Beremo s teto Roso: predavanje “Pedagogika zatiranih Paula Freira”, vabimo

V četrtek, 28. 2.  2013, ob 18:00 te vabimo na predavanja “Pedagogika zatiranih Paula Freira” dr. Geralda Faschingederja, direktorja Centra Paula Freira z Dunaja.

Pred več kot štiridesetimi leti je brazilski pedagog Paulo Freire napisal knjigo z naslovom “Pedagogika zatiranih”, ki je postala mejnik  kritične pedagogike. Le malokdaj v pedagoškem diskurzu je bilo vprašanje zatiranja tako jasno artikulirano.  Kakšni so Freirevi osnovni koncepti? Kako lahko osvoboditev postane resnična stvar?  In kaj v Freirevem  pristopu je še dandanes aktualno za naše delovanje?

Rok prijave je 26. 2. 2013 na  infopeka@infopeka.org.

Družbena gibanja in protesti široko po Evropi nam kažejo, da ljudje več ne želimo biti brez moči, ampak zahtevamo sodelovanje pri odločilnih političnih vprašanjih. Socialna politika, izobraževanje, zdravje in finančna politika so na udaru. Kaj se lahko ta družbena gibanja naučijo iz Freireve dediščine? Katere kritike pedagogike in predvsem konceptov kot so “fleksibilnost”, “tekmovalnost” in “vseživljenjsko učenje” lahko izpeljemo iz Freirevega  razmišljanja? Zagotovo je kritična pedagogika tista, ki opolnomočuje in se bori proti fragmentizaciji.

Predavanju, ki  bo potekalo v angleščini, bo sledila diskusija.

O predavatelju: Dr. Gerald Faschingeder je raziskovalec na področju razvoja in socialne zgodovine, direktor Centra Paula Freira iz Dunaja in predavatelj na Oddelku za mednarodni razvoj, Univerza na Dunaju.

Predavanje je del projekta “Beremo s teto Roso- knjižnica s čitalnico z družbeno angažirano literaturo in družbeno-transformativne oblike izobraževanja”, ki je del programa EPM Maribor 2013.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Trg revolucije 9, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov