Zgodovina prihodnosti v Guimarãesu

V okviru projekta »Zgodovina prihodnosti/History of the future« je petnajst mladostnikov, ki se od januarja 2012 udeležuje srečanj v Mladinskem informacijsko-svetovalnem centru INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže, v okviru katerih se pogovarja, razmišlja in piše o lastni poziciji v svetu, o družbenih razmerjih moči, različnih oblikah diskriminacij in vizijah prihodnje bolj družbenopravičnostno naravnane družbe, skupaj z mentoricama Polonco Podgoršek in Urško Breznik ter s profesorjem Bojanom Borstnerjem iz Univerze v Mariboru, med 11. in 16. 9. 2012 obiskalo Guimarães.

V tem očarljivem mestu so se prvič srečali s skupino portugalskih mladostnikov, ki so se ves ta čas prav tako povezovali, pogovarjali in učili na različne načine na drugem koncu Evrope.

Tekom obiska so mlade in njihove spremljevalce iz Maribora prisrčno sprejeli predstavniki fundacije Guimarães 2012: Evropska prestolnica kulture in jih prijazno spremljali ves čas njihovega obiska. Med drugim so nas popeljali na ogled novonastalega Inštituta za oblikovanje, ki je našel prostore v sprva zapuščeni in nato prenovljeni stavbi bivše tovarne usnja, z veseljem pa smo se udeležili tudi glasbene predstave Otra voz, ki povezuje prebivalce mesta različnih starosti in zanimanj in ki nas je prevzela s svojo liričnostjo in nepretencioznostjo.

Portugalski mladi so svoje vrstnike spoznavali s kulturno-zgodovinsko bogatim središčem mesta in tradicionalnimi igrami, uživali pa smo tudi v srednjeveškem festivalu, ki je ravnokar obiskal Guimarães. Obiskali smo še dve srednji šoli, ki sta vključeni v projekt, in na katerih sva slovenski mentorici izvedli delavnici kritične pismenosti na katerih smo skozi socialne igre in kritično diskurzivno analizo podrobneje pogledali, kako in zakaj informacije v veliki meri manipulirajo z nami,  kako pri sebi razviti zmožnost kritične pismenosti, kar pomeni tako zmožnost kritičnega branja informacij in različnih manipulativnih besedil kot tudi zmožnost samostojnega ustvarjanja besedil, s katerimi lahko aktivno in odgovorno sodelujemo v družbi v različnih kontekstih, predvsem pa javnost in nosilce moči opozarjamo na obstoječe problematike ter jih povabimo v dialog.

Obisk smo sklenili s konferenco na kateri sta Suzana Ralha in Urška Breznik predstavili potek projekta v obeh skupinah, prof. Bojan Borstner pa se je s predavanjem naslovljenim »Almost The Same But Still Different: Assimilation, Integration, and Amalgamation« dotaknil problema procesov integracije predstavnikov drugih narodov ali etničnih skupin v nestrpno slovensko družbo.

Naše druženje  je seveda prehitro minilo. So se pa spletla nova znanstva, prijateljstva in simpatije ter porodile zamisli za prihodnja sodelovanja.

Tako še z večjim veseljem pričakujemo obisk portugalske skupine v Mariboru med 21. in 26. 11.

MISC INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže, je v letih 2011 in 2012 partner v mednarodnem mladinskem projektu »Zgodovina prihodnosti / The History Of The Future«. Projekt  bo seznanil 15 portugalskih mladostnikov iz Guimarãesa  s petnajstimi mladostniki iz Maribora in okolice, ki se bodo do konca leta 2012 povezovali, pogovarjali in učili na različne načine, srečali pa se bodo na dveh konferencah septembra v Guimarãesu in novembra v Mariboru.

Projekt delno sofinancirata: Zavod Maribor 2012-EPK in ECOC Guimarães 2012-Community Area.


MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov