Zgodovina prihodnosti spomladi

V okviru projekta »Zgodovina prihodnosti« se petnajst mariborskih mladostnikov, večinoma dijakov in dijakinj poklicnih srednjih šol že nekaj časa redno srečuje na delavnicah, kjer se skupaj z mentoricama pogovarjajo o življenju v svojem mestu in o značilnostih sodobne družbe. V zadnjih mesecih smo na naših tedenskih srečanjih med drugim brali esej Oscarja Wilda »Človeška duša v socializmu« in se pogovarjali o nekaterih problematikah, ki jih esej izpostavlja in so aktualne tudi dandanes, nadalje so mladi udeleženci spoznavali kulturne in politične  značilnosti Portugalske in se pogovarjali o nekaterih najpomembnejših portugalskih literarnih ustvarjalcih kot so Luis de Camões, Fernando Pessoa in José Saramago,  na urbanem sprehodu smo iskali mladinsko kulturo v mestu,  ustvarjali na delavnici kreativnega pisanja, se pogovarjali o svetlobnem onesnaževanju in si ogledali film Parada (2011). Pred kratkim se nam je kot mentor in svetovalec pri naših druženjih pridružil še profesor Bojan Borstner z Oddelka za filozofijo Filozofske fakultete Maribor.

Po krajšem premoru,  se naša skupinica ponovno dobi sredi avgusta, ko se bomo začeli intenzivno pripravljati na naš obisk Guimaraesa in se veseliti srečanja s portugalsko skupino mladostnikov.

MISC INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže, je v letih 2011 in 2012 partner v mednarodnem mladinskem projektu »Zgodovina prihodnosti / The History Of The Future«. Projekt  bo seznanil 15 portugalskih mladostnikov iz Guimaraesa  s petnajstimi mladostniki iz Maribora in okolice, ki se bodo do konca leta 2012 povezovali, pogovarjali in učili na različne načine, srečali pa se bodo na dveh konferencah septembra v Guimarãesu in novembra v Mariboru.

Projekt delno sofinancirata: Zavod Maribor 2012-EPK in ECOC Guimaraes 2012-Community Area.

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov