Pri “Zgodovini prihodnosti” o NOB

Mariborski mladostniki, večinoma dijaki poklicnih srednjih šol, ki se že nekaj časa redno srečujejo na delavnicah, kjer se skupaj z mentoricama pogovarjajo o življenju v svojem mestu in o značilnostih sodobne družbe, so v sredo, 29. 2. 2012, obiskali Muzej narodne osvobodtive Maribor, v katerem so si ogledali razstavo Pst! Maribor 1941-1945.

Razstava prikazuje grozote, ki so se v Mariboru in njegovi okolici dogajale v času 2. svetovne vojne.  Z ogledom razstave smo želeli mlade, ki sodelujejo v projektu, spodbuditi k razmisleku o zgodovini svoje države in naroda ter o pomenu upora ljudstva, ki se zaveda, da krivica in zatiranje nista sprejemljiva ter da se je potrebno proti njima boriti.  Mlade smo opozorili tudi na vzporednice s številnimi sorodnimi  dogodki v sedanjem času.

Ponovno se bomo srečali v sredo, 14. 3. 2012,  ko bo vsak udeleženec predstavil zgodbo svojega starega starša ali katerega drugega posameznika, ki je preživel 2. svetovno vojno. Sledil bo ogled dokumentarnega filma Otroci s Petrička.

V prihodnjih tednih se bomo pogovarjali o družbenem aktivizmu kot načinu spodbijanja statusa quo ter o oblikah civilne  nepokorščine. 28. 3. bo najprej na vrsti delavnica na temo aktivizma na področju pravic živali, 11. 4. pa si bomo ogledali dokumentarec o življenju in delu političnega aktivista in zgodovinarja Howarda Zinna.

MISC INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže, je v letih 2011 in 2012 partner v mednarodnem mladinskem projektu »Zgodovina prihodnosti / The History Of The Future«. Projekt  bo seznanil 15 portugalskih mladostnikov iz Guimaraesa  s petnajstimi mladostniki iz Maribora in okolice, ki se bodo do konca leta 2012 povezovali, pogovarjali in učili na različne načine, srečali pa se bodo na dveh konferencah aprila v Guimaraesu in novembra v Mariboru.

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov