Kratka anketa “Stopinje mesta”

V okviru projekta Stopinje mesta bomo v naslednjem letu izvajali tematske sprehode, na katerih bomo raziskovali lokalno okolje in se družili z domačini in obiskovalci ter sprehode za mlade popotnike v angleškem jeziku, katerim bo namenjen tudi popotniški priročnik, ki ga bomo izdali. Prav tako bomo izvajali tudi predavanja in delavnice, na katerih bomo razmišljali o Mariboru kot urbanem prostoru in njegovi rabi.

Da bomo v načrtovanje poti tematskih sprehodov zajeli bližnjice, ki jih dnevno ubiramo na poti po mestu, poiskali razlago tistemu, česar ne poznamo, čeprav vsak dan srečujemo, in naše najljubše kotičke Maribora pokazali še drugim, bomo  vrisovali svoje poti po mestu na zemljevide. Vabljen/a vsak delovni dan od 10:00 do 18:00.

Vabimo te k prispevanju “tvojih” poti, vprašanj in idej! Hkrati te prosimo, da izpolniš kratko anketo: http://www.surveymonkey.com/s/KR3YJXK, s katero bomo ugotovili interes mladih za prihajajoče dejavnosti ter lažje določili termine le teh.

Zamisel za projekt Stopinja mesta se je porodila iz želje po raziskovanju okolja, v katerem živimo, študiramo, preživljamo svoj prosti čas in ga želimo na inovativen način predstaviti vsem mladim, tudi popotnikom, ki obiščejo Maribor.

S projektom bomo skupaj s strokovnjaki s področja arhitekture, urbanistike, etnologije, antropologije in drugih ved razkrivali raznovrstnost življenja na ulicah, v parkih, za turiste in tudi za večino domačinov nenavadne mestne kotičke in tako opozoriti na dejstvo, da ima mesto poleg funkcionalne tudi družabnostne funkcije.

Namen projekta je, da mladim mesto Maribor predstavimo kot središče shajanj njegovih prebivalcev in njihovih zgodb, predstavimo razvijanje mladinske kulture v mestu, spodbujamo k vodenemu ali samostojnemu raziskovanju prostora, predvsem pa vzpodbudimo reflektirano rabo javnih prostorov. Hkrati bomo mariborski in slovenski mladini ter mladim popotnikom in drugim obiskovalcem Maribora in njegove okolice, ki nimajo veliko denarja, vendar pa iščejo kakovostno in ugodno storitev, ponudili informacije o ponudbi v priročniku, ki ga bomo izdali in bo namenjen posebej mladim.

Projekt bo v letu 2013 potekal v treh vsebinskih sklopih:

– Enkrat mesečno se bomo srečevali na predavanjih in delavnicah, kjer bomo razmišljali o različnih temah, ki povezujejo mlade z javnim prostorom, razvojem mladinske kulture, vzpodbujajo kritično razmišljanje do uporabe prostora in spodbujajo mlade k medkulturnemu dialogu v mestu.

– Na tematskih sprehodih bomo spoznavali različne kotičke mesta in se srečevali s prebivalci različnih generacij ter tako prenašali znanje in izkušnje, na sprehodih v angleškem jeziku pa bodo mladim popotnikom ponudili informacije iz prve roke ter jih razkrivali značaj mesta Maribor in njegovih prebivalcev.

– Priročnik, ki ga bomo izdali tik pred poletjem, ko je v mestu največ tujcev, bo prav tako osredotočen na mlade, ki so bili doslej v turistični ponudbi dostikrat zapostavljeni.

Povezava vseh treh sklopov, ki prepleta teorijo in izkušnjo, bo Maribor predstavila kot mesto mladih in za mlade ter ustvarjala vzpodbudno okolje za izmenjavo izkušenj in idej o dojemanju razumevanju lokalnega urbanega okolja.

Projekt je del programa Evropska prestolnica mladih Maribor 2013.

MISC INFOPEKA 2021 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov