Knjižnica tete Rose

INFOPEKA bo v sodelovanju z Zofijinimi ljubimci konec januarja 2013 odprla Knjižnico tete Rose / teta Rosa  je seveda aluzija na Roso Luxemburg, družbeno-politično aktivistko, revolucionarko  in socialistično filozofinjo /.

V njej bo na voljo družbeno – angažirana, uporniška in radikalna  literatura, ki jo težje ali pa sploh ne moreš najti v drugih knjižnicah v Mariboru. V kolikor natančno veš, katera dela bi rad videl na Rosinih knjižnih policah, nam to sporoči na infopeka@infopeka.org.

Knjižnica tete Rose je del projekta Beremo s teto Roso- knjižnica s čitalnico z družbeno angažirano literaturo in družbeno-transformativne oblike izobraževanja.

Zamisel za projekt je nastala na podlagi dolgoletnih izkušenj naše organizacije z mladimi, z organiziranim prostovoljstvom, neformalnim izobraževanjem, s kulturno produkcijo in koprodukcijo, z dejavnostmi na področju civilne družbe ter glede na potrebe mladih iz lokalne skupnosti, ki smo jih zaznali skozi zgoraj omenjena področja delovanja. Vse naše mladinske programe konceptualno povezujemo, saj se nam glede na prevladujoče trende na področju dela z mladimi in upoštevajoč splošno družbeno stanje,  zdi pomembno, da mladim ponujamo kakovostna izobraževanja, ki bodo pri njih spodbujala družbeno-transformativna razmišljanja in delovanja. Družbeno-transformativne oblike izobraževanja razumemo kot tiste, ki prevprašujejo prepričanje, da je realnost neposredno in neproblematično dostopna vsem na isti način in ki omogočajo način kritike, ki razkriva, kako, v nekaterih primerih, znanje služi specifičnim ekonomskim, političnim in družbenim interesom.  Med te oblike izobraževanj štejemo izobraževanja o pomenu, metodah in oblikah kritične pismenosti, gledališča zatiranih, community outreach, open space diskusije, metoda accompagniamento…

Tako bomo poleg omenjene knjižnice v letošnjem letu priredili predavanja, delavnice in seminarje posameznic in posameznikov, društev in organizacij, ki na svojstvene, predvsem pa v vzpostavljanje družbene pravičnosti usmerjene  načine, spreminjajo svet na bolje.  Mlade udeležence predavanj bomo spodbudili, da bodo spomladipripravili in izvedli tudi družbeno angažirano akcijo v javnem prostoru.

Projekt je del programa Evropske prestolnice mladih Maribor 2013.

MISC INFOPEKA 2021 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov