Voda-luja! ali kako je bilo na Delavnici ustvarjalnega odpora

Med 21. in 24. 8. 2012 smo se udeležili Delavnice ustvarjalnega odpora z Reverendom Billyjem in Savitri D, ki je potekala v organizaciji Aksiome – Zavoda za sodobne umetnosti,  zavoda Bunker in v sodelovanju z Gledališčem Glej.

Reverend Billy in Savitri D, sta ameriška umetnika in aktivista, ustanovitelja neprofitne organizacije, gledališke skupine The Church of Stop Shopping, ki s svojimi pristno zaigranimi pridigami, političnimi performansi in drugimi akcijami v privatiziranem javnem prostoru spodbujata ljudi, da se znebijo svojih potrošniških navad in se borijo za ekonomsko pravičnost in varstvo okolja.

Na delavnici, ki so se je v veliko veselje naše udeleženke, udeležili predstavnice in predstavniki različnih umetniških, aktivističnih in drugače družbeno-angažiranih  preteklosti in sedanjosti, smo spoznavali naša stališča do obstoječih razmerij moči in družbenih nepravičnosti. Reverend Billy in Savitri D sta nas seznanila z nekaterimi kampanjami, ki sta jih izvedla s svojimi aktivističnimi sodelavci (proti multinacionalkam kot so Starbuck’s, Disney, McDonald’s…), nato pa smo skupaj zasnovali aktivistični performans. Vsebinsko se je dotikal privatizacije in uzurpiranja javnih dobrin s strani velikih korporacij in bank ter posledičnega negativnega vpliva na okolje in lokalne skupnosti, kjer se ti procesi dogajajo.  Z našim performansom smo problematizirali proces hidrofrakcije, skozi katerega se plin in nafta iz skrilavcev pridobivata z lomljenjem kamnin globoko pod zemljo s pomočjo z različnimi kemikalijami obogatenih vodnih curkov pod visokim pritiskom. Izkušnje iz ZDA kažejo, da lahko na tak način pride do vnosa metana in različnih kemikalij v podtalnico, kar poveča možnost eksplozij in poslabša kakovost pitne vode. Odpadna voda pa vsebuje koncentracije soli, ki so mnogo višje od tistih v morju, kar predstavlja grožnjo za rastline in okolje. S hidrofrakcijo prav te dni začenjajo tudi v slovenskem Prekmurju.

Peformans je kombiniral različne gledališke in druge umetniške forme,  Prečastiti Billy pa je zdrknil v ustaljeno vlogo televangelista v beli obleki in z elvisovsko frizuro ter melodično in ritmično pridigal o nevarnosti hidrofrakcije in pozival odgovorne (vlado) in financerje (banke in korporacije) k odgovornosti.

Posnetke zaključne akcije si lahko ogledate tukaj, intervju z obema aktivistoma pa preberete v Delu.

Hallelujah!

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov