Stopinje mesta: tematski sprehod “Po mariborskih dvoriščih”

Vabimo te na tematski sprehod »Po Mariborskih dvoriščih«, ki bo v soboto, 23. 2. 2013, ob 15:00. Dobimo se na platoju nad tržnico na Vodnikovem trgu.

Skupaj z etnologinjo Jernejo Ferlež se bomo sprehodili po notranjih dvoriščih v centru mesta, ki so v preteklosti združevala prebivalce ob delu in prostem času. Tekom časa so postajala vedno bolj zaprta in vedno manj prostor druženja in izmenjevanja informacij. V zadnjem času pa vse bolj odkrivamo njihovo vrednost, tudi kot prostor neformalnih druženj in kulturnih dogodkov. Na sprehodu bomo obiskali številna dvorišča in izvedeli zgodbe njihovih prebivalcev. Zaključili ga bomo v sproščenem vzdušju na enem izmed Živih dvorišč, kjer nam bo ekipa Živih dvorišč predstavila svoj koncept delovanja.

Udeležba je brezplačna, zaželene pa so prijave do 20. 2. 2013 na infopeka@infopeka.org.

Program pripravljamo v sklopu projekta Stopinje mesta, ki so del Evropske prestolnice mladih Maribor 2013.

Sprehod se bo začel v najstarejšem, srednjeveškem delu mesta, kjer si bomo ogledali nekaj dvorišč znotraj nekdanjega mestnega obzidja. Opazovali bomo prostore, kjer so bili včasih gostinski vrt, hlev, nekdanje obrtne dejavnosti, ob tem pa izvedeli precej o načinu življenja Mariborčanov v 19. in 20. stoletju. Odprle se bodo zgodbe posameznikov, njihovih dejavnosti ter drobcev njihove zasebnosti.

Nato bomo prestopili staro mestno obzidje in si ogledali dvorišče tako imenovanje najemniške hiše severno od starega mesta. Potem bomo prestopili nekdanje obzidje in si ogledali dvorišče t. i. najemniške hiše severno do starega mesta. Opazovali bomo razlike med starejšimi in mlajšimi dvorišči, nato pa bomo šli še nekoliko severneje, pod Piramido, mimo mestnih vil do zanimivega kareja, ki združuje dvorišča najemniških hiš z začetka 20. stoletja in blokov iz sedemdesetih let istega stoletja, pa še presenetljivo staro vilo sredi njega. Na tem pisanem prostoru je mogoče govoriti o marsičem, med drugim o otroštvu na blokovskih dvoriščih – na asfaltu, med garažami.

Izkušnja pravi, da ogledovanje drugih dvorišč skoraj vedno sproži zgodbo lastnega. Zato bomo najbrž govorili kaj tudi o teh.

Mogoče bo najboljši prostor zate dvorišče na Orožnovi, kjer bomo v sproščenem vzdušju zaključili naš sprehod. Ekipa Živih dvorišč nam bo predstavila svoj program in koncept delovanja.

Vabljen/a.

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov