Pekarna Potopisi (potopisi, ki to niso): Narcipisno perfordavanje U, ganda

Pekarna Potopisi te v sodelovanju s projektom Narcissus vabijo na parodijo potopisnega predavanja o Ugandi, ki bo v četrtek, 24. 4. 2014, ob 19. uri, v prostorih MISC INFOPEKA. Zaželena je udeležba s čim več pametnimi telefoni, tabličnimi računalniki in drugimi najsodobnejšimi pripomočki.

Si predstavljate življenje brez elektrike, brez tekoče vode, brez najosnovnejše infrastrukture? Vse to je še vedno značilno za večino Ugande. Svoje vtise in izkušnje iz te dežele bo na malce drugačnem predavanju predstavil Jaka Andrej Vojevec, gledališki režiser in so-avtor projekta Narcissus, ki proučuje in analizira vidike patološkega narcisizma v sodobni družbi.

»Uganda, skrivnostna dežela v srcu Afrike, ki leži ob obali Viktorijinega jezera, kjer je tudi domnevni izvir Nila, največje reke na svetu. Večina ljudi je že slišala za Idi Amina. Morda tudi za gorile in predvsem v zadnjem času za homofobne izpade ugandske vlade. A kaj v resnici veste o tej državi, ki po obliki in lokaciji spominja na podočnjak na Afriški konjski glavi? Kaj veste o njeni flori in favni, o podnebju, o njenih raznovrstnih ljudeh, jezikih in kuturah? Kaj veste o družbeno politični in gospodarski situaciji, o infrastrukturi in naravnih danostih, o duhu in telesu, koži in kosteh te zibelke prastarih civilizacij in plemenskih skupnosti? Verjetno ne kaj dosti. Zato sem šel tja in se pozanimal namesto vas, da bi preveril, ali gre res za deželo neverjetnih nasprotij ali pa le za zahojeno vukojebino, ki se ji je bolje ogniti v širokem loku.«

Potopisni performance U, ganda je pravzaprav parodija na temo potopisnih predavanj. Kot del širšega projekta o patološkem narcizmu se odreka običajnemu naklonjeno-nevtralnemu odnosu ob predstavitvi obiskane dežele. S tem odpade fasada politične korektnosti in kvaziobjektivnosti značilna za ta format in sprosti se prostor za vse predsodke, stereotipe in (pol)nezavedne predstave. Kot tak pa postane tudi parodija samega sebe, saj namesto dežele, ki naj bi jo predstavljal, v pravi narcistični maniri v resnici ves čas izpostavlja samega sebe in neusmiljeno secira lastno patologijo. Kot del eksperimentalnega performativnega projekta Narcissus se tudi odpoveduje običajnemu ex-catedra načinu podajanja in išče načine, kako še drugače vplesti in pritegniti gledalce.

Potopise pripravljajo prostovoljke in prostovoljci MISC INFOPEKA. Razbijamo stereotipe! Vstop prost!
Spremljaš nas lahko tudi na http://www.facebook.com/pekarnapotopisi.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov