Prostovoljsko delo mladih za mlade 2012/2013

Letos bomo še bolj zagnano soustvarjali družbenopravičnostno misleči svet, zato te, če  želiš poslušati, videti, se učiti in spreminjati z nami, vabimo, da se nam pridružiš pri Prostovoljskem delu mladih za mlade.

Uvodni sestanek bo v četrtek, 11. 10. 2012, ob 17:00 v naših prostorih, usposabljanje za organizirano prostovoljsko delo pa se prične v ponedeljek, 15. 10. 2012, ob 17:00.

»Bolj radikalna kot je oseba, bolj polno vstopa v resnično življenje, ga spoznava in ga lahko spreminja. Ne boji se soočanj, ne boji se poslušati in videti razkritega sveta. Ne boji se srečevanj z ljudmi in ne boji se dialogov z njimi. Nima se za lastnika zgodovine in ne za lastnika ljudi. Nima se za osvoboditelja zatiranih, vendar je predana temu, da se bori ob njihovi strani.«

Paulo Freire, brazilski pedagog in filozof

Pridružiš se lahko sledečim prostovoljskim programom:

1. Nudenje brezplačne učne pomoči/Travne bilke

Program brezplačne učne pomoči zajema neposredno individualno pomoč pri učenju otrokom in mladostnikom s težavami pri učenju, s poudarkom na osebni pomoči in nudenjem vzpodbude in podpore pri premagovanju vsakodnevnih težav.

V letošnjem letu začenjamo tudi z novo obliko nudenja učne pomoči, ki bo potekala v skupini vrstnikov in smo jo poimenovali Travne bilke.*  Mladi bodo sprva skozi delo v skupini spodbujeni k medsebojni solidarnosti in samoiniciativnosti pri opravljanju nalog in ponavljanju učne snovi, v oporo pa jim bosta prostovoljca/-ki v vlogi tutorjev. V drugem delu druženja bo skupina krepila svoje veščine pisanja in branja s prebiranjem odlomkov iz mladim zanimive literature in s pomočjo vaj kreativnega pisanja.  Mladi bodo spodbujeni k razmišljanju, ustvarjanju in artikuliranju lastnih mnenj ter prepričanj.

* Ime projekta »Travne bilke« delno aludira na pesniško zbirko ameriškega pesnika in esejista Walta Whitmana, zagovornika človekovih svoboščin in pravic, navdihovalca protivojnih in beatniških pesnikov ter pisateljev. Delno pa ime projekta aludira tudi na ang. besedo »grassroot«, ki pomeni gibanje določene skupnosti za izboljšanje pogojev življenja in  delovanja in ki se upira tradicionalnim strukturam moči.

2. PEKARNA DOBIŠ DAŠ- aktivno preživljanje prostega časa z otroci in mladostniki z manj priložnostmi

Prostovoljci/-ke prevzamejo pripravo, organizacijo in izvedbo programa aktivnega preživljanja prostega časa z otroci in mladostniki z manj priložnostmi skozi šolsko leto. Program je namenjen predvsem otrokom in mladostnikom s psihosocialnimi težavami, kot so osamljenost, pomanjkanje socialnih stikov, težave pri navezovanju stikov… Na tedenskih druženjih se kuha, igra, ustvarja, uri v socialnih veščinah, gleda zanimive filme in veliko pogovarja. Mladi stopajo v dialog, se učijo poslušati in krepijo strpnost.

3. Mladinske delavnice

S programom Mladinske delavnice pospešujemo razvojne in socializacijske procese pri mladih in preprečujemo njihovo socialno izključenost. Projekt je namenjen učencem osmih in devetih razredov OŠ. Mladi s programom, ki ga izvajajo usposobljeni prostovoljci/-ke, pridobivajo socialne veščine in razvijajo strategije individualne in skupinske interakcije in komunikacije. S programom pomagamo posamezniku, da oblikuje pozitivno samopodobo ter prispevamo k osebni in socialni integraciji. Za mlade program pomeni motivirajočo dejavnost in možnost za ustvarjalno delovanje in aktivno socialno življenje.

V sodelovanju z Društvom za preventivno delo.

4. Projektno delo

Prostovoljski program skupini prostovoljcev/-k ponuja možnost zasnove in izvedbe lastnega družbeno kritičnega projekta. Prostovoljci/-ke se naučijo, kako načrtovati in izpeljati učinkovito akcijo ter jo predstaviti v javnosti. Hkrati skozi obravnavo izbrane teme prevprašujejo lastno pozicijo v svetu in se iz pasivnih odjemalcev spreminjajo v aktivne družbenopravičnostno misleče posameznice in posameznike.

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov