Predavanje ”Rajsko otroštvo – peklensko mladostništvo«

Predavanje dr. Viljema Ščuke, ki ga pripravljamo v okviru “Cikla izobraževanj za uspešno delo in življenje z mladimi” v četrtek, 17. 10. 2013, od 10:00 do 12:00 v naših prostorih, nam bo podalo ključne napake permisivne vzgoje in nas opremilo z metodami, ki spodbujajo pri otrocih in mladostnikih kompetence za razvoj zdrave osebnosti.

Vljudno vabljeni mladinski delavci, vzgojno-izobraževalni in socialno-varstveni delavci, prostovoljci, starši oziroma vsi, ki se profesionalno srečujete z mladimi.

Rok prijave je 14. 10. 2013 na infopeka@infopeka.org.

Vsebina predavanja:

Živimo v burnih časih hitrega razvoja tehnologije, ki naj bi omogočila ljudem manj naporno življenje, a smo zaradi čedalje večje odvisnosti od tehnologije zanemarili osnovno človeško poslanstvo, ki pomeni odvisnost od lastne pameti in modrosti. Tehnologija nam omogoča boljše bivanjske pogoje, manj fizičnih naporov, daljše življenje, ne more pa zagotoviti njegove kakovosti. Ljudje naj ne bi bili več nagonska bitja, ampak naj nas bi k dejavnostim in hotenjem usmerjala čustva. Spodbudo za neko dejavnost sprožijo čustva nelagodja, saj se želi človek že od nekdaj znebiti dolgotrajnejšega nelagodja. Če ustreznega nelagodja ni, ni težnje po dejavnosti oz. potrebe po vedno novem prilagajanju na pogoje lastnega organizma in na pogoje okolja.

Če je vzgoja permisivna in dopušča otroku že v zgodnjem otroštvu takojšnjo zadovoljitev določenih potreb ali želja, se bo otrok naučil izsiljevati, saj ne bo vajen potrpežljivosti v stiski. S popuščanjem ne izražamo otrokom ljubezni, ampak jim z razvajanjem vsiljujemo odvisnost od drugih, ko se naučijo priti do zadovoljitve z izsiljevanjem odraslih in z ustrahovanjem okolice. Širše okolje se takemu vedenju razvajenih otrok upre, mladostniki pa se na zahteve okolja odzovejo z odpori in agresivnostjo, nemalokrat z zlorabo tobaka, drog in alkohola. Takšno vedenje pomeni moteno ravnovesje v biokemičnem dogajanju v možganih in zmanjšano možnost za ozaveščenost možganskih biokemičnih dogajanj. Naravne poti vzgoje so tiste, ki upoštevajo nemoten potek dogajanj v možganih in urijo pri otrocih zmožnosti (kompetence), ki jih spodbujajo k razvoju zdrave osebnosti.

Cilji:

– spoznati ključne napake permisivne vzgoje,

– spoznati metode, ki spodbujajo pri otrocih in mladostnikih kompetence za razvoj zdrave osebnosti.

Urnik:

Trajanje Aktivnost
10:00 – 10:10 Uvod v predavanje
10:10 – 11:30 ”Rajsko otroštvo – peklensko mladostništvo«
11:45 – 12.00 Vprašanja in odgovori, izmenjava izkušenj

O predavatelju:

Viljem Ščuka je zdravnik, ki je svojo strokovno dejavnost usmeril v raziskovanje in razvoj zdravega načina življenja otrok in mladostnikov, se specializiral v šolski medicini, dispanzerski metodi dela in psihoterapiji. Raziskuje socialne bolezni, ki so posledica neustrezno naravnih družbenih odnosov nasploh in izbranega življenjskega sloga posameznikov. Kritično je naravnan do permisivne (popustljive) vzgoje, ki je podlaga potrošniškega vedenja in do neoliberalnega odnosa politike do zdravstva in šolstva, kar je vzrok za odklone v čustvovanju in vedenju otrok in mladostnikov ter za čedalje pogostejše psihosomatske težave odraslih. V Novi Gorici je v okviru javne zdravstvene službe osnoval dispanzer za otroke z razvojnimi težavami, organiziral ambulanto za obravnavanje bolezni odvisnosti od drog in iger na srečo. Zadnja leta se ukvarja s preventivo socialnih bolezni, izgorelostjo in projekti za oblikovanje osebnosti.
Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov