Evropska kampanja o pravici mladih do informacij »Informacija – pravica mladih«

Vabimo te, da se nam pridružiš v sredo, 16. 5. 2012, ob 16:00 v naših prostorih na vseevropskem akcijskem dnevu v okviru Evropske kampanje o pravici mladih do informacij »Informacija – pravica mladih«.

Pripravili bomo dvourno delavnico z naslovom »Spodbujanje kritičnega odnosa mladih do informacij« , kjer se bomo posebej osredotočali na razvijanje senzibilnosti mladih za kritično branje množice sporočil, ki nereflektirano vplivajo na pojmovanja sveta, spoznali bomo načine na katere informacije, besedila, mediji na prikrit način formirajo svetove kulture in identitete mladih in bili pozori do dejstva, da je branje socialna praksa, ki jo tvorijo dogodki in pravila interpretacije.

Nato bomo slogan kampanje “Mladi sprašujemo” prenesli v ustvarjalno akcijo. Oblikovali bomo znake vprašaja, kot simbola za vprašanja mladih, ki zahtevajo kakovostne odgovore.

Po ustvarjalni akciji se bomo udeležili še predavanja Erika Valenčiča, novinarja in avtorja knjige »Obleganje Gaze – Ubijanje palestinskega ljudstva«, ki se bo v okviru cikla Upor v demokraciji, ki ga pripravljajo Zofijini ljubimci, društvo za razvoj humanistike, pričelo ob 18:00 v Kulturnem centru Pekarna. Mladi se bodo tekom predavanja seznanili z mednarodno kampanjo BDS (Bojkotiranje, umik investicij in sankcije) proti Izraelu, ki vleče zgodovinske vzporednice z gibanjem proti južnoafriškemu apartheidu iz osemdesetih let prejšnjega stoletja.

Evropska kampanja o pravici mladih do informacij »Informacija – pravica mladih«

Tudi mladim v času ekonomske krize ni lahko. Morda še bolj kot drugi čutite vse posledice in težave recesije, ki posegajo na področje izobraževanja, zaposlovanja, osamosvajanja in zdravja. Kampanja »Informacija – pravica mladih«, naj bi opozorila in odgovorila na vprašanja, ki jih zastavljate mladi v sodobni družbi.

Kampanjo, ki poteka med 17.4. in 31.12.2012 v vseh evropskih državah, sta pripravila Svet Evrope in ERYICA (European Youth Information and Counselling Agency).

Nosilec kampanje v Sloveniji je Zavod MISSS – Mladinsko informativno svetovalno središče Slovenije v partnerskem sodelovanju z Mladinskim svetom Slovenije .

Cilji kampanje so:

– Ozaveščanje mladih o pravici do kakovostnih informacij.

– Večja prepoznavnost informiranja za mlade med 14. in 30. letom.

– Večja prepoznavnost organizacij, ki izvajajo informiranje in svetovanje za mlade.

– Spodbujanje nosilcev odločanja in politikov za zagotavljanje pravice mladih do informiranja

Med mladimi v Sloveniji bomo v okviru kampanje izbrali 2 predstavnika med 18 in 22 letom, ki se bosta maja 2012 udeležila usposabljanja za mladinske ambasadorje na Malti. Imela bosta pomembno vlogo pri spodbujanju lokalnih in državnih nosilcev odločanja za zagotavljanje pravice mladih do informacij. Med vsemi udeleženci usposabljanja bo izbran en predstavnik mladih, ki bo septembra 2012 zastopal ambasadorje na konferenci evropskih ministrov v St. Petersburgu.

Kot je dejala ga. Ólöf Ólafsdóttir, direktorica Direktorata za demokratično državljanstvo in participacijo, samo varni dostop do informacij, ki so relevantne, razumljive, popolne in objektivne in spoštujejo demokracijo, človekove pravice in temeljne svoboščine, lahko dosežejo svoj namen.

Info:

www.informationrightnow.eu

– Zavod MISSS: Tanja Novaković in Matjaž Medvešek, 01 510 16 70, http://misss.si/mladi_sprasujemo

– MISC INFOPEKA, Ob železnici 8, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov