Delavnice “Gledališče zatiranih”

MISC INFOPEKA in KUD Transformator te 16., 17., 23. 4. in 24. 4. 2013, med 16:00 in 20:00 vabita na delavnice Gledališča zatiranih.

Začetke tehnik gledališča zatiranih se pripisujejo Augustu Boalu in segajo v 60-ta leta v Brazilijo. Uporablja  se kot orodje za družbene spremembe na individualni, lokalni in globalni ravni. Različni pristopi in tehnike, kot so Forumsko gledališče, Časopisno gledališče, Slikovno gledališče, Nevidno gledališče, Mavrica želja ipd., se uporabljajo za družbeni in politični aktivizem, reševanje sporov, terapijo in zagovorništvo. Gledališke tehnike so prilagojene za ne-igralce in uporabljajo univerzalni jezik gledališča za spodbujanje kritičnega mišljenja in dialoga, ki se osredotoča na analizo, in ne na podajanje odgovorov.

Delavnico bo vodila kulturologinja Barbara Polajnar, KUD Transformator. KUD Transformator deluje predvsem s pomočjo tehnik gledališča zatiranih, s katerimi želi transformirati posameznike in družbo. V društvu je do sedaj najbolj aktivna gledališko-aktivistična skupina Transformator, ki z gledališkimi predstavami ter akcijami, ki vedno aktivno vključujejo gledalce, deluje kot ‘gledališče na klic’. Na delavnicah se bomo seznanili s pojmom gledališča zatiranih, uvodom v estetiko gledališča zatiranih, Slikovnim in Forumskim gledaiščem ali Nevidnim gledališčem. Cilj štiridnevne delavnice je z udeleženci zasnovati krajšo aktivistično akcijo v javnem prostoru, ki bo predvidoma izvedena v maju. Udeleženci pa bodo pridobili tudi znanja, ki jih bodo lahko tudi nadalje samostojno uporabljali.

Rok prijave je 12. 4. 2013 na infopeka@infopeka.org.

Delavnice so del projekta “Beremo s teto Roso-knjižnica s čitalnico z družbeno-angažirano literaturo in družbeno-transformativne oblike izobraževanj”, ki je del programa EPM Maribor 2013.

Info: MISC INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže, Ob železnici 8, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.orgwww.infopeka.org .

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov