Naš program / Kultura

10. Mednarodni filmski festival StopTrik

Letos poteka že 10. StopTrik… Festival je prehodil dolgo pot od projekcij, ki jih je v skvotu organizirala skupina ljubiteljic_ev filma, do štiridnevnega festivalskega dogodka, ki ga vsako leto prirejamo v Sloveniji in na Poljskem.

10. StopTrik MFF razkriva letošnjo temo: animacija kot orožje

Deseta edicija našega mednarodnega filmskega festivala se prične oktobra in sedaj smo pripravljeni z vami deliti nekatere misli o preteklosti festivala ter o letošnjem jubilejnem programu.

10. StopTrik MFF vabi prostovoljke_ce

Te zanima stop animacija in organizacija filmskih festivalov? Bi želel_a spoznati priznane animatorke_je, režiserke_je in producente_ke na področju animacije? Bi radovedno pokukal_a v zakulisje festivala?

7. Gala podelitev ZIZ nagrad

Pravljičnih sedmič mariborska alternativna uprizoritvena scena dobi zize, ki ji pripadajo! Slavnostna razglasitev nagrajenk_cev in podelitev nagrad bo potekala v soboto, 3. 10. 2020, ob 20:00 v Vetrinjskem dvoru v Mariboru. 

Cikel predavanj iz umetnostne zgodovine: Nacionalne ideje v jugoslovanski umetnosti

Vljudno vabljene_i na predavanje iz umetnostne zgodovine, ki bo potekalo v sredo, 6. 5. 2020, ob 18.00 uri na spletni platformi Jitsi (povezava bo dostopna na dan dogodka na fb strani Galerije K18 in preko maila).

Predavanje bo izvajal umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič in bo trajajo dve šolski uri.

Cikel predavanj iz umetnostne zgodovine: Slovenskost na Slovenskem

Vljudno vabljeni_i na predavanje iz umetnostne zgodovine, ki se bo pridružil v sredo, 22. 4. 2020 , ob 18.00 uri na spletni platformi Jitsi (povezava bo dostopna na dan dogodka na fb strani Galerije K18 in preko maila).

Predavanje bo izvajal umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič in bo trajalo dve šolski uri.

Cikel predavanj iz umetnostne zgodovine: Umetnost Avstro-Ogrske v 19. stoletju

Po štiritedenski prekinitvi, ponovno vljudno vabljene_i na šesto iz cikla osmih predavanj iz umetnostne zgodovine, ki bo potekalo v sredo, 15. 4. 2020, ob 18.00 uri na spletni platformi Jitsi (povezava bo dostopna na dan dogodka na fb strani Galerije K18 in preko maila).

Predavanje bo izvajal umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič in bo trajajo dve šolski uri.

Delavnica filmske kritike »Ostrimo pogled« na StopTriku 2020

Deseta edicija festivala StopTrik med 8. 10. in 11. 10. 2020 obeta festivalsko delavnico filmske kritike. Vabljene_i, da z ekipo Društva za širjenje filmske kulture KINO! ostrite svoje poglede in opaženo zaokrožite v besedila. Prijave pošljite v elektronski nabiralnik ostrenje.pogleda@e-kino.si.

Ema se vrača!

V sredo, 5. 2. 2020, ob 20.00 vabljen_a v Kulturno Glasbeni Brlog (KGB) na osveženo predstavo o anarhofeministki Emmi Goldman.

Ema v Grazu

Vabljene_i v  četrtek, 23. 1. 2020, ob 19.30 v di Scherbe v Graz, kjer bo gostovala predstava o anarhofeministki Emmi Goldman.

GuestRoomMaribor: Iskanje Aelie

Vljudno vas vabimo v Galerijo K18 (Koroška cesta 18) na ogled razstave rezidentke programa SobaZaGoste Maribor, Aelie Hazil z naslovom V iskanju Aelie. Razstava bo na ogled do ponedeljka, 28. 9. 2020.

Katalogi SobaZaGoste / GuestRoomMaribor

Vabimo k prebiranju katalogov SobaZaGoste / GuestRoomMaribor 2011-2012, 2013-2014 in 2015-2017.

Kino pod zvezdami: Posledice

V četrtek, 11. 6. 2020, ob 20.30 te vabimo v park KC Pekarna na ogled slovenskega celovečernega filma Posledice. Brezplačno projekcijo pripravljamo v sodelovanju z MKC Maribor, Maribor skozi rožnata očala in je del programa “Mavrični junij v Mariboru”, s katerim obeležujemo mesec ponosa LGBTQIA+ skupnosti.

Knjižnica tete Rose na Noč knjige: Donna Haraway

Vabimo te, da letošnjo Noč knjige preživiš z nami ob skupnostnem pogovoru o delih Donne Harraway. Pogovarjale_i se bomo v četrtek, 23. 4. 2020, ob 19:00 s pomočjo spletne platforme Jitsi (povezava bo dostopna na dan dogodka).

Knjižnica tete Rose: Virginia Despentes – King Kong Theory

V sredo, 10. 6. 2020, ob 19.00 te vabimo na skupnostni pogovor in branje v park KC Pekarna o delu Virginie Despentes: King Kong Theory, pripravljamo ga v sodelovanju z MKC Maribor, Maribor skozi rožnata očala in je del programa “Mavrični junij v Mariboru”, s katerim obeležujemo mesec ponosa LGBTQIA+ skupnosti. 

Konstelacija kratkih filmskih pustulovščin vol.1

Vljudno vabljene_i v četrtek, 20. 8. 2020, ob 20:00 v park Kulturnega centra Pekarna na dogodek s katerim odkrivamo nove galaksije filma.

Mark Farid: Invisible Voice

Oglejte si predstavitev in zagon projekta Invisible Voice, aktualnega rezidenta SobeZaGosteMaribor, Marka Farida.

Marko Kociper: Jazbec in tretji svet. Vsi združeni, vsi okuženi. Ni predaje.

Galerija K18 je zaradi ukrepov zoper širjenja Covid-19 do nadaljnjega zaprta. Hvala za razumevanje!

Martin Ramoveš: Po robu

V Galeriji K18 si lahko vse do petka, 29. 11. 2019, vsak delovni dan od ponedeljka do petka med 14.00 in 18.00 ogledate samostojno razstavo Martina Ramoveša Po robu.

Nika Autor in Obzorniška fronta: Obzornik 65 – “We Have too Much Things in Heart…”

Ob svetovnem dnevu človekovih pravic, 10. 12. 2020, ko obeležujemo 72 let sprejetja Splošne deklaracije človekovih pravic, ki zapiše, da se “vsi ljudje rodijo svobodni ter imajo enako dostojanstvo in pravice”, te vabimo k ogledu spletne predstavitve projekta Obzornik 65 – “We Have too Much Things in Heart…”.

Potovanje na enem mestu – Katero je tvoje mesto?

V četrtek, 30. 1. 2020, ob 20.00 vabljen_a v Vetrinjski dvor, atelje 1.0, na potovanje na enem mestu. V sklopu umetniške rezidence Gledališče za družbene spremembe se bosta predstavili performerka Sendi Bakotić in pianistka Dunje Crnjanski.

Predavanje “Zakaj ZDA nimajo ministrstva za kulturo?”

Oglej si spletno predavanje urednika revije Razpotja Blaža Kosovela “Zakaj ZDA nimajo ministrstva za kulturo?”

Pripovedke iz živalskega kraljestva

Z izborom kratkih animiranih filmov za najmlajše StopTrik sodeluje na Poletnem lutkovnem pristanu. Vabljene_i v petek, 14. 8. 2020, ob 17.00 v veliko dvorano Lutkovnega gledališča Maribor.

Radijska igra: Calais, Calais

Vabimo te k poslušanju radijske igre “Calais, Calais”, ki je objavljena na spletu.

Razstava rezidentke Ane Bassin: »Ciklo«

Konec decembra smo otvorile_i razstavo rezidentke programa SobeZaGoste/GuestRoomMaribor Ane Bassin, ki si jo lahko v Galeriji K18 ogledate vsak delovnik med 7. 1. 2020 in 31. 1. 2020 med 14.00 in 18.00.

Razstava: Zid(ovi)

V petek, 21. 2. 2020, je v Galeriji K18 potekala otvoritev razstave Zid(ovi), Gillesa Baudrya. Razstava bo na ogled do 18. 3. 2020 vsak delovni dan med 14.00 in 18.00.

Serija pogovorov ob razstavi ilustracij Razpotja

Ob razstavi ilustracij iz revije Razpotja, ki je na ogled do 12. 6. 2020 v Galeriji K18, vas enkrat tedensko vabimo k poslušanju pogovorov na izbrano temo med uredniki revije in avtoricami_ji ali sodelavkami_ci revije.

Spoznajte rezidenta: Mark Farid

Poglejte si spletno predstavitev aktualnega gosta rezidenčnega programa SobaZaGosteMaribor, Marka Farida.

StopTrik na Festivalu Lent

Festival StopTrik bo tudi letos program Festivala Lent popestril z devet-dnevnim programom, zaporedjem izstopajočih stop animacij iz zadnjih dveh edicij festivala. Vsak dan med 21. in 29. avgustom si bo med osmo in enajsto uro zvečer mogoče ogledati eno animacijo. 

StopTrik na Letnem kinu Minoriti

Festival StopTrik se tudi letos predstavi na Letnem kinu Minoriti in sicer v soboto, 8. 8. 2020, ob 21.00 s projekcijo animacije, ki je bila del tekmovalnega programa lanskoletnega festivala. Pred večkrat nagrajenim makedonskim filmom Medena zemlja se bo zavrtela hrvaška animacija Vdahnjeno življenje.

StopTrik Workshot: Delavnica animiranega filma z Anko Kočevar

Pekarna Magdalenske mreže v okviru 10. StopTrik MFF pripravlja in vabi otroke in mlade stare med 8 in 15 let v Lutkovno gledališče Maribor na brezplačno delavnico animiranega filma, ki je sestavljena iz štirih zaporednih srečanj. Posamezno srečanje traja 4 ure. Rok prijave je četrtek, 24. 9. 2020.

Václav Janoščík: Travma in identiteta po računalniški obdelavi podatkov

Vabimo te, da si v ponedeljek, 14. 12. 2020, ob 19:00 ogledaš spletno predstavitev češkega teoretika Vaclava Janoščika na Youtube kanalu MFRU – Mednarodni festival računalniške umetnosti.

Vstanite, sužnji, iz prekletstva!

Vabimo te k ogledu dokumentarne predstave “Vstanite, sužnji, iz prekletstva!”, ki je objavljena na spletu.

Zgodbe oživljenih lutk

Z izborom kratkih animiranih filmov StopTrik sodeluje na Poletnem lutkovnem pristanu. Vabljene_i v nedeljo, 16. 8. 2020, ob 19.00 v veliko dvorano Lutkovnega gledališča Maribor.  

ZIZ festival

ZIZ festival je preddogajanje Gale podelitve ZIZ nagrad, na katerem se bodo od torka, 29. 9. 2020, do petka, 2. 10. 2020, na različnih prizoriščih predstavile izbrane predstave na področju alternativne gledališke produkcije. ZIZ festival bo letos na dvorišču Vetrinjskega dvora pospremil spremljevali koncertni program #gremnakoncert.


MISC INFOPEKA 2021 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov