Udeležili smo se usposabljanja: »Mladinske izmenjave: CIRKUS ALI »CIRKUS«

Zavod MOVIT  je v začetku meseca aprila v Kranju organiziral usposabljanje, s katerim so želeli poudariti vlogo mladinskih izmenjav, kot orodja za proces neformalnega učenja v mladinskem delu.

Usposabljanje sta vodila izkušena trenerja Alenka Oblak in Sašo Kronegger, pridružila pa sta se nam tudi gosta – Mojca Kambič iz Nacionalne agencije ter Janez Škulj, direktor Nacionalne agencije programa MVA.

Mladinski delavci in mladinski vodje, ki smo se udeležili usposabljanja, smo imeli priložnost na svoji koži izkusiti metode neformalnega učenja in reflektirati lastni učni proces, za boljšo podporo mladim pri njihovem učenju, raziskovanju lastne umeščenosti v skupnosti in aktivni participaciji v družbi.

Ali mladinsko delo v današnji družbi lahko primerjamo s cirkusom? In kaj sploh je cirkus? Kaos in zmešnjava, ko nam življenje uhaja izpod nadzora in imamo občutek, kot da smo se znašli sredi cirkusa? Morda pa je novodoben cirkus postal samo še ena izmed komercialnih ustanov potrošniške družbe, kjer otrokom prodajajo postano sladkorno peno in razstavljajo izmučene eksotične živali…

Projekti in programi, namenjeni mladim, ne bi smeli biti sami sebi namen, izvabljati iz mladih čim več denarja in jih spreminjati v družbo konformističnih državljanov, kjer vsaka izstopajoča posebnost izzove efekt črne ovce. Kot pravi Janez Škulj, direktor: »Ne bodite taki Slovenci… Sprašujte, sprašujte, sprašujte!«

Ne bodimo tiho. Podvomimo, postavimo na glavo vse, če je potrebno. Mladi ustvarjamo svet. Torej – ustvarimo cirkus – mobilno in zavestno družbo, ki potuje ter odkriva svoje skrite želje, potenciale in talente. Pokažimo se v svoji najboljši luči! Zakaj smo posebni in drugačni? Kaj dela nas – nas?

V razmislek:

http://www.youtube.com/watch?v=fllDB3FK7pI

http://www.youtube.com/watch?v=qh_gHAo-niQ

Sara Atanasković, prostovoljka MISC INFOPEKA

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov