Predavanje “Če gradbincev ne bi imeli…”

V okviru projekta “Urbaniziraj zase!”, ki je del programa EPM Maribor 2013, se bo v ponedeljek, 15. 4. 2013, ob 17:00, na Srednji gradbeni šoli in gimnaziji Maribor odvilo tretje predavanje “Če gradbincev ne bi imeli…”, ki ga bo izvedel Ciril Ambrož, vodja delavnic.

Izdelki gradbenikov spremljajo človeštvo že od prazgodovine, intenzivno od neolitika naprej, saj si je človek gradil najprej domovanja predvsem iz materiala, ki mu je bil blizu ter ga je lahko obdelal in vgrajeval. Skozi zgodovino je rasla zahtevnost uporabnikov in zgrajenih objektov. Kjerkoli smo danes, ali želimo kam priti, smo odvisni od zgrajenih objektov. Povsod nas  obdajajo objekti, ki visoko štrlijo v zrak, ali se po njih prevažamo, iz njih dobivamo električno energijo, ali si privežemo čoln ob pomolu, se primemo za rob bazena..in še veliko več je različnih gradbenih izdelkov, ki so jih ljudje zgradili in jih še gradijo. Prav gradbeniki smo najbolj spremenili obličje zemlje. Iskreno, ne vedno najbolje.

Gradbeništvo kot panoga se ukvarja z načrtovanjem, gradnjo in vzdrževanjem objektov. Vsak delež je enako pomemben, saj sta zamisel in načrt odločilna za kasnejši izgled in funkcijo, gradnja je ponavadi najdaljši, najdražji, najtežji in najzahtevnejši proces. Ko je gradnja končana se objekt preda v uporabo. Ne glede kako, iz česa, kako, za koga je objekt zgrajen, se po času uporabe pokažejo sledi obrabe. Zato je potrebno objekte vzdrževati, prenavljati, obnavljati, kar je enako zahtevno, kot prej opisane dejavnosti. Za vse to je potrebno veliko znanja, spretnosti  in mehanizacije. Kot vsega, se je tudi tega potrebno naučiti. Veliko različnih znanj je potrebnih za izdelavo načrtov, spretnosti in občutka za dober izgled objekta, veliko poznavanja materialov in spretnosti ter orodja za njihovo vgradnjo od temelja do strehe. Les, beton, kamen, železo, umetni materiali, steklo, barve in keramika so materiali, ki sestavljajo večino objektov. Vse je potrebno dobro načrtovati, vgraditi in obdelati, da je uporabnikom všeč in je tudi uporabno.

Gradbene šole dajo za vse to temeljno znanje in spretnosti za delo ali za nadaljevanje šolanja.

Predavatelj, Ciril Ambrož, ki te bo popeljal skozi čare deficitarnega poklica gradbinca, je učitelj in vodja delavnic v Srednji gradbeni šoli in gimnaziji Maribor, rokodelec, opazovalec in zapisovalec lepega  predvsem skozi fotografijo.

Zaželene so prijave na infopeka@infopeka.org do 14. 4. 2013. Več o samem projektu na https://www.facebook.com/UrbanizirajZase,  kjer si lahko prebereš vtise in ogledaš utrinke prejšnjih predavanj, ter nas spremljaš.

Info: MISC INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže, Ob železnici 8, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.orgwww.infopeka.org .

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov