After TAXI

V sodelovanju z Združenjem DrogArt nadaljujemo z akcijo After TAXI, s ciljem zmanjšati število prometnih nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola in tako zavarovati vse udeležence v cestnem prometu – tudi tebe in tvoje prijatelje. Akcija je namenjena mladim med 16. in 30. letom, ki v naprej načrtujete zabavo ob vikendih in ste si priskrbeli člansko izkaznico s pripadajočimi kuponi.

Kupone v vrednosti 20€ si lahko naročiš preko spletnega obrazca www.aftertaxi.si in jih vsak delovni dan od 10:00 do 16:00 prevzameš v MISC INFOPEKA. Unovčiš jih lahko od četrtka do nedelje med polnočjo in 7.uro in sicer pri Mikro taxiju v Mariboru, pri Taxiju Rondo v Ljubljani in pri Taxiju Srečko na Obali do vključno 30.10.2011.

Namen projekta

After taxi je inovativen pristop, s katerim poskušamo mlade z informiranjem in s sistemom subvencioniranih taksi prevozov odvrniti od vožnje v alkoholiziranem stanju in s tem zmanjšati število prometnih nesreč zaradi alkohola.

Lastnosti programa

Program After taxi je namenjen mladim med 16. in 30. letom, ki se zabavajo v Mariboru, Ljubljani ali na Obali. Na voljo je od četrtka do nedelje med polnočjo in 7. uro, ko skoraj ni avtobusnih prevozov in se mladi pogosto pijani odločijo za uporabo avtomobila.

Izkaznica in kuponi

Subvencioniran prevoz s taksijem zagotavljamo z natančno izdelanim sistemom oštevilčenih izkaznic s pripadajočimi kuponi (v skupni vrednosti 20€), ki jih morajo mladi predhodno naročiti na spletni strani Združenja Drog Art: www.aftertaxi.si, nato pa v Mariboru prevzeti v info točki MISC INFOPEKA.

V zloženki prejmete izkaznico s petimi kuponi. Pri eni vožnji s taxijem lahko izkoristite posamezen kupon ali več kuponov skupaj. Taksist vam denarja ne bo vračal, možno pa je doplačilo.

Cilji programa

Projekt After taxi zmanjšuje udeleženost alkoholiziranih voznikov v prometu, osvešča voznike in potnike o nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola, mlade spodbuja k načrtovanju zabave in uporabi taksijev. After taxi omogoča varno pot domov.

Zakaj potrebujemo projekt?

V letu 2008 so policisti obravnavali 5.099 kršiteljev cestnoprometnih predpisov, ki so imeli v krvi nad 1,5 g alkohola/kg krvi in 1.838 povzročiteljev prometnih nesreč zaradi alkoholiziranosti (nad 1,1 g alkohola/kg krvi). Po podatkih, pridobljenih v raziskavi IREFREA, se po koncu žuranja več kot 35 odstotkov mladih pelje z lastnim prevozom, okoli 33 odstotkov jih vzame taksi, manj kot 20 odstotkov jih gre z javnim prevozom. Več kot tretjina se je vsaj enkrat peljala z nekom, ki je vozil pod vplivom alkohola ali drog, 17,4 odstotka jih je vozilo alkoholiziranih.

Zavedamo se pomembnosti preventive za varnost v cestnem prometu, zato si s projektom After taxi, ki zadeva pravzaprav vse udeležence v prometu, prizadevamo, da bodo naše ceste varnejše.

Info: MISC INFOPEKA, Trg revolucije 9, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org, www.infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov