Udarniška Filmopeka vabi

Udarniška Filmopeka te vabi, da se v sredo, 28. 5. 2014, ob 18.00 uri v Kinu Udarnik udeležiš ogleda filma Surova balada. Filmu bo sledilo predavanje filmskega kritika, Damijana Vinterja.

MISC INFOPEKA, Pekarna Magdalenske mreže, pripravlja v sodelovanju z Zavodom Udarnik filmske večere s predavanji, s skupnim imenom UDARNIŠKA FILMOPEKA, ki bodo potekali enkrat mesečno in so namenjeni predvsem mladim, prav tako pa tudi vsem ostalim ljubiteljem filma.

Filmska umetnost je v kontekstu lepih umetnosti dandanes v šolstvu povsem spregledana, kljub temu da opazovalcu omogoča vpogled v časovno in prostorsko oddaljene svetove, spodbuja čustveno vrednotenje, prispeva k boljši tehnični podkovanosti in najpomembneje: spodbuja kritično mišljenje. Vrzel, ki nastaja ob pomanjkanju filmske vzgoje v okviru obveznega izobraževanja, skušamo zapolniti z omenjenimi filmskimi večeri, ki bodo mladim na njim prijazen način in ob strokovnem vodstvu približali to vrsto umetnosti.

V sredo, 28. 5. 2014, si bomo ob 18. uri ogledali film Surova balada (Badlands, r.: Terrence Malick, ZDA, 1973, 35 mm, barvni, 94 min).
Naivna in nedolžna najstnica Holly (Sissy Spacek) se v zakotnem mestecu nekje v Južni Dakoti prepušča romantičnim sanjarijam. Nekega dne sreča Kita (Martin Sheen), neprilagojenega in do onemoglosti všečnega mladega kriminalca, ki jo povsem očara. Potem ko Kit obračuna z njeno družino, skupaj pobegneta v divjino, kjer se ona še naprej vdaja romantičnim klišejem o večni in usodni ljubezni, on pa nadaljuje s svojim krvavim pohodom.
Film je eden najbolj hvaljenih prvencev novega Hollywooda – v svoji hladnokrvnosti je pretresljiva zmes meditativne, visoke pesmi o ljubezni, ki poteka na ozadju krvoločne ruralne resničnosti. Malick je Surovo balado posnel s pomočjo množice malih investitorjev in po resničnih dogodkih – umorih mladega, razrvanega, sfantaziranega obrobneža Charlesa Starkweatherja, ki so ga usmrtili leta 1959, in njegovega 14-letnega dekleta Carol Ann Fugate, ki je trdila, da je bila le njegova talka, je za Kinotečnik zapisal Marcel Štefančič, jr.

Predavatelj Damijan Vinter je priznan slovenski filmski kritik, soavtor in sovoditelj številnih televizijskih in radijskih oddaj o filmu, nekdanji programski vodja Kinematografov Maribor in Koloseja Maribor ter nenazadnje izjemen poznavalec in ljubitelj filmske umetnosti. Na predavanju nam bo celostno predstavil tokratni film, predavanju pa bo sledila tudi diskusija.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov