Študijski obisk Evropske karavane prostovoljstva v Londonu

Skupaj s Slovensko filantropijo, Zvezo prijateljev mladine Krško in Zavodom Voluntariat smo obiskali Evropsko karavano prostovoljstva, ki se je 27. 10. 2011 pričela v prijetno toplem in vremensko ne preveč muhastem Londonu.  Namen obiska je bil udeležiti se karavane, spoznati nekatere britanske prostovoljske organizacije ter se seznaniti s primeri dobrih praks na področju vsebin in procesa izvajanja prostovoljskega dela. Na Evropski karavani prostovoljstva, ki je potekala na južnem bregu Temze v organizaciji Community Service Volunteers (CSV),  smo predstavljali tudi prostovoljstvo v naši organizaciji in celotno mrežo »Prostovoljstvo v Mariboru«.

Natančneje smo se seznanili s prostovoljskim delom v naslednjih organizacijah: Community Service Volunteers (CSV), Healthy Planet, Beat Bullying, Scrapstores, HAVCO Volunteer Centre, Green Volunteers Bristol, Volunteer Centre Leeds.  Najbolj so nas navdušili  v organizaciji Beat Bullying v kateri  skozi posebej “inteligentno” spletno aplikacijo mladim med 11. in 17. letom, ki so žrtve medvrstniškega nadlegovanja in nasilja, enako stari prostovoljci nudijo pomoč v obliki online pogovora, ki ga seveda ves čas budno spremljajo tudi strokovnjaki. Knjižne molje nas je prevzela tudi organizacija Healthy Planet s svojim projektom Books for free, ki nam sporoča, da okoljevarstvo, izobraževanje, radovednost in veselje do branja velikokrat hodijo z ramo ob rami.

Udeležili smo se tudi otvoritve dogodka »Make a difference day«, ki ga CSV organizira vsako zadnjo soboto v oktobru  in ki je bil leto posvečen premagovanju osamljenosti in samote v lokalnih skupnostih.

Ob vseh zgoraj naštetih dejavnostih pa je te vrstice pisoča imela tudi čas za obisk kraja, kjer sta Anne Boleyn in Thomas Moore preživela zadnje ure svojega življenja in tudi kraja, kjer so pogosto izrečene tele modre Shakespearjeve besede  “Lord, what fools these mortals be!”. Na obronkih Soha pa se je medtem ko je pazila, da je ne povozi z desne prihajajoča kolona avtomobilov,  dobesedno skoraj zaletela v enega izmed Stonesov.

Utrinke v podobah pa lahko ujamete tukaj.

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov