Že imaš svoj Indeks neformalnega izobraževanja NEFIKS?

V NEFIKS vpisuješ vse, kar delaš poleg šolskih in študijskih obveznosti. Uporabnost indeksa je večstranska, služi namreč tvoji osebni evidenci, v veliko pomoč pa ti bo tudi pri iskanju zaposlitve. Indeks NEFIKS je na voljo v fizični obliki, lahko pa na povsem enostaven in brezplačen način dostopaš do e-Nefiksa in vpisuješ pridobljena neformalna znanja kar preko spleta. Pri nas ga lahko kupiš od ponedeljka do petka od 10:00 do 16:00.

Modra knjižica neformalni indeks NEFIKS je sistemsko orodje za beleženje neformalnega učenja za mlade. Posameznik lahko s pomočjo indeksa sistematično in na enem mestu zbere vse, kar je poleg rednega sistema izobraževanja še počel. V praksi to pomeni, da v modro knjižico vpisuje vsa svoja neformalno pridobljena znanja in spretnosti.

Indeks NEFIKS je namenjen različnim uporabnikom: dijakom, študentom, nezaposlenim in tudi drugim od 14. leta starosti naprej, ki se zavedajo pomembnosti in nujnosti beleženja pridobljenega znanja.

V indeks se vpisujejo znanja s šestih različnih področij:

– Pridobivanje znanj z aktivnim državljanstvom in odgovornim delom na projektih,
– Pridobivanje znanj z delom (delo preko mladinskih in študentskih servisov, pogodbeno, honorarno delo, ostale delovne izkušnje),
– Pridobivanje znanj v organiziranih oblikah izobraževane (tečaji in seminarji),
– Pridobivanje znanj na taborih in s prostovoljnim delom,
– Pridobivanje izkušenj v tujini,
– Ostali načini pridobivanja znanj.

Indeks je vsestransko uporaben:

– Osebnostna rast in razvoj posameznika: skozi izkušnje, ki jih pridobivamo skozi neformalno učenje osebnostno rastemo, v obdobju mladosti pa je to za razvoj posameznika še posebej pomembno. NEFIKS je pripomoček, s katerim mlad človek vsak trenutek, predvsem pa pri pomembnih odločitvah (za nadaljnje formalno izobraževanje, pri iskanju dela in prakse) pridobiva samozavest za pravilne odločitve.

– Življenjepis: imetnik bo imel v indeksu vpisano, kje se je izobraževal, kaj vse je v svojem življenju počel in kakšne izkušnje si je nabral. Na tem področju indeks služi imetnikovi osebni evidenci izobraževanj in drugih aktivnosti, ki se jih je udeleževal. Pri iskanju zaposlitve mu služi kot verodostojen dokument, s katerim delodajalcem predstavi svoje znanje in kompetence, ki si jih je pridobil na neformalen način.

– Gradnja kariere in zaposlovanje: Skozi neformalno učenje posameznik odkriva lastne interese in veselje. To so prvi in osnovni koraki pri načrtovanju poklicne poti. NEFIKS omogoča, da je na željo imetnikov indeksa in zainteresiranih delodajalcev mogoče posredovati med iskalci in ponudniki določene zaposlitve. Tako je lastnika indeksa npr. ekonomist(a)ko, lahko tudi študent(a)ko, ki se je veliko izobraževal/-a na področju retorike, mogoče obvestiti o tem, da npr. ustreza pogojem, pod katerimi na neki banki iščejo kandidat(a)ko za zaposlitev.

Cena Indeksa neformalnega izobraževanja NEFIKS je 6,00 EUR.

Uporabniki so NEFIKSOVO največje orožje!

nefiks promocijsko mesto logo za spletno stran

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

Uporabne povezave:

– Zavod Nefiks:http://www.nefiks.si

– Talentiran.si: http://www.talentiran.si

MISC INFOPEKA 2021 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov