Razstava Tuja telesa

Vabljen/-a na ogled razstave Tuja telesa v Galeriji K18. Razstava je skupen mednarodni projekt štirih avtorjev, in sicer: Sare Žičkar, Mateja Jarca, Jade Clisson in Ane Beltrán Porcar. Razstava bo odprta do 25. 7. 2014, in sicer vsak dan od torka do petka med 10. in 12. uro ter med 14. in 16. uro (v času Festivala Lent med 14. in 18. uro).

Skupna razstava je projekt štirih umetnikov, ki ustvarjajo z različnimi mediji: risanje, slikanje in video. Prevladujoča tematika je telo. Umetniki se ne zanimajo za popolno, lepo telo, kot je to bilo v antiki in klasičnem obdobju, temveč jih navdihuje tujost telesa. Telo ni le prazna lupina, temveč tudi vsebina, ki sporoča, kaj vse se v ljudeh skriva (tako v umetniku kot v gledalcu): odtujenost, disintegracija, degeneracija itd. Stisnjena, objeta, zatirana, izpostavljena, telesa in čustva so vedno predmet raziskovanja in iskanja.

Sara Žičkar (Slovenija) ilustrira podobe ljudi in živali. Za razstavo Tuja telesa je pripravila še posebej nenavadne like z deformirani telesi in izrastki. Njen namen je, da gledalca ob opazovanju njenih del spravi do nelagodja, hkrati pa ob ilustracije postavlja humorna besedila.

Matej Jarc (Slovenija) uporablja video in zvok, da opazovalca pretrese ob deformirani podobi človeškega obraza.

Jade Clisson (Francija) s pomočjo risb opozarja na zatiranje človeka. Njene risbe vzbujajo občutke nelagodja, kar je še dodatno poudarjeno s pripisom ob slikah, ki risbam prinašajo kanček ironije in humorja.

Ana Beltrán Porcar (Španija) se ukvarja predvsem s slikanjem mitoloških motivov in prikazom družbenih predstav o ženskah.

Kustosinja razstave: Clementine Clenet (Francija) je študirala umetnostno zgodovino in kuratorstvo. V Franciji je že pripravila nekaj razstav, predvsem v okviru študija. K razstavi Tuja telesa je želela pritegniti različne umetnike, ki delajo z različnimi mediji, vendar s skupno tematiko. Iskala je umetnike iz različnih okolij, da bi lahko pripravila razstavo s čim bolj raznolikimi slogi ustvarjanja: slike, video in risbe.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov