INFOPEKINA nova spletna stran “Kritična pismenost”

V INFOPEKI smo za vse tiste, ki si prizadevate pri mladih razvijati kritičnost v odnosu do informacij, sporočil in tekstov, ki poskušajo usmerjati njihova življenja ali jih mladi ustvarjajo sami, na podlagi izkušenj iz delavnic kritične pismenosti za mlade in mladinske delavce, ki smo jih izvajali zadnja leta, pripravila istoimensko spletno stran: www.kriticnapismenost.org.

Kritična pismenost je koncept, ki pismenosti, kot referenci za branje in ustvarjanje tekstov, dodaja kritičnost, kot  eksplicitno etično in politično dimenzijo.

Iz zavedanja, da je jezik in dostop do informacij in znanja, ena ključnih osi vzpostavljanja razmerij moči v družbi, po kateri se izvaja dominacija, izključevanje in nasilje v družbi, je kritičnost prepoznana kot etični in politični imperativ, usmerjen v pravično sobivanje.

Glede na prevladujoče trende na področju dela z mladimi (apolitičnost, novodobna duhovnost, pozivanje k tekmovalnosti in konkurenčnosti, trženje samega sebe…), se nam namreč zdi nujno potrebno ustvarjati programe, ki bodo mlade vzgajali v družbenopravičnostno misleče posameznice in posameznike, ustvarjalce kritične in artikulirane civilne družbe.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 8, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov