sklopu slovenskega gostovanja razvijala svojo umetniško prakso. Umetnika bosta na dogodku predstavila svoje dosedanje delo in svoje trenutne interese ter raziskovanja. Oba umetnika zanimajo različne vrste sistemskih struktur in možnosti manipulacije teh struktur na podlagi empiričnih poskusov. Dela, ki so na ogled v sklopu večera MEET THE ARTISTS, se ukvarjajo z orodji in pritiski arhitekturnih trenj znotraj galerijskega prostora. V sodelovanju z Louise Drubigny.

Yann Leguay (živi in ustvarja v Bruslju, Belgija)
www.phonotopy.org
www.artkillart.tk
V Bruslju živeči umetnik Yann Leguay kot svoj medij izraza uporablja zvok (sound art). Skozi performanse, instalacije, videe in predmete želi realnost postaviti na glavo, zato mu je založba Consumer Waste nadela vzdevek »media saboteur«. Ne ozira se na norme zvočnega medija in za ustvarjanje zvoka pogosto izkorišča industrijske stroje: z uporabo električne brusilke uniči prižgani mikrofon ali pa namesto gramofona uporabi kar mehanizem trdega diska. Tudi njegova izdaja plošč je primerno uporniška: izdal je 7-inčno ploščo brez luknje za vrtilno os in vinilko s skalpelom vrezanih »zvočnih« zarez. S svojo založbo plošč Phonotopy raziskuje konceptualne pristope k beleženju glasbe na vinilke, v povezavi z založbo Artkillart pa občasno sodeluje pri oblikovanju serije DRIFT, kjer s prekrivanjem ritmov na eni sami plošči ustvari možnost naključnega predvajanja.

Pierre-Étienne Morelle (živi in ustvarja v Berlinu, Nemčija)
www.pemorelle.com
Pierre-Étienne Morelle skozi akcije, performanse in instalacije raziskuje koncept predvidljivosti napak. Ob sodelovanju občinstva metodično eksperimentira s snovnimi karakteristikami neobdelanih materialov (karton, les, guma) in z uporabo osnovnih fizikalnih sil razvija velikokrat absurdno eksperimentalne izide.
Pierre-Étienne Morelle je rojen 1980 v Château-Thierry v Franciji. Živi in ustvarja v Berlinu, kjer od 2012 vodi Nun alternativne umetniške produkcije.
Izbrane razstave: Le Cyclop de Jean Tinguely, 2013; Kunstraum Enblanco, 2012; Frac Lorraine, 2011; La Condition Publique, 2010.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov