Pekarna Potopisi (potopisi, ki to niso): Odprava študentov medicine v Malavi

Potopisniki in študentje medicine te v sklopu Festivala prostovoljstva v četrtek, 22. 5. 2014, ob 19.00 vabimo v prostore MISC INFOPEKA na potopis o odpravi študentov medicine v Malavi. Ogledali si bomo tudi film in fotografije, ki so jih študentje posneli na odpravi.

»Ne moreš narediti vsega, lahko pa narediš nekaj.«
neznani avtor

Študentje medicine, Špela, Matej, Barbara, Urša, Tini in Blanka, so se poleti 2013 odpravili na trimesečno odpravo v afriško državo Malavi. V mestecu Kasungu in okoliških vaseh so prebivalcem nudili osnovno zdravstveno oskrbo.

Študetje so o odpravi posneli film z naslovom »Malavi – tam, kjer je srce doma, ki je več kot le zgodba o njihovem delu v tej državi. Je zgodba o tamkajšnjih ljudeh, o tegobah in radostih življenja v eni najrevnejših držav sveta. Je zgodba o tem, kako lahko majhna dobra dejanja spreminjajo življenja in povezujejo ljudi. Napovednik filma je na voljo na sledeči povezavi: http://vimeo.com/83262128, več o odpravi študentov pa si lahko ogledaš na: http://www.malawi2013.si/.

Malavi spada med najrevnejše države sveta, kjer so bolezni vzrok za visoko umrljivost tako otrok kot odraslih. Največje breme predstavljajo nalezljive bolezni, kot so tuberkuloza, malarija, HIV/AIDS in druge tropske bolezni. Omenjene bolezni najbolj prizadenejo prav mlado in aktivno prebivalstvo. Zavedati se moramo, da danes znamo marsikatere izmed omenjenih bolezni preprečiti, pozdraviti ali vsaj upočasniti njihovo napredovanje, vendar je za to potrebna skrbna in pravočasna zdravniška oskrba, ki pa v Malaviju predstavlja velik problem. V državi sta v povprečju namreč le 2 zdravnika na 100.000 prebivalcev.

Potopise pripravljajo prostovoljke in prostovoljci MISC INFOPEKA. Razbijamo stereotipe! Vstop prost!
Spremljaš nas lahko tudi na http://www.facebook.com/pekarnapotopisi.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov