Javna tribuna: “Po EPM Maribor 2013 konec mladine?”, vabimo

MISC INFOPEKA vas v petek, 15. 2. 2013, ob 11:00 vabi na javno tribuno z naslovom »Po EPM Maribor 2013 konec mladine?«. Tribuna bo potekala v prostorih MISC INFOPEKA.
Vabljeni govorci javne tribune so: Aleš Novak (Urad za kulturo in mladino MOM), Sara Sorger (EPM-Maribor 2013), Janez Arh (Center za pomoč mladim) in Urška Breznik (Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže). Tribuno bo povezoval Borut Osonkar.

V predlogu proračuna, ki je bil obravnavan na seji Mestnega sveta v ponedeljek, 4. 2. 2013, je postavka, ki je omogočala sofinanciranje razvijanja in izvajanja rednih mladinskih programov (Programi za mladino) znižana na 19.000 eur, kar je skoraj za 100.000 eur manj kot leta 2012. Iz predloga proračuna je namreč razvidno, da  je postavka Evropska prestolnica mladih v višini, ki bo omogočala izvedbo novih projektov organizacij, ki so se prijavile na razpis EPM, vendar ta postavka ne vsebuje sredstev  za sofinanciranje rednega delovanja in že obstoječih dolgoletnih programov mladinskih organizacij in organizacij za mlade.
Ravno organizacije z rednim, dolgoletnim delovanjem pa so tiste, ki so sooblikovale lokalne mladinske politike in številne aktivnosti za mlade. Z omenjenim znižanjem bi bili tako neposredno prizadeti tudi številni mladi (uporabniki, prostovoljci…), katerim so ti programi namenjeni in mladi torej predstavljajo njihov bistveni del. Mladi skozi trajnostne programe organizacij pridobivajo pomembna znanja in izkušnje, hkrati pa se krepita njihova samoiniciativnost in ustvarjalni potencial, ki jim nudita možnost soodločanja in odraščanja skozi konstruktivne procese, kar je v današnjem času temeljnega pomena. Nenazadnje je bil tudi certifikat “Mladim prijazna občina” Mestni občini Maribor podeljen na podlagi dolgoletnega razvoja in kakovostnega izvajanja mladinskih programov in aktivnosti mladinskih organizacij in organizacij za mlade, kakor tudi prizadevanj zaposlenih na Uradu za kulturo in mladino MOM.

Ali to pomeni, da bodo v letu Evropska prestolnice mladih mladinske organizacije in organizacije za mlade lahko zaprle svoja vrata? Se bo po letu 2013 mladinsko polje v Mestni občini Maribor soočalo s podobno hudimi težavami kot se po zaključku EPK Maribor 2012 dogaja mariborskemu kulturnemu polju?  Kdo bo prevzel odgovornost?

Na ta in morebitna druga vprašanja bomo na javni tribuni poskušali najti odgovore.

Vabljene/-i!

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov