Kaj smo mladi odločevalcem pedlagali na temo okolja?

Tudi v Mariboru se je odvilo lokalno srečanje Mladi o okolju, kjer smo mladi z zanimivimi predlogi in podanimi ukrepi navdušili mariborske odločevalce.

V sredo, 27. 2. 2013, smo se zbrali mladi (prostovoljci MISC INFOPEKA, dijaki II. gimnazije Maribor, dijaki Biotehniške šole Maribor, obiskovalci programov MISC INFOPEKA) z namenom, da bomo svoje želje, ideje in predloge, kako izboljšati naše okolje, kakor tudi probleme s katerimi se soočamo na temo okolja predstavili odločevacem. Skozi triurno srečanje nas je vodila trenerka Kaja Cunk. V prven delu nam je pripravila Loesje – ogrevalne igre in kreativno pisanje besedil, kjer smo na predvsem drugačen in zanimiv način prispevali svoje ideje in razmišljali o okolju. Nekateri Loesje predlogi, ki so nastali: Na odpad s tistimi, ki mečejo vse v isti koš. Koliko uporabnega pravkar čaka na odpad? Ali lahko že jeseni požene pomlad? Če ne bomo začeli skrbeti za vraga, bo vse šlo k okolju.

Med odmorom smo si privoščili suho in sveže sadje, domače pecivo iz Zadruge Dobrina in nekaj tekočine, da smo navlažili suho grlo, ter neformalno poklepetali.

V drugem delu smo se razdelili v dve skupini, kjer smo oblikovali ukrepe. V sami diskusiji so se nam pridružili odločevalki gospe Suzana Prajnc in Nina Gornik iz Medobčinskega urada za varstvo okolja in ohranjanje narave  in gospa Irena Bartok iz podjetja Snaga d.o.o.. Z odločevalci je bilo sodelovanje zelo zanimivo in interaktivno. Na podlagi urne dikusije smo oblikovali sledeče ukrepe: Predstavitev kemičnih snovi v živilih in njihovi učinki na telo: SEM TO, KAR JEM., Center ponovne uporabe kosovnih odpadkov in Možnost vračila denarja: Kavcija na odpadno embalažo.

Srečanje je bilo zelo poučno, uporabno in zanimivo, saj smo mladi izkazali velik interes o udeležbi tudi na nacionalnem srečanju, ki bo 4. in 5. 4. 2013 v Ajdovščini. Se že veselimo!

Projekt Mladi o okolju v sodelovanju z mladinskimi organizacijami ob podpori Nacionalne agencije programa Mladi v akciji in Urada RS za mladino izvaja Mladinski svet Slovenije. Med novembrom 2012 in aprilom 2013 prireja 12 lokalnih srečanj po celo Sloveniji ter s tem odpira prostor za dialog med mladimi in odločevalci na temo okolja in zdravega življenjskega sloga mladih.

Vabljeni k ogledu utrinkov lokalnega srečanja Mladi o okolju v Mariboru.

Info: MISC INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže, Ob železnici 8, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org, www.infopeka.org .

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov