Predavanje “Les je produkt narave, če ga ne bi bilo, bi ga morali izumiti”

V okviru projekta “Urabniziraj zase!”, ki je del programa EPM Maribor 2013, bomo v sredo, 13. 3. 2013, ob 16:00, v prostorih Lesarske šole Maribor izvedli prvo predavanje “Les je produkt narave, če ga ne bi bilo, bi ga morali izumiti”.

Danes, ko svet več nima časa, drevesa uživajo v svoji brezčasnosti. Les, ki nam ga ponujajo  nam omogoča različne možnosti ustvarjanja.

Vedno znova se čudimo oblikam, barvam, vzorcem,vonjem in teksturi. Vedno znova se čudimo lesu in njegovim lastnostim in uporabnosti.

Niko Torreli je nekoč rekel: Če ne bi bilo lesa, bi ga morali izumiti.

Lesarstvo je lahko zelo zanimivo, še posebej kadar spoznamo različne možnosti ustvarjanja v lesu. V samem uvodu predavanj bomo  spoznali  možnosti ustvarjanja v oblikovanju pohištva in njegovi funkcionalnosti, dodatnih možnosti estetskih dodatkov kot so intarzije in inkustracije, spoznali bomo načine rezbarjenja in uporabe rezbarskih dodatkov v snovanju pohištva.

Izdelava lesenih glasbil zna biti izziv za marsikaterega mladega glasbenika . Ali so leseni modni dodatki lahko modna uspešnica? Tradicionalne metode lesenih konstrukcij in možnosti kombinacije le teh v skupne novejše izdelke in designe. Ali vemo, kaj lahko pomeni slogan »Uporabi me še enkrat«. Ročno delo, kdaj, kaj  in kako, se še nam vedno izplača? Spoznavanje površinske obdelave nekoč in danes, efekti in zanimive ideje za dom. Kaj potrebujemo za izdelavo visokokakovostnih unikatnih izdelkov-primer svetovno znane šole Chippendale. V iskanju svojih sposobnosti, se bo predavanje dotaknilo vseh, ki v sebi odkrivajo strokovne zmožnosti in talent. S predstavljenimi primeri dobre prakse v Sloveniji, bomo dokazali, da znamo in zmoremo izdelati visoko kakovostne izdelke, ki so cenjeni v svetovnih merilih. (primer Seaway, Carthago, Novem car)

Predavanje, ki ga bo izvedel predavatelj Jesenik Zlatko, bo obogateno z izkušnjami, ki  si jih je predavatelj nabiral doma in v tujini na različnih usposabljanjih. Zaposlen kot laborant in mentor praktičnega pouka bo predavanje podkrepil s primeri iz prakse. Vabimo vse,  ki se želite spoznati z bogato širino ustvarjanja in oblikovanja v lesarstvu.

Zaradi lažje priprave in odhoda na lokacijo predavanja so zaželene prijave na infopeka@infopeka.org do 12. 3. 2013. Predavanje bo zelo zanimivo in poučno, zato se prijavi, saj tega res ne smeš zamuditi!

Info: MISC INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže, Ob železnici 8, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org, www.infopeka.org .

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov