Delavnica »Mladinsko ulično delo«

V okviru jesenskega »Cikla izobraževanj za uspešno delo in življenje z mladimi« vas vabimo v četrtek, 17. 11. 2011, od 10:00 do 16:00 v prostore Mladinskega centra Pekarna na delavnico »Mladinski ulično delo«.

Prijava na infopeka@infopeka.org.

Ulično delo je, če se izrazimo v vojaškem žargonu, delo globoko na sovražnem ozemlju. Ulični delavec nima nobene inštitucije, na katero bi se lahko naslonil, ko bi jo najbolj potreboval. Tam ne obstajajo zakoni in normativi, ki veljajo v socialnem delu ali v pravnem redu, tam veljajo zakoni ulice in prav nobeni drugi. Ulični delavec mora sprejeti pravila ulice, mora postati zaveznik in ne sovražnik mladih na ulici. Za ulično delo potrebuje mladinski delavec zelo drugačne strategije, kot se izvajajo ali se potrebujejo v klubskem ali organiziranem mladinskem delu. Morda celo prihajajo isti ljudje, nikakor pa ne veljajo ista pravila. Mladi z ulice imajo to razlikovanje zapisano “v ulične gene”.

Vsebina delavnice:

– Ulično delo je, kaj ni. Kdo vse je na ulici. Kako nastaja marginalizacija:  predavanje / referat;

– Ustvarjamo pristope k delu na ulici: igre vlog (park, igrišče, stopnišče pred vhodom v blok);

– Modeli, različni pristopi k uličnemu delu: prezentacije;

– Ulično delo v prihodnosti: FB marginalizacija, on line igre, naslonjač v dnevni sobi: simulacijska delavnica: posvet;

– Tipi uličnih delavcev glede na vrsto dela: Primarna preventiva. Delo z odvisniki. Osipništvo. Brezdomstvo;

– Evalvacija.

Delavnico bo vodil Rafo Pinosa, Salezijanski mladinski center Maribor. Reference s področja uličnega dela: Sodelovanje ali vodenje projektov za mlade z manj priložnostmi,  organizacija mednarodnega seminarja – Mladi, ulica, prihodnost, vodenje projekta Skala – mladinska ulična vzgoja, neposredno delo na ulici v okviru projektov Polnočni bus in Popoldne na ulici.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov