Beremo s teto Roso: delavnica “Kaj je parlamentarna demokracija in kako deluje? Kaj je politična participacija in kako deluje? Kako organizirati civilno pobudo?”

Če se ti zdi, da premalo veš o tem, kaj pomeni politična participacija, direktna demokracija, civilna nepokorščina in podobno, ki se v zadnjih mesecih pogosto pojavljajo, si v četrtek, 31. 1. 2013, med 10:00 in 14:00 lepo vabljen/-a na delavnico »Kaj je parlamentarna demokracija in kako deluje? Kaj je politična participacija in kako deluje? Kako organizirati civilno pobudo?«. Delavnico bo izvajal Borut Osonkar, aktivist, potekala pa bo v sodelovanju z Zavodom PIP.

Delavnica bo vsebinsko zajemala sledeče: kaj je država, aktualni tipi družbene produkcije, kaj je demokracija, tipi demokracij, družbeni aktivizem, vrste aktivizmov,  delovanje nevladnih organizacij in njihova vloga v delovanju civilne družbe, kaj je neformalna družbena pobuda, legalnost delovanja in direktnih akcij, dobre prakse organiziranja civilnih pobud.

Delavnica bo potekala v okviru programa »Beremo s teto Roso- knjižnica s čitalnico z družbeno angažirano literaturo in družbeno-transformativne oblike izobraževanja«, ki je del programa Evropske prestolnice mladih Maribor 2013.

Rok prijave je 29. 1. 2013 na infopeka@infopeka.org.

O programu Beremo s teto Roso- knjižnica s čitalnico z družbeno angažirano literaturo in družbeno-transformativne oblike izobraževanja*

Poleg knjižnice Tete Rose, ki jo bomo konec januarja odprli v naši organizaciji, bomo v letošnjem  letu priredili predavanja, delavnice in seminarje posameznic in posameznikov, društev in organizacij, ki na svojstvene, predvsem pa v vzpostavljanje družbene pravičnosti usmerjene  načine, spreminjajo svet na bolje. Družbeno-transformativne oblike izobraževanja razumemo kot tiste, ki prevprašujejo prepričanje, da je realnost neposredno in neproblematično dostopna vsem na isti način in ki omogočajo način kritike, ki razkriva, kako, v nekaterih primerih, znanje služi specifičnim ekonomskim, političnim in družbenim interesom.  Med te oblike izobraževanj štejemo izobraževanja o pomenu, metodah in oblikah kritične pismenosti, gledališča zatiranih, community outreach, open space diskusije, metoda accompagniamento…

* Teta Rosa  je aluzija na Roso Luxemburg, družbeno-politično aktivistko, revolucionarko  in socialistično filozofinjo .

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov