Stopinje mesta: predavanje “Zgodovina Maribora skozi arhitekturo”

Stopinje mesta vabimo na predavanje »Zgodovina Maribora skozi arhitekturo« v sredo, 26. 2. 2014., ob 17:00, v prostorih MISC INFOPEKA.

Preko prazgodovinskih artefaktov in antičnih ostankov vile rustice pod Pohorjem, se bomo s predavateljico Mojco Štuhec posvetili izoblikovanju srednjeveškega mestnega jedra, poudarili pomen mestne utrjenosti v času Turkov ter pogledali, v kolikšni meri so baročne in rokokojske slogovne zapovedi oblikovale mestna pročelja. Z nastopom 19. stoletjem bomo pogledali razloge za pričetek širjenja mesta navzven in razložili osnovne urbanistične zakonitosti za oblikovanje modernega mesta. Karakteristike pestrega in predvsem naglega razvoja sodobnega Maribora bomo spoznavali v treh krajših časovnih obdobjih preteklega stoletja ter v desetletju in pol, ki je sledilo do danes.

Mojca Štuhec, u.d. umetnostna zgodovinarka in konservatorka, se ukvarja z zgodovino arhitekture Maribora, iz česar pripravlja magistrsko nalogo z naslovom »Arhitektura in urbanizem v Mariboru v obdobju 1846-1918«.

Stopinje mesta so program prostovoljcev MISC INFOPEKA. Vabljen/-a! Udeležba je brezplačna.Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov