Razprava o socialističnih alternativah: podružbljanje bank

Vabljen/-a na okroglo mizo o podružbljanju bank, ki bo potekala v prostorih MISC INFOPEKA, v četrtek, 19. 6. 2014, ob 18. uri. Na okrogli mizi bosta govorila Marko Kržan in Sašo Furlan.

Kot vse kapitalistične ustanove imajo tudi banke dvojni značaj. Po eni strani so plačilne storitve, varčevanje, kreditiranje itn. del infrastrukture, brez katere si ni mogoče zamisliti vsakdanjega delovanja podjetij in prebivalstva. Po drugi strani pa so del sistema izkoriščanja, prepreka racionalnemu gospodarjenju in dejavnik, ki povzroča krize. Še več, bančni sektor ni kateri koli sektor, ki bi zasledoval svoje parcialne interese, ampak je tista gospodarska dejavnost, ki opravlja posle kapitala na sploh. Monopolistične banke so danes prav tak vzvod za podrejanje držav in gospodarstev, kot so bile v času, ko jih je Lenin opisal kot hrbtenico imperializma.

Če banke niso kateri koli sektor, ampak sektor, ki opravlja posle kapitalističnega razreda nasploh, je jasno dvoje:
1) da se kapitalističnega mračnjaštva sicer ne bomo znebili z reformo bank, a da po drugi strani
2) podružbljanje bank bolj kot kateri koli drugi korak prispeva k odpravi kapitalizma in izgradnji bolj človečne družbe.

Marca letos se je v Ljubljani sestala skupina aktivistov, da bi začrtala način in cilje podružbljanja bančnega sektorja. Ključne točke nastajajočega programa so:
1) podržavljenje vseh bank, razen resnično zadružnih in lokalnih;
2) zamenjava vseh upravnih in nadzornih organov z novimi, neposredno voljenimi in v vsakem trenutku zamenljivimi delegati;
3) zamenjava profitnega motiva gospodarjenja z načrtno koordinacijo;
4) če ta program ni uresničljiv znotraj evrskega območja s podružbljenjem ECB-ja, ga je treba izvesti na ravni države!

Vabljen/-a!

Za socialistično alternativo!

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov