Refleksija: “SOHO”, mednarodno usposabljanje za podporo v EVS projektih

Od 6. do 10. 2. 2013 smo se mladi iz Azerbajdžana, Bosne in Hercegovine, Makedonije, Francije, Nemčije, Islandije, Italije, Lihtenštajna, Luksemburga, Moldove, Poljske in seveda Slovenije udeležili mednarodnega usposabljanja za podporo v EVS projektih, ki se je odvijalo v centru Rima, Italiji.


Intenzivno usposabljanje je zajemalo različne aktivnosti. Trenerja Darko Markovič, iz Srbije, in Barbora Stemper Bauerova, iz Avstrije, sta nam preko različnih metod učenja, kot so igre, delo v skupinah,  kvizi, študijski primeri in simulacije predstavila program Mladi v akciji, predvsem, kaj je novega na tem področju, koncept Evropske prostovoljne službe, kako izbrati ustreznega prostovoljca za našo organizacijo (iz tega vidika, da se bo EVS prostovoljec/-ka počutil vredu in ustvarjal, kakor tudi z vidika zadovoljstva organizacije),  kakšna podpora je nudena organizacijam in kako nuditi podporo EVS prostovoljcu/-ki.  Razvijali smo tudi naše kompetence (znanje in veščine), katere bodo povečale kvaliteto projektov.

Sama struktura izobraževanja je bila izjemno dobro zasnovana, saj je bilo v samo izobraževanje vključena nenehna participacija udeležencev, kakor tudi kratek ogled čudovitega mesta. Predstavniki organizacij in držav smo predstvili naše programe ostalim udeležencem, ter tako ponudili priložnosti sklepanja internacinalnega partnerstva.

Zadnji dan usposabljanja so nam popestrili z “Farwell party”. “Zabava” je bila namenjena predstavitvi svoje države in neformalnemu druženju predstavnikov organizacij. Vsak predstavnik je prinesel hrano ali pijačo, ki predstavlja njihovo državo, ter na podlagi tega na kratko opisal svojo državo in njene dobrote.

Vabljen/-a k ogledu utrinkov usposabljanja in ogleda mesta.

Avtor: Katarina Dobrotič, programska sodelavka MISC INFOPEKA
Info: MISC INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže, Ob železnici 8, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org, www.infopeka.org .

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov