Naš program / Kultura

1. Konferenca gledališča zatiranih v Sloveniji: Gledališče zatiranih kot metoda za raziskovanje in povezovanje družbe

Kulturno umetniško društvo Transformator je 9. novembra 2018, v Muzeju sodobne umetnosti v Ljubljani organiziralo 1. Konferenco gledališča zatiranih v Sloveniji.

Bralni krožek: Turning (Irit Rogoff)

V sredo, 13. 12. 2017, ob 18. uri vas zopet vabimo v Galerijo K18 na bralni krožek, na katerem se bomo pogovarjali o eseju Turning, Irit Rogoff.

Bralni krožek: If You Don’t Have Bread, Eat Art!: Contemporary Art and Derivative Fascisms (Hit Steyerl)

V sredo, 20. 12. 2017, ob 18. uri vas vabimo v Galerijo K18 na tretji bralni krožek, na katerem se bomo pogovarjali o eseju Hite Steyerl If You Don’t Have Bread, Eat Art!: Contemporary Art and Derivative Fascisms. 

Delavnice Gledališča zatiranih

Od 14. do 15. 9. 2015 na II. gimnaziji Maribor izvajamo delavnice Gledališča zatiranih.

Gledališče zatiranih (orig. Theatre of the Oppressed) je metoda, ki se uporablja v gledališko-aktivistične, pedagoške in izobraževalne namene, kot orodje za doseganje socialne pravičnosti, lahko pa ima tudi terapevtske učinke.

Forumska predstava: Act(ivate) your story

Vabimo te v nedeljo, 29. 10. 2017, ob 18.00 v Galerijo K18 na forumsko predstavo Act(ivate) your story, ki govori o problematiki prosilcev za mednarodno zaščito in o težavah, s katerimi se soočajo v azilnem domu. Pridruži se nam pri raziskovanju možnosti za izboljšanje položajev protagonist_ov predstave. Veselimo se tvojih predlogov in mnenj.

GuestRoomMaribor: Amaterski filmi ženskih filmskih ustvarjalk.

Vabljen_a na tematski filmski večer, ki se bo odvijal v sredo, 13. 12. 2017, ob 20.00 v Galeriji K18. Rezidentka Hana Stein, ki se ukvarja z raziskovanjem produkcije jugoslovanskih Kino klubov, nam bo skozi tematsko zaključeni filmski večer predstavila temo: Amaterski filmi ženskih filmskih ustvarjalk.

GuestRoomMaribor: Cikel filmskih večerov s Hano Stein

Vabljen_a na zadnji filmski večer, ki bo potekal 20. 12. 2017, ob 20.00 v Galeriji K18. Rezidentka Hana Stein, ki se ukvarja z raziskovanjem produkcije jugoslovanskih Kino klubov, nam je skozi tematsko zaključene filmske večere predstavila sledeče teme: Slike jugoslovanske družbe z vidika amaterskih filmov iz 70’ih, Amaterski filmi ženskih filmskih ustvarjalk. Na našem zadnjem večeru pa nam bo predstavila temo: Od ciné klubov do neodvisne produkcijske hiše – Film Author Studio (FAS).

GuestRoomMaribor: Meet the resident/Spoznaj Offcity Collective, Šárko Zahálkovo

Vljudno vabljeni na pogovor s Šárko Zahálkovo, vizualno umetnico in predsednico Offcity kolektiva, ki bo v četrtek, 14. 7. 2016, ob 19. uri v Galeriji K18.

Interesni safari: Obleganje / upor

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite na safariju z rezidenčnim umetnikom GuestRoomMaribor, Davidom Colaninnom! Dobimo se na dvorišču Vetrinjskega dvora v sredo, 25 .10. 2017, ob 17:00.

InteresniSafari: Propagandna (ne)kultura

Lepo vabljene_i na druženje in sprehod po mestu v torek, 13. 11. 2018, ob 16.00 s pričetkom na Glavnem trgu.

Intervencija: Katarzyna Pagowska »Prihodnost postaja svetlejša«

Vljudno vabljeni na otvoritev končnega projekta rezidentke programa Soba za goste / GuestRoomMaribor Katarzyne Pagowske «Prihodnost postaja svetlejša«, ki bo v ponedeljek, 19. 11. 2018, ob 19.00 v Galeriji K18.

Knjižnica tete Rose: Pogovor o artivizmu

Vabljen_a v četrtek, 13. 12. 2018, ob 19:00 v INFOPEKO na pogovor o artivizmu s Tomažem Podbevškom in Vesno Liponik. Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

LegiLab 4 Progress: Zakonodajno gledališče za zakonodajo po meri ljudi

Projekt LegiLab 4 Progress je bil izpeljan v okviru programa Erasmus+. Celoten projekt je trajal šestnajst mesecev (od junija 2017 do oktobra 2018) in je povezal štiri organizacije iz štirih držav (Giolli iz Italije, Active Inquiry s Škotske, Pracownia Inspiracji Społecznych s Poljske in Pekarna Magdalenske mreže Maribor iz Slovenije). Projekt je pravzaprav nadaljevanje sodelovanja teh štirih organizacij in raziskovanja metode zakonodajnega gledališča, ki so ga le-te izvajale že na prejšnjih izdajah projekta LegiLab.

Namizni ZIZ koledar za 2019!

December je mesec, ko lahko sebi in svojim najbližjim podarimo nekaj unikatnega. Nekaj z omejenim številom izvodov. Nekaj aktivističnega. Nekaj  artivističnega.

Kolektiv ZIZ se zaveda, da je diverziteta prsi pomembna, zato predlagamo, da jo vključite v svoj vsakdanjik z namiznim ZIZ koledarjem 2019.

Open stage / Jam session

Glasbenik_ca, pevec_ka, pevski zbor, ljubitelj_ica glasbe ali samo radovedna oseba, lepo vabljen_a na naš drugi jam session večer “Open stage”, ki bo potekal v sredo, 25. 10. 2017, ob 19:00 v dvorani Gustaf, KC Pekarna.

Predstava »Kristusu ni uspelo, prišel je Marx«

Vljudno vabljeni na premiero predstave “Kristusu ni uspelo, prišel je Marx”, ki bo v sredo, 19. 12. 2018, ob 19:00 v Knjižnici Rotovž, Večnamenska dvorana (2. nadstropje), Rotovški trg 2, Maribor.

Predstavitev ilustrirane pesniške zbirke Naprej v preteklost in debata o enakih možnosti za oba spola

Vabljeni v petek, 27. 10. 2017, ob 18:00 v prostore INFOPEKE na predstavitev projekta »Kdaj, če ne zdaj?« in pesniške zbirke »Naprej v preteklost«. Sledil bo pogovor z zanimivimi gosti o (ne)enakopravnosti spolov.

Razstava alternativne skupine

Vabljen_a na prvo in zadnjo razstavo alternativne skupine, ki je ustvarjala v prostorih Infopeke vse od septembra. Razstava bo potekala v četrtek, 14. 12. 2017, od 19.00 do 22.00 v Infopeki.

Razstava: Aeron Bergman in Alejandra Salinas »Grenka prisotnost«

Vljudno vabljene_i na ogled razstave »Grenka prisotnost« rezidenčnih umetnikov programa GuestRoomMaribor, Aerona Bergmana in Alejandre Salinas. Razstavo si je moč ogledati vsak delavnik med 14:00 in 18:00, do 14. 12. 2018, v Galeriji K18, na Koroški ulici 18.

Rosa še vedno bosa (ker je prekarka)

Vabljen_a na štiridnevni cikel izobraževanj in delavnic “Rosa še vedno bosa (ker je prekarka)”, ki bo potekal od srede, 15. 11., do torka, 21. 11. 2017, na Filozofski fakulteti v Mariboru in v dvorani Gustaf (KC Pekarna). Projekt Rosa še vedno bosa (ker je prekarka) je nadaljevanje lanskoletnega projekta Rosa je bosa, ki si prizadeva za ozaveščenost mladih glede naraščajočih prekarnih (atipičnih) oblik dela in kratenju delavskih pravic.

Rosa slema bosa / LYNCH

Po izobraževalnih, razpravljalnih in delavničarskih dnevih v okviru programa “Rosa še vedno bosa (ker je prekarka)” pripravljamo v torek, 21. 11. 2017, ob 19.30 v dvorani Gustaf forumsko predstavo Delovno mesto: novinar. Po forumsko gledališki predstavi, ki naslavlja diskriminacijo na delovnem mestu, pa sledi koncert ter druženje ob dobri glasbi v nekomercialnem okolju.

SEDMI GLAS

 

 

Pekarna Magdalenske Mreže je z mesecem novembrom 2018 začela izvajati projekt Sedmi glas,  ki bo trajala do konca leta 2019. Operacijo Sedmi glas sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada http://www.eu-skladi.si/.

Projekt Sedmi glas je zasnovana kot neformalni izobraževalni program, ki udeležencem omogoča usvajanje temeljnih veščin sodobne umetnostne kritike skozi različne tehnike (pisanje, video intervju, vlog, fotoreportaža (fotolog), avdio prispevki, podcasti, animacija) ter aktivno spremljanje in spoznavanje sodobnih kulturno umetniških dogodkov v Mariboru.

Projekt je namenjen pripadnikom različnih manjšinskih etničnih skupin, priseljencem in pripadnikom narodov nekdanje SFRJ, ki prebivajo v Mariboru. Skozi pisanje o umetnosti in kulturi bo udeležencem omogočala ustvarjanje lastnega kritiškega glasu. Zato se ime projekta hkrati referira na sedmo silo in na sedmega človeka, Bergerjevo izpeljanko za migrantskega delavca, kar je bil v Nemčiji v sedemdesetih letih vsak sedmi manualni delavec.

Namen projekta je usposobiti udeležence na nivoju razumevanja umetnosti, njenega jezika, analize družbenih pojavov in aktualnega zgodovinskega trenutka ter jim tako omogočiti pridobitev primernih kompetenc in veščin na področju medijske in kritične pismenosti ter umetnostne kritike. Zaradi naštetega bodo samozavestnejši pri izražanju in utemeljevanju svojega mnenja ter reflektiranju lastne pozicije v svetu, kar bo povečalo njihovo zaposljivost in socialno vključenost ter jim omogočilo preizpraševanje obstoječih razmerij moči v družbi.

 

Izobraževalni program je sestavljen iz predavanj, teoretičnih in praktičnih delavnic, bralnih krožkov ter obiskovanja kulturnih dogodkov in je razdeljen na tri sklope:

1 SKLOP: PISMENOST (1. december 2018 – 28. februar 2019)

Ko govorimo o kritiki, pogosto najprej pomislimo na njene specifične pojavne oblike ali specifike žanrov in/ali umetniških polj, ki jim pripadajo njeni objekti, pozabimo pa, da pravo izhodišče kritike ni v izbranem delu ali teoretskem zaledju, temveč v kritičnem mišljenju, pristopu, ki si ga pravzaprav delijo vse kritiške prakse.

Osnovno strukturo cikla (in celotnega projekta Sedmi glas) bo predstavljalo tedensko obiskovanje lokalnih kulturnih dogodkov, udeležencem predstavili lokalne kulturne institucije, akterje in ustvarjalce, obenem pa z udeleženci aktivno nabirali izkušnje, na katerih bodo skozi celoten proces temeljile ostale delavnice ali predavanja. V prvem sklopu bo tako operacija Sedmi glas  udeležencem  ponudila izobraževanje na področju kritične pismenosti, preko katere bo spodbujala kritično diskurzivno analizo, pisanje uporniških  tekstov, primerjalno branje ter igo vlog. Pridobljene veščine se bodo nadgrajevale preko eksperimentalnih in kreativnih tehnik gledališča zatiranih, ki spodbujajo analizo in kritičnost do medijskih besedil. Preko rednih srečanj v okviru literarnega bralnega krožka bo spodbujeno širjenje besednega zaklada, urejenje v branju in pisanju, analiziranje prebranega, sposobnost vživljanja v drugega ter izboljšanje artikulacije. Našteto bo povezano in podprto s predavanji in delavnicami uveljavljenih kritikov in recezentov, ki bodo udeležence podprli pri praktičnem pisanju kritiške misli, vezane na videno, prebrano ali drugače doživeto umetniško delo. V prvem sklopu bodo izpostavljene predvsem specifike kritik in recenzij na literarnem področju, deloma pa jih bomo povezovali že tudi z različnimi mediji (radio, spletni dnevnik – blog), kar bo napovedovalo naslednji sklop.

Oblikovanje procesa operacije bo težilo k individualizaciji in diferenciaciji,  s čemer se bo omogočalo prilagajanje nivoja specifičnim stopnjam zmožnosti in interesov posameznikov v potencialno heterogeni skupini. Vzpostavljena bo tudi knjižna polica Sedmi glas, ki se bo polnila skozi izobraževalni proces in vključevala strokovno literaturo, ki bo udeležence podpirala pri posameznih izobraževalnih segmentih ter omogočala dodatno in poglobljeno izobraževanje.

 

2. SKLOP: MEDIJI (1. marec – 30. junij 2019)

Po intenzivnem izobraževanju prvega sklopa, ki bo namenjen predvsem pismenosti, kritični misli in kreativnemu pisanju, se bo fokus izobraževanja prestavil na teoretično in praktično spoznavanje različnih medijev, preko katerih je mogoče kritiško misel distribuirati.

Udeleženci bodo še naprej tedensko organizirano obiskovali kulturne dogodke ter o njih pisali, vendar se bo v drugem sklopu vzpostavila možnost raziskovanja in sporočanja tudi preko videa, zvoka, animacije in fotografije. Seznanjeni bodo z zgodovino omenjenih medijev, tehničnimi aspekti produkcije ter formatom televizijskega in radijskega intervjuja. S partnersko organizacijo Radio MARŠ je načrtovana intenzivna delavnica v studiu radija, rezultat katere bo radijska reklama za operacijo, katero bodo s pomočjo profesionalcev na radiu zasnovali, posneli in zeditirali udeleženci. Druga partnerska organizacija – Društvo za razvoj filmske kulture bo izvedla delavnico stop animacije ter ogled filma s pogovorom, predavanjem in delavnico na temo filmske kritike. Udeleženci bodo imeli še naprej možnost preverjati in nadgrajevati veščino pisanja ob prisotnosti priznanih kritikov in recenzentov iz različnih področij umetnosti.

Skozi celoten proces se bodo ustvarjene vsebine v različnih medijih objavljale na blogu Sedmi glas, poseben poudarek pa bo ob koncu sklopa tokrat na pridobivanju znanja na področju izdelovanja fanzinov.

 

3. SKLOP: KRITIKA (1. september -30. november 2019)

V zadnji tretjini leta se v Mariboru odvije kar nekaj pomembnih festivalov, predvsem na področju gledališča, dokumentarnega filma in stop animacije. Zaradi tega smo finale operacije namenili prav tem področjem. Skozi celoten proces, kritično misel in senzibilizacijo razvijamo tudi preko tehnik gledališča zatiranih. Tokrat bo drzna tehnika slikovnega gledališča, pri predvsem pišočih, izzvala izraznost telesa in celo prepovedala besedo. Enkrat tedensko bomo z udeleženci še vedno obiskovali kulturne dogodke ter širili besedni zaklad in izboljševali artikulacijo preko literarnega bralnega krožka.

 

Operacija bo zaključena s predstavitveno razstavo ter zaključno konferenco.

 

Kratkoročni učinki projekta:

– 45 oseb iz ranljivih skupin bo vključenih v 40 urno usposabljanje;

– zaposlitev 1 (ene) osebe iz ranljive skupine za dobo 14 mesecev.

 

Dolgoročni rezultat:

– 10 udeležencev iz ranljivih ciljnih skupin bo vključenih v iskanje zaposlitve, v izobraževanje/usposabljanje, pridobivanje kvalifikacij ali v zaposlitev po zaključku operacije.

 

Projekt Sedmi glas bo izveden v sodelovanju z projektnimi partnerji Kooperativo PERON, Društvom za razvoj filmske kulture (DRFK) in Mariborskim študentskim radijem – MARŠ.

Ministrstvo za kulturo je po izvedenem Javnem razpisu za izbor operacij za večjo socialno vključenost pripradnikov ranljivih družbenih skupin na področju kulture v okviru Evropskega socialnega sklada v letih 2018-2019 na podlagi sklepa o izboru upravičenca naši organizaciji dodelilo sredstva za sofinanciranje skupnih upravičenih stroškov operacije v višini 75.237,74.

 

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Ob železnici 8, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

 

Sedmi glas

Je slovenščina vaš drugi jezik in se želite družiti ter izobraževati preko kulture in umetnosti? Pridružite se nam v ponedeljek, 3. 12. 2018, ob 17.uri na prvem srečanju v okviru programa Sedmi glas. Srečanje bo potekalo v dvorani Vetrinjskega dvora, Vetrinjska ulica 30, Maribor.

SobaZaGosteMaribor: Performans s Petrom Šourekom

Rezidenčni umetnik projekta SobaZaGosteMaribor Petr Šourek te vabi na svoj performans – turistično vodstvo po koruptivnih praksah Maribora. Dogodek bo premiero doživel 19.11.2015 ob 17.00 pod Starim mostom v neposredni bližini restavracije Orient.

Uvodno srečanje gledališke šole Mlada pest

Vabljen_a na prvo (uvodno) srečanje Gledališke šole Mlada pest, ki bo v sredo, 21. 11. 2018, ob 18.00 v prostorih MISC INFOPEKA.

Zadnji Open Stage / jam Session

Glasbenik_ca, pevec_ka, pevski zbor, ljubitelj_ica glasbe ali samo radovedna oseba, lepo vabljen_a na naš zadnji jam session večer “Open stage”, ki bo potekal v sredo, 13. 12. 2017, ob 19.00 v dvorani Gustaf, KC Pekarna.

»Omare stare šare« na mednarodnem uličnem festivalu Pflasterspektakel v Linzu

Kolektiv Tretja roka bo z interaktivno prostorsko instalacijo “Omare stare šare” gostoval na uličnem festivalu Pflasterspektakel v Linzu od 21. do 23. 7. 2016.


MISC INFOPEKA 2018 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov