Predavanje “Od zamisli do izvedbe – arhitektura za vsakogar”

V okviru projekta »Urbaniziraj zase!«, ki je del programa EPM Maribor 2013, bomo v sredo, 27. 3. 2013, ob 16:00, v naših prostorih gostili dr. Kajo Pogačar, univ. dipl. inž. arh., ki nam bo na zanimiv način predstavila arhitekturo, ki je za vsakogar.

Laična predstava o arhitektu je tista, da zna lepo risati. Vendar je to, če sploh, samo delček njegovih vrlin.  Kaj obsega delo arhitekta in kako poteka proces načrtovanja objektov od zamisli do izvedbe, kdo vse je vključen v ta proces,…?

Na primeru nekaterih idejnih (KC Pekarna) in izvedenih projektov bomo skušali odgovoriti na zastavljena vprašanja in orisati poklic arhitekta in njegova področja delovanja. Predstavili bomo projekt »Prenove mestnih interierjev«, ki je v letu 2012 potekal pod okriljem EPK in v katerem so sodelovali študenti študijskega programa arhitektura s Fakultete za gradbeništvo (UM). V okviru projekta so napravili idejne zasnove za prenovo 10 gostinskih, razstavnih in prodajnih prostorov znotraj starega jedra mesta Maribor. Lastniki prostorov, ki so se za prenovo odločili, so v ta namen dobili cca. 1000 EUR podpore in tako so v nadaljevanju 6 prostorov tudi prenovili.

Iskanje inovativnih, kreativnih in pragmatičnih rešitev je v času recesije na področju arhitekturnega ustvarjanja še toliko bolj razburljivo, zato vabljeni na predavanje.

Predavateljica dr. Kaja Pogačar je zaposlena na Katedri za arhitekturo, Fakultete za gradbeništvo. Delujoča je tudi na področju arhitekturnega projektiranja, naj omenimo samo nekatere realizacije (v soavtorstvu): Hiše v vrsti v Radvanju, nizkoenergijski vrtec v Lendavi, prenova PC Slavija,.. Obenem je s sodelavci prejela 1. nagrado na natečaju za nov mariborski Akvarij in terarij, kakor tudi za prenovo treh objektov v kompleksu KC Pekarne (Hladilnica, Gustaf in MC).

Vabljen/-a na predavanje, ki te bo presenetilo! Zaželene so prijave na infopeka@infopeka.org do 26. 3. 2013. Več o samem projektu na https://www.facebook.com/UrbanizirajZase .

Info: MISC INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže, Ob železnici 8, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org, www.infopeka.org .

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov