StopTrik MFF preddogodek v Mariboru

Vljudno vabljen/-a na tretji preddogodek StopTrik MFF, v petek, 13. 6. 2014, ob 21. uri, na dvorišče Vetrinjskega dvora. V primeru dežja bo projekcija prestavljena v dvorano Vetrinjskega dvora. Več o programu si lahko prebereš tukaj.

StopTrik MFF je platforma, posvečena umetnosti stop motion animacije. Ta specifična analogna tridimenzionalna tehnika konstituira unikaten in avtonomen medij, ki je vreden posebne pozornosti ter ločene refleksije. Unikatnost žanra leži v kombinaciji resničnosti in iluzije. Tridimenzionalni objekti so najprej fotografirani sličico za sličico, nato pa oživljeni skozi prikaz gibanja, kar posega v samo bistvo kinematografske izkušnje. Prvi eksperimenti s stop motion animacijo segajo približno sto let nazaj, danes pa ima omenjena tehnika status visoko cenjene umetniške zvrsti z bogato tradicijo. Med profesionalnimi animatorji in amaterji ohranja aktualnost navkljub invaziji sodobne tehnologije in 3D animacije.

StopTrik MFF je bil ustanovljen leta 2011 v Mariboru in je eden izmed samo dveh evropskih festivalov, posvečenih stop motion animaciji. Od samega začetka sta bila osnovno vodilo organizacije festivala tudi mreženje in partnerstvo na lokalni, nacionalni in internacionalni ravni. StopTrik MFF se je tako v samo treh letih razvil v festivalsko platformo, ki se odvija v dveh evropskih državah, spodbuja medkulturni dialog, izmenjavo izkušenj in programa.

StopTrik MFF 2014:
Maribor, Slovenija: 3.–5. oktobra 2014, Naskov dvorec in dvorana Gustaf, Kulturni center Pekarna.
Njepolomice, Poljska: 24.–26. oktobra 2014, Center besede in zvoka (Malopolskie Centrum Dzwieku i Slowa)
Bielsko-Biała, Poljska: 7.–9. novembra 2014

Producent: Pekarna magdalenske mreže
Koproducenti: AGD Gustaf, Narodni dom, MKC Maribor

Program:
Fly Mill, Anu-Laura Tuttelberg, Estonija, 2012, 7’17”
Mr. Cat & The Jackal’s Bad Man He Comin’, Daneille Jacobs, Marius Burger Joubert (Yesterfang Puppetry & Animation), 2011, Južna Afrika, 4’26’’
My Strange Grandfather, Dina Velikovskaya, Rusija, 2012, 8’40”
Paper Scratch, Brane Solce, Slovenija, 2012, 2’40”
Rabbit and Deer, Peter Vacz, Madžarska, 2013, 16’15”
Poisson vert, Rogier Can Der Zwaag (100 % Halal), 2012, Nizozemska, 2’51’’
Zaplecze/ The Back Room, Mike Kren, Mirjam Beker, 2011, Austrija, 5’55’’
Blok/ Flip-Flat, Paulina Ziółkowska/ (PWSFTviT), 2012, Poljska, 1’18’’
The Box – Poltergeist, dadomani studio, 2012, Italija, 3’
Boles, Špela Čadež, Slovenija, 2013, 12’30”

Fly Mill, Anu-Laura Tuttelberg, Estonija, 2012, 7’17”
Mlinar, živeč v starem vodnem mlinu, peče dnevni kruh in vzgaja račke, ki jih želi nekega dne izpustiti. Vendar pa na polju poleg njegovega doma lovci lovijo ptice.

Mr. Cat & The Jackal’s Bad Man He Comin’, Daneille Jacobs, Marius Burger Joubert (Yesterfang Puppetry & Animation), 2011, Južna Afrika, 4’26’’
Materiali, uporabljeni v filmu, so živalske kosti, konjske dlake, les, ovčji organi in piščančja peresa – vse, kar je lahko bilo najdeno na lokaciji snemanja. Film je narejen iz natanko 8340 fotografij, ki jih je posnel fotograf Bruce Geils, Flyinghorse Photography. Music: Mr. Cat & The Jackal.

My Strange Grandfather, Dina Velikovskaya, Rusija, 2012, 8’40”
Kreativna oseba se največkrat zdi čudna, smešna in malo nora. Tudi prijatelji in družinski člani je ne razumejo vedno in se je pogosto sramujejo. A vendar zna včasih ustvariti pravcati čudež – četudi iz smeti.

Paper Scratch, Brane Solce, Slovenija, 2012, 2’40”
Igra s papirjem. Zvok mečkanja in praskanja.

Rabbit and Deer, Peter Vacz, Madžarska, 2013, 16’15”
Zajec in Jelen živita srečno in brezskrbno, dokler Jelena ne obsede iskanje formule za tretjo dimenzijo. Njuno prijateljstvo je tako postavljeno na preizkušnjo. Jelen se po nepričakovani nesreči znajde v novem, njemu neznanem svetu. Ločena z dimenzijama morata prijatelja zopet najti pot drug do drugega.

Poisson vert, Rogier Can Der Zwaag (100% Halal), 2012, Nizozemska, 2’51’’
Potovanje skozi osvetljen gozd. Glasba: Nobody Beats The Drum

Zaplecze/The Back Room, Mike Kren, Mirjam Beker, 2011, Austrija, 5’55’’
Črn zaslon. Odprejo se vrata. Svetloba od znotraj osvetljuje silhueto moškega, ki vstopi v prazno, neugledno sobo z rumenimi tapetami. Razgled skozi edino okno odkriva pogled na drevo pred opustošenim mestom. Nenadoma se zaprejo vrata edinega izhoda.

Blok/Flip-Flat, Paulina Ziółkowska/ (PWSFTviT), 2012, Poljska, 1’18’’
Dan življenja nekega stanovanja.

The Box – Poltergeist, Dadomani studio, 2012, Italija, 3’
Box in Dox večino svojega časa preždita na kavču pred televizorjem. Oba trpita za močno odvisnostjo od televizije, kar se odraža preko njunega obnašanja in reakcij, ki so polarne. Box uporablja televizijo, da lahko zaspi, medtem ko je Dox žrtev svoje neustavljive potrebe po spreminjanju kanalov. Oba potrebujeta televizijo, čeprav za različne namene.

Boles, Špela Čadež, Slovenija, 2013, 12’30”
Filip živi v revni soseski, a sanja o pisateljski slavi in razkošnem življenju v uspešnem predelu mesta. Nekega dne na njegova vrata potrka soseda Tereza, ostarela prostituka, ki se ji želi Filip izogniti za vsako ceno. Tereza ga prosi, da ji napiše pismo za njenega zaročenca. Filip se strinja. Vse bi bilo v redu, če se ne bi Tereza teden kasneje ponovno pojavila na njegovem pragu s prošnjo, da napiše odgovor na prejšnje pismo.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov