Varna točka

Če se znajdeš v kakršnikoli težavi ali stiski na mestni ulici ali na poti iz šole, če se izgubiš ali si priča kaznivemu dejanju, če imaš težave z sošolci, učitelji ali starši, če te je strah ali pa si samo žalosten/na se zateči k nam v »Varno točko« in nam zaupaj svoje skrbi. Skupaj se bomo pogovorili, prepoznali probleme in poiskali rešitev. Kar pogumno…

UNICEF Slovenija razvija projekt Mreže otrokom prijaznih mest, ki predstavlja mrežo, v katero so združena mesta, ki so za eno ali več let pridobila naziv »Otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto«. V letu 2009 se je mreži pridružilo tudi naše mesto.

Projekt je nastal po zgledu italijanskih otrokom prijaznih mest, kjer se je izkazalo, da že sam obstoj nekaj varnih točk v mestu pripomore k boljšemu občutku, da je otroku oziroma mladostniku vedno na razpolago varno zavetje, ki pa ni nujno njegov dom. Bodisi da se otrok ali mladostnik izgubi in želi poklicati starše bodisi da potrebuje prijazen nasvet, zdravniško oskrbo, informacijo ali pa je celo žrtev kaznivega dejanja – otroku ali mladostniku, ki je v težavah, bo varna točko vedno nudila zatočišče in njeni uslužbenci pomoč.

Varne točke so javni prostori, namenjeni otrokom in mladostnikom, da se vanje zatečejo v primeru, ko se znajdejo v kakršnikoli težavi ali stiski na mestnih ulicah; bodisi da so se izgubili, da jim grozijo sovrstniki, ne morejo priti domov ali v stik s starši, so bili priče kaznivemu dejanju.

Varna točka nudi v času odprtja brezplačno konkretno pomoč otrokom in mladostnikom: možnost brezplačnega telefonskega klica v sili, koristne informacije, možnost pogovora, možnosti, da otrok oziroma mladostnik v primeru, da se počuti ogroženega, počaka na starše/prijatelje/sorodnike…

Cilj varne točke je, da blaži otrokovo ali mladostnikovo trenutno stisko in ga napoti na druge organizacije, kjer lahko išče in dobi strokovno pomoč.

Ciljna skupina so otroci in mladostniki v starosti med 5 in 18 let, ki zaradi osebne stiske potrebujejo nasvet ali pomoč.

Varna točka ima na vidnem mestu označen status »Varna točka«.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 8, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

Koristne povezave:

UNICEF Slovenija: http://www.unicef.si/vsebina/108/Varne%20to%C4%8Dke

MISC INFOPEKA 2021 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov