Arhiv / Kultura

“Nagib k teoriji” – »Socialna koreografija kot vadbena strategija in prostorski dispozitiv mesta Maribor«

​V petek, 18. 12. 2015, ob 17:00  bo v Galeriji K18 izvedeno  predavanje z naslovom »Socialna koreografija kot vadbena strategija in prostorski dispozitiv mesta Maribor«. Predavanju bo v soboto, 19. 12., ob 11:00 na isti lokaciji sledil še bralni krožek, kjer se bodo brali fragmenti iz knjig Socialna koreografija (Social Choreography: Andrew Hewitt) in Javna sfera kot performans (Public Sphere by Performance: Bojana Cvejić in Ana Vujanović).

1. Konferenca gledališča zatiranih v Sloveniji: Gledališče zatiranih kot metoda za raziskovanje in povezovanje družbe

Kulturno umetniško društvo Transformator je 9. novembra 2018, v Muzeju sodobne umetnosti v Ljubljani organiziralo 1. Konferenco gledališča zatiranih v Sloveniji.

1. Konferenca gledališča zatiranih – Gledališče zatiranih kot metoda za raziskovanje in povezovanje družbe

Vabljeni na 1. Konferenco gledališča zatiranih – Gledališče zatiranih kot metoda za raziskovanje in povezovanje družbe, ki bo v četrtek, 8. 11. 2018, od 10.00 do 19.00, v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova v Ljubljani.

10. Mednarodni filmski festival StopTrik

Letos poteka že 10. StopTrik… Festival je prehodil dolgo pot od projekcij, ki jih je v skvotu organizirala skupina ljubiteljic_ev filma, do štiridnevnega festivalskega dogodka, ki ga vsako leto prirejamo v Sloveniji in na Poljskem.

10. MFF stopTrik: Izdelki letošnjih delavnic

V okviru 10. Mednarodnega filmskega festivala StopTrik v Mariboru so potekale tri delavnice – Stoptrik Workshot: Delavnica animiranega filma z Anko Kočevar, Stoptrik Workshot: Špela Čadež in Ostrenje pogleda na StopTriku.

10. StopTrik MFF vabi prostovoljke_ce

Te zanima stop animacija in organizacija filmskih festivalov? Bi želel_a spoznati priznane animatorke_je, režiserke_je in producente_ke na področju animacije? Bi radovedno pokukal_a v zakulisje festivala?

22. obletnica Kulturnega centra Pekarna

Kulturni center Pekarna med četrtkom, 16. 6. 2016, in soboto, 18. 6. 2016,  praznuje 22. obletnico zasedbe izpraznjenih vojaških objektov.

5. Gala podelitev ZIZ nagrad

Cenjene_i, z velikim veseljem in mirom v srcu Vas vabimo, da se nam ponovno pridružite na slavnostnem, že 5. anualnem Gala dogodku – podelitvi ZIZ nagrad najboljšim akterkam_jem na alternativni uprizoritveni sceni v Mariboru. Slavnostna razglasitev nagrajencev in podelitev nagrad bo potekala v petek, 13. 4. 2018, ob 20.00, v Salonu uporabnih umetnosti Maribor.

5. mednarodni festival StopTrik, 1. – 4. 10. 2015, Vetrinjski dvor, Zavod Udarnik, dvorana Gustav (KC Pekarna)

Foto: Andrej Firm

5. mednarodni Ne-Festival gledališča zatiranih

Do Ne-Festivala gledališča zatiranih, ki bo potekal od četrtka, 6. 7. 2017 do nedelje, 9. 7. 2017, v Gornjem Gradu nas ločita le še slaba dva tedna.

5. StopTrik mednarodni filmski festival – Politika in filozofija v animiranih filmih

V pričakovanju 5. StopTrik mednarodnega filmskega festivala vas vabimo na brezplačno izobraževanje na temo politike in filozofije v animiranih filmih, v ponedeljek, 28. 9. 2015,  med 11:00 in 15:00, v prostorih Kulturnega inkubatorja na Koroški cesti 18, Maribor. Izobraževanje bo potekalo v angleškem jeziku. Prijave sprejemamo do 25. 9. 2015 na infopeka@infopeka.org ali na 02 300 68 50, 041 481 246. Producent je Pekarna Magdalenske mreže v sodelovanju z Mladinskim kulturnim centrom Maribor.

6. mednarodni Ne-festival gledališča zatiranih

Neučakano naznanjamo, da je pred nami že 6. mednarodni Ne-festival gledališča zatiranih (2.-5. avgust, Gornji Grad), kreativno in izobraževalno srečanje ustvarjalcev in umetnikov, ki delujejo po tehnikah gledališča zatiranih v Sloveniji in tujini, pa tudi drugih ljubiteljev majhnih festivalov v naravi, ki raziskujejo načela skupnosti in aktivno sodelovanje skozi umetniške in aktivistične pristope – tokrat obarvano rdeče.

6. StopTrik Mednarodni filmski festival

Vljudno vas vabimo na  6. Mednarodni filmski festival StopTrik, prvi evropski festival posvečen umetnosti stop motion animacije, ki se bo odvil med 27. in 30. 10. 2016 v Salonu uporabnih umetnosti v Mariboru.

7. Gala podelitev ZIZ nagrad

Pravljičnih sedmič mariborska alternativna uprizoritvena scena dobi zize, ki ji pripadajo! Slavnostna razglasitev nagrajenk_cev in podelitev nagrad bo potekala v soboto, 3. 10. 2020, ob 20:00 v Vetrinjskem dvoru v Mariboru. 

8. marec – mednarodni dan borbenih žensk

Kolektiv PIZDA! te vabi, da se udeležiš štirih dogodkov, ki jih bomo organizirale_i 7. in 8. marca 2018 na štirih različnih lokacijah v Mariboru. Na 8. marec pa bo izšla tudi sveža zine PIZDA!, št. 11., ki jo boste lahko dobili na Glavnem trgu, od 16.00 naprej.

8. StopTrik prihaja v mesto!

Srečna 8. edicija Mednarodnega filmskega festivala StopTrik (www.stoptrik.eu), ki bo potekala med 4. in 7. 10. 2018, bo posvečena fenomenu cinefilije – ljubezni in navdušenja nad kinom. Festival bo v Maribor prinesel vznemirljivost in čustva filmskih platen, ter kino doživetja očaranosti, strahu in smeha. V bogatem program bodo predstavljeni najodličnejši dosežki stop animacije s celega sveta, skupaj s številnimi posebnimi projekcijami, posvečenimi proslavitvi filmske culture ter odnosov med animacijo in igranim filmom. Čeprav Maribor sedaj že dolgo časa pogreša resnično atmosferičen art kinematograf, pa občutek za kvalitetno kinematografijo v mestu še živi!

9. mednarodni filmski festival StopTrik: Svoboda sličic, ali Feminizem in stop animacija

Mednarodni festival stop animacije StopTrik se v duhu feministične refleksije pripravlja na 9. edicijo, ki bo v Mariboru potekala med 3. in 6. 10. 2019. Pripravljamo program in priložnosti za medkulturna srečanja, ki bodo obiskovalkam_cem festivala nudila veliko možnosti za razpravo o problemih in obetih feministične agende pri ustvarjanju animiranih filmov.

Adela Jušić – predavanje in predstavitev nove produkcije

Predavanje Adele Jušič, rezidenčne umetnice Sobe za goste / GuestRoomMaribor, ki bo v petek, 16. 12. 2016, ob 18:00 v Galeriji K18,  bo osredotočeno na Antifašistično gibanje v Jugoslaviji, Antifašistično fronto žensk, heroizem dela, t.i. petletni plan, definicijo materinstva in kako je bila ta družbeno in legalno obravnavana v obdobju po vojni. Beseda bo tekla o ženskih organizacijah v Sloveniji pred vojno, o delavkah v industriji in njihovih političnih aktivnostih v Sloveniji in Jugoslaviji.

Alena Drahokoupilová: Du bist voll in Ordnung

Vabljeni na odprtje razstave rezidenčne umetnice GuestRoomMaribor Alene Drahokoupilove, v sredo, 16. 9. 2015, ob 19:00 v Galerijo na Koroški 18.

Aphra Tesla Operating System / Anatomija prostora Hrupa ali kaj počne smrt v prostem času

V četrtek, 11. 5. 2017, ob 19. uri v Galeriji K18 s performansom otvarjamo razstavo Aphre Tesle –  Anatomija prostora Hrupa ali kaj počne smrt v prostem času. Razstava bo na ogled do 16. 6. 2017, vsak delovni dan od 12:00 do 17:00. Vabljeni.

Avtorski projekt Generacije na Vizijah 2016

Predstava Generacije se je uvrstila na festival Vizije 2016, ki bo potekal od 20. do 22. 5. 2016 v Novi Gorici. Ekipa Generacije bo na festivalu Vizije gostovala v petek, 20. 5. 2016.

Avtorski projekt Generacije na Linhartovem srečanju v Postojni

Predstava Generacije se bo predstavila na spremljevalnem programu na festivalu gledaliških skupin Slovenije, Linhartovem srečanju, v četrtek, 29. 9. 2016, ob 10.00 v Postojni.

Avtorski projekt Generacije na Nagibu

V četrtek, 22. 9. 2016, ob 20:00 vabimo na Mali oder Narodnega doma Maribor na ponovitev avtorskega projekta Generacije v sklopu 3. sezone Nagib na oder.

Avtorski projekt Generacije v gledališču Glej

V soboto, 8. 10. 2016, ob 20:00 vabimo v gledališče Glej v Ljubljani na ponovitev avtorskega projekta Generacije.

Bogdan Armanu in Silvia Amancei (s.a.b.a.): Neljube možnosti. Skripte, scenariji in zgodbe. SABA-in pogled v prihodnost. / Kam iti? Kaj početi? in Zgodbe iz dežele Kapitala.

Oglej si zaključno predstavitev video eseja Zgodbe iz dežele Kapitala romunskega umetniškega dvojca.

Bralni krožek K18: Nina Power, The Language of the New Brutality

Renata Šparada bo v sklopu svoje kuratorske rezidence SobaZaGosteMaribor vodila srečanje bralnega krožka K18, ki bo posvečeno besedilu “The Language of the New Brutality” avtorice Nine Power. Srečanje bo v ponedeljek, 11. 6. 2018, ob 19.00 v Galeriji K18, na njem pa bo rezidentka z obiskovalkami_ci razpravljala o odnosu med reprezentacijo in nasiljem, karakteristikah jezika nove brutalnosti in njegovimi vplivi na družbo, zlasti v zvezi s feminizmom.

Bralni krožek: Art and Money (Boris Groys)

Vabljen_a v sredo, 6. 12. 2017, ob 18.00 v Galerijo K18 na bralni krožek, kjer se bomo poglobili v besedilo Borisa Groysa, Art and Money.

Bralni krožek: Turning (Irit Rogoff)

V sredo, 13. 12. 2017, ob 18. uri vas zopet vabimo v Galerijo K18 na bralni krožek, na katerem se bomo pogovarjali o eseju Turning, Irit Rogoff.

Bralni krožek: If You Don’t Have Bread, Eat Art!: Contemporary Art and Derivative Fascisms (Hit Steyerl)

V sredo, 20. 12. 2017, ob 18. uri vas vabimo v Galerijo K18 na tretji bralni krožek, na katerem se bomo pogovarjali o eseju Hite Steyerl If You Don’t Have Bread, Eat Art!: Contemporary Art and Derivative Fascisms. 

Bralni krožki programa SobaZaGosteMaribor: Umetnost v dobi kleptomanije / Aeron Bergman in Alejandra Salinas

Lepo vabljene_i na cikel šestih bralnih krožkov Umetnost v dobi kleptomanije, ki ga moderirata umetnika Aeron Bergman in Alejandra Salinas v okviru programa SobaZaGosteMaribor. Bralni krožki se bodo odvijali ob ponedeljkih in četrtkih ob 18:00 v Galeriji K18, vsa srečanja pa bodo potekala v angleškem jeziku. Zaželjeno je, da besedila preberete vnaprej, ni pa nujno. Vse tekste lahko dobite, če pošljete mail na: guestroommaribor@gmail.com. Šesto srečanje bo v ponedeljek, 19. 11. 2018.

Branja K18: Suely Rolnik: »The Spheres of Insurrection: Suggestions for Combating the Pimping of Life«

Nadaljujemo s ciklom teoretskih branj, večerov, ki so zamišljeni kot diskusija o prebranem besedilu, ki je objavljeno na povezavi. V ponedeljek, 28. 5. 2018, bo tako v Galeriji K18 ob 19:00 Irena Borić, kustosinja in umetnostna zgodovinarka, predstavljala besedilo Suely Rolnik: The Spheres of Insurrection: Suggestions for Combating the Pimping of Life.

Branja K18: Suely Rolnik: »The Spheres of Insurrection: Suggestions for Combating the Pimping of Life«

Nadaljujemo s ciklom teoretskih branj, večerov, ki so zamišljeni kot diskusija o prebranem besedilu, ki je objavljeno na povezavi. V ponedeljek, 23. 4. 2018, bo tako v Galeriji K18 ob 18:00 Irena Borić, kustosinja in umetnostna zgodovinarka, predstavljala besedilo Suely Rolnik: The Spheres of Insurrection: Suggestions for Combating the Pimping of Life.

Branja K18: »Miguel Ángel Hernández-Navarro: Counter-times of contemporary art«

Tudi letos nadaljujemo s ciklom teoretskih branj. Večeri, ki so zamišljeni kot diskusija o prebranem besedilu, ki je objavljeno na povezavi. Tokrat bo tekst predstavila Nataša Bodrožić, kustosinja, kulturna delavka iz združenja za sodobne umetniške prakse- Slobodne veze, Zagreb. Je vodja projekta Motel Trogir, usmerjenega v kritično re-evalvacijo in ohranitev pozne modernistične arhitekture na Hrvaškem in širše. Vabljen_a v Galerijo K18 v ponedeljek, 26. 2. 2018, on 18:00.

Calais, Calais

Vabljen_a na premierno uprizoritev gledališkega performansa “Calais, Calais”, ki bo v torek, 12. 12. 2017, ob 20.00 v GT22. Vstop prost!

Četrti Mednarodni rožavski filmski festival

V sredo, 13. 11. 2019, te ob 20.00 Mednarodni rožavski filmski festival v sodelovanju z Iniciativo mestni zbor in Pekarno Magdalenske mreže, vabi v INFOPEKO na ogled izbora filmov festivala.

Cikel predavanj iz umetnostne zgodovine: Nacionalizem in umetnost 19. stoletja

Vljudno vabljene_i na peto iz cikla osmih predavanj iz umetnostne zgodovine, ki bo potekalo v sredo, 4. 3. 2020, ob 18.00 uri v Galeriji K18. Predavanja, ki trajajo dve šolski uri potekajo vsako sredo ob 18.00, izvaja pa jih umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič.

Cikel predavanj iz umetnostne zgodovine: Nacionalizem in umetnost 19. stoletja

Vljudno vabljene_i na šesto iz cikla osmih predavanj iz umetnostne zgodovine, ki bo potekalo v Galeriji K18 v sredo, 11. 3. 2020, ob 18.00 uri. Predavanja, ki trajajo dve šolski uri potekajo vsako sredo ob 18.00, izvaja pa jih umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič.

Cikel predavanj iz umetnostne zgodovine: Nacionalna gibanja in umetnost 19. stoletja

V Galeriji K18 ponovno pripravljamo cikel brezplačnih predavanj iz umetnostne zgodovine. Potekala bodo vsako sredo ob 18.00, začenši s 5. 2. 2020. Predavanja bodo potekala dva meseca in trajala dve šolski uri, izvajal pa jih bo umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič.

Cikel predavanj iz umetnostne zgodovine: Nacionalna gibanja in umetnost 19. stoletja

V sredo, 12. 2. 2020, vas ob 18.00 vabimo v Galerijo K18 na drugo predavanje iz cikla predavanj iz umetnostne zgodovine. Predavanja, ki trajajo dve šolski uri, potekajo vsako sredo ob 18.00 v Galeriji K18, izvaja pa jih umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič.

Cikel predavanj iz umetnostne zgodovine: Nacionalna gibanja in umetnost 19. stoletja

V sredo, 19. 2. 2020, vas ob 18.00 vabimo v Galerijo K18 na tretje predavanje iz cikla brezplačnih predavanj iz umetnostne zgodovine. Predavanja, ki trajajo dve šolski uri, potekajo vsako sredo ob 18.00 v Galeriji K18, izvaja pa jih umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič.

Cikel predavanj iz umetnostne zgodovine: Nacionalna gibanja in umetnost 19. stoletja

V sredo, 26. 2. 2020, vas ob 18:00 vabimo v Galerijo K18 na tretje predavanje iz cikla brezplačnih predavanj iz umetnostne zgodovine. Predavanja, ki trajajo dve šolski uri, potekajo vsako sredo ob 18.00 v Galeriji K18, izvaja pa jih umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič.

Cikel predavanj iz umetnostne zgodovine: Nacionalne ideje v jugoslovanski umetnosti

Vljudno vabljene_i na predavanje iz umetnostne zgodovine, ki bo potekalo v sredo, 6. 5. 2020, ob 18.00 uri na spletni platformi Jitsi (povezava bo dostopna na dan dogodka na fb strani Galerije K18 in preko maila).

Predavanje bo izvajal umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič in bo trajajo dve šolski uri.

Cikel predavanj iz umetnostne zgodovine: Renesansa – družba, kultura in umetnost

V sredo, 20. 11. 2019, ob 18.00 uri vas vabimo na 4. predavanje iz Cikla predavanj iz umetnostne zgodovine, ki se odvijajo vsako sredo ob 18.00 uri v Galeriji K18 na Koroški cesti 18. Predavanja, ki trajajo 2 šolski uri, izvaja uni. dipl. umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič.

Cikel predavanj iz umetnostne zgodovine: Renesansa – družba, kultura in umetnost

V sredo, 18. 12. 2019, ob 18:00 vas vabimo na zadnje predavanje iz Cikla predavanj iz umetnostne zgodovine, ki potekajo v Galeriji K18. Posamezno predavanje, ki traja dve šolski uri, izvaja uni. dipl. umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič.

Cikel predavanj iz umetnostne zgodovine: Renesansa – družba, kultura in umetnost

V sredo, 4. 12. 2019, vas vabimo na predavanje iz Cikla predavanj iz umetnostne zgodovine, ki se odvijajo vsako sredo ob 18:00 v Galeriji K18 na Koroški cesti 18. Posamezno predavanje, ki traja dve šolski uri, izvaja uni. dipl. umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič.

Cikel predavanj iz umetnostne zgodovine: Renesansa – družba, kultura in umetnost

V sredo, 13. 11. 2019, vas vabimo na 3. predavanje iz Cikla predavanj iz umetnostne zgodovine, ki se odvijajo vsako sredo ob 18.00 uri v Galeriji K18 na Koroški cesti 18. Predavanja, ki trajajo 2 šolski uri, izvaja uni. dipl. umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič.

Cikel predavanj iz umetnostne zgodovine: Renesansa – družba, kultura in umetnost

V sredo, 27. 11. 2019, ob 18:00 vas vabimo na peto predavanje iz Cikla predavanj iz umetnostne zgodovine, ki se odvijajo vsako sredo ob 18.00 uri v Galeriji K18 na Koroški cesti 18. Predavanja, ki trajajo 2 šolski uri, izvaja uni. dipl. umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič.

Cikel predavanj iz umetnostne zgodovine: Renesansa – družba, kultura in umetnost

V sredo, 11. 12. 2019, ob 18:00 vas vabimo na 7. predavanje iz Cikla predavanj iz umetnostne zgodovine, ki se odvijajo vsako sredo v Galeriji K18. Posamezno predavanje, ki traja dve šolski uri, izvaja uni. dipl. umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič.

Cikel predavanj iz umetnostne zgodovine: Slovenskost na Slovenskem

Vljudno vabljeni_i na predavanje iz umetnostne zgodovine, ki se bo pridružil v sredo, 22. 4. 2020 , ob 18.00 uri na spletni platformi Jitsi (povezava bo dostopna na dan dogodka na fb strani Galerije K18 in preko maila).

Predavanje bo izvajal umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič in bo trajalo dve šolski uri.

Cikel predavanj iz umetnostne zgodovine: Umetnost Avstro-Ogrske v 19. stoletju

Po štiritedenski prekinitvi, ponovno vljudno vabljene_i na šesto iz cikla osmih predavanj iz umetnostne zgodovine, ki bo potekalo v sredo, 15. 4. 2020, ob 18.00 uri na spletni platformi Jitsi (povezava bo dostopna na dan dogodka na fb strani Galerije K18 in preko maila).

Predavanje bo izvajal umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič in bo trajajo dve šolski uri.

Cikel predavanj o nastanku sodobnih ZDA: Svobodna družba tehnike – Blaž Kosovel: »Nastanek sodobne korporacije in modernih ZDA«

V Galeriji K18 pripravljamo cikel predavanj o nastanku sodobnih ZDA: »Svobodna družba tehnike«. Potekala bodo tri četrtke zaporedoma ob 19.00, začenši z 20. 2. 2020. Posamezno brezplačno predavanje bo trajalo dve šolski uri, izvajali pa jih bodo različni predavatelji.

Cikel predavanj o nastanku sodobnih ZDA: Svobodna družba tehnike Igor Bijuklič: »Nastanek ameriške družbe skozi zgodovino moderne propragande«

Vljudno vabljene_i na tretje in poslednje predavanje iz cikla predavanj o nastanku sodobnih ZDA, ki se bo odvilo v četrtek, 5. 3. 2020, ob 19.00 v Galeriji K18. Zaključno predavanje iz cikla, »Nastanek ameriške družbe skozi zgodovino moderne propagande«, bo izvajal dr. Igor Bijuklič.

Cikel predavanj o nastanku sodobnih ZDA: Svobodna družba tehnike Primož Turk: »Rojstvo managmenta kot tehnike upravljanja z ljudimi«

V Galeriji K18 pripravljamo cikel predavanj o nastanku sodobnih ZDA: »Svobodna družba tehnike«. Posamezno brezplačno predavanje bo trajalo uro in pol, izvajali pa jih bodo različni predavatelji. 28. 2. 2020, ob 19.00 vas vabimo na drugo predavanje iz cikla »Rojstvo managmenta kot tehnike upravljanja z ljudimi«. Z nami bo dr. Primož Turk.

Cikel slikarskih delavnic »Slika«

V sredo, 1. 6. 2016, ob 17.00 te vabimo v INFOPEKO na prvo slikarsko delavnico v okviru Cikla slikarskih delavnic »Slika«.

Delavnica “Fotogram – odtis svetlobe”

Znano je, da so ročno izdelana darila najlepša darila, zato te vabimo na brezplačno delavnico, kjer boš lahko ustvaril/-a foto izdelek. V ponedeljek, 21. 12., ob 16:00 uri, se lahko udeležiš fotografske delavnice, na kateri bomo spoznavali tehniko ustvarjanja fotogramov. Prijaviš se lahko do petka, 18. 12. 2015, na naslov infopeka@infopeka.org ali na: 02 300 68 50, 041 481 246.

Delavnica filmske kritike »Ostrimo pogled« na StopTriku 2020

Deseta edicija festivala StopTrik med 8. 10. in 11. 10. 2020 obeta festivalsko delavnico filmske kritike. Vabljene_i, da z ekipo Društva za širjenje filmske kulture KINO! ostrite svoje poglede in opaženo zaokrožite v besedila. Prijave pošljite v elektronski nabiralnik ostrenje.pogleda@e-kino.si.

Delavnica Gledališča zatiranih – Forumsko gledališče

Vabimo te na dvodnevno delavnico, kjer bomo spoznali eno izmed tehnik Gledališča zatiranih – forumsko gledališče in ustvarili predstavo. Brezplačna delavnica bo potekala 21. 11. od 12.00 do 16.00 in 22. 11. od 10.00 do 14.00 v Galeriji K18 na Koroški 18 v Mariboru.  Zaželene predhodne prijave preko Facebooka (Soodločaj, soustvarjaj, sooblikuj) ali na mail barbara.polajnar@gmail.com.

Delavnica gledališča zatiranih in političnega gledališča »Kdo, koga, kako in s čim?« osebno = politično

Vabljeni in vabljene na delavnico, kjer bomo preko gledališča zatiranih in političnega gledališča obravnavali osnove v kršenju človekovih pravic na podlagi spolnih identitet. Delavnica bo potekala v prostorih Galerije na Koroški 18, Maribor, v petek, 22. 5., od 17h do 20h ter v soboto, 23. 5., in nedeljo, 24. 5. 2015, od 10h do 19h.

Delavnica gledališča zatiranih – Forumsko gledališče, 21. in 22. 11. 2015

Foto: Dino Kusanović

Delavnica klovnovstva

Vabljen/-a na 3-dnevno intenzivno delavnico klovnovstva, ki jo organiziramo v sodelovanju z društvom Globus Hystericus, od petka, 22. 4. 2016, do nedelje, 24. 4. 2016, v Vetrinjskem dvoru.
Število udeležencev je omejeno na 8, zato se čim prej prijavi na hystericus.globus@gmail.com.

Delavnica pisanja kritik na festivalih animiranega filma v okviru 7. StopTrik MFF

Vabimo vas, da se nam pridružite na intenzivni delavnici festivalskega novinarstva, ki bo potekala od 7. 10. do 8. 10. 2017 v GT22 pod mentorstvom Nancy Denney-Phelps, mednarodno priznane kritičarke animiranega filma. Ameriška novinarka, ki živi in dela v Belgiji, bo v sklopu delavnice udeležence popeljala skozi celoten proces priprave in pisanja prispevka, vse do njegovega izida (v tiskani in spletni izdaji).

Delavnica stop animacije »Ni prave poti«

Dijake_inje vabimo na brezplačno delavnico stop animacije. Zato če obiskujete srednjo šolo in vas zanima stop animacija, se z njo ukvarjate, ali pa jo želite (boljše) spoznati, vabljene_i na 3-dnevno delavnico, ki bo med 10.00 in 16.00 potekala 21., 22. in 23. avgusta v Galeriji K18. Prijave zbiramo na infopeka@infopeka.org do zapolnitve mest.

Delavnica stop-motion animacije z Milošem Tomičem

Vabljeni na delavnico stop-motion animacije priznanega in večkrat nagrajenega režiserja in stop-motion animatorja Miloša Tomića, ki bo potekala v Jakobskem dolu, od petka, 30. 6. 2017, ob 17:00 do nedelje, 2. 7. 2017, do 15:00.

Delavnica za Nevidno gledališče

Vabljeni vsi, ki bi se želeli udeležiti delavnice Nevidno gledališče, ki bo potekala 31. 10.  2015 med 14:00 in 18:00 ter 1. 11. 2015 med 10:00 in 14:00 v prostorih MISC INFOPEKA. Delavnico v okviru Gledališča zatiranih izvajata Metka Bahlen in Primož Časl. Prijave zbiramo do 30. 10. 2015 na infopeka@infopeka.org.

Delavnica »Časopisnega gledališča«

V okviru 21. obletnice Kulturnega centra Pekarna in v okviru Pred-Ne-festivala Gledališča zatiranih vabimo na brezplačno delavnico »Časopisnega gledališča«, ki bo v soboto, 20. 6. 2015, od 20:00 do 21:30 v prostorih INFOPEKE.

Delavnica “Motivi KC Pekarna skozi camero obscuro”

V soboto, 20. 6. 2015, ob 18:00 vabljen/-a v INFOPEKO na fotografsko delavnico »Motivi KC Pekarna skozi camero obscuro«. Število mest je omejeno, zato se prijavi do 19. 6. 2015 na infopeka@infopeka.org ali 02 300 68 50, 041 481 246.

Delavnica: Javni prostor/ Zasebni prostor

Prijazno vas vabimo, da se udeležite delavnice »Javni prostor/ Zasebni prostor«, ki se bo odvila v Galeriji K18 v četrtek, 12. 3. 2020, s pričetkom ob 18.00. Delavnica bo potekala v angleškem jeziku.

Delavnica: Poezija zatiranih

Vabljene_i na delavnico “Poezija zatiranih”, ki bo potekala v soboto, 14. 3. 2020, od 10.00 do 17.00 v Galeriji K18 (Koroška cesta 18), kjer bomo inspirirane_i s konceptom “estetike zatiranih”, ki ga je v svojem poznem delu postavil pomembni brazilski dramaturg in gledališki pedagog August Boal.

Delavnica: “Zgrabimo sovražni govor za roge!”

V torek, 3. 12. 2019, ob 10.00 uri vas Pekarna Magdalenske mreže v sodelovanju z Društvom Parada Ponosa vabi v prostore INFOPEKE na brezplačno delavnico “Zgrabimo sovražni govor za roge!”.

Delavnice Gledališča zatiranih

Od 14. do 15. 9. 2015 na II. gimnaziji Maribor izvajamo delavnice Gledališča zatiranih.

Gledališče zatiranih (orig. Theatre of the Oppressed) je metoda, ki se uporablja v gledališko-aktivistične, pedagoške in izobraževalne namene, kot orodje za doseganje socialne pravičnosti, lahko pa ima tudi terapevtske učinke.

Delavnice za ženske po metodi gledališča zatiranih “Soba za ženske” v Ljubljani

Ali smo lahko druga drugi ogledalo? Ali je v dobi individualizma med nami možno vzpostaviti prostor za sodelovanje, povezanost in zaupanje? Kakšne situacije  so nam skupne in s kakšnimi problematikami se soočamo kot ženske v tretjem tisočletju? Kakšne družbeno pripisane spolne vloge obstajajo med ženskami tukaj in zdaj? Kaj se lahko naučimo od naših prednic?

Delavnice bodo potekale v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, v Ljubljani, od petka, 12. 9., do nedelje, 14. 9. 2014.

Diareja za prvi maj

Ob prvem maju smo se spraševale_i ali je prvi maj še vedno praznik dela. V ta namen smo zadnjega aprila otvorile_i fasado Galerije K18.

Dogodek Stop-motion animacije na temo kapitalizma ODPADE!

Sporočamo, da v petek, 14. 4. 2017, ob 19.00 ODPADE dogodek Stop-motion animacije na temo kapitalizma v Galeriji K18, zaradi zapletov z avtorskimi pravicami.

Dravljični Maribor v Magdaleni!

Vabimo te, da se nam v petek, 11. 12. 2015, med 12:00 in 16:00 pridružiš na pokritem dvorišču  stavbe Gorkega ulica 34  (Mestna četrt Magdalena) na dogodek, ko bo Vila Dravljica po dogodku v MČ Center že drugič razprostrla Preprogo želja in povabila k skupnemu razmišljanju o našem mestu.

Drugi in drugačni / Spremljevalni program razstave “Stekleni stropovi”

Vljudno vabljeni na diskusijo v okviru razstave “Stekleni stropovi” v ponedeljek, 12. 12. 2016, ob 19. uri v galeriji K18 v Mariboru.

Dvodnevna delavnica Gledališča zatiranih: I. Modul “Mavrica želja”

V zadnjem vikendu januarja, od 30. do 31. 1. 2016, te vabimo v prostore INFOPEKE  na brezplačno dvodnevno delavnico gledališča zatiranih, ki bo posvečena tehniki Mavrica želja.

Dvodnevna delavnica intervencij v javni prostor “Telo na ulico”

Hočeš upgrejdat svoje street theatre nindža skillse? Bi rad_a spremenil_a svet ampak ne maraš javnega nastopanja? Živiš v bližini Maribora? Pridi na delavnico ta vikend! Cena? Prava malenkost: 0 EUR!

Elektro-akustični nastop Luciena Gaudiona »Draw Lines«

Vljudno vabljen/-a na elektro-akustični nastop Luciena Gaudiona, zvočnega umetnika in soustanovitelja založbe DAATH Label, ki bo potekal v petek, 18. 7. 2014, ob 21. uri v Salonu uporabnih umetnosti, Glavni trg 1 v Mariboru. Dogodek pripravlja kolektiv Otto-Prod v sodelovanju s SoboZaGoste Maribor.

Ema

Vabljen_a na gledališko predstavo, prvič uprizorjeno v Sloveniji, z naslovom Ema, ki bo v petek, 1. 12. 2017, in soboto, 2. 12. 2017, ob 20.00 na Malem odru Narodnega doma Maribor.

Ema – ob mednarodnem dnevu borbenih žensk

Predstava Ema odpira vprašanja moči in neenakosti v naši družbi ter spodbuja h kritičnemu razmisleku o sistemu, v katerem živimo, in boju za pravicami, ki nam pripadajo. Ogledaš si jo lahko v četrtek, 8. 3. 2018, ob 20:00 na Malem odru Narodnega doma.

Ema se vrača!

V sredo, 5. 2. 2020, ob 20.00 vabljen_a v Kulturno Glasbeni Brlog (KGB) na osveženo predstavo o anarhofeministki Emmi Goldman.

Ema se vrača! v KGB Maribor

V četrtek, 19. 3. 2020, ob 20.00 vabljen_a v Kulturno Glasbeni Brlog (KGB) na osveženo predstavo o anarhofeministki Emmi Goldman.

Ema v Grazu

Vabljene_i v  četrtek, 23. 1. 2020, ob 19.30 v di Scherbe v Graz, kjer bo gostovala predstava o anarhofeministki Emmi Goldman.

Exceptional call out for artists (for the duration untill September 2014)

Newly acquired living ateliers have been made available at Vetrinjski dvor, in the heart of the old part of the city of Maribor, Slovenia. This exceptional call out is ment for hosting foreign artist from the fields of visual, performing, musical, literary and intermedia arts.

Fasadna poslikava Eneja Gale “Križanka”

V okviru projekta Zaprta Koroška cesta bomo v Galeriji K18 otvorili fasadno poslikavo Eneja Gale »Križanka«. Pridružite se nam v nedeljo, 25. 6. 2017, ob 19. uri.

Fasadna poslikava Eneja Gale “Križanka”

Na Koroški cesti 18 si je na fasadi naše galerije še vedno moč ogledati fasadno poslikavo Eneja Gale »Križanka«.

Kot vemo vsaka križanka sledi strukturi katere kompozicijo navadno definirajo odgovori na bolj ali manj racionalna vprašanja. V tokratni strukturi pa so uvedene spremenljivke, ki preizprašujejo enostavnost pravil s katerimi je naša pozornost lahko ulovljena. Končna kompozicija je tako plod subjektove logike kjer vsako križanje lahko predstavlja iztočnico za nepričakovan spekter spremenljivk med pomenom in formo.

Festival Etiuda & Anima IFF 2013 predstavlja: Lepi dvajset-in-nekaj letniki

V soboto, 22. 11. 2014, bo od 19. ure naprej v Kinu Udarnik potekal Mednarodni filmski festival Etiuda & Anima. Vabljen/-a k ogledu!

Festival fotografije Maribor: Arne Hodalič: Moja Indija

Vabljeni v Galerijo K18 na ogled azstave fotografij Arneta Hodaliča »Moja Indija«. Razstava je odprta do 28. 9. 2018 vsak delovnik med 14. in 18. uro, ob sobotah pa med 10. in 14. uro.

Festival sprehodov: Moje pesmi, moje sanje

Prostovoljci Evropske solidarnostne enote Lucas, Gilles in Filip iz Pekarne Magdalenske mreže vabijo na edinstveno glasbeno potovanje po Mariboru, v sredo, 25. 3. 2020, ob 16.00. Zbirna točka sprehoda je Židovski trg.

Festival sprehodov: Zidovi, razpoke, grafiti in poezija

Mednarodni prostovoljec Gilles Baudry vabi na kulturni sprehod po Mariboru, v sredo, 26. 3. 2020, ob 14.00. V okviru Evropske solidarnoste enote trenutno opravlja mednarodno prostovoljsko delo v Pekarni Magdalenske mreže. Zbirna točka sprehoda je Rajzefiber (Ulica škofa Maksimilijana Držečnika 2).

Festival StopTrik MFF 2014

Med 3. in 5. 10. 2014 te vabimo v Vetrinjski dvor in dvorano Gustaf na četrto edicijo festivala StopTrik, edinega evropskega festivala, ki je posvečen izključno stop motion tehniki animacije. Maribor bo za tri dni postal središče animiranega filma in festivalskih dogodkov z mednarodnimi gosti in domačim občinstvom. Festival bo imel tudi bogat spremljevalni program: delavnice animacije, video mapping na fasado Vetrinjskega dvora, koncerti, diskusije. Producent festivala je Pekarna Magdalenske mreže, koproducenti pa Narodni dom Maribor, Mladinski kulturni center Maribor in AGD Gustaf.

Filmopeka – Batmanova vrnitev

Po eno letnem premoru se ponovno vrača Filmopeka s filmskimi projekcijami in pogovori. Vabimo te, da se nam pridružiš v petek, 25. 11. 2016, ob 19.00, v prostorih INFOPEKA, kjer si bomo ogledali film Batmanova vrnitev v režiji Tima Burtona iz leta 1992. Predavanje in pogovor bo vodil filmski kritik Igor Harb. Ogled filma in predavanje sta brezplačna.

Filmopeka – Hedwig and the Angry Inch

»Festival prostovoljstva v Mariboru 2018« bomo zaključile_i s filmsko projekcijo na temo LGBTIQ in predavanjem. Vabimo te, da se nam pridružiš v petek, 18. 5. 2018, ob 20.00, v prostorih INFOPEKE, kjer si bomo ogledali film Hedwig and the Angry Inch v režiji John Cameron Mitchel iz leta 2001. Predavanje in pogovor bo vodil filmski kritik Damijan Vinter. Ogled filma in predavanje sta brezplačna.

Filmopeka – Nosferatu

Oktobrska Filmopeka bo poskrbela za povišan srčni utrip, kurjo polt in poledenelo kri v žilah. Vendar ne zaradi hladnih jesenskih temperatur. Ogledali si bomo eno izmed prvih grozljivk, Nosferatu, simfonija groze. Vabljen/-a na ogled filma in diskusijo z Damijanom Vinterjem, v četrtek, 8. 10. 2015, ob 20. uri, v predprostoru kina Udarnik.

Filmopeka: Babilon

Nova edicija Filmopeke prinaša film Babilon (Babel), mehiško-ameriško dramo iz 2006. Film, ki je bil nominiran za sedem oskarjev, je režiral Alejandro González Iñárritu in predstavlja zadnji del njegove trilogije, ki tematizira smrt (skupaj s filmoma Pasja ljubezen in 21 gramov). Vabljen_a v ponedeljek, 23. 10. 2017, ob 20:00 uri v prostore INFOPEKE.

Filmopeka: Dekle z vsemi darovi

Januarska Filmopeka bo priskrbela z vsemi pomembnimi napotki, kako ubežati bitju brez lastne volje in z razpadajočim telesom. Ogledali si bomo namreč ZF grozljivko Dekle z vsemi darovi, v petek, 27. 1. 2017, ob 19:00 uri v prostorih INFOPEKE.
Po ogledu filma sledi predavanje o britanskih zombie filmskih presežkih. Predavanje in pogovor bo vodil filmski kritik Igor Harb. Vabljen_a na brezplačni ogled filma in predavanje.

Filmopeka: Grenke solze Petre von Kant

V četrtek, 24. 10. 2019, ob 18:00 vas vljudno vabimo v prostore INFOPEKE na ogled filma nemškega režiserja Rainerja Wernerja Fassbindra, Grenke solze Petre Von Kant z diskusijo.

Filmopeka: Kdo varuje Varuhe?

Vabimo te, da se nam pridružiš v petek, 29. 11. 2019, ob 19:00, v prostorih INFOPEKE, kjer si bomo ogledale_i film Varuhi v režiji Zacka Snyderja. Film bo uvedel filmski kritik Igor Harb, po filmu pa bo sledila diskusija. Ogled filma je brezplačen.

Filmopeka: Ko imaš 17 let

Vabljene_i v torek, 17. 12. 2019, ob 19:00 na zadnjo Filmopeko v tem letu. Zaključile_i bomo s francoskim filmom Ko imaš 17 let (Quand on a 17 ans). Film bo uvedel filmski kritik Damijan Vinter, po filmu pa bo sledila diskusija. Ogled filma je brezplačen.

Filmopeka: Micmacs

Vabljene_i v petek, 24. 1. 2020, ob 19:00 na prvo Filmopeko v tem letu. Začele_i bomo s francoskim filmom, in sicer z “Micmacs” režiserja Jean-Pierre Jeuneta. Tokrat bodo film predstavili ESE prostovoljci Pekarne Magdalenske Mreže. Po ogledu filma sledi diskusija. Vstop je prost.

Filmopeka: Nikoli v nedeljo

Jesenska Filmopeka z grškim pridihom. Vabimo te, da se nam pridružiš v petek, 24. 11. 2017, ob 19.00 v prostorih INFOPEKE, kjer si bomo ogledale_i znamenti film “Nikoli v nedeljo”. Po ogledu filma sledi diskusija. Ogled filma je brezplačen.

Filmopeka: Nosferatu, 8. 10. 2015

Filmopeka: Perfect Blue

Vabimo te, da se nam pridružiš v četrtek, 20. 9. 2018, ob 19.00 uri, v prostorih INFOPEKE, kjer si bomo ogledale_i japonsko animirano psihološko srhljivko Perfect Blue. Po ogledu filma sledi diskusija s Jesúsom Fernándezom, ljubiteljem filma in animacije. Ogled filma in diskusija sta brezplačna ter v angleškem jeziku.

Filmopeka: Podobe nadzora v Temačnem zrcalu

Februarska Filmopeka te vabi, da se v petek, 10. 3. 2017, ob 20:00 uri v prostorih INFOPEKE udeležiš ogleda filma A Scanner Darkly (Temačno zrcalo). Filmu bo sledilo predavanje filmskega kritika, Igorja Harba.

Filmopeka: Pumping Iron

V četrtek, 20. 2. 2020, ob 19.00 te vabimo v prostore INFOPEKE na februarsko Filmopeko, ki bo tokrat športno obarvana. Predvajale_i bomo ameriški dokumentarec Pumping Iron, režiserjev Georgea Butlerja in Roberta Fioreja.

Filmopeka: “Valček z Baširjem”

Vabimo te, da se nam pridružiš v četrtek, 21. 6. 2018, ob 19.00, v prostorih INFOPEKE. Ogledale_i si bomo animirano biografsko vojno dramo “Valček z Baširjem”. Po ogledu filma tradicionalno sledita predavanje in pogovor s filmskih kritikom Damijanom Vinterjem. Ogled filma in predavanje sta brezplačna ter v angleškem jeziku.

Forumska predstava “Čigava skrb?” / “Who cares?”

V ponedeljek, 16. 4. 2018, ob 19:00 v ateljeju Vetrinjskega dvora gostimo dunajsko skupino gledališča zatiranih, Tdu Wien, s forumsko predstavo »Čigava skrb«, kjer bomo odpirali tematiko patriarhalnih idealov družine in različna gledišča na nepravičnost, povezano z oskrbo in nego.

Forumska predstava: Act(ivate) your story

Vabimo te v nedeljo, 29. 10. 2017, ob 18.00 v Galerijo K18 na forumsko predstavo Act(ivate) your story, ki govori o problematiki prosilcev za mednarodno zaščito in o težavah, s katerimi se soočajo v azilnem domu. Pridruži se nam pri raziskovanju možnosti za izboljšanje položajev protagonist_ov predstave. Veselimo se tvojih predlogov in mnenj.

Foto esej ob Dnevu za spremembe v Mariboru 2018

Vljudno vabljen_a k prebiranju Foto eseja, ki slikovno prikazuje prostovoljske akcije ob Dnevu za spremembe v Mariboru dne, 7. 4. 2018. Kolektivne akcije so bile ponovno skupnostno usmerjene, saj so na ta dan prostovoljci in prostovoljke soustvarjali različne prostovoljske zgodbe, ki so pripomogle k povezovanju ljudi v skupnost.

Fotogank

Razstavišče Vetrinjski je zaradi ukrepov zoper širjenja Covid-19 do nadaljnjega zaprt. Hvala za razumevanje!

Fotografska razstava „An open window / Odprto okno“

Vabimo te na otvoritev fotografske razstave, ki bo v torek, 18. 10. 2016 ob 19:00 uri v Galeriji K18. Avtor razstave je Michal Čerňanský, prostovoljec Evropske prostovoljne službe v Pekarni Magdalenske mreže. Michal je začel fotografirati pred sedmimi leti in se osredotoča predvsem na portrete s poudarkom na zasanjanosti in lepoti.

Fotografska razstava: Ana Kučan “L’espace infini”

Vabljene_i na fotografsko razstavo Ane Kučan, L’espace infini, ki jo v Galeriji K18 v okviru Festivala fotografije Maribor organizira Fotoklub Maribor.

Fotografski natečaj »Živimo s Titom?«

Vabljen_a k sodelovanju na fotografskem natečaju, ki ga organizira Pekarna Magdalenske mreže v okviru junijske dvodnevne konference o socialistični Jugoslaviji. V okviru natečaja bomo zbirali fotografije podob Josipa Broza – Tita, ki še vedno stojijo/visijo po domovih, na delovnih mestih, delavnicah, ateljejih, ipd. Z razstavo ne želimo graditi kulta osebnosti, temveč prikazati, da zgodovinski revizionizem in brisanje polpretekle zgodovine ne moreta ukrasti kolektivnega spomina.

Francoski kratki filmi: Black Panther in Un chant d’amour

V torek, 23. 6. 2020, vas ob 20:30 vabimo v park KC Pekarna na predvajanje dveh francoskih kratkih filmov. S projekcijo bomo zaključili tečaj francoščine, ki ga je v preteklih mesecih izvajal naš mednarodni prostovoljec Gilles.

Gala podelitev ZIZ nagrad

ZIZ letos že 3. leto vabi na slavnostni dobrodelni anualni gala dogodek – podelitev ZIZ nagrad, ki bo v petek, 1. 4. 2016, ob 20:00 v Salonu uporabnih umetnosti. Vstop prost!

Gala podelitev ZIZ nagrad

ZIZ letos že 4. leto vabi na slavnostni dobrodelni anualni gala dogodek – podelitev ZIZ nagrad, ki bo v soboto, 1. 4. 2017, ob 19:30 v Salon uporabnih umetnosti. Vstop prost.

Gala podelitev ZIZ nagrad

V soboto, 28. 11. 2020, ob 20:00 te vabimo na Gala podelitev ZIZ nagrad, ki bo potekala okoliščinam prilagojeno – na spletu.

Gledališče zatiranih: delavnica in izobraževanje v tehniki forumsko gledališče

Že poznaš metodo gledališče zatiranih in tehniko forumsko gledališče? Še ne, pa te zanima?

Če je tvoj odgovor na vsaj eno od vprašanj ‘JA’, te vabim, da se nam pridružiš v soboto, 14. 9. 2013, od 16.00 do 20.00 in v nedeljo, 15. 9. 2013, od 14.00 do 18.00 v prostorih MISC INFOPEKA, kjer se bomo družili z zatiranjem.

Ne zamudi priložnosti zatiranja in se prijavi najkasneje do petka, 13. 9. 2013, na naslov barbara.polajnar@gmail.com.

Gledališka predstava Za štirimi stenami

Zaradi velikega zanimanja bo na sporedu  ponovitev gledališke predstave »Za štirimi stenami« v soboto, 10. 12. 2016, ob 19.00. To ni običajna predstava. Je predstava, ki se odvija v resničnem okolju hiše na obrobju Maribora, kjer so gledalci priča simultanemu poteku dogodkov po prizorišču – hiši. Zbirališče bo na železniški postaji Maribor (pri lokomotivi). Delimo si prevoz in skupaj odidemo na lokacijo prizorišča (približno 15 min vožnje).

Gledališka predstava Za štirimi stenami

Zaradi velikega zanimanja bo na sporedu ponovitev gledališke predstave »Za štirimi stenami« v četrtek, 15. 12. 2016, ob 18.00. To ni običajna predstava. Je predstava, ki se odvija v resničnem okolju hiše na obrobju Maribora, kjer so gledalci priča simultanemu poteku dogodkov po prizorišču – hiši. Zbirališče bo na železniški postaji Maribor (pri lokomotivi). Delimo si prevoz in skupaj odidemo na lokacijo prizorišča (približno 15 min vožnje).

Gledališka predstava »Za štirimi stenami«

Vabljen_a na predstavo »Za štirimi stenami«, ki jo bomo uprizorili_e v sredo, 15. 3. 2017, ob 18:30. Predstava «Za štirimi stenami« ni običajna predstava. Je predstava, ki se odvija v resničnem okolju hiše na obrobju Maribora, kjer so gledalci_ke priča simultanemu poteku dogodkov po prizorišču – hiši. Zbirališče bo na železniški postaji Maribor (pri lokomotivi). Delili_e si bomo prevoz in skupaj odšli_e na lokacijo prizorišča (približno 15 min vožnje).

Gledališka predstava »Za štirimi stenami«

Vabljen_a na predstavo »Za štirimi stenami«, ki jo bomo uprizorili_e v soboto, 15. 4. 2017, ob 19:30. Predstava «Za štirimi stenami« ni običajna predstava. Je predstava, ki se odvija v resničnem okolju hiše na obrobju Maribora, kjer so gledalci_ke priča simultanemu poteku dogodkov po prizorišču – hiši. Zbirališče bo na železniški postaji Maribor (pri lokomotivi). Delili_e si bomo prevoz in skupaj odšli_e na lokacijo prizorišča (približno 15 min vožnje).

Gledališka predstava “Calais Calais”

V četrtek, 14. 11. 2019, ob 20.00 uri vas vabimo v MC Indijanez (KC Pekarna) na gledališko predstavo »Calais, Calais«, ki razpira različne poglede na življenje begunk_cev in aktivistk_ov.

Gledališka predstava “Calais Calais”

V sredo, 20. 11. 2019, ob 20.00 uri vas vabimo v Wetrinsky studio na gledališko predstavo »Calais, Calais«, ki razpira različne poglede na življenje begunk_cev in aktivistk_ov.

Gledališka predstava: Za štirimi stenami, 31. 10. in 1. 11. 2015

Gremo mi na polno – dan odprtih vrat Sobe za goste

To soboto, 10. 5. 2014, od 10.00 do 13.00 in od 15.00 do 18.00 vstopi v Vetrinjski dvor in si med drugim oglej rezidenčni atelje in nekatera dela, nastala v prejšnjih rezidencah programa “Soba za goste” ter poklepetaj z ekipo! Vabljen/-a!

GuestRoom Maribor: Meet the artist / Spoznaj KURS

V Mariboru gostuje umetniški kolektiv KURS, ki ga sestavljata Beograjčana Miloš Miletić in Mirjana Radovanović. Srbska ustvarjalca bosta kot rezidenčna gosta pri projektu GuestRoom Maribor ustvarjala na temo novega okolja, v katerem bosta prebila mesec dni. Kdo sta, kaj počneta in kakšno bo njuno poslanstvo v Mariboru,  nam bosta predstavila v torek, 22. 9. 2015 ob 19.00 v GT22 na Glavnem trgu 22.

GuestRoomMaribor – Meet the artist/Spoznaj Adriana Alecuja

Vljudno vabljeni na srečanje z novim gostujočim umetnikom projekta GuestRoomMaribor. Kot rezidenčni umetnik meseca oktobra se bo predstavil Adrian Alecu v torek, 13.10.2015, ob 19.00 uri v galeriji K18 na Koroški cesti 18.

GuestRoomMaribor / Daniel Djama: Razstava »Šestnajst poti do popolnega sonca«

Do začetka meseca februarja si lahko v Galeriji K18 ogledaš  razstavo aktualnega rezidenta programa Soba za goste / GuestRoomMaribor Daniela Djama »Šestnajst poti do popolnega sonca« vsak delovni dan od 13:00 do 17:00. Vljudno vabljen_a.

GuestRoomMaribor / Daniel Djama: Razstava »Šestnajst poti do popolnega sonca«

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave aktualnega rezidenta programa Soba za goste / GuestRoomMaribor Daniela Djama »Šestnajst poti do popolnega sonca«, ki bo v ponedeljek, 16. 1. 2017, ob 19. uri v Galeriji K18.

GuestRoomMaribor / Martin Reiche: Rezalno žičnati modem

Vljudno vabljeni na predstavitev projekta GRM rezidenta Martina Reicheja, ki bo v četrtek, 13. 10. 2016, ob 19. uri v Galeriji K18.

GuestRoomMaribor / Meet the artist: Daniel Djamo

Vljudno vabljeni na predstavitev pretekle produkcije Daniela Djama,aktualnega rezidenčnega umetnika programa Sobaza goste / GuestRoomMaribor, v petek, 30. 12. 2016, ob 19:00 v Galeriji K18.

GuestRoomMaribor / Meet the artist: Spoznaj Adelo Jušić

Vljudno vabljeni danes, 11. 10. 2016, ob 19:00 v Galerijo K18 na pogovor in predstavitev pretekle produkcije in načrtovanega projekta aktualne rezidenčne umetnice Adele Jušić.

GuestRoomMaribor / Open call

Mednarodni rezidenčni program GuestRoomMaribor / SobaZaGoste Pekarne Magdalenske mreže že od leta 2011 spodbuja pretok umetnikov, ustvarjalcev, kuratorjev in teoretikov, ki delujejo na področju sodobne umetnosti. Preko letošnjega poziva je mogoče pridobiti rezidenčni termin, ki traja od enega do dveh mescev, kritje potnih in produkcijskih stroškov projekta, stroškov bivanja in umetniško štipendijo.

GuestRoomMaribor / Simon Farid: STRATEGIES FOR SECRET CURATING 

Vabljeni na otvoritveni psihološko iluzionistični performans v okviru programa Soba za goste / GuestRoomMaribor, Simona Farida, ki bo v petek, 3. 2. 2017, ob 19:00 v Galeriji K18. Vstop prost.

GuestRoomMaribor / SobaZaGosteMaribor: Robert Marin in Matjaž Rušt

Aktualna rezidenta GuestRoomMaribor / SobaZaGosteMaribor sta Robert Marin in Matjaž Rušt.

GuestRoomMaribor / Spoznaj rezidenčnega umetnika: Miloš Tomić

V sredo, 14. 6. 2017, ob 19:00 na Intimnem odru GT22.Tomić pričenja rezidenco s predstavitvijo del svoje pretekle produkcije, ki na tak ali drugačen način korespondirajo z novimi deli, ki jih bo ustvaril v prihajajočem mescu.  

GuestRoomMaribor – Meet the artist/spoznaj Adriana Alecuja, 13. 10. 2015

Foto: Marek Šurkala

GuestRoomMaribor/SobaZaGoste: Spoznajte umetnike iz Libanona

V ponedeljek, 30. 7. 2018, si ob 19:00 lepo vabljen_a v Galerijo K18 na dogodek SpoznajRezidentke_e, kjer boste spoznali nove umetnike  na rezidenci: Mirela Salame, Firas El Hallak, Melissa Ghazale, Carla Habib, Giorgio Bassil, Miha Vipotnik (mentor). Skupina libanonskih študentov in umetnikov najmlajše generacije, ki ustvarjajo na področju filma, video umetnosti, zvoka, performansa, grafičnega oblikovanja, bo v Mariboru ustvarjala pod mentorstvom njihovega (bivšega) profesorja, slovenskega interdisciplinarnega umetnika Mihe Vipotnika, ki na Univerzi USEK in Akademiji likovne umetnosti ALBA poučuje Film, video in interdisciplinarno umetnost že vrsto let.

GuestRoomMaribor: Predstavitev foto knjige Davorja Konjikušića »Avtocesta«

Novo delo in razstava bosta na ogled do 2. 3. 2018, vsak delovnik med 10.00 in 15.00.

GuestRoomMaribor: Alena Drahokoupilová: Du bist voll in Ordnung

GuestRoomMaribor: Amaterski filmi ženskih filmskih ustvarjalk.

Vabljen_a na tematski filmski večer, ki se bo odvijal v sredo, 13. 12. 2017, ob 20.00 v Galeriji K18. Rezidentka Hana Stein, ki se ukvarja z raziskovanjem produkcije jugoslovanskih Kino klubov, nam bo skozi tematsko zaključeni filmski večer predstavila temo: Amaterski filmi ženskih filmskih ustvarjalk.

GuestRoomMaribor: And what would you do? / In kaj bi storili vi?

Kaj bi storili, če bi bili soočeni z nasiljem?
Vljudno vabljeni v Isabella food&wine, kjer boste prisluhnili zvočni instalaciji. Lokacijsko specifični radio igri za enega poslušalca se lahko izpostavite med 3. 8. 2016 in 10. 8. 2016 med 15. in 18. uro.

GuestRoomMaribor: Cikel filmskih večerov s Hano Stein

Vabljen_a na cikel filmskih projekcij Kino klubov, ki se bo odvijal vsako sredo, od 6. 12. do 20. 12. 2017, ob 20.00 v Galeriji K18.

GuestRoomMaribor: Cikel filmskih večerov s Hano Stein

Vabljen_a na zadnji filmski večer, ki bo potekal 20. 12. 2017, ob 20.00 v Galeriji K18. Rezidentka Hana Stein, ki se ukvarja z raziskovanjem produkcije jugoslovanskih Kino klubov, nam je skozi tematsko zaključene filmske večere predstavila sledeče teme: Slike jugoslovanske družbe z vidika amaterskih filmov iz 70’ih, Amaterski filmi ženskih filmskih ustvarjalk. Na našem zadnjem večeru pa nam bo predstavila temo: Od ciné klubov do neodvisne produkcijske hiše – Film Author Studio (FAS).

GuestRoomMaribor: David Colannino “Badhdads 1258/2003 (ali Imperij in Orange County)”

Vabljen_a na ogled razstave rezidenta Davida Colannina: Badhdads 1258/2003 (ali Imperij in Orange County) v prostore Galerije K18. Ogled razstave je možen od ponedeljka do petka, med 14.00 in 18.00 uro, do 15. 12. 2017.

GuestRoomMaribor: Elham Rahmati »Zdelo se je kot boljši način«

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave rezidenčne umetnice programa Soba za goste / GuestRoomMaribor Elham Rahmati v ponedeljek, 11. 9. 2017, ob 19:00 v Galerijo K18 na Koroški cesti 18 v Mariboru.

GuestRoomMaribor: Firas El Hallak, zvočni performans

Pridružite se nam na pred-otvoritvenem dogodku razstave »One shows oneself, one shows up, but to the Other”, ki bo v četrtek, 9. 8. 2018, ob 20:00 v Centralni postaji.

GuestRoomMaribor: Ina Sangenstedt “Esence”

Vabljen_a na ogled razstave Esence Ine Sangenstedt, ki je podaljšana do 11. 2. 2018 v Pokrajinskem muzeju Maribor.

GuestRoomMaribor: Interesni safari s Simonom Faridom

Vabljeni na Interesni Safari s Simonom Faridom v četrtek, 26. 1. 2017, ob 15.30. Tokrat bosta izhodišča za sprehod po mestu “komunikacija z dvojno realnostjo” in “skrivne bratovščine”. Dobimo se pri Kužnem znamenju na Glavnem Trgu.

 

GuestRoomMaribor: Interesni safari z Ino Sangenstedt na temo živali

Vabljeni na Interesni safari z Ino Sangenstedt v torek, 14. 11. 2017, ob 16.00 na temo živali. Dobimo se na dvorišču Vetrinjskega dvora.

GuestRoomMaribor: KURS: otvoritev murala “Zastavo bomo dobili”, 25. 9. 2015

GuestRoomMaribor: Lili M. Rampre in Julia Subrios Rubies: Pop-fi

Od četrtka, 9. 7. 2020, do petka, 7. 8. 2020, vas vljudno vabimo v Galerijo K18 na razstavo rezidentk programa SobaZaGoste Maribor, Lili M. Rampre in Julie Subrios Rubies z naslovom Pop-fi.

GuestRoomMaribor: Martina Kartelo »Pogreb revnim (drugi del in zaključni obred)«

Prvi del performansa »Pogreb revnim« in zaključni del trilogije o kapitalizmu, konzumizmu in revščini rezidenčne umetnice Martine Kartelo se bo odvijal danes, 6. 5. 2016, med 12.00 in 23.00 v centru Maribora. Interaktivni performans bo potekal na različnih lokacijah in vabil publiko k sodelovanju.

Tako imenovani zaključni obred performansa »Pogreb revnim« bo v soboto, 7. 5. 2016, začenši ob 22. uri pred Vetrinjskim dvorom.

GuestRoomMaribor: Meet the artist / Aleno Drahokoupilovo, 3. 9. 2015

Foto: Marek Šurkala

GuestRoomMaribor: Meet the artist / Spoznaj Aleno Drahokoupilovo

Vabljen/-a na predstavitev umetnice in kuratorke Alene Drahokoupilove , v četrtek, 3. 9.  2015, ob 19:00 v Galerijo K18, Koroška cesta 18, Maribor.

You are cordially invited to attend the »Meet the resident: Alena Drahokoupilova« event on 3th of September, 19:00 at K18 Gallery, Koroška 18, Maribor.

GuestRoomMaribor: Meet the artist / Spoznaj Hleb teatar

Vabljen/-a na predstavitev umetniškega kolektiva Hleb teatar v petek, 31. 7. 2015, ob 19:00 v Galerijo K18, Koroška cesta 18, Maribor.
Hleb teatar – umetniški kolektiv, ki deluje na presečišču performansa, umetniškega aktivizma, glasbe ter intervencij v javni prostor, sestavljajo glasbenik, skladatelj in igralec Jugoslav Hadžić, performerka in slikarka Anastasia Tasić in koreografinja, plesalka in gledališka pedagoginja Sanja Krsmanović Tasič, ki v različnih konstelacijah sodelujejo od leta 2000.

GuestRoomMaribor: Meet the artist / Spoznaj Shinga Yoshida

Vabljen/-a na predstavitev rezidenčnega umetnika Shinga Yoshida v torek, 28. 7. 2015, ob 19:00 v Galerijo K18, Koroška cesta 18, Maribor.
Sodobni vizualni umetnik Shingo Yoshida, ki v Mariboru ustvarja med julijem in avgustom, v svojem delu izhaja iz potovanja ter raziskave specifik prostorskega konteksta, v katerem trenutno deluje, predvsem pa njegovih skritih, zabrisanih, pozabljenih in zgodovinskih komponent.

GuestRoomMaribor: Meet the resident – Petr Šourek, 17. 11. 2015

GuestRoomMaribor: Meet the resident/Spoznaj Offcity Collective, Šárko Zahálkovo

Vljudno vabljeni na pogovor s Šárko Zahálkovo, vizualno umetnico in predsednico Offcity kolektiva, ki bo v četrtek, 14. 7. 2016, ob 19. uri v Galeriji K18.

GuestRoomMaribor: Meet the resident/Spoznaj Petra Šoureka

Vljudno vabljeni na “Meet the resident: Petr Šourek” dogodek, ki bo v torek, 17.11.2015 ob 19.00 uri v Salonu uporabnih umetnosti.

GuestRoomMaribor: Open call to artists

Due to newly acquired studio apartments in Vetrinjski dvor, located in the old town centre, we are publishing an open call for residence in Maribor, Slovenia, to foreign artists. The applicants can be artists in the fields of visual, performing, musical, literary and intermedia arts.

GuestRoomMaribor: Predstavitev končne produkcije Hanne Stein

Vljudno vabljeni na predstavitev končne produkcije rezidentke SobeZaGoste Hanne Stein, ki bo v petek, 22. 12. 2017, ob 18.00 v Galeriji K18. Hanna je v Mariboru raziskovala produkcijo Kino kluba Maribor (Sedaj Film in video klub Maribor).

GuestRoomMaribor: Razprava » From decapitation to capital or vice versa«

Vljudno vabljeni na razpravo » From decapitation to capital or vice versa” med Tanelom Randerjem in Kajo Kraner, ki bo v soboto, 13. 6. 2015, ob 18.00 uri v GT22.

GuestRoomMaribor: Razstava Davor Konjikušić “Avtocesta”

Razstavo rezidenčnega umetnika GuestRoomMaribor Davorja Konjikušića z naslovom Avtocesta, katere otvoritev je bila v razstavišču Vetrinjskega dvora v petek, 9. 2. 2018, ob 19. uri, si je moč ogledati vsak delavnik med 10. in 15. uro.

GuestRoomMaribor: Spoznajte tandem – Nikki Passath in Elisabeth Saubach

Vljudno vabljeni na spoznavni večer s prvim umetniško-kuratorskim tandemom, ki ga bomo v okviru programa SobaZaGoste gostili. V Mariboru sta že prispela umetnik Nikki Passath in kuratorka Elisabeth Saubach, ki sta bila izbrana in povabljena na eno-mesečno rezidenco v sodelovanju z graško organizacijo < rotor > in Fundacijo Sonda. Veselilo nas bo, če se nam boste v ponedeljek, 24. 9. 2018, ob 19. uri pridružili v Salonu uporabnih umetnosti.

Hleb Teatar v koprodukciji z GuestRoomMaribor in Bitef Teatrom predstavlja: Predpremiera predstave: Doček / Prihódnja

V četrtek, 13. 8. 2015 ob 21.00h, te vabimo na  predpremiero predstave Doček / Prihódnja, ki se ukvarja z vnovičnim premišljevanjem idej in zanosa v SFRJ, med in po drugi svetovni vojni, skozi reinterpretacijo pesmi iz NOB-ja in prizmo grenke ozaveščenosti, s katero se danes nahajamo v svetu neoliberalnega kapitalizma in novega kolonializma XXI. Stoletja.

Predstava bo potekala v  Salonu uporabnih umetnosti, Glavni trg 1, Maribor.

Hleb Teatar v koprodukciji z GuestRoomMaribor in Bitef Teatrom predstavlja: Predpremiera predstave: DOČEK / Prihódnja, 13. 8. 2015

Foto: Marek Šurkala

Id, Ego, Facebook-ego

Kakšen je tvoj profil?
Ali si fejmič? Ali si kuhar? Ali imaš domačo žival, otroke ali motor?
Si v razmerju? Kakšnem? Koliko časa še boš?

Vabljen/-a  na produkcijo gledališke skupine Vse ali nič z naslovom »Id, Ego, Facebook-ego«, ki bo v sredo, 12. 11. 2014, ob 20.00, v Galeriji K18. Forumska predstava se loteva problematike socializacije s pomočjo vključevanja v socialna omrežja.

Impro forumsko gledališče

V soboto, 19. 12. 2015, ob 18:00 te  Pekarna Magdalenske mreže v sodelovanju s KUD Transformator, vabi v prostore MISC INFOPEKA na zaključno predstavo v okviru projekta LegiPom.

Intenzivna klovnovska delavnica

Vabljen/-a na 3-dnevno intenzivno delavnico klovnovstva, ki jo organiziramo v sodelovanju z društvom Globus Hystericus, od petka, 31. 3. 2017, do nedelje, 2. 4. 2017, v Vetrinjskem dvoru.

Intenzivna klovnovska delavnica

Vljudno vabljeni na tridnevno Intenzivno klovnovsko delavnico, ki bo potekala med 20. in 22. 4. 2018 v Vetrinjskem dvoru. Kot obstaja veliko mnenj o tem kaj klovn kot gledališki žanr je, obstaja tudi veliko pristopov do klovnovstva kot gledališke prakse. Na delavnici bomo izhajali iz metode, ki jo je razvil (in še vedno razvija) italijanski pedagog Giovanni Fusetti. Ta klovnovstvo prepleta s tradicijo fizičnega gledališča Jacquesa Lecoqua in prakso somatske psihologije.

Interaktivna predstava “OUTOPIA”

Vabljen/a na premiero predstave “OUTOPIA: Vaja iz participativne demokracije” v nedeljo, 27. 9. 2015, ob 20:00 v Narodnem domu Maribor. Udeležba je omejena na dvajset obiskovalcev, zato je potrebna predhodna rezervacija na infopeka@infopeka.org.

Interaktivna predstava “Outopia” na Ne-festivalu gledališča zatiranih

Vabljen/-a na interaktivno predstavo “OUTOPIA: vaje iz participatorne demokracije”, ki bo v četrtek, 7. 7. 2016, ob 21. uri gostovala na 4. Ne-festivalu gledališča zatiranih v Gornjem Gradu.

Interaktivna predstava »Outopia: Vaja iz participativne demokracije«

V petek, 10. 2. 2017, ob 19:00 te v sklopu festivala skupnostnega gledališča CARAVAN NEXT – Najboljše iz obeh svetov, vabimo v KID Kiblo na interaktivno predstavo Outopia: vaja iz participatorne demokracije. Vstop prost.

Interaktivna predstava »Outopia: Vaja iz participativne demokracije«

V soboto, 25. 2. 2017, ob 19:00 te vabimo v Trubarjevo hišo literature v Ljubljani, kjer se nam lahko ponovno pridružiš v interaktivni predstavi Outopia in se preizkusiš v slasteh in pasteh političnega odločanja. Vstop prost.

Interaktivna predstava »Outopia: Vaja iz participativne demokracije«

V petek, 14. 4. 2017, bomo v Izobraževalnem centru Piramida Maribor za srednješolce uprizorili interaktivno predstavo »Outopia:vaja iz participatorne demokracije«.

Interaktivna predstava »Outopia: Vaja iz participativne demokracije«”

Vljudno vabljeni na interaktivno predstavo “Outopia: Vaja iz participativne demokracije”, s katero v sredo, 6. 1. 2016, ob 20:00 gostujemo v Klubu Gromka na Metelkovi v Ljubljani.

Interaktivna predstava »OUTOPIA«: Vaja iz participativne demokracije, Narodni dom Maribor, 11. 10. 2015

Foto: Jaša Jenull

Interaktivna predstava »OUTOPIA«: Vaja iz participativne demokracije, Narodni dom Maribor, 21. 11. 2015

Foto: Jaša Jenull

Interaktivna predstava »OUTOPIA«: Vaja iz participativne demokracije, Narodni dom Maribor, 27. 9. 2015

Foto: Jaša Jenull

Interaktivna predstava »OUTOPIA«: Vaja iz participativne demokracije, Pula, 16. 9. 2015

Foto: Jaša Jenull

Interaktivna predstava »OUTOPIA«: Vaja iz participativne demokracije, Trubarjeva hiša literature Ljubljana, 2. 10. 2015

Foto: Jaša Jenull

Interaktivna predstava »OUTOPIA«: Vaja iz participativne demokracije, Trubarjeva hiša literature Ljubljana, 3. 10. 2015

Foto: Jaša Jenull

Interaktivna predstava »OUTOPIA«: Vaja iz participativne demokracije, Trubarjeva hiša literature Ljubljana, 8. 10. 2015

Foto: Jaša Jenull

Interaktivna predstava »Tudi dati ali samo jemati?«

Vabljen/a na interaktivno predstavo »Tudi dati ali samo jemati« ki je nastala po metodi gledališča zatiranih in sloni tehniki Slikovnega gledališča. Na ogled bo v nedeljo, 21. 6. 2015, v Galeriji na Koroški 18, kot dopolnitev programa “Šopek” delavnic Gledališča zatiranih.

Interaktivna predstava “OUTOPIA”

Vabljen/a na ponovitev predstave “OUTOPIA: Vaja iz participativne demokracije” v soboto, 21. 11. 2015, ob 20.00 v Narodnem domu Maribor. Udeležba je omejena na dvajset obiskovalcev, zato je potrebna predhodna rezervacija na barbara.polajnar@gmail.com. Vstopnina je 2€.

Interesni Safari z Alexandro Nemaric

Z rezidenčno umetnico projekta Sobe za goste / GuestRoomMaribor Alexandro Nemaric bomo v torek, 26. 9. 2017, ob 16:00 obiskali babico in dedka na podeželju, ki nam bosta pripravila kosilo in nam povedala kaj o njunem vsakdanu. Alexandra, ki pripravlja končno produkcijo enomesečnega bivanja v Mariboru (otvoritev razstave bo v razstavišču Hladilnica v petek, 29. 9. 2017 ob 19:00), bo iskala vzporednice s svojimi starimi starši in poizkusila slovensko hrano, ki v kontekstu Avstralije predstavlja posebnost in drugačnost.

Interesni Safari z Ano Bassin: »Človek – narava«

V četrtek, 19. 12. 2019, ob 15:00 vas vabimo na Interesni safari z umetnico Ano Bassin, v okviru katerega bomo spoznavale_i temo relacije »človek – narava«.

Interesni safari z Danielom Djamom

Vljudno vabljeni na Interesni safari z Danielom Djamom v četrtek, 29. 12. 2016. Dobrodošli z avtomobili, ali še bolje kakšnim kombijem, saj bomo iskali odslužene predmete za nov projekt. Dobimo se na kolodvoru pri lokomotivi ob 13:00.

Interesni safari z IMZ in SČS Nova vas

V ponedeljek, 16. 12. 2019, ob 15:00 vas vabimo na Interesni safari z IMZ in SČS Nova vas, v okviru katerega se bomo sprehodile_i po poteh naših uspehov in neuspehov.

Interesni Safari z Martinom Reichejem

Interesni safari* z aktualnim rezidentom Martinom Reichejem nas bo tokrat popeljal po poteh nasprotij. Dobimo se v petek, 30. 9. 2016, ob 18. uri pri Kužnem znamenju na Glavnem trgu.

Interesni safari z Mersidom Ramičevićem

Vljudno vabljeni na Interesni safari v ponedeljek, 3. 7. 2017, ob 16:00, na katerem bomo  raziskovali orglarsko zgodovino mariborskega izdelovalca orgel Jožefa Brandla.

Interesni Safari “Kinematografija”

Vabljen_a na Interesni Safari s Hanno Stein v ponedeljek, 4. 12. 2017, ob 16.00. Dobimo se na dvorišču Vetrinjskega dvora!

Interesni Safari: Nevidno lastništvo

Vljudno vabljeni na premierno spletno predvajanje Interesnega Safarija s Simonom Žlahtičem v ponedeljek, 7. 12. 2020, ob 19:00 na Facebook profilu Guest Room Maribor ali Youtube profilu Pekarna Magdalenske mreže.

Interesni safari: Obleganje / upor

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite na safariju z rezidenčnim umetnikom GuestRoomMaribor, Davidom Colaninnom! Dobimo se na dvorišču Vetrinjskega dvora v sredo, 25 .10. 2017, ob 17:00.

Interesni safari: po mestu s kolesom »Obrazi Maribora«

Vljudno vabljeni na Interesni safari, ki bo v ponedeljek, 19. 6. 2017, 19.00 – 20.30.

Interesni Safari: Projekcije praznih besed

V soboto, 14. 11. 2020, ob 19.00, vas vabimo na Interesni Safari v okviru SobeZaGosteMaribor. Dogodek bo potekal na Facebook profilu GuestRoomMaribor, posnetek pa si boste lahko ogledale_i na Youtube kanal Pekarna Magdalenske mreže.

InteresniSafari: Mariborjani in Mariborčani – Med hohštaplerji in lumpenproletariatom

Vljudno vabljeni v petek, 19. 7. 2019, ob 10.30 na sprehod v sklopu InteresnegaSafarija. Zbirno mesto bo na Glavnem trgu. Sprehod bo vodil umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič.

InteresniSafari: Propagandna (ne)kultura

Lepo vabljene_i na druženje in sprehod po mestu v torek, 13. 11. 2018, ob 16.00 s pričetkom na Glavnem trgu.

InteresniSafari: Prostori avtonomne umetniške produkcije

Začetek: GT22, v četrtek 8.11.2018 ob 16.00

Tokrat si bomo v sklopu InteresnegaSafarija ogledale_i in spoznale_i prostore GT22 in galerije 0,04m3.

InteresniSafari: Specifike slovenske sodobne umetnosti

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite na InteresnemSafariju z umetnikom Lucom Vanellom. Dobimo se v petek, 21. 12. 2018, ob 16:00 v Galeriji K18, kjer bomo začeli naše popotovanje ali pa srečali naš konec.

Intervencija: Katarzyna Pagowska »Prihodnost postaja svetlejša«

Vljudno vabljeni na otvoritev končnega projekta rezidentke programa Soba za goste / GuestRoomMaribor Katarzyne Pagowske «Prihodnost postaja svetlejša«, ki bo v ponedeljek, 19. 11. 2018, ob 19.00 v Galeriji K18.

Izmenjevalni LABoratorij – Srečanje skupin gledališča zatiranih Soodločaj, soustvarjaj, sooblikuj in Vse ali nič

Ob zaključku sezone 2015 se bodo v Mariboru v nedeljo, 20. 12. 2015, ob 18:00 v prostorih MISC INFOPEKA (Ob železnici 16, Maribor) srečali posamezniki in posameznice ter skupine iz Ljubljane (Vse ali nič), Zagorja in Maribora (Soodločaj, soustvarjaj, sooblikuj), ki so v letošnjem letu delovali po metodi gledališča zatiranih.

Izobraževalni program “Sedmi glas”

S septembrom 2019 pričenjamo zadnji – tretji sklop usposabljanja Sedmi glas. Izobraževalni program je namenjen vsem vam, ki vam je slovenščina drugi jezik, spodbuja pa tedensko obiskovanje kulturnih dogodkov in krepi kompetence in veščine na področju medijske in kritične pismenosti ter umetnostne kritike.

Jalovo: Alfa za bete

V torek, 23. 7. 2019, vas ob 19.00 vabimo na otvoritev razstave Jalovo: Alfa za bete v Galerijo K18 v Mariboru, drugem (beta) največjem mestu v Sloveniji.

Jalovo: Alfa za bete

Vsak dan, od ponedeljka do petka si lahko med 14.00 in 19.00 v Galeriji K18 ogledate razstavo Jalovo: Alfa za bete.

Javni poziv izvajalkam_cem za prijavo na 9. StopTrik Mednarodni filmski festival

Prijavite se na poziv 9. StopTrik Mednarodnega filmskega festivala! Festival, posvečen stop animaciji, poteka v daljši verziji v Mariboru in v skrajšani v poljskem Łódźu. Prijave sprejemamo do 7. 8. 2019. Pogoji prijave in prijavni obrazec so dostopni na povezavi www.stoptrik.com/entry-form.

K18: 24. Mednarodni festival računalniške umetnosti – MFRU + Razstava Kino in Maribor

V galeriji K18 si v tem tednu lahko ogledate 2 razstavi: Izbor filmov in videoposnetkov MFRU – Lynn Hershman Leeson (USA) in Shu Lea Cheang (USA) ter razstavo Kino in Maribor. Razstavi sta na ogled do petka, 19. 10. 2018, galerija je odprta vsak dan od 10.00 do 13.00 ter od 14.00 do 18.00.

K18: Cikel predavanj iz umetnostne zgodovine

V galeriji K 18 pripravljamo cikel predavanj iz umetnostne zgodovine, ki se bodo odvijala vsak torek od februarja do junija. Naslednje srečanje bo v torek,19. 6. 2018, ob 18:00. Predavanja bodo trajala dve šolski uri, izvajal pa jih bo uni. dipl. umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič.

K18: Eva Mlinarič: “NAV”

V okviru cikla “18 razstav v K18” vabljen/a na performans NAV, avtorice Eve Mlinarič, zdaj že bivše dijakinje II. gimnazije Maribor, ki bo v soboto, 13. 7. 2013, ob 19:00 v Galeriji na Koroški 18.

K18: Eva Mlinarič: “ŠUM MOVJA”

Vljudno vabljen/a na otvoritev likovne razstave »ŠUM MOVJA« avtorice Eve Mlinarič v ponedeljek, 13. 5. 2013, ob 20:00 v Galerijo na Koroški 18.

Razstava je del programa »18 razstav v K18« in bo odprta do 22. 5. 2013.

K18: Eva Mlinarič: “ŠUM MOVJA”

Vljudno vabljen/a na likovno razstavo »ŠUM MOVJA« avtorice Eve Mlinarič vsak dan v Galeriji na Koroški 18. Razstava je del programa »18 razstav v K18« in bo odprta do 22. 5. 2013.

K18: Gašper Bohinec: “LABIRINT”

Vabljeni na odprtje instalacije LABIRINT, ki bo v petek, 6. 9.  2013, ob 19. uri v Galeriji na Koroški 18.

Avtor instalacije Gašper Bohinec, bo do vrha zapolnil galerijski prostor z različnimi materiali in predmeti, s pomočjo katerih bodo nastali različni prehodi in koridorji, po katerih se bodo obiskovalci lahko gibali po prostoru galerije.

K18: Jernej Žumer: “LJUBAVniTEPIH”

Vabljeni na odprtje razstave “LJUBAVniTEPIH” avtorja Jerneja Žumerja, ki bo v četrtek, 21. 11. 2013, ob 19:00 v Galeriji na Koroški cesti 18 v Mariboru.

K18: Jure Brglez: “Tema”

Vabljen/-a na odprtje razstave “TEMA”, ki bo v petek, 8. 11. 2013, ob 19:00 v Galeriji na Koroški 18.

Avtor razstave JURE BRGLEZ, študent Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, bo predstavil svoja risarska in slikarska dela, ki so nastala kot del študijske mape.

K18: koncert Andreja Vršiča

Vljudno vabljen/-a na koncert Andreja Vršiča, ki bo v petek, 27. 12.  2013, ob 20:00 v Galeriji na Koroški18. V času koncerta si bo mogoče še zadnjič ogledati razstavo Natalije Juhart in Nuše Rozman z naslovom “Dve”. S koncertom se naša galerija za kratek čas poslavlja, da bi nabrala svežih zamisli in moči za ustvarjalno 2014.

K18: Lara Železnik: “Cat – Mačka”

Trinajsta v ciklu »18 razstav v K18« se bo s svojimi deli predstavila Lara Železnik z razstavo z naslovom “Cat / Mačka”. Lara Železnik je absolventka likovne umetnosti na Pedagoški fakulteti v Mariboru.

Otvoritev bo v četrtek, 10. 10. 2013, ob 20:30 v Galeriji na Koroški 18. Vljudno vabljen/a.

K18: Maja Pegan: “Kaj je dediščina emancipacije?”

Četrta v ciklu »18 razstav v K18« se bo s svojimi deli predstavila Maja Pegan z razstavo z naslovom “Kaj je dediščina emancipacije?”.

Otvoritev bo v ponedeljek, 3. 6. 2013, ob 19:00 v Galeriji na Koroški 18.

Razstava bo na ogled  do 9. 6. 2013 v naslednjih terminih:  torek, sredo in petek med 16.00 in 18.00.

K18: Marko Šerbinek: “We don’t need another hero”

Prviv ciklu »18 razstav v K18« se bo s svojimi deli predstavil Marko Šerbinek z razstavo z naslovom “We don`t need another hero”.
Otvoritev bo v petek, 26. 4. 2013, ob 19:00 v Galeriji na Koroški 19. Vljudno vabljen/a.

K18: Maša Šraml: “SUMIR”

Vabljen/a na odprtje razstave SUMIR, ki bo v ponedeljek, 22. 7. 2013 ob 20.00 v Galeriji K18 (na Koroški ulici 18, Maribor). Razstava je del cikla “18 razstav v K18”.

K18: Michael J. Schumacher – zvočni performans

V torek, 15. 5. 2018, ob 19:00 vabimo v Galerijo K18 na zvočni performans. Ameriški skladatelj Michael J. Schumacher bo predstavil serijo skladb, zasnovanih za prenosni, 12-kanalni sistem ozvočenja.

K18: Monika Brdnik: “Barvni svet”

Vabljen/-a na odprtje razstave »Barvni svet«, ki bo v nedeljo, 27. 10. 2013, ob 18:00 v Galeriji na Koroški 18.

Avtorica razstave, Monika Brdnik, bo predstavila instalacijo, ki je sestavljena iz ročno zašitih barvnih teles. Igrivost barve in mehkoba oblike sta glavni odliki mehko razgibane krajine in prisrčnosti sveta, ki ju je Monika všila v idejo trajanja.

K18: Monika Brdnik: “Ljudje, ki so vdahnili življenje žici”

Vabljen/a na odprtje likovne razstave »Ljudje, ki so vdahnili življenje žici«, ki bo v četrtek, 23. 5. 2013, ob 19:00 v Galeriji na Koroški 18.

Avtorica razstave Monika Brdnik, dijakinja 4. letnika II. gimnazije Maribor, se bo predstavila s prostorsko kompozicijo, sestavljeno iz manjših, dve in tridimenzionalnih likovno zaključenih celot, ki jih povezuje enoten motiv – človeška figura iz poslikane žice.

K18: Monika Brdnik: “Ljudje, ki so vdahnili življenje žici”

Vabljen/a na ogled likovne razstave »Ljudje, ki so vdahnili življenje žici«. Razstava, je del cikla “18 razstav v K18” in bo odprta od 24. do 31. 5. 2013 ob ponedeljkih, sredah in petkih med 16. in 18. uro.

K18: Natalija Juhart in Nuša Rozman: “DVE”

Vljudno vabljeni na odprtje razstave “DVE”, ki bo v sredo, 18. 12. 2013, ob 19.00 uri v Galeriji na Koroški 18.

K18: Nežka Struc: Prostor poezije

V torek, 20. 3. 2018, si ob 19. uri vabljen_a v Galerijo K18 na otvoritev prostorske postavitve poezije in pesniški večer. Brale_i bodo Nežka Struc, Tanja P. Hohler, Dejan Koban, Kristina Kočan, …

K18: Otvoritev razstave “Moja dežela, ki ne obstaja”, 17. 9. 2014

K18: Pars pro toto – artefakti iz depoja

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave Pars pro toto, ki bo v petek, 18. 5. 2018, ob 19.00 v Galeriji K 18. Artefakt je izraz, ki je v okviru umetnostno-zgodovinske stroke redkeje uporabljen. Večinoma se v stroki uporablja izraz spomenik, umetnina ali umetniško delo. Izraz artefakt je tako veliko nevtralnejši in se pogosto uporablja za označevanje neumetniških predmetov iz preteklosti. Po definiciji je predmet, navadno kulturnega in/ali zgodovinskega pomena, ki ga je ustvaril človek. V primeru razstave, ki bo razstavljala dele umetniških del in inštalacij, bodo na ogled postavljeni različni artefakti, ki so se skozi leta delovanja Galerije K18 in rezidenčnega programa SobaZaGoste znašli in ohranili v depoju galerije.

K18: Politična šola umetnosti, letnik št. II: Dokumentarec »The Great Contemporary Art Bubble«

Za razliko od bralnih krožkov v K18 je Politična šola umetnosti, letnik št. II podprta z video vsebinami. Srečanja so zamišljena na način, da si z udeleženci ogledamo krajši prispevek o temi, ki ga lahko nadgradimo z branji krajših tekstov in diskusijo o slišani temi. Tokrat bomo pogledali BBC-jev dokumentarni film »The Great Contemporary Art Bubble« iz leta 2009.

K18: Saša Brdnik: “Strah pred koncem”

Vabljen/a na odprtje umetniške instalacije STRAH PRED KONCEM avtorice Saše Brdnik, ki je bilo v petek, 14. 6. 2013, ob 19. uri v Galeriji na Koroški 18.

Razstava, ki je del cikla “18 razstav v K18”, je odprta še v ponedeljek, 17. 6., in v torek, 18. 6. 2013 med 16. in 18. uro.

K18: Sašo Dudič, Iva Gustinčič in Nejc Sedeminosemdeset: “Tattoo”

Enajsti v razstavnem ciklu »18 razstav v galeriji K18« se bodo v soboto, 14. 9. 2013, ob 19:00 v Galeriji na Koroški 18 s skupinsko razstavo »Tattoo« predstavili “tattoo artisti” mlajše generacije Sašo Dudič, Iva Gustinčič in Nejc Sedeminosemdeset. Vljudno vabljen/a.

K18: skupina Ansambel: “Orgazem”

Dvanajsti v razstavnem ciklu »18 razstav v galeriji K18« se bodo s skupinsko inštalacijo “Orgazem” v torek, 24. 9. 2013, ob 19:00 v Galeriji na Koroški 18 predstavili umetniki skupine Ansambel v sodelovanju z Luko Bernetičem.

K18: študenti arhitekture: “What do you care: Fragility of space – Krhkost prostora”

Šesti v ciklu »18 razstav v K18« se bodo s svojimi deli predstavili študentje Fakultete za gradbeništvo Univerze v Mariboru – smer arhitektura. Pripravljajo interaktivno arhitekturno instalacijo, s katero želijo opozoriti na človekov vpliv v prostoru.

Otvoritev bo v torek, 25. 6. 2013, ob 19:00 v Galeriji na Koroški 18. Razstavo si bo možno ogledati do 29.6.2013 med 14.00 in 19.00 uro.
Vljudno vabljen/a.

K18: študenti kostumografije AGRFT: “Razstava kostumografskih skic, fotografij in kostumov”

Vabljen/-a na odprtje Razstave kostumografskih skic, fotografij in kostumov podiplomskih študentov oddelka za kostumografijo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, ki bo v petek, 18. 10. 2013, ob 18:00 v Galeriji na Koroški 18.

K18: Tjaša Peserl: “Illuminated Trash – Osvetljene smeti”

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Illuminated trash – Osvetljene smeti Tjaše Peserl, ki bo v soboto, 7. 12. 2013, ob 19.00 uri v Galeriji na Koroški 18.

Tjaše Peserl je diplomirana dizajnerka notranje opreme. Razstava Illuminated trash/ Osvetljene smeti je predstavitev njenega diplomskega dela na študiju Notranje opreme na Visoki šoli za dizajn. Razstava obsega 6 kolekcij, skupno 18 ambientalnih svetil. Kolekcije papir, plastika, les, steklo, kovina in tekstil so narejene iz smeti oziroma odpadnega materiala.

K18: Tomaž Sahernik: “Nothing is true, everything is permitted”

Sedmi v ciklu »18 razstav v galeriji K18« se bo s svojimi deli predstavil Tomaž Sahernik, absolvent likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti Maribor, s slikarsko razstavo Nothing is true, everything is permitted.

Otvoritev bo v torek, 2. 7. 2013, ob 19:00 v Galeriji na Koroški 18.

Vljudno vabljen/a.

Kadilska eskapada Blanke Kefer

Vljudno vabljeni v petek 29. 4. 2016, ob 19:00 v Galerijo K18 na otvoritev razstave Kadilska eskapada Blanke Kefer z otvoritvenim aktom intermedijske umetnice, pesnice in vokalne manipulatorke Aphre Tesla. Razstavišče je odprto vsak delovni dan od 15:00 do 18:00, razstavo pa si lahko ogledate do 27. 5. 2016. Vljudno vabljeni.

Kako brati strip? Predavanje in pogovor z Markom Kociprom

Vabimo vas, da prisluhnete spletnemu pogovoru z Markom Kociprom, s katerim se je pogovarjala Katja Štesl, članica uredništva revije Stripburger.

Katalogi SobaZaGoste / GuestRoomMaribor

Vabimo k prebiranju katalogov SobaZaGoste / GuestRoomMaribor 2011-2012, 2013-2014 in 2015-2017.

Kdo ZIZa koga? Predstavitev ZIZ koledarja

V torek, 26. 1. 2016, ob 20.15 te vabimo v prostore INFOPEKE na predstavitev ZIZ koledarja 2016, Kdo ZIZa koga?

Kino pod zvezdami: Maškarada

V četrtek, 18. 6. 2020 te vabimo v park KC Pekarna, kjer bo ob 20:30 potekala projekcija slovenskega filma Maškarada.

Kino pod zvezdami: Posledice

V četrtek, 11. 6. 2020, ob 20.30 te vabimo v park KC Pekarna na ogled slovenskega celovečernega filma Posledice. Brezplačno projekcijo pripravljamo v sodelovanju z MKC Maribor, Maribor skozi rožnata očala in je del programa “Mavrični junij v Mariboru”, s katerim obeležujemo mesec ponosa LGBTQIA+ skupnosti.

KINO! 39 in opus kratkih filmov Jelene Gavrilović

V četrtek, 28. 11. 2019, ob 18:00 vabimo v Galerijo K18 na predstavitev 39. številke revije za film in filmsko KINO!. Predstavitev bo osredotočena na filmsko produkcijo mlade srbske režiserke Jelene Gavrilović, o njenem delu pa bosta predavala Matic Majcen (Trk diskretne avtentičnosti in glorifikacije mladosti v kratkih igranih filmih Jelene Gavrilović) in Veronika Zakonjšek (Kje ste, punce?).

KINO! Film in arhitektura

V četrtek, 26. 11. 2020, ob 18:00, te vabimo na predstavitev posebne tematske številke revije KINO!  – film in arhitektura! Miniaturni predstavitvi sveže edicije glavne urednice Maje Krajnc bosta sledili predavanji Petra Karbe “K razmerju med filmom in arhitekturo” ter Oskarja Bana Brejc “Hopper in film”. Vsakemu predavanju bo sledil kratek pogovor, srečale_i se pa bomo na spletni platformi Zoom. Povezava bo aktivna nekaj minut pred dogodkom na Facebooku.

Knjižnica tete Rose na 19. Slovenskih dnevih knjige v Mariboru

V okviru 19. Slovenskih dnevih knjige v Mariboru bomo v petek, 22. 4. 2016, od 10:00 do 15:00 na Grajskem trgu v sodelovanju z MKC Maribor predstavili Knjižnico tete Rose, v kateri je na voljo družbeno – angažirana, uporniška in radikalna literatura, ki jo bralec z težnjami po revolucionarnem angažmaju težje ali pa sploh ne more najti v drugih knjižnicah v Mariboru.

Knjižnica tete Rose na Noč knjige: Donna Haraway

Vabimo te, da letošnjo Noč knjige preživiš z nami ob skupnostnem pogovoru o delih Donne Harraway. Pogovarjale_i se bomo v četrtek, 23. 4. 2020, ob 19:00 s pomočjo spletne platforme Jitsi (povezava bo dostopna na dan dogodka).

Knjižnica tete Rose predstavlja Arundhati Roy

Knjižnica tete Rose te že tretjo leto zapored prisrčno vabi na skupno branje ob obeležitvi dogodka “Noč knjige”, v petek, 22. 4. 2016, ko bomo s pričetkom ob 19:00 uri v prostorih INFOPEKE predstavili zbirko političnih esejev Arundhati Roy.

Knjižnica tete Rose predstavlja Roso, Emmo in Voltairine

Knjižnica tete Rose te tudi letos prisrčno vabi na skupno branje ob obeležitvi dogodka “Noč knjige”, v četrtek, 23. 4. 2015, ko bomo s pričetkom ob 21:00 v prostorih MISC INFOPEKA predstavili politične eseje socialistične filozofinje in revolucionarke Rose Luxemburg in anarhističnih aktivistk Emme Goldman in Voltairine de Cleyre.

Knjižnica tete Rose: Ogled dokumentarnega filma in predavanje »Rekvijem za ameriške sanje«

V sredo, 31. 5. 2017, vas ob 19.00 vabimo v INFOPEKO na ogled dokumentarnega filma Requiem for the American Dream, ki mu bosta sledili kratki predavanji. Dokumentarec prikazuje serijo intervjujev z velikanom ameriške kritične misli Noamom Chomskim, ki razpravlja o tem, kako je koncentracija bogastva in moči med ozko elito razdelila ameriško družbo in povzročila propad ameriškega srednjega razreda.

Knjižnica tete Rose: Ogled dokumentarnega filma »The Take« z diskusijo

Knjižnica tete Rose te vabi v sredo, 5. 4. 2017, ob 20.00 v prostore INFOPEKE na ogled dokumentarnega filma »The Take«, ki ga je aktivistka in novinarka Naomi Klein posnela skupaj z Avijem Lewisom.

Knjižnica tete Rose: Ogled dokumentarnega filma “I fight, therefore I am” z diskusijo

Knjižnica tete Rose te vabi v sredo, 10. 5. 2017, ob 18.00 v prostore INFOPEKE na ogled dokumentarnega filma »I fight, therefore I am«.

Knjižnica tete Rose: Simone de Beauvoir

V četrtek, 9. 4. 2020, ob 19.00, vas v okviru Knjižnice tete Rose vabimo na pogovor o Simone de Beauvoir in enem njenih pomembnejših del »Drugi spol«.

Knjižnica tete Rose: Vida Tomšič “Izbrani teksti II”

Knjižnica tete Rose te vabi na skupno branje ob obeležitvi dogodka “Noč knjige”, ki bo potekalo v ponedeljek, 23. 4. 2018, ob 20.00 uri v prostorih INFOPEKE. Tokrat bomo predstavile_i aktivistko, partizanko in političarko Vido Tomšič ter njene kratke tekste, ki so zbrani v knjigi Izbrani teksti II, objavljeni leta 1980.

Knjižnica tete Rose: Virginia Despentes – King Kong Theory

V sredo, 10. 6. 2020, ob 19.00 te vabimo na skupnostni pogovor in branje v park KC Pekarna o delu Virginie Despentes: King Kong Theory, pripravljamo ga v sodelovanju z MKC Maribor, Maribor skozi rožnata očala in je del programa “Mavrični junij v Mariboru”, s katerim obeležujemo mesec ponosa LGBTQIA+ skupnosti. 

Knjižnica tete Rose: »Beremo Silvio Federici«

V okviru Knjižnice tete Rose te v torek, 28. 2. 2017, ob 19:00 vabimo v prostore MISC Infopeke, kjer se bomo seznanili z marksistično feministko Silvio Federici in njenim delom  The Caliban and the witch. Z branjem in diskusijo o posameznih odlomkih iz knjige, bomo poskušali osvetliti avtoričino predpostavko o posledicah kapitalizma na generiranje in ohranjanje patriarahalnega sistema.

Ko so po Mariboru viseli plakati »Naša socialistična Jugoslavija«

»Uspelo nam je!« je bilo slišati utrujen glas po koncu zadnjega dogodka, ki smo ga izpeljale_i v okviru izobraževalnega cikla »Naša socialistična Jugoslavija«. Že kar nekaj časa je visela v zraku zamisel, da bi izvedle_i projekt, ki bi mlade in širšo javnost spodbudil k zanimanju in kritičnemu preizpraševanju o naši polpretekli socialistični zgodovini. Prav tako smo želele_i, da se mladi lotijo družbenih teorij, ki so povsem zanemarjene s strani šolskega ter medijskega prostora. Govorimo o socializmu in marksizmu. In res, z izvedbo petih kvalitetnih izobraževanj, dveh razstav, okrogle mize, tematskega sprehoda in kviza smo v sodelovanju z intelektualci_kami, aktivisti_kami in organizacijami izpeljale_i prvi izjemno uspešen tovrstni izobraževalni cikel v Mariboru. Celoten proces dela, ki je potekal več mesecev, nas je spodbudil, da smo se pobliže spoznale_i z deli avtoric_jev, ki znanstveno raziskujejo socializem (Marko Kržan, Rastko Močnik, Gal Kirn, Lev Centrih, Primož Krašovec, Tibor Rutar, Lilijana Burcar itd.). Pod drobnogled smo vzele_i tudi konferenco Oddogodenje zgodovine – primer Jugoslavije, ki je potekala oktobra 2007 v Ljubljani. Ključne ugotovitve konference so postale teoretična platforma na kateri smo gradile_i in izoblikovale_i cilje projekta.

KONCERT »OD NAS ZA VAS«: PUNČKE IN BADEN BADEN

Na brezplačnem koncertu ob 20. obletnici »Od nas za vas«, ki bo v petek, 19. 5. 2017, s pričetkom ob 22.00 v dvorani Gustaf, bosta nastopili hrvaški skupini Punčke in Baden-Baden, čaka pa nas tudi sladko presenečenje.

Koncert: Andrej Vršič in Rihard Zadravec

Vabljen/-a na koncert, ki bo v soboto, 27. 12. 2014, ob 19.30 v Galeriji K18.

Konstelacija kratkih filmskih pustulovščin vol.1

Vljudno vabljene_i v četrtek, 20. 8. 2020, ob 20:00 v park Kulturnega centra Pekarna na dogodek s katerim odkrivamo nove galaksije filma.

Kristusu ni uspelo, prišel je Marx

Ponovno vas vabimo na gledališko predstavo Kristusu ni uspelo, prišel je Marx, ki bo v soboto, 23. 11. 2019, ob 20.00 uri na Malem odru Narodnega doma Maribor.

Kritiško-producentski laboratorij »Objem granitne kocke«

V soboto, 28. 3. 2015, ob 20:00 vabimo v Vetrinjski dvor na kritiško-producentski laboratorij: Objem granitne kocke, interaktivni performans.

KURS: otvoritev murala “Zastavo bomo dobili”

Vljudno vabljeni na otvoritev murala »Zastavo bomo dobili« / brunch v petek, 25.  9. 2015 ob 13:00 v GT22, Glavni trg 22, Maribor.

LegiLab

Od 10. do 17. 10. 2015 bo v Vetrinjskem dvoru v Mariboru potekal LegiLAB, usposabljanje v zakonodajnem gledališču. Projekt koordinira Pekarna Magdalenske mreže v sodelovanju s partnerskimi organizacijami iz Italije, Poljske in Velike Britanije (Škotska).

LegiLAB 4 Progress Now: Zakonodajno gledališče za zakonodajo po meri ljudi

Vabljen_a na zaključni dogodek projekta LegiLab 4 Progress, 15-mesečnega mednarodnega strateškega partnerstva Erasmus+, ki se je odvijal v partnerstvu organizacij Giolli (Italija), Active Inquiry (Škotska), Pracownia Inspiracji Społecznych (Poljska) in Pekarna Magdalenske mreže Maribor (Slovenija), ki se bo odvil v soboto, 8. 9. 2018, med 12. in 19. uro v Vetrinjskem dvoru.

LegiLab 4 Progress: Zakonodajno gledališče za zakonodajo po meri ljudi

Projekt LegiLab 4 Progress je bil izpeljan v okviru programa Erasmus+. Celoten projekt je trajal šestnajst mesecev (od junija 2017 do oktobra 2018) in je povezal štiri organizacije iz štirih držav (Giolli iz Italije, Active Inquiry s Škotske, Pracownia Inspiracji Społecznych s Poljske in Pekarna Magdalenske mreže Maribor iz Slovenije). Projekt je pravzaprav nadaljevanje sodelovanja teh štirih organizacij in raziskovanja metode zakonodajnega gledališča, ki so ga le-te izvajale že na prejšnjih izdajah projekta LegiLab.

LegiLAB, 10. – 17. 10. 2015, Vetrinjski dvor, Maribor

Foto: Dino Kusanović

Literarni natečaj

Vabljen_a k sodelovanju na literarnem natečaju, ki je namenjen vsem, ki vas zanima družbeno angažirana literatura. Pogoj natečaja je, da literarno delo vključuje kritiko družbeno-političnega sistema. Lahko napišeš pesem, pripoved ali dramo, ki obsega največ 20 strani A4 formata (pisava Times New Roman, velikost črk 12, razmik vrstic 1,5), zraven pa dopišeš svoje osnovne podatke (ime in priimek, telefon in e-pošto). Literarno delo lahko pošlješ na naslov infopeka@infopeka.org najkasneje do 15. 12. 2016.

Literarni večer »FreK18vence votlih prostorov«

V petek, 6. 1. 2017, bo v Galeriji K18 Dejan Koban predstavil svojo novo pesniško knjigo z naslovom »Frekvence votlih prostorov«. Svoje pesmi bodo pred njim predstavile Nežka Struc, Kristina Kočan in Ana Marija Garafol. Avtorica video projekcije bo Kristina Kokalj. Pridi!

Literarni večer: Pogovor s Ferijem Lainščkom o vlogi družbeno angažirane literature

Vabljen_a na literarni večer v sklopu cikla »Beremo in pišemo s teto Roso«, na katerem se nam bo predstavil pisatelj, pesnik, dramatik, scenarist in avtor filmskih predlog Feri Lainšček. Z njim se bomo pogovarjali o povezavi med umetnostjo in družbeno angažiranostjo, ugotavljali, kakšna je vloga družbeno angažirane literature v kapitalizmu in prepoznavali mehanizme, ki povzročajo diskriminacijo, izključevanje in marginalizacijo v sodobni družbi. Literarni večer bo potekal v ponedeljek, 7. 11. 2016, ob 19.00 v Salonu uporabnih umetnosti, Glavni trg 1 v Mariboru.

Literarni večer: Pogovor s Suzano Tratnik o konceptu drugačnosti v literaturi

Vabljen_a na drugi literarni večer v sklopu cikla »Beremo in pišemo s teto Roso«, ki bo potekal v torek, 22. 11. 2016, ob 19.00 v Salonu uporabnih umetnosti, Glavni trg 1.

Literarni večer: Pogovor z Branislavo Vičar o animalistični etiki v poeziji Jureta Detele in Miklavža Komelja

Vabljen_a na tretji literarni večer v sklopu projekta Beremo in pišemo s teto Roso, ki bo potekal v torek, 20. 12. 2016, ob 19.00 v Salonu uporabnih umetnosti, Glavni trg 1.

Literarni večer: Polona Glavan – Kakorkoli

Na drugem literarnem večeru cikla Beremo in pišemo s teto Roso se nam bo predstavila Polona Glavan, ki v svojem romanu Kakorkoli raziskuje naš odnos do priseljencev. Vabljeni na pogovor z avtorico v sredo, 18. 11. 2015, ob 18. uri, v prostorih MISC INFOPEKA.

Literarni večer: Samira Kentrić – Balkanalije

Vabljen/-a na literarni večer v sklopu cikla Beremo in pišemo s teto Roso, na katerem se nam bo predstavila avtorica Samira Kentrić s svojim delom Balkanalije. Literarni večer bo v sredo, 4. 11. 2015, ob 18.00 v prostorih MISC INFOPEKA.

MariborIsTheFuture 101: Film v Mariboru #1 – (de)centralizacija slovenskega filma

Vabimo vas k poslušanju podcasta, ki je nastal kot del 10. MFF StopTrik.

Mark Farid: Invisible Voice

Oglejte si predstavitev in zagon projekta Invisible Voice, aktualnega rezidenta SobeZaGosteMaribor, Marka Farida.

Marko Kociper: Jazbec in tretji svet. Vsi združeni, vsi okuženi. Ni predaje.

Galerija K18 je zaradi ukrepov zoper širjenja Covid-19 do nadaljnjega zaprta. Hvala za razumevanje!

Martin Ramoveš: Po robu

V petek, 18. 10. 2019, ob 19.00 vabljene_i v Galerijo K18 na otvoritev samostojne striparske razstave Martina Ramoveša, ob 21.00 pa se dogajanje prestavi v Vetrinjski dvor, kjer sledi koncert Martin Ramoveš Band.

Martin Ramoveš: Po robu

V Galeriji K18 si lahko vse do petka, 29. 11. 2019, vsak delovni dan od ponedeljka do petka med 14.00 in 18.00 ogledate samostojno razstavo Martina Ramoveša Po robu.

Mednarodna razstava »Država v postelji / Država u krevetu / State Abed«

Mavena / Fundacija Sonda / GT22 / Kombajn / GuestRoomMaribor predstavljajo mednarodno razstavo »Država v postelji / Država u krevetu / State Abed«, ki bo na ogled od 12. 6. – 24. 6. 2015 v GT22. Vljudno vabljeni na otvoritev razstave v petek, 12.6.2015, ob 19.00 uri v GT22, Glavni trg 22, Maribor.

Mednarodni dan žena z Angelo Davis

Vabimo te, da letošnji mednarodni dan žena preživiš z nami ob skupnostnem branju poglavja iz knjige Angele Davis: »Ženske, rasa in razred«. Brale_i bomo v MISC INFOPEKA v torek, 10. 3. 2020, od 19.00 dalje.

MEET THE ARTIST / GuestRoomMaribor predstavlja Adelo Jusič in Natasho Kadin

Vljudno vabljeni na dogodek “Meet the residents”, v četrtek 11. 6. 2015, ob 18.00 uri v GT22, Glavni trg 22, Maribor.

MEET THE ARTIST / GuestRoomMaribor predstavlja Martino Kartelo

V Mariboru tokrat gostuje na Islandiji živeča hrvaška umetnica Martina Kartelo. Kot rezidenčna umetnica bo v okviru programa GuestRoomMaribor raziskovala pojav revščine v Sloveniji in na Hrvaškem. Vabljeni na predstavitev njene pretekle produkcije in načrtovanega projekta, ki se bo odvila v sredo, 13. 4. 2016, ob 19:00, v Galeriji K18.

Meet the artist / Spoznaj Miltona Guilléna, rezidenčnega umetnika GuestRoomMaribor meseca januarja

Vabljen/-a na predstavitev umetnika v sredo, 21. 1. 2015, ob 19. uri v Salonu uporabnih umetnosti. Tokrat se nam bo predstavil Milton Guillén, ki v Mariboru pripravlja interaktivni dokumentarec o mariborskih vstajah.

MEET THE ARTIST / Spoznaj Tanela Randerja, rezidenčnega umetnika GuestRommMaribor meseca maja in junija

Vljudno vabljeni na dogodek »Meet the artist« v četrtek, 28. 5. 2015, ob 18.00 uri v GT22, Glavni trg 22, Maribor.

MEET THE ARTIST: spoznaj Gabi Reinhardt, rezidenčno umetnico GuestRoomMaribor meseca novembra

Vljudno vabljen/-a na dogodek SobeZaGoste Maribor, na katerem se nam bo prvič predstavila umetnica Gabi Reinhardt iz Nemčije. Performans bo v ponedeljek, 10. 11. 2014, ob 19. uri v Rajzefiber biroju.

Meet the Resident / Spoznaj rezidenčno umetnico: Ina Sangenstedt

Vabljeni na dogodek Spoznaj rezidenčno umetnico, ki se bo tokrat odvil v ponedeljek, 13. 11. 2017, ob 19.00 v Salonu uporabnih umetnosti. Po predstavitvi umetnice bo sledil neformalni pogovor, kjer bo tudi prostor za vaša vprašanja o njenem delu.

Meet the Resident / Spoznaj umetnika: David Colannino

Vljudno vabljeni na predstavitev novega rezidenčnega umetnika GuestRoomMaribor, Davida Colannina. Predstavitev bo potekala v torek, 24. 10. 2017, ob 19:00 v prostorih Galerije K18, kjer bo umetnikovi predstavitvi sledil krajši pogovor.

MEET THE RESIDENT: GuestRoomMaribor predstavlja Martina Reichea

Vljudno vabljeni na pogovor in predstavitev pretekle produkcije aktualnega rezidenčnega umetnika programa Soba za goste / GuestRoomMaribor Martina Reiche v četrtek, 15. 9. 2016, ob 19.00 v Galerija K18 na Koroški cesti 18 v Mariboru.

Meet the resident: Simon Farid

Vljudno vabljeni na predstavitev aktualnega rezidenčnega umetnika programa Soba za goste / GuestRoomMaribor, Simona Farida, ki bo v torek, 10. 1. 2017, ob 19:00 v Galeriji K18.

Meet the resident: Spoznaj rezidenčnega umetnika: Mersid Ramičević

Vljudno vabljeni na dogodek Meet the resident, rezidenčne platforme GuestRoomMaribor / SobaZaGoste, ki bo v torek, 27. 6. 2017, ob 20.00 v Centralni Postaji, Koroška cesta 5.

Meet the resident: Spoznaj rezidenčno umetnico Alexandro Nemaric

Vabljeni na predstavitev nove rezidenčne umetnice programa Soba za goste / GuestRoomMaribor Alexandre Nemaric (EN below), ki bo v klubu Wetrinsky v sredo, 13. 9. 2017, ob 18.30.

Meet the resident: Spoznaj rezidenčno umetnico Elham Rahmati

V ponedeljek, 21. 8. 2017, ob 20:00 vas vabimo v Wetrinsky na predstavitev in pogovor z mlado umetnico Elham Rahmati, ki prihaja v Maribor v okviru rezidenčne platforme GuestRoomMaribo r/ SobaZaGoste. Tukaj bo prebivala in delala mesec dni, rezultat rezidence pa bo končna produkcija v septembru.

Meet the resident: Spoznaj rezidenčno umetnico Hanno Stein

Vabljen_a na predstavitev dela nova rezidentke platforme SobeZaGoste, ki bo potekala v petek, 1. 12. 2017, ob 19.00 v Salonu uporabnih umetnosti. Na dogodku bo Hanna Stein predstavila temo: Amatersko filmsko gibanje v (Post) Jugoslaviji in vsakodnevna politika (kamere).

Meet the residents: CORNERS: IGRIŠČE

Vabljeni na »Meet the residents: CORNERS: IGRIŠČE« dogodek, ki bo v sredo, 24. 2. 2016, ob 18. uri, v baru Pendolino na 1. peronu železniške postaje Maribor, Partizanska cesta 50.

Miloš Tomić: Kopijo čuvaj, original si zapomni

V torek, 16. 6. 2020, ob 19:00 vas vabimo v Galerijo K18 na otvoritev razstave animiranih miniatur Miloša Tomića “Kopijo čuvaj, original si zapomni”. Razstava bo na ogled do 7. 7. 2020 vsak delavnik med 14:00 in 18:00.

Miloš Tomić: Kopijo čuvaj, original si zapomni

Do torka, 7. 7. 2020, vas vabimo v Galerijo K18 na ogled razstave animiranih miniatur Miloša Tomića “Kopijo čuvaj, original si zapomni”. Razstava je na ogled vsak delavnik med 14:00 in 18:00.

Moč odločanja je v rokah ljudi

Namen projekta LegiLAB 4 Progress, znotraj katerega sodelujemo štiri organizacije iz Škotske, Poljske, Italije in Slovenije, je mladim in mladinskim delavkam_cem približati Zakonodajno gledališče. Zakonodajno gledališče, ki je v Sloveniji še precej neznana metoda, je eden izmed Boalovih zadnjih projektov, ki ga je razvil v Braziliji v času svojega mandata, v letih od 1993 do 1997. Ko je bil Augusto Boal mestni svetnik, je bilo v Riu de Janeiru spremenjenih kar 20 zakonov.

Nagrada za najboljšo predstavo!

Skupina devetih mladih »Soodločaj, soustvarjaj, sooblikuj«, ki deluje po metodi gledališča zatiranih v Mariboru, se je s svojo predstavo “Umetnost (so)bivanja ali kako najti streho nad glavo?” povezala in vključila v mednarodni projekt Active Communities for Europe (ACE) s partnerji iz Hrvaške, Poljske, Italije, Bolgarije in Anglije. Namen usposabljanja je bil krepitev aktivnega delovanja in udeležbe mladih v delovanju družbe, v povezavi z gledališčem zatiranih. Ena izmed aktivnosti projekta je bila priprava nacionalnih gledaliških predstav z relevantnimi problematikami, ki so si jo izbrali glede na zaznane potrebe v njihovem (lokalnem) okolju. »Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva« je kot glavni koordinator mednarodnega projekta ACE za najboljšo predstavo izbrala Umetnost (so)bivanja, ki bo gostovala v Bruslju od 22. do 25. 2. 2015 v  Social Platform. Poleg tega se bo skupina »Soodločaj, soustvarjaj, sooblikuj!« v Bruslju udeležila še konference s prezentacijo projekta, obiskala Evropski parlament in Komisijo ter izvedla intervencijo v javnem prostoru skupaj s skupino iz Črne Gore in ostalimi organizatorji.

Narcissus – Orto foto

Narcissus te vabi na nadaljevanje projekta, tokrat z naslovom »Orto foto«, ki bo z več ponovitvami potekal v mesecu septembru in oktobru. Orto foto si boš lahko ogledal/-a na različnih lokacijah v Sloveniji in tujini, in sicer je 13. 9. 2014 premierno gostoval v Ljubljani (Gledališče Glej), 1. 10. 2014 bo na Dunaju (Lisabird CONTEMPORARY), 4. 10. 2014 ponovno v Ljubljani (Muzej sodobne umetnosti Metelkova), 30. 11. 2014 pa v Mariboru (GT22). Premiera in ponovitve bodo vedno ob 20. uri. Vabljen/-a!

Narcissus: Resničnostno gledališče

Projekt Narcissus pripravlja prvo Resničnostno gledališče, v katerem  bo štirim patološkim narcisom življenje nadzoroval Veliki Narcis. Patološki narcisi bodo 36 ur živeli v prostorih Kible, kjer se jim lahko pridružiš in aktivno ali pasivno sodeluješ v njihovem performansu ali jih spremljaš preko livestreama (povezavo najdeš na spletni strani MISC INFOPEKA ali na spletni strani Kible). Dogodek se bo pričel v soboto, 14. 6., ob 10. uri in bo trajal do nedelje, 15. 6., do 22. ure, v Kibli (Ulica kneza Koclja 9, Maribor).

Natečaj poustvarjanja literarnih del

Vabljen/-a k sodelovanju na natečaju poustvarjanja literarnih del, ki je namenjen vsem, ki jih zanima družbeno-kritična literatura in poustvarjanje literarnih del. Literarno delo naj obsega največ 10 strani A4 formata (pisava Times New Roman, velikost črk 12, razmak vrstic 1,5). Dopišite osnovne podatke: ime in priimek in kontaktne podatke (telefon in e-pošta). Literarno delo pošljete na naslov: infopeka@infopeka.org najkasneje do 18. 12. 2015.

Natečaj “Ob negotovi uri”

Pred nami so dolgo pričakovane počitnice in čas, ko se končno lahko povsem prepustimo ustvarjanju, izobraževanju, branju in seveda poležavanju. Z željo po spodbujanju kritičnega ustvarjanja na temo prekarnosti, smo za vas pripravile_i natečaj “Ob negotovi uri”. Pozivamo vas, da si preberete kratko zgodbo, katere vsebina bi lahko zlahka bila resnična situacija mladega prekarca_ke in si zamislite njeno nadaljevanje ter zaključek. Svoj prispevek lahko izrazite v raznoraznih oblikah in barvah, lahko gre za sliko, risbo, kolaž, strip, kip, grafiko, relief, video, fotografijo, zgodbo, esej, pesem … Torej v vseh umetniških in vizualnih oblikah oz. medijih. Vse prejete izdelke bomo v oktobru razstavile_i na ogled širši javnosti, avtorji_ce najboljših treh izdelkov pa bodo prejele_i tudi denarno nagrado in knjigo. Naj to ne bo edina motivacija, pa vendar bo prvi zmagovalec_ka prejel_a nagrado v višini kar 100 evrov. Naš namen je predvsem spodbuditi mlade in širšo javnost h kritičnemu razmišljanju o atipičnih oblikah zaposlitev, razvijati sposobnost vživljanja v druge in spodbujanje ustvarjalnega izražanja ter aktivne participacije v družbi. Natečaj bo potekal do nedelje, 30. 9. 2018. Veselimo se tvojega prispevka!

Neutudum – premiera

V ponedeljek, 9. 12. 2019, ob 19:00 vas vabimo v Galerijo K18 na premierno projekcijo kratkega filma Neutudum mlade mariborske filmske ustvarjalke Katje Leitgeb.

Nežka Struc: Prostor poezije

Prostor poezije se ukvarja s prostorsko postavitvijo poezije – z njeno umeščenostjo v okolje in z možnostmi njenega razstavljanja. Prostorska postavitev je na ogled v Galeriji K18 do 10. 4. 2018, in sicer vsak delovnik med 14:00 in 18:00.

Nika Autor in Obzorniška fronta: Obzornik 65 – “We Have too Much Things in Heart…”

Ob svetovnem dnevu človekovih pravic, 10. 12. 2020, ko obeležujemo 72 let sprejetja Splošne deklaracije človekovih pravic, ki zapiše, da se “vsi ljudje rodijo svobodni ter imajo enako dostojanstvo in pravice”, te vabimo k ogledu spletne predstavitve projekta Obzornik 65 – “We Have too Much Things in Heart…”.

Objem granitne kocke

Vljudno vabljen/-a na performans »Objem granitne kocke«, ki bo s predpremiero in dvema ponovitvama na ogled v Ljubljani in Mariboru. Predpremiera bo v sredo, 26. 11. 2014, ob 20. uri v Klubu Gromka v Ljubljani, premiera in ponovitev pa v četrtek, 27. 11., in petek, 28. 11. 2014, ob 20. uri v Vetrinjskem dvoru v Mariboru.

Odprt je poziv za animacije festivala StopTrik

Kljub nenavadnim časom letošnjega leta vas lepo vabimo, da se s svojimi izdelki pridružite 10. obletnici mednarodnega filmskega festivala StopTrik, s katerim že 10 let slavimo umetnost stop animacije. StopTrik MFF je skupnostni festival, ki ceni ročno izdelane filmske iluzije, edinstvenost eksperimentov ter kolektivni duh.

Ogled fotografske razstave Janeza Klenovška

Vabljen/-a na ogled fotografske razstave Janeza Klenovška, ki bo na voljo do 26. 4. 2014 v Dvorani Vetrinjskega dvora v Mariboru. Za več informacij in čas ogleda razstave lahko kontaktiraš Janeza Klenovška na tel: 040 632 010. Razstava je produkt procesa nastajanja in oblikovanja predstave Med dvema ognjema.

Omare stare šare na MAC festivalu v Barceloni

Kolektiv Tretja roka bo z interaktivno prostorsko instalacijo “Omare stare šare” gostoval na MAC festivalu v Barceloni v Španiji, od 23. do 25. 9. 2016 od 12.00 do 20.00.

Omare stare šare v Sežani

Kolektiv Tretja roka bo z interaktivno prostorsko instalacijo “Omare stare šare” gostoval v Sežani, v sredo, 6. 7. 2016, in v četrtek, 7. 7. 2016, od 15.00 do 19.00.

OPEN STAGE / JAM SESSION

Glasbenik_ca, pevec_ka, pevski zbor, ljubitelj_ica glasbe ali samo radovedna oseba, lepo vabljen_a na naš prvi jam session večer “Open stage”, ki bo potekal v sredo, 20. 9. 2017, ob 19.00 v dvorani Gustaf, KC Pekarna.

Open stage / Jam session

Glasbenik_ca, pevec_ka, pevski zbor, ljubitelj_ica glasbe ali samo radovedna oseba, lepo vabljen_a na naš drugi jam session večer “Open stage”, ki bo potekal v sredo, 25. 10. 2017, ob 19:00 v dvorani Gustaf, KC Pekarna.

OPEN STAGE / JAM SESSION

Glasbenik_ca, pevec_ka, pevski zbor, ljubitelj_ica glasbe ali samo radovedna oseba, lepo vabljen_a na naš drugi jam session večer “Open stage”, ki bo potekal v sredo, 11. 10. 2017, ob 19.00 v dvorani Gustaf, KC Pekarna.

Open stage / Jam session

Glasbenik_ca, pevec_ka, pevski zbor, ljubitelj_ica glasbe ali samo radovedna oseba, lepo vabljen_a na naš peti jam session večer “Open stage”, ki bo potekal v ponedeljek, 27. 11. 2017, ob 19.00 v dvorani Gustaf, KC Pekarna.

Otvoritev razstave Lili M. Rampre in Julia Subrios Rubies: Pop-fi, 9. 7. 2020

Otvoritev razstave Ob negotovi uri

Pekarna Magdalenske mreže te vabi na otvoritev razstave, s katero skupina mladih zaključuje projekt Ob negotovi uri. Dogodek bo v sredo, 24. 10. 2018, ob 19.00 v Galeriji K18 (Koroška cesta 18, 2000 Maribor). Ogled razstave bo možen tudi v četrtek in petek (25. in 26. 10. od 14.00 do 18.00). Razstava Ob negotovi uri je nastala v okviru istoimenskega projekta, znotraj katerega je skupina mladih na različne načine (s predavanji, delavnicami, informativnimi kratkimi filmi, rokovnikom, namizno igro in javnim natečajem) ozaveščala in informirala tako mlade kot tudi širšo javnost o vse večji prekarizaciji naše družbe.

Otvoritev razstave: Zid(ovi)

V petek, 21. 2. 2020, ob 19.00 vas vljudno vabimo v Galerijo K18 na otvoritev razstave Zid(ovi), Gillesa Baudrya.

Pekarna Magdalenske mreže se pridružuje obeležitvi 20. obletnice zasedbe Kulturnega centra Pekarna

Pekarna Magdalenske mreže te v soboto, 14. 6. 2014, na dan obeležitve 20. obletnice zasedbe Kulturnega centra Pekarna vabi na dva dogodka, s katerima bomo izpostavili ključna področja delovanja v 17-ih letih obstoja naše organizacije v Kulturnem centru Pekarna. Ob 15:00 te vabimo na “Narcissus: Resničnostno gledališče”, kjer bomo v živo prenašali zasebno življenje štirih patoloških narcisov, ob 17:00 pa na predavanje “Participatorna družba”, na katerem se bomo seznanili z modelom participatorne družbe in diskutirali o tem, kako bi le-ta omogočala večjo družbeno enakost in bolj povezano skupnost.

Vabljen/-a!

Performans v Galeriji K18: Žiga Hren “Cikel”

Vabljen/-a na performans Cikel, ki bo v petek, 6. 3. 2015, ob 19. uri v Galeriji K18. Performans bo izvedel Žiga Hren.

Pogovor o življenju transspolnih ljudi na Madžarskem in Kino pod zvezdami: I am They

V četrtek, 25. 6. 2020, ob 19:00 vas vabimo v park KC Pekarna na še zadnji filmski večer v sklopu Mavričnega junija v Mariboru, ki bo še posebej obogaten. Začeli bomo s pogovorom, ki ga bo moderirala Maja Pan, feministična in lezbična aktivistka ter teoretičarka, ki živi na Madžarskem.

Politična šola umetnosti, letnik št. II: Dokumentarni film »The Seasons in Quincy: Four Portraits of John Berger«

Za razliko od bralnih krožkov v K18, bo Politična šola umetnosti, letnik št. II podprta z video vsebinami. Srečanja so zamišljena na način, da si z udeleženci ogledamo krajši prispevek o temi, ki ga nato nadgradimo z branji krajših tekstov in diskusijo o slišani temi.
Skozi štiri srečanja se bomo spoznavali s temeljnimi deli umetnostne kritike. Začeli bomo v ponedeljek, 19. 2. 2018, ob 19:00 z nadaljevanjem lanskoletne teme avtorja Johna Bergerja (1926-2017), ki je bil angleški umetnostni zgodovinar, marksistični literarni kritik, slikar, pisatelj in pesnik.

Politična šola umetnosti: Načini gledanja z Johnom Bergerjem

V torek, 4. 4. 2017, ob 19:00 vas vabimo v Galerijo K18 na mini politično šolo umetnosti z Johnom Bergerjem.

Politična šola umetnosti: Načini gledanja z Johnom Bergerjem

V sredo, 12. 4. 2017, ob 19:00 vas vabimo v Galerijo K18 na Koroški cesti 18 na mini politično šolo umetnosti z Johnom Bergerjem.

Politična šola umetnosti: Načini gledanja z Johnom Bergerjem

V sredo, 19. 4. 2017, ob 19:00 vas vabimo v Galerijo K18 na Koroški cesti 18 na mini politično šolo umetnosti z Johnom Bergerjem.

Politična šola umetnosti: Načini gledanja z Johnom Bergerjem

V sredo, 26. 4. 2017, ob 19:00 vas vabimo v Galerijo K18 na Koroški cesti 18  na mini politično šolo umetnosti z Johnom Bergerjem.

Ponovitve predstave “Umetnost bivanja ali kako najti streho nad glavo?”

Si še nisi ogledal/-a predstave, ki jo je pripravila skupina “Soodločaj, soustvarjaj, sooblikuj” in obravnava problematiko dostopnosti javnih prostorov? December je pravi čas za to! Ponovitve bodo v četrtek, 4. 12., ob 17. uri na Živih dvoriščih (Gosposka 28),  v četrtek, 18. 12., ob 16. uri v dvorani Gustaf in v ponedeljek, 22. 12., ob 20. uri v MISC INFOPEKA.

Poročamo: Soodločaj, soustvarjaj, sooblikuj v Bruslju in “… Between my legs”

Neformalna skupina mladih, ki v Mariboru deluje po gledališču zatiranih in zakonodajnem gledališču, je s predstavo “Umetnost (so)bivanja ali Kako najti streho nad glavo”, od 22. do 25. 2. 2015, gostovala v Bruslju.

Poročilo: Delavnica Soba za ženske na festivalu Beglika v Bolgariji

Od 21. do 24. 8. 2014 se je na jugu Bolgarije, sredi gozdov, ob jezerih, odvil 6. festival Beglika, ki združuje in povezuje ustvarjalce in umetnike iz različnih področij. Na enem izmed prizorišč, imenovanem Forum Metamorfozis, ki je bil letos postavljen prvič, z namenom povezovanja kulture, ekonomije in trajnostnega razvoja, se je v soboto, 23. avgusta predstavila tudi Pekarna Magdalenske mreže v sodelovanju s Kulturno umetniškim društvom Transformator z delavnico gledališča zatiranih Soba za ženske.

Potopis: Avstralija z video umetnico Ano Pečar

V ponedeljke, 25. 9. 2017, ob 19:00 vas v okviru Sobe za goste / GuestRoomMaribor vabimo v Galerijo K18 na potopisno predavanje in pogovor z Ano Pečar, ki se je pred nekaj meseci vrnila z daljšega potovanja po divjinah Avstralije. Na dogodku bo prisotna tudi Avstralka slovenskih korenin, rezidenčna umetnica programa GuestRoomMaribor, Alexandra Nemaric.

Potovanje na enem mestu – Katero je tvoje mesto?

V četrtek, 30. 1. 2020, ob 20.00 vabljen_a v Vetrinjski dvor, atelje 1.0, na potovanje na enem mestu. V sklopu umetniške rezidence Gledališče za družbene spremembe se bosta predstavili performerka Sendi Bakotić in pianistka Dunje Crnjanski.

PozdraviteRezidentko

V soboto, 18. 7. 2020, med 18:00 in 20:00 vas vabimo v Galerijo K18 na neformalno srečanje z aktualno rezidentko programa SobaZaGosteMaribor, Lili M. Rampre.

Pozdravljamo 1. maj – največji praznik delovnih množic sveta!

Vabljen_a na kulturno prireditev, ki se bo odvila v torek, 1. 5. 2018, ob 11:00 na Trgu svobode v Mariboru. Naj 1. maj ponovno postane praznik delovnih množic.

Poziv animatorjem StopTrik MFF

8. Festival StopTrik vabi k prijavi animacij v tekmovalna programa!!! Prijavite svojo animacijo do 31. 7. 2018 in se nam pridružite v Mariboru in Lodzu!

Poziv k prijavam na mednarodna tekmovalna programa 6. StopTrik mednarodnega filmskega festivala

“Mednarodna StopMotion tekmovalni program” in “Borderlands tekmovalni program” bosta del 6. Stoptrik MFF v Mariboru, od 27. do 30. 10. 2016. StopTrik MFF je festival stop motion animacije, zato je poziv odprt za ustvarjalce, ki se izražate v tehniki stop motion (lutke/ glina/ cut-out/ objekti /sipki materiali/ piksilacija itd.). Na vaše prijave bomo čakali do 15. 8. 2016. Seznam izbranih filmov bo objavljen pred 15. 9. 2016. Prijava na 6. StopTrik MFF je brezplačna.

Poziv za oddajo prispevkov za mednarodni tekmovanji 5. StopTrik Mednarodnega filmskega festivala v Sloveniji in na Poljskem

Mednarodno stop motion tekmovanje in Borderlands tekmovanje se bosta odvili v sledečih festivalskih mestih: StopTrik MFF Maribor: 01. – 04. 10. 2015 in StopTrik MFF Niepołomice: 23. – 25. 10. 2015.

Vaše prispevke pričakujemo do 14. 8. 2015. Selekcija izbranih filmov bo objavljena najkasneje do 15. 9. 2015. Oddaja prispevkov na 5. StopTrik MFF je brezplačna.

Poziv za umetnike za mednarodno umetniško rezidenco SobaZaGoste 2016

Mednarodna umetniška rezidenca GuestRoomMaribor / SobaZaGoste Pekarne Magdalenske mreže tudi v letu 2016 odpira svoja vrata tujim umetnikom, ki bi mesec dni ali več želeli ustvarjati v Mariboru.

Pred-dogodek StopTrik MFF 2016

Vljudno vabljeni na prvi mariborski pred-dogodek edinega evropskega festivala, posvečenega izključno stop motion animaciji, ki bo v četrtek, 12. 5. 2016, ob 20:00 v Galeriji K18.

Pred-dogodek StopTrik MFF 2016

V okviru praznovanja 22. obletnice Kulturnega centra Pekarna vljudno vabljeni na drugi mariborski pred-dogodek prvega in največjega evropskega festivala, posvečenega izključno stop motion animaciji, ki bo v petek, 17. 6. 2016, ob 20:00 v MISC INFOPEKA.

Pred-dogodek StopTrik MFF 2016 v “Živem mestu”

V okviru programa “Živo mesto*: Živa Koroška, Festival Lent 2016” društva Hiša! pripravljamo v nedeljo, 26. 6. 2016, ob 21:00 pred Galerijo K18 posebno projekcijo stop motion animacij. S tem napovedujemo že 6. StopTrik MFF, ki je posvečen stop motion tehniki animiranja in je edini tovrstni v Evropi.

Predavanje “Zakaj ZDA nimajo ministrstva za kulturo?”

Oglej si spletno predavanje urednika revije Razpotja Blaža Kosovela “Zakaj ZDA nimajo ministrstva za kulturo?”

Predavanje Martina Raicheja na FERIju

Inštitut za Medijske komunikacije Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerze v Mariboru in MFRU+KIBLIX ter GuestroomMaribor vabijo na predavanje umetnika Martina A. Reiche.

Predavanje o Sarajevu

Vabljene_i na brezplačno predavanje o Sarajevu, ki bo v torek, 3. 3. 2020, ob 18.00 v prostorih TOTI DCA Tabor (Gorkega 34, Maribor).

Predavanje »Estetska vzgoja preko umetnosti: formativni kontekst moderne koncepcije umetnosti«

V četrtek, 21. 11. 2019, ob 18.00 vas vabimo na prvo iz sklopa treh predavanj, ki bodo potekala v Galeriji K18 in se bodo osredotočila na izsek zgodovine idej v okviru estetike, filozofije, umetnostne zgodovine in teorije umetnosti s stališča konceptualizacij sodobne umetnosti.

Predavanje »Od nevtralne maske do klovna«

V petek, 20. 4. 2018, ob 19:00 vabimo v Vetrinjski dvor na predavanje »Od nevtralne maske do klovna«. Na predavanju bosta Alenka Marinič in Justin Durel predstavila izhodišča svojega pedagoškega dela, ki izhaja iz tradicije fizičnega gledališča francoskega pedagoga Jacquesa Lecoqa in italijanskega mojstra klovnske pedagogike Giovannija Fusettija.

Predavanje »Umetnost in zgodovina: na prehodu iz 19. v 20. stoletje in v sodobnosti«

V četrtek, 12. 12. 2019, ob 18:00 vas vabimo v Galerijo K18 na predavanje, ki se bo osredotočilo na zgodovino povezave umetnosti in zgodovine.

Predavanje: “Reforma ali revolucija?”

V sredo, 26. 6. 2013, ste ob 19:00 vabljeni v MISC INFOPEKA na predavanje “Reforma ali revolucija?” Boruta Osonkarja, političnega aktivista.

Skozi predavanje se bomo seznanili z nekaj najbolj zanimivimi družbenimi gibanji 20. in 21. stoletja in si podrobneje ogledali metode in taktike njihovega delovanja.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

Predavanje: »Sodobna umetnost: med modernizmom in post-sodobnostjo«

V četrtek, 19. 12. 2019, ob 18:00 vas vabimo v Galerijo K18 na predavanje Kaje Kraner, ki je zadnje v seriji sklopa treh predavanj, in se bo osredotočalo na izsek zgodovine idej v okviru estetike, filozofije, umetnostne zgodovine in teorije umetnosti s stališča konceptualizacij sodobne umetnosti.

Preddogodek Mednarodnega filmskega festivala StopTrik @ Rogoški gozd

V sklopu preddogodkov Mednarodnega filmskega festivala StopTrik, festivala animiranega filma za odrasle (15+), bodo izbrane projekcije predvajane v soboto, 10. 6. 2017, ob 21:00 na odprtem, v objemu Rogoškega gozda (Parkirišče Pizzerie MOM ob Rogoškem gozdu, Uskoška ulica 128, 2204 Rogoza).

Preddogodki StopTrik MFF 2014

Pekarna Magdalenske mreže te v pričakovanju festivala StopTrik MFF 2014, ki se bo odvil v Mariboru med 3. in 5. 10. 2014, vabi na štiri preddogodke v Kranju, Bistrici, Cerknem in seveda v Mariboru. V Mariboru bo preddogodek potekal v soboto, 20. 9. 2014, ob 20. uri, v Vetrinjskem dvoru.

Predpremiera dokumentarnega filma “Sečnja Rogoze” / “Cutting Rogoza”

Vljudno vabljeni na predpremiero dokumentarnega filma “Ssečnja Rogoze” / “Cutting Rogoza”, ki bo v petek, 2. 6. 2017, ob 18.30 v prostorih KS Rogoza.

Predpremiera gledališke predstave Calais, Calais

V petek, 25. 10. 2019, ob 13.00 skupina ZIZ v Lutkovnem gledališču Maribor za dijake_inje, predpremierno uprizarja gledališko predstavo “Calais, Calais”.

Predstava Ema na Dunaju

Predstava EMA v četrtek, 25. 10. 2018, gostuje na Dunaju v Spektakel Wien. Predstava bo izvedena v angleščini, prične pa se ob 19:30.

Predstava Med dvema ognjema na Rdečih zorah

Vabljen/-a na predstavo Med dvema ognjema: Ljubim-te-dobro-se-mej-adijo-dobiva-se-na-kavi-pol-pa-se-dava-dol, ki bo v petek, 7. 3. 2014, ob 18.00 in 21.00, na festivalu Rdeče zore. Festival prireja ŠKUC – Kulturni center Q (Klub Tiffany), Masarykova cesta 24, Ljubljana.

Predstava »Ema«

Ema se vrača na mali oder Narodnega doma v Mariboru. Za tiste, ki je niste uspeli videti decembra, si jo lahko ogledate 3. 2. in 9. 2. 2018 ob 20.00 uri!

Predstava »Generacije«

Pekarna Magdalenske mreže v sodelovanju z 2. sezono sodobnih uprizoritvenih umetnosti “NAGIB NA ODER” vabi na predstavo »Generacije«, ki bo v petek, 4. 3. 2016, v soboto, 5. 3. 2016, v četrtek, 10. 3. 2016, in v petek, 11. 3. 2016, vsakič ob 20:00 na malem odru Narodnega doma Maribor.

Predstava »Generacije«

Pekarna Magdalenske mreže v sodelovanju z 2. sezono sodobnih uprizoritvenih umetnosti “Nagib na oder” vabi na predstavo »Generacije«, ki bo  v četrtek, 10. 3. 2016, in v petek, 11. 3. 2016, vsakič ob 20:00 na Malem odru Narodnega doma Maribor.

Predstava »Generacije«

V petek, 8. 4. 2016, ob 18.00 gostujemo s predstavo “Generacije” v Cankarjevem domu v Ljubljani v okviru Festivala sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije 2016. Tradicionalni festival sodobnih umetnosti mladih, ki poteka v aprilu, je namenjen prikazu gledališke, plesne, likovne in video ustvarjalnosti dijakov iz vse Slovenije.

Predstava »Med dvema zidovoma«

Vabljen/-a na predstavo o problematiki Palestine, ki jo pripravlja Kulturno umetniško društvo Transformator v sodelovanju z Gibanjem za pravice Palestincev BDS Slovenija. Predstava bo premierno potekala v Ljubljani v četrtek, 20. 11. 2014, ponovitev pa bo v Mariboru v petek, 21. 11. 2014, ob 18. uri v prostorih MISC INFOPEKA.

Predstava »Upogljivi upor« / »Resilient Justice«

V ponedeljek, 17. 2. 2020, ob 19.00 vas Pekarna Magdalenske mreže v sodelovanju s kolektivom ZIZ, KUD Transformator in TdU Wien vabi v Vetrinjski dvor na predstavo Gledališča zatiranih »Upogljivi upor«.

Predstava »Za štirimi stenami«

Vljudno vabljeni_e na predstavo “Za štirimi stenami”, ki jo bomo uprizorili v četrtek, 24. 11. 2016, ob 19:00. Predstava »Za štirimi stenami« ni običajna predstava. Je predstava, ki se odvija v resničnem okolju hiše na obrobju Maribora, kjer so gledalci priča simultanemu poteku dogodkov po prizorišču – hiši. Zbirališče bo na železniški postaji Maribor (pri lokomotivi). Delimo si prevoz in skupaj odidemo na lokacijo prizorišča (približno 15 min vožnje).

Predstava »Za štirimi stenami«

Vljudno vabljeni_e na predstavo “Za štirimi stenami”, ki jo bomo uprizorili v soboto, 26. 11. 2016,  ob 19:00. Predstava »Za štirimi stenami« ni običajna predstava. Je predstava, ki se odvija v resničnem okolju hiše na obrobju Maribora, kjer so gledalci priča simultanemu poteku dogodkov po prizorišču – hiši. Zbirališče bo na železniški postaji Maribor (pri lokomotivi). Delimo si prevoz in skupaj odidemo na lokacijo prizorišča (približno 15 min vožnje).

Predstava »Za štirimi stenami«

Vljudno vabljeni_e na predstavo “Za štirimi stenami”, ki jo bomo uprizorili v sredo, 30. 11. 2016, ob 19:00. Predstava »Za štirimi stenami« ni običajna predstava. Je predstava, ki se odvija v resničnem okolju hiše na obrobju Maribora, kjer so gledalci priča simultanemu poteku dogodkov po prizorišču – hiši. Zbirališče bo na železniški postaji Maribor (pri lokomotivi). Delimo si prevoz in skupaj odidemo na lokacijo prizorišča (približno 15 min vožnje).

Predstava »Za štirimi stenami«

Vljudno vabljeni_e na predstavo “Za štirimi stenami”, ki jo bomo uprizorili v soboto, 3. 12. 2016, ob 19:00. Predstava »Za štirimi stenami« ni običajna predstava. Je predstava, ki se odvija v resničnem okolju hiše na obrobju Maribora, kjer so gledalci priča simultanemu poteku dogodkov po prizorišču – hiši. Zbirališče bo na železniški postaji Maribor (pri lokomotivi). Delimo si prevoz in skupaj odidemo na lokacijo prizorišča (približno 15 min vožnje).

Predstava “Generacije”

V ponedeljek, 9. 5. 2016, ob 20:00 gostujemo s predstavo »Generacije« v Gledališču Glej v Ljubljani.

Predstava “Gledališče na klic”

Transformatorji in Transformatorke bodo kot ‘Gledališče na klic’ poskusili odgovoriti na vaše predloge in vprašanja situacij zatiranja iz prve roke v nedeljo, 21. 6. 2015, ob 18:00 v Galeriji na Koroški 18.

Predstavitev ilustrirane pesniške zbirke Naprej v preteklost in debata o enakih možnosti za oba spola

Vabljeni v petek, 27. 10. 2017, ob 18:00 v prostore INFOPEKE na predstavitev projekta »Kdaj, če ne zdaj?« in pesniške zbirke »Naprej v preteklost«. Sledil bo pogovor z zanimivimi gosti o (ne)enakopravnosti spolov.

Predstavitev knjige “Forms of Education: Could’t Get a Sense of It”

Vljudno vabljeni na predstavitev knjige “Forms of Education: Couldn’t Get a Sense of It”, ki se bo v Galeriji K18 odvila 29. 3. 2017, s pričetkom ob 18. uri.

Predstavitev produkcije Miloša Tomića

Vljudno vabljeni na predstavitev del Miloša Tomića, ki se bo v torek,  4. 7. 2017, ob 19:00 pričela v Fotografskem muzeju Modrinjak (GT22) in se nadajevala ter zaključila v Salonu uporabnih umetnosti.

Predstavitev projekta DOO performing arts group, rezidenčnih umetnikov meseca oktobra

Vljudno vabljen/-a na dogodka rezidenčnih umetnikov DOO performing arts group »QUI-ES-TU? TU ME TUES«, v petek, 24. 10. 2014, ob 20.00 uri na malem odru Narodnega doma in »IVETOTELLYOUSOMETHING«, Toaletni projekt #5 društva Rezidenca Maistrova v soboto, 25. 10. 2014, od 18.00 do 21.00 na javnem stranišču pri mariborski tržnici.

Predstavitev projekta Gabi Reinhardt, rezidenčne umetnice GuestRoomMaribor meseca novembra

Vabljen/-a na predstavitev projekta nemške umetnice Gabi Reinhardt. Umetnica nam bo predstavila svoj projekt »O šit, postala sem svoja mama!«, ki je nastal v sklopu rezidence GuestRoomMaribor in preizprašuje vplive, ki jih imajo matere na svoje hčere. Performans bo v petek, 28. 11. 2014, ob 19. uri v GT22 (Glavni trg 22). Vstop prost!

Predstavitev zbornika »Soodločaj, soustvarjaj, sooblikuj!«

V ponedeljek, 22. 12. 2014, te ob 20. uri vabimo v prostore MISC INFOPEKA na predstavitev zbornika »Soodločaj, soustvarjaj, sooblikuj« in predstavo gledališke skupine z istim imenom.

Premiera gledališke predstave “Calais Calais”

V soboto, 26. 10. 2019, ob 18.00 vas vabimo v Lutkovno gledališče Maribor na premiero gledališke predstave »Calais, Calais«. Vstop je prost, obvezne pa so rezervacije brezplačnih vstopnic na info@kolektiv-ziz.com.

Premiera otroške predstave “Vrvica, ki je rešila svet”

V torek, 12. 11. 2019, ob 17.00 uri vas KUD Transformator v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže vabi v GT22 na premiero otroške predstave “Vrvica, ki je rešila svet”.

Prestavljen cikel predavanj iz umetnostne zgodovine: Nacionalizem in umetnost 19. stoletja

Zaradi preventivnih ukrepov pred koronavirusom odpade predavanje iz umetnostne zgodovine v sredo, 11. 3. 2020, ob 18.00 v Galeriji K18. O novih terminih vas bomo obvestili na naši spletni strani.

Prihaja 7. Mednarodni filmski festival StopTrik!

Vabimo te na 7. Mednarodni filmski festival StopTrik (www.stoptrik.eu), ki se bo med 5. in 8. 10. 2017 ponovno odvil  v Mariboru.

Prvi evropski festival posvečen umetnosti stop motion animaciji se bo letos že sedmič odvil med 5. in 8. 10. 2017 v Salonu uporabnih umetnosti v Mariboru, GT22, Minoritski cerkvi, Wetrinysk-em in dvorani Gustaf.

Pripovedke iz živalskega kraljestva

Z izborom kratkih animiranih filmov za najmlajše StopTrik sodeluje na Poletnem lutkovnem pristanu. Vabljene_i v petek, 14. 8. 2020, ob 17.00 v veliko dvorano Lutkovnega gledališča Maribor.

Projekcija dokumentarnega filma: Kustosova soba, Igor Zabel: Kako narediti umetnost vidno?

Vabljene_i na mariborsko premiero dokumentarnega filma Kustosova soba – Igor Zabel: Kako narediti umetnost vidno? ( Slovenija, 2018, 64 min.) , ki ga bomo zavrtele_i v okviru Politične šole umetnosti na Intimnem odru v GT22, v četrtek 20. 12. 2018, ob 18.30. Vstop prost!

Projekcija dokumentarno igranega animiranega televizijskega filma Sočasje

Vabljeni na projekcijo filma Sočasje režiserja Mihe Vipotnika, (Slovenija, 2017, 52 min.) ki ga bomo zavrteli v okviru Politične šole umetnosti na Intimnem odru v GT22, v četrtek 20. 12. 2018, ob 17.uri. Vstop prost!

Projekcija filma »Manufacturing consent« z diskusijo

V torek, 30. 6. 2020, vas ob 20:30 vabimo na vrt Muzeja NO (Ulica heroja Tomšiča 5) na projekcijo dokumentarnega filma Manufacturing Consent z diskusijo. Dokumentarni film na zabaven in provokativen način prikazuje politično življenje in ideje Noama Chomskega, svetovno znanega lingvista, intelektualca in političnega aktivista.

PROSLAVA OB IZIDU PIZDE! Podrimo meje in zidove!

Vabimo te na proslavo in predstavitev 4. številke zina PIZDA!, ki bo v soboto, 12. 12. 2015, ob 19:00 uri v prostorih INFOPEKE.

Radijska igra: Calais, Calais

Vabimo te k poslušanju radijske igre “Calais, Calais”, ki je objavljena na spletu.

Radijska igra: Ema

Radijska igra o Emmi Goldman je bila premierno predvajana na frekvenci Radia Marš, sedaj jo lahko slišite tudi na spletu.

Radijska igra: “Emma Goldman”

V soboto, 28. 12. 2019, ob 21:00 vas vabimo k poslušanju radijske igre o Emmi Goldman na frekvenci 95,9 MHz in radiomars.si/live.

RAZ-STAVA: selekcija iz pretekle produkcije mednarodne rezidenčne platforme GuestRoomMaribor

V nedeljo, 5. 7. 2015, ob 18:00 vabimo na otvoritev »RAZ-STAVE: selekcija iz pretekle produkcije mednarodne rezidenčne platforme GuestRoomMaribor« v Galerijo na Koroški 18.

Razglasitev tekmovalnega in panoramskega dela programa 10. StopTrik MFF

Leto 2020 je v vseh ozirih polno izzivov, ki smo jih izkusile_i tudi me_mi pri zboru letošnjega mednarodnega tekmovalnega programa stop animacije 10. StopTrik MFF. Ker smo prejele_i veliko izredno kvalitetnih umetniških del, je naš programski direktor Michal Bobrowski preživel nękaj neprespanih noči, saj je imel pred sabo težke odločitve.

Razgovor za delovno mesto: NOVINAR

Vabljen_a 20. 6. 2017, ob 19.30 v Vetrinjski dvor (Maribor), na javno vajo Razgovor za delovno mesto: Novinar.

Razgovor za delovno mesto: NOVINAR (forumska predstava)

Vabljen_a 24. 6. 2017, ob 19.30 na forumsko predstavo Razgovor za delovno mesto: Novinar, Živa dvorišča (Ulica kneza Koclja 6, Maribor).

Razpis za uporabo prostorov v Upravni stavbi KC Pekarna

Mesta občina Maribor je kot lastnik Upravne zgradbe v Kulturnem centru Pekarna na podlagi Sklepa o začasni uporabi objekta Upravna zgradba v KC Pekarna, št. 41001-94/2009 z dne 19.07.2011, dala Upravno zgradbo MKC v začasno uporabo, zaradi česar je MKC upravičen oddajati dele Upravne zgradbe v uporabo drugim kulturnim izvajalcem za izvajanje javnih kulturnih programov ali kulturnih projektov. Javni zavod Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor) objavlja Razpis za uporabo opremljenih prostorov Upravne zgradbe v Kulturnem centru Pekarna (KCP) v skladu s Predlogom upravljavskega modela (Mestni svet MOM, 28.06.2010) in Zakonom o uresničevanju javnega interesa za kulturo (Uradni list RS, št. 96/02, 123/06 – ZFO – 1, 77/07 – odl. US, 53/07, 65/07 – odl. US, 56/08, 4/10, 20/11, 100/11 – odl. US, 111/13, 68/16, 61/17, 21/18-ZGOrg).

Razstava “Moja dežela, ki ne obstaja”

Vabimo te na ogled razstave v galeriji K18, z naslovom ”Moja dežela, ki ne obstaja”. Razstava bo odprta do četrtka, 2. 10. 2014, in sicer v sredo in četrtek med 10. in 12. uro dopoldne in med 16. in 18.30 popoldne.

Razstava “Two good listeners make a piece with silence”

Vabljeni na ogled razstave »Two good listeners make a piece with silence« mladih perspektivnih libanonskih umetnikov, ki je nastala v sodelovanju z njihovim (bivšim) profesorjem – slovenskim interdisciplinarnim umetnikom – Miho Vipotnikom, ki v Bejrutu poučuje film, video in intermedijsko umetnost že vrsto let.

Razstava je na ogled ob petkih in sobotah med 19:00 in 22:00 v galeriji Hladilnica v Kulturnem centru Pekarna do 1. 9. 2017.

Možen je tudi ogled po predhodni najavi na tel. 041 481 246. Prosimo, pokličite med 10:00 in 16:00 in si zagotovite individualno vodstvo po razstavi.

Sodelujoči umetniki: Patil Tokatlian, Rita Tokatlian, Octave Khoury, Eli Mouhanna, Ghenwa Abou Fayad, Melissa Ghazale in Zouhair El Helou.

Razstava alternativne skupine

Vabljen_a na prvo in zadnjo razstavo alternativne skupine, ki je ustvarjala v prostorih Infopeke vse od septembra. Razstava bo potekala v četrtek, 14. 12. 2017, od 19.00 do 22.00 v Infopeki.

Razstava Ane Nedeljković “Behind the scenes: Rabbitland”

V petek, 23. 10. 2015 ob 18. uri bomo v okviru festivala Mali slon v Galeriji K18 predstavili animatorko Ano Nedeljković ter odprli razstavo »Behind the scenes: Rabbitland”. Dogodek pripravlja Pekarna Magdalenske mreže v sodelovanju z Društvom za razvoj filmske kulture.

Razstava Ane Štuhec: Metamorfoze

Vabljen/-a na odprtje razstave Metamorfoze, ki bo v četrtek, 18. 12. 2014, ob 19. uri v Galeriji K18.

Razstava Eve Mlinarič: Korenine

Vljudno vabljen/-a na ogled razstave »Korenine« v Galeriji K18, ki bo odprta do 6. 11. 2014, vsak delovnik od 10. do 12. ure in od 16. do 18. ure.

Razstava ilustracij “Razpotja”

Od četrtka, 21. 5. 2020, do petka, 12. 6. 2020, vas vabimo v Galerijo K18 na ogled razstave ilustracij “Razpotja”.
Sodelujoči avtorji: Irena Ocepek, Istvan David, Maja Poljanc, Tinka Leskovšek, Enej Gala, Anton Spazzapan, Julijana Božič, Matija Medved, Leon Vidmar, Nika Rupnik.

Razstava ilustracij “Sobitja”

Vljudno vabljen/-a na ogled razstave ilustracij Laure Ličer v galeriji K18. Razstava bo odprta do 30. 4. 2014 in si jo je možno ogledati vsak ponedeljek, sredo in petek med 16:00 in 18:00 ali pa po predhodni najavi na 041 481 246. Na ogled so ilustracije iz  knjige “Rojstvo Ljubljane iz duha zmaja” pisatelja Miha Praprotnika, ilustracije iz zbirke »Bredka pripovedka« pisateljice Brede Smolnikar in izbrane slike.

Razstava ilustracij: Sanje od Sanje

Vljudno vabljen/-a na ogled razstave ilustracij Sanje Zamuda, ki bo odprta do petka, 13. 6. 2014, v galeriji K18. Ogled je možen vsak ponedeljek, sredo in petek med 16. in 18. uro ali po predhodni najavi na 041 481 246.

Razstava rezidentke Ane Bassin: »Ciklo«

V petek, 27. 12. 2019, vas ob 19:00 vabimo v Galerijo K18 na otvoritev razstave rezidentke programa Sobe za goste/Guest Room Maribor Ane Bassin.  

Razstava rezidentke Ane Bassin: »Ciklo«

Konec decembra smo otvorile_i razstavo rezidentke programa SobeZaGoste/GuestRoomMaribor Ane Bassin, ki si jo lahko v Galeriji K18 ogledate vsak delovnik med 7. 1. 2020 in 31. 1. 2020 med 14.00 in 18.00.

Razstava Shinga Yoshide in Ane Pečar v K18

Vljudno vabljeni na ogled razstave Shinga Yoshide in Ane Pečar v Galeriji K18 na Koroški c. 18 v Mariboru, ki bo odprta do 15. 1. 2016.  Razstavo  si je mogoče ogledati vsak ponedeljek, sredo in petek med 16:00 in 19:00.

Razstava Slovenski animirani film 2006-2017/ Fokus: animatorke

V razstavišču Vetrinjskega dvora si lahko do petka, 11. 10. 2019, med 12.00 in 18.00. uro ogledate razstavo Slovenski animirani film 2006-2017/ Fokus: animatorke.

Razstava Spet straši Pizda!

Vabljen_a na ogled razstave Spet straši Pizda!, ki bo odprta od sobote, 4. 11. 2017, do petka, 10. 11. 2017, od 17.00 do 20.00 v Vetrinjskem dvoru. Razstava te bo popeljala v pizdino preteklost z izborom družbeno-kritičnih člankov, kolažev, plakatov, risb, naslovnic …

Razstava Toma Staniča in Gašperja Capuderja

Vljudno vabljeni na ogled instalacij Toma Staniča in Gašperja Capuderja v Galeriji K18 na Koroški 18 v Mariboru. Njuna dela so na ogled v ponedeljek, sredo in petek med 16.00 in 19.00 do 14. 12. 2015. Vstop je brezplačen.

Razstava Tuja telesa

Vabljen/-a na ogled razstave Tuja telesa v Galeriji K18. Razstava je skupen mednarodni projekt štirih avtorjev, in sicer: Sare Žičkar, Mateja Jarca, Jade Clisson in Ane Beltrán Porcar. Razstava bo odprta do 25. 7. 2014, in sicer vsak dan od torka do petka med 10. in 12. uro ter med 14. in 16. uro (v času Festivala Lent med 14. in 18. uro).

Razstava v Galeriji K18: »Sip«

Vabljen/-a na ogled razstave »Sip« avtorice Maše Šraml v Galeriji K18, ki bo odprta od sobote, 29. 11., do srede, 3. 12. 2014, vsak delovnik in do petka, 12. 12. 2014, po dogovoru.

Razstava Živimo s Titom?

Razstava “Živimo s Titom?” je odprta do 20. 7. 2018, in sicer vsak delovnik med 14. in 18. uro.

Razstava »Kaj se skriva pod tvojo masko?«

Vljudno vabljen/-a na ogled razstave Sare Žičkar, ki bo odprta do ponedeljka, 31. 3. 2014,  v Galeriji na Koroški cesti 18.  Ogledate si jo lahko v marcu (v ponedeljek, sredo in petek) med 16:00 in 18:00 ali po predhodni najavi na 041 481 246.

Razstava »Moja dežela, ki ne obstaja« skozi oči kustosinje

Želeli sva ustvariti koncept kulturnega in umetniškega potovanja. Želeli sva izvedeti, kaj je res in kaj ne, če je predstavljeni material lahko del resničnosti ali ne. Se soočamo z arhivskim gradivom, ki predstavlja resnično potovanje ali gre samo za idejo, koncept, ki se pojavlja v umetniški razstavi v slogu dokumentirane fikcije?

Razstava “One shows oneself, one shows up, but to the Other”

V okviru programa Soba za goste / GuestRoomMaribor vljudno vabljeni na zaključni dogodek rezidenčnega obiska libanonskih umetnic_kov! Razstavo, na kateri se bodo predstavili Giorgio Bassil, Melissa Ghazale, Carla Habib, Firas El Hallak in Mirella Salame, bomo otvorili v petek, 10. 8. 2018, v treh galerijah na Koroški cesti. Ob 19. uri pričnemo v Galeriji K18, nadaljujemo v galeriji Epeka, Centralni postaji, nakar si ogledamo intervencijo v prostore Youth hostla UNI in ob 21. uri zaključimo s koncertom zasedbe Kukushai v Vetrinjskem dvoru. Razstava bo v Galeriji K18, Galeriji EPEKA in Youth hostlu UNI na ogled vsak delavnik med 14. in 18. uro, do 3. 9. 2018, ogled del v izložbi Centralne postaje pa je možen ves čas.

Razstava “Podobe zavesti,… tisto drugo je tvoja domišljija”

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Andreja Požarja z naslovom: Podobe zavesti,… tisto drugo je tvoja domišljija v petek, 4. 11. 2016, ob 19. uri v galeriji Hladilnica, Kulturno center Pekarna.

Razstava „Stekleni stropovi“

Vabimo vas na otvoritev razstave “Stekleni stropovi”, ki bo v torek, 22. 11. 2016, ob 19:00 v Galeriji K18 na Koroški c. 18. Razstava je na ogled do 14. 1. 2017.

Razstava: Zadnja točka Na polovici poti

Vsak dan si lahko med 09:00 in 01:00 v Wetrinsky studiu v Vetrinjskem dvoru ogledate razstavo “Zadnja točka Na polovici poti”

Razstava: Zid(ovi)

V petek, 21. 2. 2020, je v Galeriji K18 potekala otvoritev razstave Zid(ovi), Gillesa Baudrya. Razstava bo na ogled do 18. 3. 2020 vsak delovni dan med 14.00 in 18.00.

Renata Šparada: Predavanje »Video igre in feminizem«

Vljudno vabljeni na predavanje »Video igre in feminizem« aktualne rezidenčne umetnice programa GuestRoomMaribor / SobeZaGosteMaribor, Renate Šparade, v ponedeljek, 18. 6. 2018, ob 19. uri, v Wetrinsky art kafe in klub (Vetrinjski dvor, Vetrinjska ulica 30, Maribor).

Robert Marin in Matjaž Rušt: Maribor is the future

Projekt »Maribor is the future« je nastal kot rezultat enomesečne rezidence in je predstavljen z intervencijo v javni prostor na fasadi galerije K18 in tiskano publikacijo – magazinom, ki bo vsebuje celotno serijo.

Rosa še vedno bosa (ker je prekarka)

Vabljen_a na štiridnevni cikel izobraževanj in delavnic “Rosa še vedno bosa (ker je prekarka)”, ki bo potekal od srede, 15. 11., do torka, 21. 11. 2017, na Filozofski fakulteti v Mariboru in v dvorani Gustaf (KC Pekarna). Projekt Rosa še vedno bosa (ker je prekarka) je nadaljevanje lanskoletnega projekta Rosa je bosa, ki si prizadeva za ozaveščenost mladih glede naraščajočih prekarnih (atipičnih) oblik dela in kratenju delavskih pravic.

Rosa slema bosa / LYNCH

Po izobraževalnih, razpravljalnih in delavničarskih dnevih v okviru programa “Rosa še vedno bosa (ker je prekarka)” pripravljamo v torek, 21. 11. 2017, ob 19.30 v dvorani Gustaf forumsko predstavo Delovno mesto: novinar. Po forumsko gledališki predstavi, ki naslavlja diskriminacijo na delovnem mestu, pa sledi koncert ter druženje ob dobri glasbi v nekomercialnem okolju.

Se lahko od diktatorske sosede kaj naučimo?

Vabimo vas, da se v sredo, 4. 11. 2020, ob 19:00 udeležite spletnega pogovora s Teri Szűcs, nekdanjo profesorico, aktivistko in intelektualko, poznavalko politične situacije na Madžarskem.

SEDMI GLAS

 

Pekarna Magdalenske Mreže je z mesecem novembrom 2018 začela izvajati projekt Sedmi glas, ki bo trajal do konca leta 2019. Operacijo Sedmi glas sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada http://www.eu-skladi.si/.

Projekt Sedmi glas je zasnovan kot neformalni izobraževalni program, ki udeležencem omogoča usvajanje temeljnih veščin sodobne umetnostne kritike skozi različne tehnike (pisanje, video intervju, vlog, fotoreportaža (fotolog), avdio prispevki, podcasti, animacija) ter aktivno spremljanje in spoznavanje sodobnih kulturno umetniških dogodkov v Mariboru.

Projekt je namenjen pripadnikom različnih manjšinskih etničnih skupin, priseljencem in pripadnikom narodov nekdanje SFRJ, ki prebivajo v Mariboru. Skozi pisanje o umetnosti in kulturi bo udeležencem omogočala ustvarjanje lastnega kritiškega glasu. Zato se ime projekta hkrati referira na sedmo silo in na sedmega človeka, Bergerjevo izpeljanko za migrantskega delavca, kar je bil v Nemčiji v sedemdesetih letih vsak sedmi manualni delavec.

Namen projekta je usposobiti udeležence na nivoju razumevanja umetnosti, njenega jezika, analize družbenih pojavov in aktualnega zgodovinskega trenutka ter jim tako omogočiti pridobitev primernih kompetenc in veščin na področju medijske in kritične pismenosti ter umetnostne kritike. Zaradi naštetega bodo samozavestnejši pri izražanju in utemeljevanju svojega mnenja ter reflektiranju lastne pozicije v svetu, kar bo povečalo njihovo zaposljivost in socialno vključenost ter jim omogočilo preizpraševanje obstoječih razmerij moči v družbi.

Izobraževalni program je sestavljen iz predavanj, teoretičnih in praktičnih delavnic, bralnih krožkov ter obiskovanja kulturnih dogodkov in je razdeljen na tri sklope:

1. SKLOP: PISMENOST (1. december 2018 – 28. februar 2019)

Ko govorimo o kritiki, pogosto najprej pomislimo na njene specifične pojavne oblike ali specifike žanrov in/ali umetniških polj, ki jim pripadajo njeni objekti, pozabimo pa, da pravo izhodišče kritike ni v izbranem delu ali teoretskem zaledju, temveč v kritičnem mišljenju, pristopu, ki si ga pravzaprav delijo vse kritiške prakse.

Osnovno strukturo cikla (in celotnega projekta Sedmi glas) bo predstavljalo tedensko obiskovanje lokalnih kulturnih dogodkov, udeležencem predstavili lokalne kulturne institucije, akterje in ustvarjalce, obenem pa z udeleženci aktivno nabirali izkušnje, na katerih bodo skozi celoten proces temeljile ostale delavnice ali predavanja. V prvem sklopu bo tako operacija Sedmi glas  udeležencem  ponudila izobraževanje na področju kritične pismenosti, preko katere bo spodbujala kritično diskurzivno analizo, pisanje uporniških  tekstov, primerjalno branje ter igo vlog. Pridobljene veščine se bodo nadgrajevale preko eksperimentalnih in kreativnih tehnik gledališča zatiranih, ki spodbujajo analizo in kritičnost do medijskih besedil. Preko rednih srečanj v okviru literarnega bralnega krožka bo spodbujeno širjenje besednega zaklada, urejenje v branju in pisanju, analiziranje prebranega, sposobnost vživljanja v drugega ter izboljšanje artikulacije. Našteto bo povezano in podprto s predavanji in delavnicami uveljavljenih kritikov in recezentov, ki bodo udeležence podprli pri praktičnem pisanju kritiške misli, vezane na videno, prebrano ali drugače doživeto umetniško delo. V prvem sklopu bodo izpostavljene predvsem specifike kritik in recenzij na literarnem področju, deloma pa jih bomo povezovali že tudi z različnimi mediji (radio, spletni dnevnik – blog), kar bo napovedovalo naslednji sklop.

Oblikovanje procesa operacije bo težilo k individualizaciji in diferenciaciji,  s čemer se bo omogočalo prilagajanje nivoja specifičnim stopnjam zmožnosti in interesov posameznikov v potencialno heterogeni skupini. Vzpostavljena bo tudi knjižna polica Sedmi glas, ki se bo polnila skozi izobraževalni proces in vključevala strokovno literaturo, ki bo udeležence podpirala pri posameznih izobraževalnih segmentih ter omogočala dodatno in poglobljeno izobraževanje.

2. SKLOP: MEDIJI (1. marec – 30. junij 2019)

Po intenzivnem izobraževanju prvega sklopa, ki bo namenjen predvsem pismenosti, kritični misli in kreativnemu pisanju, se bo fokus izobraževanja prestavil na teoretično in praktično spoznavanje različnih medijev, preko katerih je mogoče kritiško misel distribuirati.

Udeleženci bodo še naprej tedensko organizirano obiskovali kulturne dogodke ter o njih pisali, vendar se bo v drugem sklopu vzpostavila možnost raziskovanja in sporočanja tudi preko videa, zvoka, animacije in fotografije. Seznanjeni bodo z zgodovino omenjenih medijev, tehničnimi aspekti produkcije ter formatom televizijskega in radijskega intervjuja. S partnersko organizacijo Radio MARŠ je načrtovana intenzivna delavnica v studiu radija, rezultat katere bo radijska reklama za operacijo, katero bodo s pomočjo profesionalcev na radiu zasnovali, posneli in zeditirali udeleženci. Druga partnerska organizacija – Društvo za razvoj filmske kulture bo izvedla delavnico stop animacije ter ogled filma s pogovorom, predavanjem in delavnico na temo filmske kritike. Udeleženci bodo imeli še naprej možnost preverjati in nadgrajevati veščino pisanja ob prisotnosti priznanih kritikov in recenzentov iz različnih področij umetnosti.

Skozi celoten proces se bodo ustvarjene vsebine v različnih medijih objavljale na blogu Sedmi glas, poseben poudarek pa bo ob koncu sklopa tokrat na pridobivanju znanja na področju izdelovanja fanzinov.

3. SKLOP: KRITIKA (1. september -30. november 2019)

V zadnji tretjini leta se v Mariboru odvije kar nekaj pomembnih festivalov, predvsem na področju gledališča, dokumentarnega filma in stop animacije. Zaradi tega smo finale operacije namenili prav tem področjem. Skozi celoten proces, kritično misel in senzibilizacijo razvijamo tudi preko tehnik gledališča zatiranih. Tokrat bo drzna tehnika slikovnega gledališča, pri predvsem pišočih, izzvala izraznost telesa in celo prepovedala besedo. Enkrat tedensko bomo z udeleženci še vedno obiskovali kulturne dogodke ter širili besedni zaklad in izboljševali artikulacijo preko literarnega bralnega krožka.

Operacija bo zaključena s predstavitveno razstavo ter zaključno konferenco.

Kratkoročni učinki projekta:

– 45 oseb iz ranljivih skupin bo vključenih v 40 urno usposabljanje;

– zaposlitev 1 (ene) osebe iz ranljive skupine za dobo 14 mesecev.

Dolgoročni rezultat:

– 10 udeležencev iz ranljivih ciljnih skupin bo vključenih v iskanje zaposlitve, v izobraževanje/usposabljanje, pridobivanje kvalifikacij ali v zaposlitev po zaključku operacije.

Projekt Sedmi glas bo izveden v sodelovanju z projektnimi partnerji Kooperativo PERON, Društvom za razvoj filmske kulture (DRFK) in Mariborskim študentskim radijem – MARŠ.

Ministrstvo za kulturo je po izvedenem Javnem razpisu za izbor operacij za večjo socialno vključenost pripradnikov ranljivih družbenih skupin na področju kulture v okviru Evropskega socialnega sklada v letih 2018-2019 na podlagi sklepa o izboru upravičenca naši organizaciji dodelilo sredstva za sofinanciranje skupnih upravičenih stroškov operacije v višini 75.237,74.
eu-skladi.si

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Ob železnici 8, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

Sedmi glas

Je slovenščina vaš drugi jezik in se želite družiti ter izobraževati preko kulture in umetnosti? Pridružite se nam v ponedeljek, 3. 12. 2018, ob 17.uri na prvem srečanju v okviru programa Sedmi glas. Srečanje bo potekalo v dvorani Vetrinjskega dvora, Vetrinjska ulica 30, Maribor.

Serija pogovorov ob razstavi ilustracij Razpotja

Ob razstavi ilustracij iz revije Razpotja, ki je na ogled do 12. 6. 2020 v Galeriji K18, vas enkrat tedensko vabimo k poslušanju pogovorov na izbrano temo med uredniki revije in avtoricami_ji ali sodelavkami_ci revije.

Silvia Amancei in Bogdan Armanu: Neljube možnosti. Skripte, scenariji in zgodbe. SABA-in pogled v prihodnost.

Vabljeni k ogledu projekta “Kam iti? Kaj početi?”, ki je nastal v okviru rezidenčnega programa SobaZaGosteMaribor. Sprehodite se mimo Galerije K18, na kateri boste našli intervencijo romunskega umetniškega dvojca, ali obiščite spletno stran, na kateri bomo vsak teden objavili dva nova kolaža in na koncu rezidence zaključno video delo.

Simon Farid: Segmenti iz študijske sobe za kritično in razširjeno muzejsko pazništvo

Vabljene_i v Galerijo K18 na ogled razstave Simona Farida vsak delovnik med 14.00 in 18.00. Razstava bo odprta do petka, 13. 9. 2019. Zbirka raziskav in gest “Segmenti iz študijske sobe z kritično in razširjeno muzejsko pazništvo” preučuje vsakodnevne delovne pogoje in ponuja načine razširjenega razumevanja vloge muzejskih paznikov.

Simpozij “Smo odvisni od neodvisnosti?”

V četrtek, 12. 9. 2013, smo se udeležili simpozija »Odvisni od neodvisnosti«, ki ga je organiziral Radio Študent ob 20. obletnici AKC Metelkova. Namen simpozija, na katerem smo med drugimi svoja razmišljanja predstavili tudi Bojan Anđelković (Radio Študent), Željko Pelicon (KUD France Prešeren), Tilen Mihelič Kurent, (Tovarna Rog), Rajko Muršič (Filozofska fakulteta LJ), Barbara Borčič (SCCA), Andrej Srakar (društvo Asociacija),  Luka Prinčič (Zavod Emanat) in Urška Breznik (Pekarna-magdalenske mreže), je bil premisliti vlogo neodvisne kulture v Sloveniji,  ob hkratnem razvoju kulturnih in zabavnih industrij ter splošni “monopolizaciji” javnega sektorja.

Skupina “Soodločaj, soustvarjaj, sooblikuj!” išče nove člane in članice

Se želiš aktivno vključiti v dogajanje v svojem okolju? Te zanimajo tehnike gledališča zatiranih in ustvarjalno sodelovanje v tesno povezani skupini, čeprav nimaš nikakršnih izkušenj z igro? Pridruži se nam v skupini “Soodločaj, soustvarjaj, sooblikuj”, ki deluje po metodi gledališča zatiranih, letos s poudarkom na Zakonodajnem gledališču. Naslednje srečanje bo v ponedeljek, 16. 11. 2015, ob 17.00 v K18 (Koroška 18).

Slikar namesto slikarke – artikulacije imaginarnih identitet / Spremljevalni program razstave “Stekleni stropovi”

Vljudno vabljeni na projekcijo in diskusijo v okviru razstave “Stekleni stropovi” v četrtek, 15. 12. 2016, ob 19. uri v galerijo K18 v Mariboru.

Slikarska razstava Kluba likovnikov Lenart

Vabljeni na odprtje slikarske razstave Kluba likovnikov Lenart, ki bo v soboto, 30. 5. 2015, ob 19:00 v Galeriji K18, Koroška ulica 18 v Mariboru. Razstava bo na ogled do 17. 6. 2015. Razstavišče je odprto vsak ponedeljek, sredo in petek med 16:00 in 18:00 ali po dogovoru na 040 236 615.

Soba za goste: predstavitev projekta Andreja Kolencika, rezidenčnega umetnika meseca decembra

Vljudno vabljen/-a na predstavitev projekta rezidenčnega umetnika SobeZaGoste Andreja Kolencika, v torek, 7. 1. 2014, ob 18:00 v Kinu Udarnik. Po predstavitvi projekta vabljen/-a tudi  k ogledu petih slovaških animiranih filmov po izboru Andreja Kolencika.

Soba za goste: predstavitev projekta Ji Eun Moon, rezidenčne umetnice meseca decembra

GuestRoomMaribor predstavlja v petek, 27. 12. 2013, ob 18:00 v Narodnem domu Maribor, prezentacijo projekta Ji Eun Moon.

Soba za goste: predstavitev projekta Karin Pisarikove in Martina Ondraceka, rezidenčnih umetnikov meseca januarja

Vljudno vabljeni na predstavitev projekta rezidenčnih umetnikov, Karin Pisarikove in Martina Ondraceka v torek, 14. 1. 2014, ob 19:00 v Salonu uporabnih umetnosti na Glavnem trgu 1 v Mariboru.

Soba za goste: predstavitev projekta Keisuka Okija, rezidenčnega umetnika meseca februarja

Vljudno vabljen/-a na predstavitev projekta rezidenčnega umetnika Keisuka Okija v torek, 25. 2. 2014, ob 19:00, v Galeriji na Koroški 18 in v sredo, 26. 2., ob 21:00 v Centralni postaji.

Soba za goste: predstavitev projekta Marca Bonaccolta, rezidenčnega umetnika meseca decembra

GuestRoomMaribor predstavlja v petek, 20. 12. 2013, ob 19:00 v Vetrinjskem dvoru, prezentacijo projekta Marca Bonaccolta.

Marco o svojem delu v Mariboru pravi: “Projekt, ki sem ga pripravil v SobiZaGoste je intervencija, ki spodbuja pešce, mimoidoče k akciji: izgovor za to, da se lahko ljudje zaustavijo, so presenečeni in postanejo aktivni, govorijo o videnem in so skozi igrivo akcijo vključeni v alternativno raziskovanje mesta. Izložbena okna so razstavni prostor, ki ima strateško funkcijo in je ogledalo za publiko. Naključni mimoidoči lahko spreminja obliko, gibanje in/ali razsvetljavo razstavljenih del ali prostora in tako simbolično vnaša “luč” v te prazne prostore (izložbe). Mimoidoči postanejo del akcije in so pravzaprav tisti ključni del projekta, saj se ravno zaradi njih “akcija” sploh zgodi.”

Vljudno vabljen/-a.

Soba za goste: predstavitev projekta Milijane Istijanović, rezidenčne umetnice meseca oktobra

Vabljeni na predstavitev projekta rezidenčne umetnice meseca oktobra: Milijane Istijanović v sredo, 30. 10. 2013, ob 20:00  na Živem dvorišču Orožnove 7.

Soba za goste: spoznaj Ji Eun Moon in Andreja Kolencika, rezidenčna umetnika meseca decembra

Spoznaj JI EUN MOON in ANDREJA KOLENCIKA, rezidenčna umetnika, ki se trenutno mudita v Mariboru, v petek, 13. 12. 2013 ob 18:00 uri v Salonu uporabnih umetnosti (Glavni trg 1, bivši Casino).

Soba za goste: spoznaj Keisuka Okija, rezidenčnega umetnika meseca februarja

Vabljen /-a v sredo, 12. 2. 2014, ob 19:00 v Galerijo na Koroški 18 na predstavitev japonskega umetnika Keisuka Okija v okviru enomesečne rezidence GuestRoomMaribor.

Soba za goste: spoznaj Lindo Van Dalen, rezidenčno umetnico meseca novembra

Spoznaj Lindo Van Dalen, rezidenčno umetnico, ki se trenutno mudi v Mariboru, v ponedeljek, 18.11.2013, ob 20.00 uri v Salonu uporabnih umetnosti (Glavni trg 1, bivši Casino). Vabljen/-a.

Soba za goste: spoznaj Marca Bonaccolta, rezidenčnega umetnika meseca decembra

Spoznaj Marca Bonaccolta, rezidenčnega umetnika, ki se trenutno mudi v Mariboru, v ponedeljek, 2. 12. 2013, ob 20.00 uri v Salonu uporabnih umetnosti (Glavni trg 1, bivši Casino).

Soba za goste: spoznaj Milijano Istijanović, rezidenčno umetnico meseca oktobra

Spoznaj Milijano Istijanović, rezidenčno umetnico, ki se trenutno mudi v Mariboru, v petek, 11.10.2013, ob 20.00 uri v Salonu uporabnih umetnosti (Glavni trg 1, bivši Casino).

Soba za goste: spoznaj Sanjo Ždrnja, Karin Pisarikovo in Martina Ondracka

GuestRoomMaribor vabi danes, 19. 12. 2013, ob 19:00 v Salon uporabnih umetnosti na predstavitev rezidenčnih umetnikov, Sanje Ždrnja in Karin Pisarikove & Martina Ondracka.

Vabljen/-a.

Soba za ženske: delavnice za ženske po metodi gledališča zatiranih

V okviru delavnic Soba za ženske, ki bodo potekale preko gledaliških pristopov, ki temeljijo na gledališču zatiranih, bomo obravnavale in raziskovale situacije iz vsakdanjega življenja, s katerimi se srečujemo ženske.
Delavnice bodo potekale od 30. 8. do 2. 9. 2014 v GT 22 na Glavnem trgu 22.

Po delavnicah bomo pripravile zaključno produkcijo, zainteresirane udeleženke pa bodo vabljene k sodelovanju v predstavi Zakaj (n)imam otrok(e).
Rok prijave je 25. 8. 2014.

SobaZaGoste in Otto-Prod/La Vitrine: spoznaj Pierra-Étienna Morella in Yanna Leguaya, rezidenčna umetnika meseca junija in julija

V četrtek, 26. 6. 2014, te ob 18:00 vljudno vabimo v galerijo Hladilnica v Kulturni center Pekarna na otvoritveni dogodek petega poletnega programa WORKING HOLIDAYS, ki je posvečen predstavitvi umetnikov Yanna Leguaya (Bruselj) in Pierra-Étienna Morella (Berlin).

SobaZaGoste in Otto-Prod: predstavitev projekta Yanna Leguaya in Pierra-Étienna Morella, rezidenčnih umetnikov junija in julija

Vljudno vabljen/-a na dogodek »Plastic Bertha« Yanna Leguaya in Pierra-Étienna Morella, ki bo v četrtek, 17. 7. 2014, ob 21. uri v Galeriji Hladilnica, v KC Pekarna. Zaključni dogodek bo obeležil iztek štiridesetdnevnega programa umetniške rezidence Working Holidays, ki je v juniju in juliju potekala v organizaciji kolektiva Otto-Prod v Mariboru in SobeZaGoste.

SobaZaGoste vabi na pogovor s kolektivom Otto Prod

Vljudno vabljeni na pogovor s kolektivom Otto Prod, ki bo potekal v torek, 6. 9. 2016, v Galeriji K18. Ker bo ob desetletnici kontinuiranega sodelovanja francoskega kolektiva Otto Prod s Pekarno Magdalenske mreže v okviru rezidenčnega projekta “Delovne počitnice (Working holidays)” sledila obsežna retrospektivna razstava v Umetnostni galeriji Maribor, smo tradicionalni dogodek rezidenčnega programa Pekarne Magdalenske mreže, Meet the resident, zastavili nekoliko drugače.

SobaZaGoste/GuestRoomMaribor objavlja razpis za umetniške rezidence

SobaZaGoste/GuestRoomMaribor, rezidenčni umetniški program Pekarne Magdalenske mreže, objavlja razpis za eno-ali dvomesečne rezidence za umetnike iz tujine za leto 2015. Rok prijave je 15. 6. 2015.

SobaZaGoste/GuestRoomMaribor Open call 2018

SobaZaGoste/GuestRoomMaribor tudi letos objavlja razpis za prijavo umetnikov na rezidenčno bivanje v Mariboru za leto 2018. Vabljeni k deljenju s prijatelji umetniki v tujini! Rok prijave je 28. 2. 2018.

SobaZaGoste: Davor Konjikušič – Partizanska fotografija

Davor Konjikušić, aktualni rezident programa SobaZaGoste Maribor, se trenutno ukvarja z raziskovanjem partizanske fotografije. V petek, 16. 2. 2018, bo ob 18.00 v baru Wetrinsky pripravil krajše predavanje o temi in poteku njegove raziskave.

SobaZaGoste: Prvi Interesni safari po Mariboru

Vabljen/-a v petek, 15. 4. 2016 ob 17.00 na vodstvo po mestu v okviru programa GuestRoomMaribor. Pridružite se nam pred glavnim vhodom v Europark.

SobaZaGoste: Spoznaj DOO performing arts group, rezidenčna umetnika meseca oktobra

Spoznaj DOO performing arts group, rezidenčna umetnika, ki se trenutno mudita v Mariboru, v sredo, 8. 10. 2014, ob 18. uri, v njunem ateljeju v Vetrinjskem dvoru (Vetrinjska ulica 30, Maribor). Vabljen/-a!

SobaZaGoste: spoznaj umetnico Varvaro Guljajevo

V petek, 29. 8. 2014, te ob 18. uri vabimo v UGM Studio na Trgu Leona Štuklja 2, kjer se bo v sklopu partnerskega sodelovanja s programom SobaZaGoste predstavila estonska umetnica Varvara Guljajeva. Umetnica nam bo ta večer predstavila dogodek z naslovom SPAMpoetry/SPAMpoezija, ki je nastal v sodelovanju z umetnikom Marom Canetom Solo.

SobaZaGoste: Vodstvo po razstavi Ine Sangenstedt »Esence«

Vabljen_a na vodstvo po razstavi »Esence« Ine Sangenstedt, ki bo potekalo v sredo, 31. 1. 2018, ob 16. uri v Pokrajinskem muzeju Maribor.

SobaZaGosteMaribor odprt poziv za mednarodne umetnike 2020 / GuestRoomMaribor Open call for international artists 2020

Rezidenčni program Pekarne Magdalenske mreže SobaZaGosteMaribor tudi letos vabi umetnike_ce k prijavi na enomesečno rezidenčno bivanje v Mariboru. Rezidenca zajema brezplačno namestitev, honorar in kritje produkcijskih stroškov. Rok za prijavo je 29. 2. 2020.

SobaZaGosteMaribor: Performans s Petrom Šourekom

Rezidenčni umetnik projekta SobaZaGosteMaribor Petr Šourek te vabi na svoj performans – turistično vodstvo po koruptivnih praksah Maribora. Dogodek bo premiero doživel 19.11.2015 ob 17.00 pod Starim mostom v neposredni bližini restavracije Orient.

SobaZaGosteMaribor: Poziv mariborskim festivalom

Poziv je namenjen mariborskim festivalom, ki nameravajo gostiti tuje ustvarjalce iz področij vizualnih, uprizoritvenih, glasbenih, literarnih ali intermedijskih umetnosti.

SobaZaGosteMaribor je rezidenčna platforma v produkciji zavoda Pekarna Magdalenske mreže, ki deluje od leta 2011 in je gostila preko trideset tujih ustvarjalcev, ki so v okviru umetniških rezidenc prispevali k raznolikosti, razvoju in povezovanju lokalne kulturno-umetniške scene. Namen poziva je krepitev umetniške pretočnosti in vzpodbujanje lokalne festivalske produkcije mednarodnih razsežnosti.

SobaZaGosteMaribor: Spoznajte rezidenta: Alejandra Salinas in Aeron Bergman

Vljudno vabljene_i na spoznavni večer in pogovor z umetniškim duom Alejandra Salinas in Aeron Bergman, ki ju gostimo v okviru rezidenčnega programa SobaZaGoste. Dogodek bo potekal v petek, 26. 10. 2018, ob 19. uri v Galeriji K18.

Šola gledališča zatiranih 2020: Angažirano, gledališko, aktualno, izvirno, kolektivno, humorno, družbenokritično

Pekarna Magdalenske mreže in Kolektiv ZIZ ponovno organizirata Šolo Gledališča zatiranih 2020! Vabljen_a, da se nam pridružiš na štirih izobraževalnih sklopih v mesecu novembru in decembru 2020, na katerih se bomo v teoriji in praksi spoznavale_i z metodo Gledališča zatiranih.

Šola gledališča zatiranih ZiZ

Pekarna Magdalenske mreže in Kolektiv ZiZ vabimo na Šolo gledališča zatiranih, intenzivno usposabljanje za mlade, mladinske delavce_ke, aktiviste_ke, (socialne) pedagoge_inje, andragoge_inje, socialne delavce_ke in vse, zainteresirane za izpopolnjevanje v metodi aktivističnega in gledališkega dela. Na IV. modulu, ki bo potekal 9. in 10. 6. 2018, oba dni med 11. in 18. uro, bodo udeleženci spoznali tehniko Forumskega gledališča. Rok prijave je 4. 6. 2018.

Soodločaj, soustvarjaj, sooblikuj!: Delavnice po metodi gledališča zatiranih

Pridruži se nam v novi sezoni srečanj po metodi gledališča zatiranih! Skupina Soodločaj, soustvarjaj, sooblikuj! vabi na redna srečanja, kjer bomo ustvarjali po tehnikah gledališča zatiranih.  Prvo srečanje bo v ponedeljek, 5. 10. 2015, ob 18.30.

Spet straši Pizda! (s svojo 10. številko)

Vabljen_a na otvoritev razstave ob izidu 10. številke zina PIZDA!, ki bo v petek, 3. 11. 2017, ob 19.00 v Vetrinjskem dvoru.

Spoznaj rezidenta / Meet The Residents: Robert Marin in Matjaž Rušt

Vljudno vabljeni na spoznavni večer z aktualnima rezidentoma SobeZaGoste / GuestRoomMaribor, Robertom Marinom in Matjažem Ruštom, v petek 12. 7. 2019, ob 19:00, v Galerijo K18 (Koroška cesta 18).

Spoznajte rezidenta: Mark Farid

Poglejte si spletno predstavitev aktualnega gosta rezidenčnega programa SobaZaGosteMaribor, Marka Farida.

Spoznajte rezidenta: Silvia Amancei in Bogdan Armanu

Pripravile_i smo spletni dogodek, v okviru katerega sta se predstavila aktualna gosta rezidenčnega programa – romunski umetniški par, Silvio Amancei in Bogdana Armanu.

Spoznajte rezidentko / Meet the resident: Ano Bassin

V torek, 17. 12. 2018, ob 19:00 vas vljudno vabimo v Galerijo K18 na spoznavni večer z rezidentko programa SobaZaGoste / GuestRoomMaribor Ano Bassin.

Spoznajte rezidentko / Meet the resident: Lili M. Rampe

V ponedeljek, 23. 12. 2019, ob 19:00 vas vabimo v Galerijo K18 na spoznavni večer z rezidentko programa SobaZaGoste / GuestRoomMaribor Lili M. Rampe, mariborsko koreografinjo, performerko in pedagoginjo, ki že več let živi in dela v tujini.

Spoznajte rezidentko: Katarzyna Pagowska

Vljudno vabljene_i na spoznavni večer in pogovor z umetnico Katarzyno Pagowsko, ki je gostimo v okviru rezidenčnega programa SobaZaGoste v torek, 30. 10. 2018, ob 19. uri v Salonu uporabnih umetnosti (Glavni trg 1, Maribor).

Spoznajte umetnike: PATIL TOKATLIAN, RITA TOKATLIAN, OCTAVE KHOURY, ELI MOUHANNA, GHENWA ABOU FAYAD, MELISSA GHAZALE, ZOUHAIR EL HELOU, MIHA VIPOTNIK (mentor)

Vabljeni v sredo, 19. 7. 2017, ob 20.00 v Galerijo K18, kjer se nam bodo predstavili libanonski študenti in umetniki najmlajše generacije, ki ustvarjajo na področju filma, video umetnosti, zvoka, performansa, fotografije, grafičnega oblikovanja. Skupina bo v Mariboru ustvarjala pod mentorstvom njihovega (bivšega) profesorja, slovenskega interdisciplinarnega umetnika Mihe Vipotnika, ki na Univerzi USEK in Akademiji likovne umetnosti ALBA poučuje Film, video in interdisciplinarno umetnost že vrsto let.

Stop animacija, Animafest in StopTrik

Animafest Zagreb je eden izmed starejših in večjih festivalov animiranega filma v našem delu Evrope. Ponuja ogled tekmovalnega programa sodobne svetovne produkcije animiranega filma (ne glede na animacijsko tehniko), retrospektivo animiranih filmov, pa tudi prezentacije, predavanja, delavnice, razstave in pester spremljevalni program. Letos se je odvil med 4. in 9. junijem v večih kinematografih in drugih prizoriščih po Zagrebu. Udeležila sem se dveh festivalski dni, in sicer 8. ter 9. junija.

Stop-motion animacije na temo kapitalizma v K18

Vabimo te v petek, 14. 4. 2017, ob 19.00 v prostore Galerije K18, kjer si bomo ogledali nabor preteklih najbolj izvirnih stop-motion animacij na temo kapitalizma. Animirani filmi so v tekmovalnem program sodelovali na preteklih edicijah mednarodnega filmskega festivala StopTrik, ki sicer poteka vsako leto v Mariboru.

StopTrik bosa v parku

Za koliko petkovih večerov lahko rečete, da greste na projekcije stop animacij v park? Za tega lahko! Vabimo vas, da se nam dne, 23. 8. 2019, ob 20.30 pridružite v mestnem parku pri paviljonu.

StopTrik MFF išče prostovoljke_ce

Vas zanima stop animacija? Bi želele_i spoznati priznane animatorje in akterje na področju animacije? Bi radovedno pokukale_i v zakulisje festivala? Ne veste, kaj je festivalska norija? 🙂 Pridružite se ekipi StopTrik MFF! Letos se bo v Mariboru odvila že 8. edicija Mednarodnega filmskega festivala StopTrik, ki bo posvečena sodobni produkciji stop animacije, v retrospektivi pa bomo raziskovale_i temo ljubezni do kina – cinefilijo. Iščemo prostovoljke_ce, ki bi nam pomagale_i pri skrbi za goste festivala in njihovem usmerjanju na različne dogodke, pripravljanju pogostitev in izpeljavi programa.

StopTrik MFF pred-dogodek: In memoriam prof. Peter Hafner – Animacija je zakon

Za vse navdušence nad animacijo na festivalu In memoriam prof. Peter Hafner v sredo, 9. 5. 2018, spet pripravljajo prav poseben večer! Poleg že tradicionalne projekcije animacij festivala StopTrik, bodo letos predstavljeni tudi mnogi_e drugi_e avtorji_ice.

StopTrik MFF pred-dogodek: Lendwirbel, Gradec

Lendwirbel je graški festival soseščine, ki obiskovalce vabi na svoje ulice od 5. do 13. maja. Po eni strani je Lend točka raznolikosti kultur in diverzitet, ki jih poskuša festival vsako leto igrivo izpostaviti. Skozi obzirno, solidarno in prijateljsko sobivanje/sodelovanje deluje kot vezni člen med generacijami in različnimi družbenimi skupinami, po drugi strani pa poskuša v razmislek ponuditi politične in človeške vsebine. V soboto, 12. 5. 2018, med 15. in 20. uro festival letos prvič gosti tudi projekcijo StopTrik, ki napoveduje oktobrski festival.

StopTrik MFF pred-dogodek: Mostovna, Nova Gorica, 9. 3. 2018

StopTrik MFF preddogodek v Mariboru

Vljudno vabljen/-a na tretji preddogodek StopTrik MFF, v petek, 13. 6. 2014, ob 21. uri, na dvorišče Vetrinjskega dvora. V primeru dežja bo projekcija prestavljena v dvorano Vetrinjskega dvora. Več o programu si lahko prebereš tukaj.

StopTrik MFF predstavlja: Estonska animacija z lutkami

Vljudno vabljen_a na Estonsko animacijo z lutkami, ki bo v četrtek, 6. 10. 2016, ob 19:00 v Lutkovnem gledališču Maribor.

StopTrik na Festivalu Lent

Festival StopTrik bo tudi letos program Festivala Lent popestril z devet-dnevnim programom, zaporedjem izstopajočih stop animacij iz zadnjih dveh edicij festivala. Vsak dan med 21. in 29. avgustom si bo med osmo in enajsto uro zvečer mogoče ogledati eno animacijo. 

StopTrik na Letnem kinu Minoriti

Festival StopTrik se tudi letos predstavi na Letnem kinu Minoriti in sicer v soboto, 8. 8. 2020, ob 21.00 s projekcijo animacije, ki je bila del tekmovalnega programa lanskoletnega festivala. Pred večkrat nagrajenim makedonskim filmom Medena zemlja se bo zavrtela hrvaška animacija Vdahnjeno življenje.

StopTrik na Lutkovnem pristanu

Mednarodni festival stop animacije StopTrik letos gostuje tudi na 30. Lutkovnem pristanu Lutkovnega gledališča Maribor. Za obiskovalke in obiskovalce Lutkovnega pristana smo pripravile_i dve selekciji stop animacij.

StopTrik pred-dogodek na terasi Hostla Pekarna

Danes, 21. 9. 2015 ob 19:00 na terasi Hostla Pekarna pripravljamo preddogodek 5.  mednarodnega festivala StopTrik MFF. Ogledali si boste lahko selekcijo najboljših, nagrajenih ali posebej izpostavljenih stop motion animacij preteklega festivala.

StopTrik v pekarniškem parku

Vabimo vas, da se nam v petek, 26. 6. 2020, ob 21:00 pridružite v parku v KC Pekarna, kjer vam postrežemo s skrbno izbranimi animacijami, kot nalašč za 71 minut zgodnje-poletnega večera na prostem. Ogledale_i si bomo filme tekmovalnega programa, panorame in borderlands sekcije zadnjih dveh edicij festivala StopTrik.

StopTrik Workshot 2018: Osbert Parker: Avanture v piksilaciji – delavnica sodelovanja, ali Ko trčijo svetovi – slog in tehnika kot del pripovedovanja zgodb

Ustvarite enominutni film z zanimivo in privlačno zgodbo, ki jo je navdihnil trk treh popolnoma nepovezanih podob. Boditi drzni, domiselni in igrivi s tehnikami, ki jih še niste uporabljali, predvsem pa – zabavajte se in se naučite novih tehnik ter spretnosti, ki jih boste lahko prenesli v svoje delo tudi po koncu delavnice.

StopTrik z video mappingom na Lentu

Galerija K18 je letošnje novo nevladniško prizorišče Festivala Lent, ki ga vključujemo kot opomnik na mnoge kvalitetne in nepogrešljive vsebine, ki se skozi celo leto odvijajo na Koroški cesti.

StopTrik: Delavnica animacijskega novinarstva: Faktor ROKAP-P

V okviru MFF StopTrik vabimo na delavnico animacijskega novinarstva, ki jo bo vodil Vassilis Kroustallis, odgovorni urednik portala Zippy Frames. Kaj je potrebno, da prispevamo k nastanku festivalskega časopisa? Kako pristopiti k neodvisni animaciji, kakšna orodja imamo pri tem na voljo in kako ustrezno (ter pravočasno) ubesediti, kar smo si pravkar ogledali? Vassilis Kroustallis, odgovorni urednik spletnega portala za evropsko in neodvisno animacijo Zippy Frames, bo vodil udeležence delavnice festivala StopTrik skozi vsa ta vprašanja.

StopTrik: Poziv za razstavo KINO V MARIBORU

Postanite soustvarjalec razstave o kinematografski kulturi v Mariboru, ki bo odprta na 8. mednarodnem filmskem festivalu StopTrik (4. – 7. oktober 2018) v Galeriji K18. Prebivalce v Mariboru in okolici prosimo, naj prispevajo svoje osebne zgodbe: imate kakšen zanimiv spomin ali fotografije povezane s kinematografijo? Morda kakšno fotografijo iz dvorane ali pa nasprotno – vas, vaše prijatelje in družino ter čudovito srebrno platno na prostem, ujeto na fotografijo? Ste zbirali vstopnice svojih najljubših projekcij, filmske plakate, za katere ste se pogajali z uslužbenci kina? Kakšno je vaše mnenje o trenutnem stanju mariborske kinomatografske kulture? Kakšne načrte je mogoče narediti in kaj zahtevati v prihodnosti? Kino je kolektivna izkušnja, zato ustvarimo skupno stališče!
Prispevek k razstavi je zelo preprost – izberite svoj spomin in nam ga posredujte do 23. 9. 2018.

Tanja Vujasinović: »Mesto na Drugi pogled«

V ponedeljek, 16. 12. 2019, ob 18:00 vas vabimo v Galerijo K18 na predstavitev interdisciplinarnega izobraževalnega skupnostnega projekta »Mesto na drugi pogled«. Z nami bo vizualna umetnica, kuratorka, pedagoginja in ena izmed ustanoviteljic projekta Tanja Vujasinović.

TU-BITI, BEING-THERE; Slovenija skozi oči Čeha in Francozinje, 9. 11. 2015

Foto: Dino Kusanović

TU-BITI, Slovenija skozi oči Čeha in Francozinje

Koliko časa potrebujemo, da spoznamo tujo deželo? Koliko časa potrebujemo, da postanemo več kot turisti?  Na ta in podobna vprašanja vsak skozi svoje oči in skozi sebi lasten umetniški izraz odgovarjata prostovoljca Evropske prostovoljne službe v Pekarni Magdalenske mreže, Cécile Bondon in Marek Šurkala. Njuna razstava je na ogled od 9. – 23.  11. 2015 v Galeriji K18 (Koroška c. 18).

Udarniška Filmopeka: Balada o Narayami

Po poletnem premoru se ponovno vrača Udarniška Filmopeka. Tokrat si bomo ogledali japonski film Balada o Narayami, ki je leta 1983 prejel Zlato palmo na filmskem festivalu v Cannesu. Po filmu se bomo o ogledanem pogovorili s filmskim kritikom Damijanom Vinterjem, ki se nam tokrat pridružuje že tretjič. Vabljen/-a na filmsko izobraževanje v sredo, 24. 9. 2014, ob 20. uri v Kinu Udarnik.

Udarniška filmopeka: ČUDOVITO ŽIVLJENJE

Udarniška Filmopeka bo tokrat obarvana praznično, saj si bomo ogledali družinsko klasiko Čudovito življenje. Vabljeni na ogled filma in diskusijo z Damijanom Vinterjem v četrtek, 10. 12. 2015, ob 20:00 uri v predprostoru kina Udarnik. Vstop prost.

Udarniška filmopeka: METROPOLIS

V novembru se bomo posladkali z ultimativno klasiko nemega filma. V četrtek, 12. 11. 2015, te ob 19. uri vabimo na ogled filma Metropolis in pogovor z Damijanom Vinterjem. Projekcija bo v predprostoru kina Udarnik, vstop prost.

Udarniška Filmopeka: Povečava

Vabljen/-a na Udarniško Filmopeko, kjer si bomo tokrat ogledali Antonionijev film Povečava, po filmu pa prisluhnili predavanju in razpravi filmskega kritika, Damijana Vinterja. Udarniška Filmopeka bo potekala v torek, 24. 6. 2014, ob 19. uri v Kinu Udarnik.

Udarniška Filmopeka: Šund

Oktobrska Udarniška Filmopeka nam bo postregla s Tarantinovo mojstrovino Šund. Po filmu se bomo znova pogovarjali z Damijanom Vinterjem, ki bo tokrat govoril o filmskem nasilju in njegovi popularnosti, o pojavu kultnega filma, o revitalizaciji filma noir in še mnogo več. Vabljen/-a na filmsko izobraževanje v četrtek, 30. 10. 2014, ob 20. uri v Kino Udarnik.

Umetnost bivanja ali kako najti streho nad glavo?

V torek, 18. 11. 2014, te ob 19. uri vabimo v Vetrinjski dvor na predstavo gledališko-aktivistične skupine »Soodločaj, soustvarjaj, sooblikuj, v kateri bodo obravnavali problematiko javnih prostorov, ki samevajo in propadajo.

Uporno in neupogljivo leto Pekarne Magdalenske mreže

Zavod Pekarna Magdalenske mreže v letu 2017 praznuje 20. obletnico delovanja. Dogajanje in alternativna kultura sta v bivših prostorih vojaške pekarne vzklila pred 23 leti, zavod pa je bil ustanovljen 3 leta za tem, z namenom vsebinske povezave ustvarjalcev novonastalega prizorišča.

Usposabljanje po metodi gledališča zatiranih: »Soodločaj, soustvarjaj, sooblikuj!«

Se želiš aktivno vključiti v dogajanje v svojem okolju?
Si želiš biti sprememba in delati spremembe?
Te zanimajo tehnike gledališča zatiranih in ustvarjalno sodelovanje v tesno povezani skupini, čeprav nimaš nikakršnih izkušenj z igro?

Nismo Supermeni, čarodeji ali dobre vile, smo pa navdušenci z namenom izražanja družbenih problemov in dejavnega iskanja možnih rešitev na ravni posameznika in družbe.Pridruži se delavnici gledališča zatiranih z imenom »Soodločaj, soustvarjaj, sooblikuj!«.v torek, 3. 6. 2014, ob 16.30. Srečevali se bomo vsak torek v prostorih MISC INFOPEKA. Delavnice so brezplačne, prijave sprejemamo na naslov infopeka@infopeka.org do ponedeljka, 2. 6. 2014.

Uvodno srečanje gledališke šole Mlada pest

Vabljen_a na prvo (uvodno) srečanje Gledališke šole Mlada pest, ki bo v sredo, 21. 11. 2018, ob 18.00 v prostorih MISC INFOPEKA.

Václav Janoščík: Travma in identiteta po računalniški obdelavi podatkov

Vabimo te, da si v ponedeljek, 14. 12. 2020, ob 19:00 ogledaš spletno predstavitev češkega teoretika Vaclava Janoščika na Youtube kanalu MFRU – Mednarodni festival računalniške umetnosti.

Večer EVS

Vse, kar ste si vedno želeli vedeti o Evropski prostovoljni službi, pa si niste upali vprašati! Odgovore boste dobili v sredo, 3. 12. 2014, ob 17. uri v MISC INFOPEKA.

Večer ob Svetovnem dnevu boja proti aidsu

Približuje se Svetovni dan boja proti aidsu, ki ga bo mreža prostovoljskih organizacij “Prostovoljstvo v Mariboru” v duhu socialnega vključevanja marginaliziranih družbenih skupin, obeležila v četrtek zvečer, 5. 12. 2019, s pričetkom ob 17:00 v prostorih INFOPEKE. Dogodek bo sestavljen iz predavanja, ki mu bo sledil ogled filma in diskusija.

Veganska večerjica: predavanje »Konstrukt Drugega – Kaj se lahko naučimo od Frankensteinove pošasti?«

V četrtek, 19. 12. 2019, ob 19.30 vas ZaŽivali! in Pekarna Magdalenske mreže vabimo na Vegansko večerjico (MISC INFOPEKA, Kulturni center Pekarna). Tokrat bomo prisluhnile_i predavanju Maxa o »Konstruktu Drugega – Kaj se lahko naučimo od Frankensteinove pošasti?«.

Veganska večerjica: Predavanje »Veganstvo kot politično in aktivistično gibanje«

Za živali! vas v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže vabimo na Vegansko večerjico, ki bo v četrtek, 16. 2. 2017, ob 19.30 v MISC INFOPEKA.

Veganska večerjica: Predstavitev eseja Johna Bergerja “Zakaj gledati živali”

Za živali! vas v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže vabimo na Vegansko večerjico, ki bo v sredo, 25. 1. 2017, ob 19.30 v prostorih INFOPEKE (Kulturni center Pekarna, Ob železnici 16, Maribor).

Video performans »Lahko več! Mora več!«

Vljudno vabljene_i na na ogled video performansa rezidenčnega umetnika programa SobaZaGoste/GuestRoomMaribor Gilda Bavčevića vsak delovnik med 14.00 in 18.00 v Galeriji K18, Koroška c. 18, Maribor. Video performans bo na ogled do petka, 14. 6. 2019.

Vsi smo Emma Goldman: Dramaturgija kolektivne avtobiografije

V petek, 12. 8. 2016, ob 18:00 skupaj s kolektivom ZIZ vabimo v paviljon v Mestnem parku na 2. del kolektivne avtobiografije o Emmi Goldman – Vsi smo Emma Goldman, ki ga bomo soustvarjali skupaj. Na dogodku bomo brali odlomke politične drame Emma Howarda Zinna.

Vstanite, sužnji, iz prekletstva!

Vabimo te k ogledu dokumentarne predstave “Vstanite, sužnji, iz prekletstva!”, ki je objavljena na spletu.

Working Holidays 2013: javna predstavitev umetnikov rezidence: Lucien Gaudion in Guillaume Stagnaro + koncert Maman

Združenje OTTO-PROD prisrčno vabi na otvoritev umetniškega produkcijskega programa Working Holidays 2013, z javno predstavitvijo umetnikov rezidence: Lucien Gaudion in Guillaume Stagnaro, ki se bo zgodil v četrtek, 4. 7. 2013, ob 18:00 v Galeriji Hladilnica, KC Pekarna.

WTF = protestni interaktivni performans?

“Projekt je sofinancirala Mestna občina Maribor.” To so zaključne besede tako imenovanega protestnega interaktivnega performansa, naslovljenega Objem granitne kocke. Produkta kolektivnega avtorstva neformalne skupine ZIZ, nastalega na podlagi pričevanj kriminaliziranih vstajnikov, aretiranih in kazensko ovadenih 3. decembra 2012 na Tretji mariborski vstaji.

Za štirimi stenami

Kaj skrivamo pred zunanjim svetom in kaj za 4 stenami? Kdo je na drugi strani, ko si odstranimo maske in si pogledamo v razžrto meso na obrazih? Moment in ZIZ vabita na avtorsko predstavo Sare Atanasković, Izidorja Gaveza, Timoteja Kolarja, Tomaža Podbevška in Barbare Polajnar pod režijsko taktirko Tina Grabnarja. 31. 10. 2015, ob 19.30 in 1. 11. 2015, ob 17.30.

Začenja se 5. filmski festival StopTrik

Vabimo te na 5. mednarodni filmski festival stop motion animacije StopTrik, ki bo potekal med 1. in 4. 10. 2015 v Mariboru. Jedro festivala sestavljajo  projekcije filmov dveh tekmovalnih programov, Mednarodni stop motion program in Tekmovanje Borderlands, bogat pa bo tudi spremljevalni program.

Zadnja ponovitev interaktivne predstave “Outopia”

Vabimo te na zadnjo ponovitev predstave “OUTOPIA: Vaja iz participativne demokracije”, v nedeljo, 13. 12. 2015, ob 20.30 v Vetrinjskem dvoru Maribor (Vetrinjska ulica 30). Udeležba je omejena na dvajset obiskovalcev, zato priporočamo predhodno rezervacijo na infopeka@infopeka.org.

Zadnja točka “Na polovici poti”

V sredo, 6. 11. 2019, vas ob 18.00 vabimo v studio Wetrinsky bara (Vetrinjski dvor) na otvoritev razstave projekta »Na polovici poti«. Tekom projekta smo na različne načine od aprila do novembra 2019 ozaveščale_i o spoštovanju in sprejemanju pripadnic_kov različnih etničnih skupin, begunk_cev in migrantk_ov.

Zadnji Open Stage / jam Session

Glasbenik_ca, pevec_ka, pevski zbor, ljubitelj_ica glasbe ali samo radovedna oseba, lepo vabljen_a na naš zadnji jam session večer “Open stage”, ki bo potekal v sredo, 13. 12. 2017, ob 19.00 v dvorani Gustaf, KC Pekarna.

Zaključna produkcija: CECI N’EST PAS UN REPAS* *To ni obrok.

Vabljeni na letno produkcijo Konceptualne delavnice performansa in body-arta II. gimnazije Maribor z naslovom CECI N’EST PAS UN REPAS* *To ni obrok., ki bo v sredo, 24. 6. 2015, ob 19. uri v Galeriji na Koroški ulici 18, Maribor.

Zaključna queer zabava

Vabljen_a na zaključno queer zabavo v petek, 9. 11. 2018, ob 22:00 uri v prostore kluba Wetrinsky. 

Zaključna razstava projekta »Sedmi glas«

V petek, 13. 12. 2019, vas ob 19:00 vabimo v Galerijo K18 (Koroška 18) na otvoritev zaključne razstave projekta »Sedmi glas«.

Zaključni dogodek razstave “Tuja telesa”

Vabljen/-a na zaključni dogodek razstave Tuja telesa, ki bo v četrtek, 24. 7. 2014, ob 19. uri, v Galeriji K18. Na zaključnem dogodku si bomo ogledali umetniški film s tematiko preobrazbe telesa, ogledu pa bo sledil pogovor.

Zaključni pozivi udeležencev konference Sedem ur na minute

“Sredi gobjega septembra 2017 smo v mariborkem Gustafu sedem ur vsako minuto govorili in mislili o preboju iz obroča razmer, ki izničujejo samonikla  mladinska prizorišča, mlade pa vzpodbujajo predvsem k samovpreženju v voz potrošniškega Vnebovzetja.

Zaključni projekt Offcity Collective: Resonanca Nasilja

Vljudno vabljeni na ogled zaključnega projekta Tereze Dvořákove in Šárke Zahálkove (Offcity Collective) Resonanca Nasilja, ki bo v Galeriji K18, na Koroški cesti 18. Projekt si lahko ogledate vsak dan, od ponedeljka do petka, med 15:00 in 17:00.

Zakonodajna forumska predstava “Status quo na trgu dela”

V sklopu mednarodnega projekta LegiLAB 4 Progress, sofinanciranega s strani MOVIT Erasmus+, smo z ustvarjalkami ekipe Vse ali nič ustvarili zakonodajno-forumsko predstavo, ki obravnava problematiko prekarnega dela. Vabljena_i, da se nam pridružite! Ponovitev predstave bo v sredo, 20. 12. 2017, ob 18.00 v Domu sindikatov Slovenije v Ljubljani.

Zakonodajno gledališče v Avstriji

Organizacije Active Inquiry (Škotska), Giolli (Italija), Pracownia Inspiracji Społecznych (Poljska) in Pekarna Magdalenske mreže Maribor (Slovenija), ki sodelujemo pri projektu LegiLAB 4 Progress, znotraj katerega razvijamo metodo legislativnega oz. zakonodajnega gledališča, smo se od 16. do 19. 1.  2018 udeležile mednarodnega srečanja v manjšem italijanskem mestu Casaltone, ki ga je tokrat organizirala italijanska organizacija Giolli. 

Zatiranje v Gromki: Ema se vrača!

Vabljene_i na Zatiranje v Gromki, v torek, 17. 3. 2020, ob 20.00 v Klub Gromka, AKC Metelkova mesto na predstavo o anarhofeministki Emmi Goldman.

Zatiranje v Gromki: Laboratorij Zakonodajnega gledališča

Oktobrsko Zatiranje v Gromki posvečamo tehniki Zakonodajnega gledališča, najbolj politične oblike gledališča zatiranih. V sodelovanju med KUD Transformator in gledališko skupino Vse ali nič – Status quo na trgu dela iz Zavod Bob odpiramo laboratorij za raziskovanje gledališča kot medija politične aktivacije in dialoga z odločevalci. Vabljen_a v sredo, 17. 10. 2018, ob 20:00 v Klub Gromka.

Zatiranje v Gromki: »Ema«

Predstava Ema v sredo, 14. 2. 2018, ob 20.00 uri gostuje v Klubu Gromka v AKC Metelkova Mesto na dogodku Zatiranje v Gromki.
Predstava temelji na istoimenski drami političnega aktivista Howarda Zinna. Ema Goldman, najpomembnejša predstavnica ameriškega anarhofeminizma in aktivistka prve polovice 20. stoletja, je zagovarjala prepričanje, da zatiranja žensk ni mogoče odpraviti, ne da bi se hkrati borili proti kapitalizmu.

Zatvoritev razstave ilustracij “Razpotja”

Vabljene_i na zatvoritevni dogodek razstave ilustracij “Razpotja”, ki bo v četrtek, 11. 6. 2020, ob 19:00 v Galeriji K18. Ob vodenem ogledu z likovno urednico revije in kuratorko razstave Katjo Pahor si boste lahko še zadnjič ogledale_i dela desetih avtoric_jev ki so v zadnjem desetletju ilustrirale_i revijo Razpotja.

Zgodbe oživljenih lutk

Z izborom kratkih animiranih filmov StopTrik sodeluje na Poletnem lutkovnem pristanu. Vabljene_i v nedeljo, 16. 8. 2020, ob 19.00 v veliko dvorano Lutkovnega gledališča Maribor.  

Žiga Hren »Podoba vizije«

Vabljen/-a na performans Žige Hrena z naslovom »Podoba vizije«, ki bo v petek, 19. 6. 2015, ob 19. uri v Galeriji na Koroški 18.

ZINE PIZDA! v novo sezono tudi s spletno stranjo

Tudi v novem šolskem letu v MISC INFOPEKA nadaljujemo z organiziranim prostovoljskim delom mladih za mlade – že sedemnajsto leto! Ena od šestih dejavnosti, v katero se lahko vključujejo mladi med  14. in 29. letom, je ZINE, publikacija z družbeno-angažiranimi, aktivističnimi in kreativnimi vsebinami. Lani osnovana skupina prostovoljcev je svoj zine poimenovala Pizda, doslej so izdali že tri številke, dostopne tudi na spletni strani http://pizda.clanweb.eu/kdo%20smo.htm.

ZIZ festival

ZIZ festival je preddogajanje Gale podelitve ZIZ nagrad, na katerem se bodo od torka, 29. 9. 2020, do petka, 2. 10. 2020, na različnih prizoriščih predstavile izbrane predstave na področju alternativne gledališke produkcije. ZIZ festival bo letos na dvorišču Vetrinjskega dvora pospremil spremljevali koncertni program #gremnakoncert.

ZIZ festival

2. ZIZ festival, ki bo potekal od nedelje, 22. 11. 2020, do sobote, 28. 11. 2020, je preseljen na splet. Najboljši možni surogat za druženje v živo vas s široko paleto dogodkov, ki mariborsko alternativno uprizoritveno sceno s podnic premika na streame, vabi, da si obujete komot copate, natočite kozarce in ošpičite poglede.

ZIZ za novo desetletje in zaključna produkcija Šole Gledališča zatiranih

Kolektiv ZIZ v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže in KUD Transformator vabimo na performans ob izidu ZIZ koledarja 2020 in zaključno produkcijo Šole Gledališča zatiranih 2019. Pridruži se nam v četrtek, 5. 12. 2019 ob 19:00 na Malem odru Narodnega doma.

ZIZ: predstava “Med dvema ognjema”

Vljudno vabljen/-a na predstavo skupine Ziz MED DVEM OGNJEMA: LJUBIM-TE-DOBRO-SE-MEJ-ADIJO-DOBIVA-SE-NA-KAVI-POL-PA-SE-DAVA-DOL, ki bo v petek, 31. 1. 2014, ob 21.00 in nedeljo, 2. 2. 2014, ob 21.00 na Živih dvoriščih (Orožnova 7).

Predstava je intimne narave, zato je število mest omejeno (20). Rezervacija vstopnic na e-mail naslovu ziz.maribor@gmail.com, dvigneš pa jih lahko v MISC INFOPEKA.

ZIZ: predstava “Med dvema ognjema”

Vljudno vabljen/-a na predstavo skupine Ziz MED DVEM OGNJEMA: LJUBIM-TE-DOBRO-SE-MEJ-ADIJO-DOBIVA-SE-NA-KAVI-POL-PA-SE-DAVA-DOL, ki bo v petek, 31. 1. 2014, ob 21.00 na Živih dvoriščih (Orožnova 7).

Sporočamo, da odpovedujemo nedeljski termin predstave Med dvema ognjema skupine ZIZ zaradi zaprtja dvorišča na Orožnovi 7. Lastnik prostorov (Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor) stavbo v letu 2014 žal namenja za prodajo na dražbi. Predstava bo tako danes ob 21:00 zadnjič izvedena na Orožnovi 7.

Podpiramo programe Živih dvorišč Društva Hiša!, ki na kreativen in inovativen način oživljajo mesto in se pridružujemo želji, da bo razvoj dogovorov med MOM in JMSS našel tak konec, ki je v interesu javnosti, ali pa, da se bo našel pravi zasebnik, ki bo videl možnosti in potenciale stavbe ter jih uresničil tudi v duhu javnega interesa

ZIZ: pridruži se neformalni gledališki skupini in soustvarjaj predstavo “Med dvema ognjema”

Neformalna gledališko-aktivistična skupina ZIZ vabi prodorno in kritično misleče, kreativne, zainteresirane  nove člane in članice, ne ozirajoč se na spol, starost, velikost čevljev ali status, da se nam pridružite v procesu nastajanja interaktivne predstave “Med dvema ognjema”, s premiero v mesecu decembru 2013.

Vaje bodo potekale 1–2 krat tedensko po principu individualnega ustvarjanja in raziskovanja, kakor tudi dela v skupini.

Prvo srečanje in vaje bodo v petek, 13. 9. 2013, 2013 ob 18.00 v prostorih MISC INFOPEKA. Prijave zbiramo do  12. 9. 2013 na naslov barbara.polajnar@gmail.com.

Znan je program 9. mednarodnega festivala stop animacije StopTrik!

3. oktobra 2019 se v Mariboru začenja 9. mednarodni festival StopTrik, vsakoletno praznovanje animiranih filmov v tehniki stop animacije. Je največji tovrstni festival v Evropi in slovi po svojih, s skupnostjo povezanih vsebinah, ki predstavljajo kakovostne animacije in spodbujajo kritično razmišljanje o umetnosti in družbi.

Znanstvenofantastična dela premlevajo ideje, ki so relevantne tukaj in zdaj

Igor Harb velja za enega izmed najbolj eminentnih slovenskih filmskih kritikov. Vsakič, ko se zvečer zleknemo pred male zaslone in vzamemo v roke kakšen TV-napovednik, je praktično nemogoče, da ne bi naleteli na njegovo ime. Njegove filmske kritike lahko beremo v prilogah različnih slovenskih časnikov.

»Delavnica improvizirane poezije, grafične opreme in izdelave zina«

Vabimo vas na »Delavnico improvizirane poezije, grafične opreme in obdelave zina« z Anjo Cimerman, ki bo potekala 15. in 16. 12. 2019 v Galeriji K18 in prostorih INFOPEKE.

»Naša socialistična Jugoslavija« s Cankarjem, partizani in Titom

V petek, 15. 6. 2018, bomo pričele_i s prvim strnjenim sklopom dogodkov, ki se bodo odvijali v Muzeju narodne osvoboditve Maribor in v Galeriji K18. Vabimo te, da se ob 17.00 udeležiš predavanja profesorice Branislave Vičar »Cankarjevo pojmovanje kulture kot referenčna točka za partizansko kulturno revolucijo«, ob 18.00 pa predavanja v srbo-hrvaščini akademskega fotografa Davorja Konjikušića »Partizanska fotografija«. Ob 20.00 pa bomo v Galeriji K18 otvorile_i razstavo »Živimo s Titom?«.

»Omare stare šare« na festivalu La Strada, Bremen (Nemčija)

Kolektiv Tretja roka bo z interaktivno prostorsko instalacijo “Omare stare šare” od petka, 10. 6. 2016. do nedelje, 12. 6. 2016, gostroval na mednarodnem festivalu uličnega gledališča La Strada v Bemnu, v Nemčiji.

»Omare stare šare« na festivalu Rdeči Revirji

Kolektiv Tretja roka bo od petka, 27. 5., do nedelje, 29. 5. 2016, gostoval na festivalu Rdeči Revirji v Hrastniku z interaktivno prostorsko instalacijo “Omare stare šare”.

»Omare stare šare« na festivalu Špancirfest v Varaždinu

Kolektiv Tretja roka bo z interaktivno prostorsko instalacijo “Omare stare šare” od nedelje, 21. 8., do četrtka, 25. 8. 2016, gostoval v Varaždinu na festivalu Špancirfest.

»Omare stare šare« na festivalu Zmaj ma mlade v Postojni

Kolektiv Tretja roka bo z interaktivno prostorsko instalacijo “Omare stare šare” v nedeljo, 28. 8. 2016, gostoval v Postojni na festivalu Zmaj ma mlade.

»Omare stare šare« na mednarodnem uličnem festivalu Pflasterspektakel v Linzu

Kolektiv Tretja roka bo z interaktivno prostorsko instalacijo “Omare stare šare” gostoval na uličnem festivalu Pflasterspektakel v Linzu od 21. do 23. 7. 2016.

»Omare stare šare« na mednarodnem uličnem festivalu Pflasterspektakel v Linzu, 21. 7. – 23. 7. 2016

Foto: Tretja roka

»Omare stare šare« na Poletju v Vrhniki

Kolektiv Tretja roka bo z interaktivno prostorsko instalacijo “Omare stare šare” gostoval v Vrhniki, v petek, 5. 8. 2016, od 17.00 do 19.00.

»Omare stare šare« na uličnem festivalu Olala v Lienzu

Kolektiv Tretja roka bo z interaktivno prostorsko instalacijo “Omare stare šare” gostoval na uličnem festivalu Olala v Lienzu od 28. do 30. 7. 2016.

»Omare stare šare« na uličnem festivalu Olala v Lienzu, 28. 7. – 30. 7. 2016

Foto: Tretja roka

»Omare stare šare« v Velenju na festivalu mladih Kunigunda

Kolektiv Tretja roka bo z interaktivno prostorsko instalacijo “Omare stare šare” v petek, 26. 8. in v soboto, 27. 8. 2016, gostoval v Velenju na festivalu mladih Kunigunda.

»Omare stare šare«: interaktivna prostorska instalacija

Od srede, 18.  5. do petka, 20. 5. 2016, gostuje na Glavnem trgu kolektiv Tretja roka z interaktivno prostorsko instalacijo »Omare stare šare«.

»Soodločaj, soustvarjaj, sooblikuj!« Usposabljanje po metodi gledališča zatiranih

Vabljen/-a na usposabljanje o gledališču zatiranih »Soodločaj, soustvarjaj, sooblikuj«, ki bo potekalo od septembra do decembra, vsak torek, v prostorih MISC INFOPEKA. Prijaviš se lahko na naslov infopeka@infopeka.org.

»Šopek« delavnic Gledališča zatiranih

V okviru Pred-Ne-festivala Gledališča zatiranih vabimo na »šopek« brezplačnih delavnic Gledališča zatiranih v nedeljo, 21. 6. 2015, od 12.00 do 15:00 v Galerijo na Koroški 18.


MISC INFOPEKA 2021 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov