EVS – Evropska prostovoljna služba

Akcija Evropska prostovoljna služba iz programa MLADI V AKCIJI ti omogoča, da postaneš prostovoljec/ka v drugi državi za obdobje do 12 mesecev. V zameno za tvoj čas in trud, ti program krije stroške bivanja, prevoza v tujino in domov, prehrano in žepnino, lokalni prevoz na delo in z dela, zdravstveno in nezgodno zavarovanje, med projektom pa ti je omogočen tudi brezplačni jezikovni tečaj in veliko drugih učnih priložnosti v medkulturnem okolju.

Naša organizacija ima status gostiteljske in pošiljajoče organizacije, kar pomeni, da ti v bazi akreditiranih projektov pomagamo najti primeren oziroma želeni projekt v drugi državi, vzpostavimo ali ti pomagamo vzpostaviti kontakt z gostiteljsko organizacijo, te seznanimo s tvojimi pravicami in dolžnostmi, ti uredimo zavarovanje, vozovnico in vizo, če je potrebna, in ti zagotovimo udeležbo na usposabljanju pred odhodom.

Več o programu lahko izveš tudi tukaj.

Gostimo:

V Pekarni-magdalenske mreže smo letos sprva gostili tri prostovoljce, ki so se nam pridružili v oktobru 2010 in z EVS-projektom zaključili konec septembra 2011, in sicer Olgo in Michala iz Poljske ter Zoltana iz Madžarske. V Mariboru so uresničili obilo velikih načrtov in ostali še kar nekaj časa po zaključku svojega EVS-a. Trenutno gostimo Katrin iz Nemčije in Nebojšo iz Srbije, ki bosta vesela, če jih boš kontaktiral/a, morda za druženje, kakšno informacijo o tem, kako je delovati v projektu EVS, ali pa povabil/a h kakšnemu sodelovanju. Nebojšu lahko vsako sredo ob 19:00 prisluhneš tudi na Radiu MARŠ (95,9 Mhz), kjer ima svojo redno radijsko oddajo, Bitka za Maribor – Marš na Dravo. Še bolje pa, da na naši spletni strani nato pa v živo preveriš, kaj v svojih projektih pravzaprav prostovoljci počnejo, vsi so namreč zanimivi! Z nami bosta do konca avgusta 2012.

Življenje, mišljenje in delo, nora doživetja, fotografije, pričevanja, utrinke … vseh EVS-prostovoljcev Pekarne-magdalenske mreže lahko spremljaš na PEKARNINEM EVS BLOGU.

Dogodke, ki jih organizirajo, pa najdeš na PEKARNINI SPLETNI STRANI. Če te EVS zanima, pa bodi pozoren/-a tudi na program Pekarna Potopis, v katerem naši bivši prostovoljci javno predstavljajo svoje EVS-izkušnje v tujini.

Pošiljamo:

Septembra 2010 sta na enoletno gostovanje, ki ga omogoča program Mladi v akciji, odpotovali dve slovenski prostovoljki. Živa Čonkaš v kulturni center P60 v Amstelveen (Nizozemska), kjer je sodelovala v projektu “Globalstage”, Barbara Omerzu pa v Dublin (Irska), kjer je sodelovala v projektu in organizaciji “Aisling Project”. Obe sta se vrnili konec avgusta 2011.

Septembra pa so v tujino odpotovali še trije naši prostovoljci, Nataša in Niki v Žilino (Slovaška), kjer sodelujeta v kulturnem centru Stanica, in Petra v Mechelen (Belgijo), kjer se je pridružila projektu »Promote diversity and interculturalism through games for children«.

Želimo si, da bi vsem našim prostovoljcem, tako tistim, ki jih organizacije gostijo v tujini, kot tistim, ki jih gostimo sami, celotna EVS izkušnja prinesla obilo izjemnih izkušenj in jim ostala v lepem spominu.

Če bi tako kot Niki, Petra, Barbara in Živa tudi ti rad odšel/odšla v tujino kot EVS prostovoljka/prostovoljec in iščeš pošiljajočo organizacijo, se lahko vsak delovni dan med 10:00 in 18:00 obrneš na nas.

Z veseljem ti bomo pomagali in saj veš: “V brezmejnem nebu so oblaki videti obsežnejši in včasih imenitno odsevajo krivino zemlje” (Paul Shepard: Man in the Landscape).

Na voljo smo ti v Mladinskem informacijsko-svetovalnem centru INFOPEKA, Trg revolucije 9, Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, evs@pekarna.org.

EVS je enkratna priložnost, zato jo izkoristi. Le malo poguma je potrebnega in nepozabna izkušnja bo tvoja za vedno!

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Trg revolucije 9, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

POVEZAVE:
Nacionalna agencija MOVIT, Mladi v akciji
Evropski mladinski portal
Evropska komisija
Generalni direktorat za izobraževanje in kulturo
Urad RS za mladino

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov