Predavanje “Javni sektor in izobrazba na prostem trgu”

Predavanje, ki ga pripravljamo v okviru »Cikla izobraževanj za uspešno delo in življenje z mladimi« v sredo, 9. 10. 2013, od 17:00 do 20:00 v naših prostorih, je namenjeno seznanjanju, kako ekonomske prakse in ravnanja spreminjajo način delovanja in cilje v javnem šolstvu ter drugih področjih javne sfere.

Predavanje Andreja Adama in Aleksandre Žorž je namenjeno usposabljanju mladinskih delavcev, učiteljev mentorjev, pedagoških in svetovalnih delavcev ter mladih, ki delate z drugimi mladimi.

Rok prijave je 7. 10. 2013 na infopeka@infopeka.org.

Vsebina predavanja:

Na začetku predavanja si bomo ogledali BBC-jev drugi del dokumentarnega filma “Past: Osamljeni robot” (“The Trap: The Lonely Robot”, 2007) znanega britanskega politologa in dokumentalista Adama Curtisa. Serija »The Trap« se v treh enournih delih ukvarja s preiskovanjem stanja stvari v današnjem svetu s poudarkom na konceptu in definiciji svobode. V drugem delu »Osamljeni robot« se Curtis osredotoči na devetdeseta leta in odločitev politike, da bo idejo svobodnega trga prenesla tudi na preostala področja našega življenja (npr. zdravstvo, šolstvo). Nadzorno nam prikaže, kako se je načrt ustvarjanja svobodne demokratične družbe prostega trga spremenil v družbo ljudi robotov, kjer se s pomočjo številk uravnavajo tudi naša čustva. Predstavljene so posledice novih družbenih pravil in vzpostavljanja industrije lajšanja njenih simptomov, katere namen je normalizirati človekovo obnašanje. Da bi se ljudje, predvsem otroci, obnašali bolj družbenim normam predvidljivo.

Filmu bo sledilo predavanje Andreja Adama in Aleksandre Žorž, v katerem nam bosta prikazala, kako se politike prostega trga skušajo uveljaviti tudi v naši državi. In kako počasi, a učinkovito spodkopavajo naš javni sektor. Prisluhnili bomo posledicam neoliberalizacije javnega sektorja, predvsem na področju šolstva, kjer je z vidika kapitala kakovosten proizvod šolskega sistema posameznik, ki bo prisiljen ohraniti in reproducirati družbeni sistem, obstoječa oblastna družbena razmerje razmerja in to ne le iz dneva v dan, temveč tudi miselno, v svojih projekcijah prihodnosti, kjer ostaja – ta podjetnik samega sebe – za vselej priklenjen na vlaganje vase, na izgradnjo lastnih kompetenc.

Cilji:

– spoznati neoliberalne trende, ki spreminjajo šolski sistem v aparat neoliberalne kontrarevolucije,

– razmisliti o lastni vlogi delovanja ter predlagati možne spremembe in ukrepe.

Urnik:

Trajanje

Aktivnost

17:00 – 18:30

Ogled filma “Past: Osamljeni robot”

18:30 – 20:00

Predavanje z razpravo

O predavateljih:

Andrej Adam, dipl. univ. prof. filozofije in sociologije, predavatelj na ruški in ravenski gimnaziji. Je avtor številnih socioloških in filozofskih del, člankov, prevodov. Objavlja v Dialogih, Filozofiji na maturi, Delu, Večeru, Katedri, ČKZju, Mladini, Šolskih razgledih in reviji Otrok in knjiga. Leta 2009 mu je dolenjska revija Rast podelila nagrado za angažirano prozo.

Aleksandra Žorž, absolventka geografije in filozofije, predsednica društva Zofijini ljubimci. Je vodja projekta »Partnersko kmetovanje« in »Časovna banka Maribor« ter soustvarjalka številnih humanističnih dogodkov (»Zofijini bralni večeri«, »Upor v demokracij«, »Zofijini humanistični večeri«, »Spoznavanje Marxa in Nietzscheja«, »Delo-kapital-komunizem«).

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov