Arhiv / Prostovoljsko delo

Teoretična delavnica o prostovoljstvu v okviru 13. mednarodnega študentskega festivala (konference) SCIM

MISC INFOPEKA je s teoretično delavnico o prostovoljstvu sodelovala na 13. mednarodnem študentskem festivalu (konferenci) SCIM, ki ga je organizirala Študentska organizacija Univerze v Mariboru.  Na delavnici smo predstavili delovanje naše organizacije in štiri oblike prostovoljskega dela, ki ga izvajamo: koordinatorstvo mreže »Prostovoljstvo v Mariboru«, organizirano prostovoljsko delo mladi za mlade v MISC INFOPEKA, Evropsko prostovoljno službo in neorganizirano prostovoljsko delo na področju kulture. Podrobneje smo predstavili nekaj naših najuspešnejših prostovoljskih projektov in pet udeležencev delavnice izmed 63-ih povabili k predstavitvi prostovoljskih organizacij iz katerih prihajajo sami in oblike prostovoljstva s katerimi se ukvarjajo. Zadnjo uro smo se z manjšo skupino zainteresiranih mednarodnih študentk in študentov posvetili diskusiji na temo, kako vzpostaviti in organizirati prostovoljsko delo v organizaciji.

“Mladinske delavnice” – informativno srečanje

Vabljen/-a na informativno srečanje bodočih prostovoljk in prostovoljcev, ki bi želeli izvajati preventivni program “Mladinske delavnice” v novem šolskem/študijskem letu.

Informativno srečanje bo v sredo, 23. 9. 2015, ob 17.00 v  INFOPEKI.

(Spletni) urbani sprehod Jane´s walk

V petek, 29. 5. 2020, bo na spletu objavljen letošnji virtualni urbani sprehod Jane’s walk Stopinj mesta.

1. literarna čajanka

Infopeka te vabi na prvo literarno čajanko, ki bo v Gustafu v Pekarni v sredo, 19. 01. 2005, ob 17.00 uri.
Tema literarne čajanke je “Kako se pripraviti na maturo v najkrajšem možnem času?”
Na prvi literarni čajanki bomo obravnavali Sofoklejevo in Smoletovo Antigono.
Gosta literarnega popoldneva bosta prof. Mojca Redjko in prof. Boris Svetel.
Prireditev bo vodila Lučka Zorko, pesnica in študentka slovenščine.

Vljudno vabljen/a

1.Intervizija za mentorje prostovoljskega dela

Intervizijska srečanja so namenjena izmenjavi izkušenj mentorjev prostovoljskega dela in ugotavljanju potreb posameznih organizacij po podpori za zvišanje kakovosti njihovega dela, ki jo lahko zagotovi sodelovanje z drugimi organizacijami ali sodelovanje Slovenske filantropije. Srečanje bo vodil Primož Jamšek, vodja Centra za razvoj in promocijo prostovoljstva pri Slovenski filantropiji, rok prijave na prvo intervizijo pa je 03. 03. 2010.

Info in prijave: MISC INFOPEKA, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

11. številka zine Pizda

Ob 8. marcu je Kolektiv PIZDA! izdal že 11. številko ZINE PIZDA. Če si iz Maribora in prvič slišiš za naš fanzine, je nujno, da jo končno prelistaš. Nova številka se nahaja v različnih lokalih, na faksih in celo v cerkvah. Nekateri pa jo najdejo tudi v nabiralnikih. Zagotovo pa boš novo PIZDO dobil_a v Pekarni Magdalenske mreže, vsak delavni dan od 10.00 do 18.00, v petek od 10.00 do 16.00.

12 mesecev na Češkem

Vabljene_i na predstavitev EVS (Evropska prostovoljska služba) izkušnje Sabine Intiher, ki je preživela 12 mesecev na Češkem. Predstavitev bo v torek, 20. 6. 2017, ob 17.00 uri v prostorih INFOPEKE.

2. literarna čajanka

KAKO SE PRIPRAVITI NA MATURO V NAJKRAJŠEM MOŽNEM ČASU?

Se tudi tebi zdi, da sam/a ne zmoreš in da ti bo zmanjkalo časa za vse?
Ponujamo ti rešitev krepčilni napitek s pravo dozo znanja iz slovenskega jezika in književnosti.
Prostovoljci in prostovoljke MISC Infopeka pripravljamo cikel literarnih čajank, na katerih ti bomo s pomočjo filmskih in literarnih odlomkov, izbranih gostov in sproščenih razprav približali vsebine knjig, obveznih za ustni del mature iz slovenščine.
Skozi literarne popoldneve nas bo vodila Lučka Zorko, pesnica in študentka slovenščine.
2. literarna čajanka:
16. 2. 2005 ob 17:00 v dvorani Gustaf, Pekarna magdalenske mreže Ivan Tavčar: Visoška kronika in Josip Jurčič: Deseti brat gostji: prof. Alenka Miklavc in prof. Darka Tancer

Posebej priporočamo tudi dijakom 3. letnikov, saj bo Visoška kronika prihodnje leto aktualna za maturitetni esej!

21. Nacionalni teden prostovoljstva

Slovenska filantropija med 25. in 31. 05. 2020 že tradicionalno organizira 21. Nacionalni teden prostovoljstva, katerega namen je praznovanje prostovoljstva ter prostovoljskih organizacij in zahvala prostovoljcem_kam za njihovo udejstvovanje.

3. literarna čajanka

KAKO SE PRIPRAVITI NA MATURO V NAJKRAJŠEM MOŽNEM ČASU?

Se tudi tebi zdi, da sam/a ne zmoreš in da ti bo zmanjkalo časa za vse?
Ponujamo ti rešitev – krepčilni napitek s pravo dozo znanja iz slovenskega jezika in književnosti.

Prostovoljci in prostovoljke MISC Infopeka pripravljamo cikel literarnih čajank, na katerih ti bomo s pomočjo filmskih in literarnih odlomkov, izbranih gostov in sproščenih razprav približali vsebine knjig, obveznih za ustni del mature iz slovenščine.
Skozi literarne popoldneve nas bo vodila Lučka Zorko, pesnica in študentka slovenščine.
3. literarna čajanka:
30. 3. 2005 ob 17:00 v dvorani Gustaf, Pekarna magdalenske mreže Fjodor M. Dostojevski: Zločin in kazen ter Lev N. Tolstoj: Vojna in mir gosta: Darka Tancer, prof. slovenščine in Robert Titan Felix, pisatelj

Posebej vabljeni tudi tretješolci, saj bo delo Zločin in kazen prihodnje leto aktualno za maturitetni esej.

4. Festival prostovoljstva mladih v Mariboru 2010 »DOBIM DAM – OBČUTIM RAZLIKO!«

19. – 25. 4. 2010

S Festivalom prostovoljstva mladih v Mariboru 2010 »DOBIM DAM – OBČUTIM RAZLIKO!« se v mestu Maribor tudi letos pridružujemo praznovanju Mednarodnega dne prostovoljstva mladih (Global Youth Service Day). Osrednje praznovanje ob Mednarodnem dnevu prostovoljstva mladih v Sloveniji organizira Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, prireditve pa že vrsto let potekajo po različnih slovenskih krajih.

Festivalsko praznovanje je prvotno namenjeno prostovoljkam in prostovoljcem kot zahvala za njihovo srčnost, dobro voljo, čas in znanje, ki ga namenjajo opravljanju prostovoljskega dela. Hkrati jim javno izrekamo priznanje za pogum in vztrajnost, ki ju premorejo pri spreminjanju sveta na bolje bodisi v svojih šolah, lokalnih skupnostih ali širom po svetu. Namenjeno pa je tudi vsem nam, da se seznanimo s programi in aktivnostmi, ki jih mladi prostovoljsko izvajajo, z njihovimi dosežki na tem področju in pa temu, da se navzamemo navdušenja in energije, ki morda tudi nas pritegneta v prostovoljske vode.

PROGRAM FESTIVALA

Ponedeljek, 19. 4., 12:00 – 17:00, Trg svobode

Predstavitev prostovoljstva »DAN ZA MESTO«

Prostovoljci, mentorji in organizatorji prostovoljskega dela te vabimo na igrišče prostovoljstva. Pridruži se zabavnim ustvarjalnim delavnicam in ob igrah s kolebnico, jogi smeha, izdelovanju voščilnic, mobilov, brošk, vrtavk, prašičkov za srečo, kreativni predelavi starih koles, streljanju z lokom, vadbi joge, tapčkanju in poligonu za električne avtomobilčke…. poklepetaj s prostovoljci o njihovih prostovoljskih izkušnjah, o pomenu tega, kar počnejo in drugih zanimivih stvareh. Podelili bomo nagrade za najizvirnejše slogane in fotografije na temo prostovoljstva, si na Gosposki ulici ogledali razstavo nagrajenih prispevkov in vsem mimoidočim pokazali tudi zabavno plat prostovoljskega dela. Na natečaj je prispelo 277 sloganov o prostovoljskem delu, ki so jih prispevale posameznice in posamezniki, učenke in učenci OŠ FLV Slivnica, dijakinje in dijaki Srednje ekonomska šola Maribor in Biotehniške šole Maribor.

* v primeru dežja se dogodek prestavi na sredo, 21. 4. 2010, 12:00 – 17:00, Trg svobode

Torek, 20. 4., 19:00, Dvorana Gustaf

Predstavitev Evropske prostovoljne službe »DAN ZA SVET«

Prostovoljci Evropske prostovoljne službe (EVS), ki jih gosti naša organizacija, in tisti, ki trenutno opravljajo prostovoljsko delo v organizacijah drugod po Sloveniji, te vabijo na sproščeno prostovoljsko zabavo s humornimi fotografskimi projekcijami in opisi smešne plati svojih »slovenskih« prostovoljskih izkušenj. Med njimi iz prve roke izveš, kaj pomeni biti prostovoljec v tujini, kaj ti delo da in kaj ti vzame ter kje in kako lahko tudi ti postaneš EVS prostovoljec/-ka v organizacijah drugod po Evropi.

Četrtek, 22. 4., 14:30 – 18:30, II. Gimnazija

Delavnica »SPODBUJANJE KRITIČNEGA ODNOSA MLADIH DO INFORMACIJ«

V sklopu projekta »Zavedno mladi« te vabimo na ustvarjalno delavnico za mlade, ki ti bo pokazala, kako budno, kritično in »za rezervo« brati sporočila, ki jih srečuješ vsak dan, hkrati pa samostojno ustvarjati in javnosti posredovati takšna, ki povedo prav to, kar se tebi zdi pomembno sporočiti. Tudi to je pot dejavnega sooblikovanja tvojega sveta, dogajanja v družbi, šoli in doma. Poveš, kar povedati znaš, kadarkoli kaj povedati imaš! Delavnico vodi MISC INFOPEKA.

Petek, 23. 4., 10:00 in 13:00, MISC INFOPEKA

Dve interviziji

Vabljeni mentorji organiziranega prostovoljskega dela na redno mesečno izmenjavo izkušenj, z namenom zvišanja kakovosti prostovoljskega dela.
Interviziji vodi Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva. Rok prijave je 16. 4. 2010.

Petek, 23. 4., 16:00 – 19:00, MISC INFOPEKA

Delavnica »KAKO SPODBUDITI IN ORGANIZIRATI PROSTOVOLJSTVO NA ŠOLI?«

Vabljeni mentorji prostovoljskega dela na srednjih šolah, ki želite vzpostaviti ali nadgraditi razvijanje in izvajanje organiziranega prostovoljskega dela mladih.
Delavnico vodi Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva. Rok prijave je 2. 4. 2010.

»Tisti, ki zmorejo, delajo. Tisti, ki zmorejo več, so prostovoljci.«
Anonimno

Sodelujoče organizacije na festivalu

Andragoški zavod Maribor – Ljudska univerza, Center za pomoč mladim, Center za socialno delo Maribor, Center za socialno delo Maribor, Krizni center za mlade Maribor, Center za socialno delo Maribor, Materinski dom Maribor, Dom upokojencev Danice Vogrinec Maribor, Dom starejših občanov Tezno, Društvo diabetikov Maribor, Društvo gluhih in naglušnih Podravja Maribor, Društvo Joga v vsakdanjem življenju Maribor, Društvo Mariborski raziskovalni studio, Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, Mladinski Informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, NAPREJ, zavod za varstvo, rehabilitacijo in kvaliteto življenja po poškodbi glave, Pekarna – magdalenske mreže, Slovensko društvo hospic, območni odbor Maribor, Srednja zdravstvena in kozmetična šola Maribor, ŠENT – Slovensko združenje za duševno zdravje, CZDS Podravska regija, Enota ŠENTLENT, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, Zavod Antona Martina Slomška – Dijaški dom A.M.S, Zavod Antona Martina Slomška – Škofijska gimnazija, Zavod Mariborski radio študent – MARŠ, Zavod za vzgojo, izobraževanje in kulturo Maribor, Za živali!, društvo za uveljavitev njihovih pravic, Zveza prijateljev mladine Maribor.

Podporniki

Urad Vlade RS za komuniciranje: Slovenija je s 1. majem 2004 postala članica Evropske unije. Ta dogodek je prejel finančno podporo programa, s katerim želi slovenska vlada prispevati k obveščenosti, razumevanju in javni razpravi o članstvu v EU ter o vseh posledicah članstva za življenje slovenskih državljanov in državljank. Program obveščanja izvaja Urad Vlade RS za komuniciranje.
Urad RS za mladino, Ministrstvo za šolstvo in šport, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, Mestna občina Maribor, Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, MOVIT NA MLADINA, Evropska unija, Generalni direktorat za izobraževanje in kulturo, Evropski socialni sklad, Mladinski svet Slovenije, Slovensko narodno gledališče Maribor, Narodni dom Maribor, Bukvarna Ciproš, Betnava d.o.o., Konjeniški klub Karlo, Frizerski salon “Zvezdana”, Mladinska knjiga d.d., Tekstil d.d., Polzela d.d., Peko d.d., Optika ABA, Magma Home, Trgovina Madness.

Organizator festivala

Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže, Ob železnici 8, Maribor, telefon: 02 300 68 50, 041 481 246, elektronska pošta: infopeka@infopeka.org, spletna stran: www.infopeka.org.

4. literarna čajanka

KAKO SE PRIPRAVITI NA MATURO V NAJKRAJŠEM MOŽNEM ČASU?

Se tudi tebi zdi, da sam/a ne zmoreš in da ti bo zmanjkalo časa za vse?
Ponujamo ti rešitev – krepčilni napitek s pravo dozo znanja iz slovenskega jezika in književnosti.
Prostovoljci in prostovoljke MISC Infopeka pripravljamo cikel literarnih čajank, na katerih ti bomo s pomočjo filmskih in literarnih odlomkov, izbranih gostov in sproščenih razprav približali vsebine knjig, obveznih za ustni del mature iz slovenščine.
Skozi literarne popoldneve nas bo vodila Lučka Zorko, pesnica in študentka slovenščine.

4. literarna čajanka, na kateri vas bomo temeljito pripravili na maturitetni esej:
13. 4. 2005 ob 17:00 v dvorani Gustaf, Pekarna magdalenske mreže Ernest Hemingway: Komu zvoni in Vitomil Zupan: Menuet za kitaro Človek v izjemnih okoliščinah
gostji: dr. Vanesa Matajc, Oddelek za primerjalno književnost FF in Darka Tancer, prof. slovenščine V sodelovanju z Srednjo kemijsko šolo in gimnazijo Ruše

9. številka Zina Pizda! in okrogla miza o sindikalnem boju

Kolektiv Pizda! te v petek, 2. 6. 2017, ob 20.00 vabi v prostore INFOPEKE na dogodek ob izidu 9. številke Zina Pizda!, ki ga bo tokrat pospremil pogovor o pomembnosti sindikatov in sindikalnih bojev, vse večjemu pritisku na sindikate in sindikalistke_i pri nas ter o tem, kako ponovno obuditi radikalno sindikalno gibanje.

Ali je čas za strategijo prostovoljstva v Mariboru?

Članice mreže “Prostovoljstvo v Mariboru” vabimo na praznovanje Mednarodnega dneva prostovoljstva v četrtek, 10. 12. 2020, ki ga bomo obeležili s posvetom “Ali je čas za strategijo prostovoljstva v Mariboru?”. Potekal bo med 11:00 in 13:00 preko spletnega Zoom srečanja.

Alternativno vodenje skozi risanje za mladostnice_ke

V torek, 19. 9. 2017, ob 16:00 uri, vabljen_a v INFOPEKO na prvi brezplačni tečaj, na katerem boš lahko svoji kreativnosti pustil_a prosto pot. Prijaviš se lahko do 15. 9. 2017 na naslov infopeka@infopeka.org ali 02 300 68 50, 041 481 246. Na prvem srečanju se bo skupina z izvajalko tudi dogovorila za nadaljna srečanja.

Alternativno vodenje skozi risanje za odrasle

V ponedeljek, 11. 9. 2017, ob 17:00 uri, vabljen_a v INFOPEKO na prvi brezplačni tečaj, na katerem boš lahko svoji kreativnosti pustil_a prosto pot. Prijaviš se lahko do 8. 9. 2017 na naslov infopeka@infopeka.org ali 02 300 68 50, 041 481 246. Na prvem srečanju se bo skupina z izvajalko tudi dogovorila za nadaljna srečanja.

Alternativno vodenje skozi risanje za odrasle / Alternative Drawing Tour

V ponedeljek, 23. 10. 2017, ob 16:30 uri, vabljen_a v INFOPEKO na brezplačni tečaj, na katerem boš lahko svoji kreativnosti pustil_a prosto pot. Na prvem srečanju se bo skupina z izvajalko tudi dogovorila za nadaljna srečanja.

Beremo s teto Roso: delavnica “Kaj je parlamentarna demokracija in kako deluje? Kaj je politična participacija in kako deluje? Kako organizirati civilno pobudo?”

Če se ti zdi, da premalo veš o tem, kaj pomeni politična participacija, direktna demokracija, civilna nepokorščina in podobno, ki se v zadnjih mesecih pogosto pojavljajo, si v četrtek, 31. 1. 2013, med 10:00 in 14:00 lepo vabljen/-a na delavnico »Kaj je parlamentarna demokracija in kako deluje? Kaj je politična participacija in kako deluje? Kako organizirati civilno pobudo?«. Delavnico bo izvajal Borut Osonkar, aktivist, potekala pa bo v sodelovanju z Zavodom PIP.

Delavnica bo vsebinsko zajemala sledeče: kaj je država, aktualni tipi družbene produkcije, kaj je demokracija, tipi demokracij, družbeni aktivizem, vrste aktivizmov,  delovanje nevladnih organizacij in njihova vloga v delovanju civilne družbe, kaj je neformalna družbena pobuda, legalnost delovanja in direktnih akcij, dobre prakse organiziranja civilnih pobud.

Delavnica bo potekala v okviru programa »Beremo s teto Roso- knjižnica s čitalnico z družbeno angažirano literaturo in družbeno-transformativne oblike izobraževanja«, ki je del programa Evropske prestolnice mladih Maribor 2013.

Rok prijave je 29. 1. 2013 na infopeka@infopeka.org.

Bralne urice ob dnevu knjig

Travne bilke te vabijo na bralne urice ob dnevu knjig v ponedeljek, 8. 4. 2013, kadarkoli med 16. in 19. uro v MISC INFOPEKA. Predhodne prijave niso potrebne. Vstop je brezplačen.

Brezmejni svet

V poletnem času smo v INFOPEKI začeli z izvajanjem programa »Brezmejni svet«. Osnovni namen programa je socialno, kulturno vključevanje otrok in mladostnikov priseljencev ter potomcev priseljencev v lokalno skupnost, saj zaradi vse večjih migracij tudi Maribor postaja vse bolj kulturno in etnično raznolik.

Brezplačna delavnica »Prostovoljno delo na področju socialnega vključevanja«

Letošnji »Festival prostovoljstva v Mariboru 2017« bomo otvorile_i z brezplačno delavnico, ki je namenjena prostovoljkam_cem in mentoricam_jem, ki se pri svojem delu srečujete s socialo izključenostjo in ranljivimi skupinami ljudi. Vabljen_a v ponedeljek, 15. 5. 2017, ob 10.00 v prostore INFOPEKE.

Brezplačna delavnica “Destinacija: EVS… Priprava na vzlet”

V letošnjem letu obeležujemo 20. obletnico Evropske prostovoljne službe. V tem času je že več kot 100.000 mladih opravljajo prostovoljsko delo v tujini. Kako postati eden izmed njih, boš izvedel/-a na delavnici “Destinacija: EVS… Priprava na vzlet”, ki bo v okviru »Festivala prostovoljstva v Mariboru 2016« v torek, 17. 5. 2016, ob 16:00 v INFOPEKI.

Brezplačna delavnica “Destinacija: EVS… Priprava na vzlet”

V letošnjem letu obeležujemo 20. obletnico Evropske prostovoljne službe. V tem času je že več kot 100.000 mladih opravljajo prostovoljsko delo v tujini. Delavnica “Destinacija: EVS … Priprava na vzlet”, bo potekala okviru festivala Teden vseživljenskega učenja v petek, 3. 6. 2016, ob 10:00 v prostorih Andragoškega zavoda Maribor. Delavnica je namenjena vsem udeležencem programa PUM.

Brezplačna delavnica “Destinacija: EVS… Priprava na vzlet”

V letošnjem letu obeležujemo 20. obletnico Evropske prostovoljne službe. V tem času je že več kot 100.000 mladih opravljajo prostovoljsko delo v tujini. Delavnica “Destinacija: EVS … Priprava na vzlet”, bo potekala v ponedeljek, 20. 6. 2016, ob 17:00 v prostorih Dijaškega doma Lizike Jančar v Mariboru. Delavnica je namenjena vsem dijakinjam in dijakom dijaškega doma.

Brezplačna delavnica “Spoznaj osnove fotošopa”

Vabljen/-a na brezplačno delavnico v sredo, 16. 3. 2016, ob 17:30 v prostore INFOPEKE, kjer boš spoznal/-a osnove fotošopa pri obdelavi digitalne fotografije.
Prijaviš se lahko do 15. 3. 2016 na naslov infopeka@infopeka.org ali 02 300 68 50, 041 481 246.

Brezplačna delavnica “Spoznavanje projektnih iger”

V okviru »Festivala prostovoljstva v Mariboru 2016« vabimo na praktično brezplačno delavnico »Spoznavanje projektnih iger«, ki bo v četrtek, 19. 5. 2016, ob 9:00 v INFOPEKI.

Brezplačna učna pomoč

Morda že po prvih dneh guljenja šolskih klopi veš, da ti učenje določenih predmetov dela preglavice. Predlagamo in te vabimo, da nam čim prej sporočiš svoje težave in želje, saj ti lahko tudi v letošnjem šolskem letu pomagajo naši marljivi in prizadevni prostovoljci.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

Brezplačna učna pomoč

Morda že po prvih dneh guljenja šolskih klopi veš, da ti učenje določenih predmetov dela preglavice. Predlagamo in te vabimo, da nam čim prej sporočiš svoje težave in želje, saj ti lahko tudi v letošnjem šolskem letu pomagajo naši marljivi in prizadevni prostovoljci.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

Brezplačna učna pomoč v novem šolskem letu

Morda že po prvih dneh guljenja šolskih klopi veš, da ti učenje določenih predmetov dela preglavice. Predlagamo in te vabimo, da nam čim prej sporočiš svoje težave in želje, saj ti lahko tudi v letošnjem šolskem letu pomagajo naši marljivi in prizadevni prostovoljci. Pokliči ali piši čim prej!

Brezplačna učna pomoč v šolskem letu 2009/2010

Morda že po prvih dneh guljenja šolskih klopi veš, da ti učenje določenih predmetov dela preglavice. Predlagamo in te vabimo, da nam čim prej sporočiš svoje težave in želje, saj ti lahko tudi v letošnjem šolskem letu pomagajo naši marljivi in prizadevni prostovoljci.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

Brezplačna učna pomoč v šolskem letu 2010/2011

Morda že po prvih dneh guljenja šolskih klopi veš, da ti učenje določenih predmetov dela preglavice. Predlagamo in te vabimo, da nam čim prej sporočiš svoje težave in želje, saj ti lahko tudi v letošnjem šolskem letu pomagajo naši marljivi in prizadevni prostovoljci.

Info: MISC INFOPEKA, Trg revolucije 9, Maribor, 02 300 68  50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

Brezplačna vrstniška učna pomoč osnovnošolcem in dijakom

Morda že po prvih dneh guljenja šolskih klopi veš, da ti učenje določenih predmetov dela preglavice.

Predlagamo in te vabimo, da nam čim prej sporočiš svoje težave in želje, saj ti lahko tudi v letošnjem šolskem letu pomagajo naši marljivi in prizadevni prostovoljci.

Brezplačni tečaj francoskega jezika

V torek, 14. 1. 2020, ob 17:00 te vabimo v INFOPEKO na prvo srečanje francoskega tečaja. Brezplačna srečanja so namenjena vsem, ki bi rade_i spoznale francoski jezik na zabaven in drugačen način. Dobrodošle_i vse_i ne glede na stopnjo predznanja francoskega jezika.

Brezplačno predavanje »Uveljavljanje pravic delavcev iz naslova delovnega razmerja«

Če ste znašli v stiski oziroma bi se želeli poučiti o uveljavljanju pravic delavcev, vas vabimo na brezplačno predavanje »Uveljavljanje pravic delavcev iz naslova delovnega razmerja«, ki bo potekalo v sodelovanju z Odvetniško pisarno Primec-Lah, v sredo, 1. 7. 2015, ob 17:00 v prostorih MISC INFOPEKA. Predavanje je namenjeno najširši javnosti, zato bo poudarek na praktičnem vidiku izpostavljene tematike.

Brošura o prostovoljskem delu in ključnih kompetencah

V MISC INFOPEKA smo pripravili brošuro  z naslovom Prostovoljsko delo= pridobivanje znanja, veščin in spretnosti. Namenjena je zgoščenemu pregledu ključnih kompetenc in načinov, kako lahko le-te pridobivamo s prostovoljskim delom kot obliko neformalnega izobraževanja.

Brošuro si lahko ogledate in naložite tukaj.

Iskreno se zahvaljujemo vsem prostovoljkam in prostovoljcem organizacij članic mreže »Prostovoljstvo v Mariboru”, ki ste z nami delili svoje prostovoljske izkušnje.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

Calais, Calais

Vabljen_a na premierno uprizoritev gledališkega performansa “Calais, Calais”, ki bo v torek, 12. 12. 2017, ob 20.00 v GT22. Vstop prost!

Čezmejni projekt “City Volunteers” – Poročili na temo: Kako navdušiti mlade za prostovoljstvo?

MISC INFOPEKA smo, kot podizvajalec, izvedli naročilo Univerze v Mariboru. Pri izvedbi aktivnosti v okviru projekta »City Volunteers« smo pripravili:

Poročilo o zbranih skupnih točkah mladega prostovoljskega vodje voditeljice s primeri dobrih praks

Analiza na temo “Kaj motivira, navdusuje mlade, da postanejo prostovoljci?”in skupno porocilo o priporocilih, kako navdusiti mlade za prostovoljstvo, predvsem na podrocju ekologije in pomoci ogrozenim skupinam

Vsem prostovoljcem, strokovnjakom, organizacijam, ki ste s svojimi prispevki sodelovali pri izvedbi aktivnosti, se iskreno zahvaljujemo.

Cikel delavnic “Brezmejni svet”

Vabljen/-a na uvodno srečanje ob ciklu delavnic “Brezmejni svet” v torek, 5. 7. 2016, ob 10:00 v prostore INFOPEKE.

Dan evropske prostovoljne službe v Mariboru

Nacionalna agencija programa Erasmus+: področje Mladina organizira Dan evropske prostovoljne službe v četrtek, 8. 10. 2015,  od 10:30 do 14:00 v prostorih INFOPEKE, ki bo sestavljen iz dveh aktivnosti: Delavnice za pomoč pri pripravi akreditacije EVS in Srečanja mentorjev prostovoljcev EVS.

Dan evropske prostovoljne službe v Mariboru, 8. 10. 2015

Dan za spremembe

Prostovoljci MISC INFOPEKA (Zavod Pekarna-magdalenske mreže) se bodo priključili jutrišnjemu (sreda, 24.3.2010) Dnevu za spremembe, ki bo široko po Sloveniji potekal pod okriljem Slovenske filantropije, Združenja za promocijo prostovoljstva. Na ta dan organizacije, ki se ukvarjamo s prostovoljskim delom ne bomo zgolj govorile o prostovoljstvu, ampak se bomo lotile konkretnih dejanj. Prebivalce Slovenije vabimo, da stopijo iz ustaljenih smernic, zavihajo rokave in za en dan postanejo prostovoljci.

Preurejali bomo otroška in športna igrišča, barvali stene mladinskih centrov, delili hrano brezdomcem, se družili s starejšimi v domovih upokojencev, obnavljali stara kolesa ali dežurali na SOS telefonih.

Prostovoljci MISCINFOPEKA in prostovoljci Evropske prostovoljne službe, ki opravljajo svoje projekte v našem zavodu, bodo v okviru Dneva za spremembe obiskali mariborski Šolski tehnični center in skupaj z dijaki sodelovali pri prostovoljskem projektu MISC INFOPEKA- MARIBAJK, popravilo in kreativna obnova starih koles.

Prostovoljci so zbrali stara kolesa oziroma njihove dele in jih nameravajo sestaviti in vrniti v vozna stanja ter jih nato čim bolj kreativno pobarvati in opremiti z družbeno kritičnimi sporočili, nato pa brezplačno oddajati prebivalcem Maribora in naključnim turistom. Med cilji projekta sta opozarjanje na alternativo javnemu prevozu in dejstvo, da bi moral biti javni prevoz dostopen vsem (brezplačen) in pa reciklaža ter ponovna uporaba predmetov oziroma njihovih sestavnih delov.
V okviru Dneva za spremembe pa bodo tako prostovoljci, kakor tudi dijaki, ki se jim bodo na ta dan pridružili, začeli s popravilom starih koles in tako promovirali prostovoljstvo, varovanje okolja in spremembe, ki jih želijo videti v svetu.

Akcijo Dan za spremembe so že podprli znani Slovenci kot so Živa Vadnov, Boštjan Klun, Arne Hodalič, Adi Smolar, Nikolovski, Danica Purg in Mateja Kožuh Novak ter posneli izjave za TV oglas, kot tudi poslanci državnega zbora in občine v Mariboru, Sežani, Izoli, Ljubljani in Murski Soboti. Prav tako številne prostovoljske organizacije iz različnih krajev Slovenije.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

Dan za spremembe – Medgeneracijsko povezovanje

Dnevu za spremembe 2020 se lahko pridružiš in »spreminjaš tudi ti«! Dobimo se v soboto, 19. 9. 2020, ob 10:00 v parku Kulturnega centra Pekarna. Tokratni Dan za spremembe bomo namenile_i medgeneracijskemu povezovanju, v okviru katerega bomo izdelale_i razglednice in lastnoročno napisale_i pisma ter jih poslale_i stanovalcem Doma Danice Vogrinec Maribor, ki so jim v tem trenutku zaradi zahtevne epidemiološke situacije onemogočeni vsi socialni stiki, družabno življenje in druženje.

Dan za spremembe 2013

Mreža »Prostovoljstvo v Mariboru«, ki jo koordinira MISC INFOPEKA, v sodelovanju z AGD Gustaf in Gu(d)staf Marketom v petek, 5. 4. 2013, pripravlja Dan za spremembe 2013. Tema četrtega Dneva za spremembe, ki ga na nacionalni ravni koordinira Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, je izmenjava predmetov, ki jih nujno potrebujemo za kvalitetno življenje.

Dan za spremembe 2014 v Mariboru

Lokalna mreža prostovoljskih organizacij “Prostovoljstvo v Mariboru”, ki jo koordinira MISC INFOPEKA, Pekarna Magdalenske mreže Maribor, se tudi letos pridružuje vseslovenski prostovoljski akciji Dan za spremembe, ki jo na nacionalni ravni koordinira Slovenska filantropija, v soboto, 5. 4. 2014.

Dan za spremembe 2015 v Mariboru

Lokalna mreža prostovoljskih organizacij “Prostovoljstvo v Mariboru”, ki jo koordinira MISC INFOPEKA, Pekarna Magdalenske mreže Maribor, se tudi letos pridružuje vseslovenski prostovoljski akciji Dan za spremembe, ki jo na nacionalni ravni koordinira Slovenska filantropija, v soboto, 28. 3. 2015.

Dan za spremembe – Dan za povezovanje v Mariboru

Lokalna mreža prostovoljskih organizacij “Prostovoljstvo v Mariboru” vabi v soboto, 7. 4. 2018, na Dan za spremembe 2018 v Mariboru. Tema devetega Dneva za spremembe, ki ga na nacionalni ravni koordinira Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, je povezovanje v skupnosti.

Dan za spremembe – Dan za sodelovanje v Mariboru

Lokalna mreža prostovoljskih organizacij “Prostovoljstvo v Mariboru” vabi v soboto, 8. 4. 2017, na Dan za spremembe 2017 v Mariboru. Tema osmega Dneva za spremembe, ki ga na nacionalni ravni koordinira Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, je sodelovanje.

Dan za spremembe – Dan za spoštovanje v Mariboru

Lokalna mreža prostovoljskih organizacij “Prostovoljstvo v Mariboru” vabi v soboto, 2. 4. 2016, na Dan za spremembe 2016 v Mariboru. Tema sedmega Dneva za spremembe, ki ga na nacionalni ravni koordinira Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, je spoštovanje.

Debata: “Prostovoljstvo in dobrodelnost dolgoročno ne rešujeta sistemskih težav ampak samo gasita trenutne aktualne situacije”

Debato “Prostovoljstvo in dobrodelnost dolgoročno ne rešujeta sistemskih težav ampak samo gasita trenutne aktualne situacije” bodo izvedli dijaki debatnega kluba 2. gimnazije Maribor v torek, 21. 5. 2013, ob 14:00 v Amfiteatru 2. gimnazije Maribor.

Delavnica “Fotografiranje brez fotoaparata? Zakaj pa ne!”

Želiš fotografirati, pa nimaš fotoaparata ali je tvoj fotoaparat pokvarjen? V četrtek, 12. 3. 2015, ob 17. uri, se lahko v MISC INFOPEKA udeležiš fotografske delavnice, na kateri bomo spoznavali tehniko ustvarjanja fotogramov. Prijaviš se lahko do torka, 10. 3. 2015, na naslov infopeka@infopeka.org.

Delavnica “Fotogram – odtis svetlobe”

Znano je, da so ročno izdelana darila najlepša darila, zato te vabimo na brezplačno delavnico, kjer boš lahko ustvaril/-a foto izdelek. V ponedeljek, 21. 12., ob 16:00 uri, se lahko udeležiš fotografske delavnice, na kateri bomo spoznavali tehniko ustvarjanja fotogramov. Prijaviš se lahko do petka, 18. 12. 2015, na naslov infopeka@infopeka.org ali na: 02 300 68 50, 041 481 246.

Delavnica “Kaj je prostovoljstvo in kako deluje?”

V četrtek, 6. 12. 2012,  ob 16:00 vabimo vse mlade, ki vas zanima prostovoljstvo,  na enourno delavnico, ki bo potekala v naših prostorih.

Prostovoljstvo je eno izmed redkih področij delovanja civilne družbe, ki je od nedavnega zakonsko regulirano, zaradi česar zasluži posebno pozornost. Na delavnici se bomo pogovarjali o tem, kaj je prostovoljstvo, kakšna je zakonska podlaga delovanja prostovoljstva v Sloveniji, kako se lahko mladi vključujejo v prostovoljsko delo, ogledali si bomo nekatere dobre prakse in se vprašali, zakaj je prostovoljstvo velikokrat tudi neoliberalna praksa?

Delavnica bo potekala v sodelovanju med Zavodom PIP, Regionalno stičišče NVO Podravja in MISC INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže.

Delavnica “Prazgodovinski photoshop”, 2. 9. 2015

Delavnica aktivnega državljanstva: “Stopi korak naprej”

Na brezplačni delavnici, ki je namenjena učiteljem/icam, aktivistom/kam in prostovoljcem/kam in bo potekala v ponedeljek, 20. 5. 2013,  med 13:30 in 15:00 v prostorih MISC INFOPEKA,  si boste pobližje ogledali razvijanje ključnih kompetenc aktivnega državljanstva, problemsko učenje, participativno doživljajsko metodiko, motivacijska orodja za aktiviranje učencev…

Delavnica stop animacije

Tretji dan »Festivala prostovoljstva v Mariboru 2018« bomo obeležile_i z ustvarjalno delavnico, kjer se bodo udeleženke_ci spoznale_i s tehniko stop animacije. Vabljen_a v četrtek, 17. 5. 2018, ob 17.00 uri na dvorišče Vetrinjskega dvora. Prijaviš se lahko do 15. 5. 2018 na naslov infopeka@infopeka.org ali 02 300 68 50, 041 481 246.

Delavnica »Zakon o prostovoljstvu v praksi«

V okviru “Festivala prostovoljstva v Mariboru”  vabimo v ponedeljek, 18. 5. 2015, ob 13:00 v prostore INFOPEKE na brezplačno delavnico, kjer vam bomo skozi praktične primere predstavili Zakon o prostovoljstvu in drugo zakonodajo na področju prostovoljstva.

Delavnica “Motivi KC Pekarna skozi camero obscuro”

V soboto, 20. 6. 2015, ob 18:00 vabljen/-a v INFOPEKO na fotografsko delavnico »Motivi KC Pekarna skozi camero obscuro«. Število mest je omejeno, zato se prijavi do 19. 6. 2015 na infopeka@infopeka.org ali 02 300 68 50, 041 481 246.

Delavnica “Pinhole ali naredi si svoj fotoaparat!”

Fotoaparati so lahko zelo draga oprema, ampak je resnično potrebno zapravljati veliko denarja za fotografiranje? Zakaj si ne bi naredil/-a svoj fotoaparat?
V četrtek, 2. 4. 2015, ob 16: 30 uri, se lahko v MISC INFOPEKA udeležiš fotografske delavnice, na kateri si bomo naredili svoj fotoaparat.
Prijaviš se lahko do torka, 31. 3. 2015, na naslov infopeka@infopeka.org, 02 300 68 50, 041 481 246.

Delavnica “Prazgodovinski photoshop”

V sredo, 2. 9. 2015, ob 16.00 vabljen/-a na brezplačno delavnico v prostore INFOPEKE, na kateri boš spoznal/-a metodo prazgodovinskega photoshopa.

Rok prijave je 1. 9. 2015 na infopeka@infopeka.org ali 02 300 68 50, 041 481 246.

Delavnica “Ustvari si mobile!”

Vabljen/-a na brezplačno delavnico, na kateri boš lahko svoji kreativnosti pustil/-a prosto pot. V četrtek, 14. 5. 2015, ob 16.00  boš v  INFOPEKI spoznal/-a različne tehnike ustvarjanja mobile! Prijaviš se lahko do 13. 5. 2015 na naslov infopeka@infopeka.org ali 02 300 68 50, 041 481 246.

Delavnica: “Na krilih domišljije”

Vabljen/a na delavnico »Na krilih domišljije«, ki bo tokrat izjemoma v torek, 9. 4. 2013, ob 16:00 v prostorih INFOPEKE. Potekala bo v obliki sproščene delavnice kreativnega pisanja, ki jo bo vodila Maruša Cvek, absolventka psihologije, vodja delavnic kreativnega pisanja projekta Travne bilke, inštruktorica Mladinskih delavnic in navsezadnje učenka življenja, ki se z užitkom prepušča ustvarjalni energiji.

Delavnica: “Pocestnica”

Vabimo te na delavnico »Pocestnica«, ki bo v četrtek, 18. 4. 2013, z začetkom ob 14:00. Dobimo se v Galeriji K18, na Koroški cesti 18.

Dokumentarni film z razpravo “Miss Representation”

V četrtek, 6. 10. 2016, te ob 18:00 uri vabimo v prostore INFOPEKE na ogled dokumentarnega filma »Miss Representation«. Vsebina dokumentarnega filma prikazuje objektivizacijo žensk v množičnih medijih, po ogledu pa sledi razprava v angleškem jeziku.

EVS

EVROPSKA PROSTOVOLJNA SLUŽBA

Projekt Evropske prostovoljne službe iz programa MLADI V AKCIJI ti omogoča, da postaneš prostovoljec/ka v drugi državi za obdobje od 2 do 12 mesecev. V zameno za tvoj čas, ti program preko pošiljajoče in gostiteljske organizacije krije stroške bivanja, prevoza v tujino in domov, prehrano in žepnino, lokalni prevoz na delo in z dela, zdravstveno in nezgodno zavarovanje, med projektom pa ti je omogočen tudi brezplačni jezikovni tečaj in veliko drugih učnih priložnosti v medkulturnem okolju.

Naša organizacija ima status gostiteljske in pošiljajoče organizacije, kar pomeni, da ti v bazi akreditiranih projektov pomagamo najti primeren oziroma želeni projekt v drugi državi, vzpostavimo ali ti pomagamo vzpostaviti kontakt z gostiteljsko organizacijo, te seznanimo s tvojimi pravicami in dolžnostmi, ti uredimo zavarovanje, vozovnico in vizo, če je potrebna, in ti zagotovimo udeležbo na usposabljanju pred odhodom.

Pa še to: če si slučajno prijavljen/a na ZRSZ kot aktiven/a iskalec/ka zaposlitve, te zavod v času opravljanja EVS-a ne bo obremenjeval; ne bo te naročal na svetovalne obravnave niti te ne bo napotil na zaposlitev ali v kakšen drug program.

Evropska prostovoljna služba (EVS – European Voluntary Service) je del programa Evropske komisije, direktorata za izobraževanje in kulturo, MLADI V AKCIJI, ki je namenjen mladim med 18. in 30. letom.
. Namen EVS-a je omogočiti mladim življenje in delo v tujini, povečati mobilnost mladih in njihovo večjo zaposljivost, spodbujati medkulturno učenje in pridobivanje življenjskih ter delovnih izkušenj. Velik poudarek je tudi na ozaveščanju mladih, da so evropski državljani, in na spodbujanju njihovega dejavnega sodelovanja v civilno-družbenem življenju in sistemu predstavniške demokracije. V vsaki državi članici obstajajo nacionalne agencije, ki koordinirajo program. V Sloveniji je to Nacionalna agencija MOVIT NA MLADINA s sedežem v Ljubljani.

EVS je projekt, ki vsem mladim med 18. in 30. letom omogoča, da postanejo prostovoljci v drugi državi za časovno obdobje od 6 do 12 mesecev, da izkoristijo priložnost za učenje skozi delo ter za življenje v tujem okolju, da razvijajo svoje socialne veščine in občutek za solidarnost ter poglobljeno razumevanje drugačnosti.

V projektu EVS sodelujejo pošiljajoča, gostiteljska organizacija, prostovoljec/-ka in nacionalna agencija. Obe organizaciji sta zadolženi za ustrezne priprave prostovoljcev na službo v novem okolju, hkrati pa jim morata nuditi podporo skozi celotno obdobje trajanja projekta.

EVS projekti pogosto vključujejo aktivnosti s področij okoljevarstva, umetnosti in kulture, kulturne in zgodovinske dediščine, dela z otroki in mladimi ali z ostarelimi osebami, pa tudi športne in mnoge druge družbeno koristne aktivnosti.

EVS je za mlade odlična priložnost. Omogoča jim popolnoma brezplačno bivanje v drugih državah in sodelovanje v izbranih aktivnostih, ki pogosto postanejo poklicne ali interesne usmeritve tudi po povratku prostovoljca/-ke domov. Eden najpomembnejših vidikov EVS je tudi priložnost za neformalno in priložnostno učenje in pridobivanje ključnih kompetenc za vseživljenjsko učenje.

Kako pristopiti k opravljanju Evropske prostovoljne službe?

Pošiljajoča organizacija (to smo lahko tudi mi) in prostovoljec/-ka v bazi podatkov organizacij, ki izvajajo projekte EVS, poiščeta ustrezno gostiteljsko organizacijo, jo kontaktirata (pošljeta mejl, pokličeta, se o njej pozanimata) in ji pošljeta motivacijsko pismo prostovoljca/-ke, ki ji predstavi tako prostovoljca/-ko kot tudi tazloge, zakaj bi želel/-a sodelovati prav z njimi.
Pošiljajoča, gostiteljska organizacija in prostovoljec pripravijo vse potrebno za izvedbo projekta, nakar posredujejo prošnjo za sofinanciranje na Nacionalno agencijo programa MLADI V AKCIJI, ki se odda najmanj štiri mesece pred odhodom. Roki za oddajo prošenj so: 1. februar, 1. april, 1. junij, 1. september in 1. november.

Odobren in finančno podprt projekt zagotavlja prostovoljcu/-ki med izvajanjem EVS-a nastanitev in prehrano, prevoz na delo, zdravstveno in nezgodno zavarovanje, mesečno žepnino in kritje stroškov prevoza v tujino in domov.

Kaj počnejo EVS prostovoljci v naši organizaciji?

Pri nas skušamo EVS-prostovoljce vključiti v vse tiste aktivnosti organizacije, ki so jim zanimive, ki se jih želijo priučiti, in jih dejavno spodbujamo pri snovanju ter izvedbi lastnih projektov. Prostovoljci aktivno sodelujejo pri oblikovanju in izvedbi kulturnih, umetniških, mladinskih, mladinsko-informacijskih in družbenocivilnih aktivnosti ter z svojim delom promovirajo Evropsko prostovoljno službo med mladimi v našem okolju. S svojim delom in življenjem tukaj pridobijo občutek pripadnosti tako organizaciji, skupnosti kot lokalnemu okolju, osebnostno rastejo ter širijo in razvijajo svoja interesna področja, ob tem pa se ob srečevanju z novimi situacijami nenehno učijo.

Prostovoljci se med drugim naučijo strategij in tehnik samostojnega organiziranja in načrtovanja kulturnih, mladinskih in drugih dogodkov ter pridobijo sposobnosti, ki so potrebne za delo v skupini ljudi z različnim kulturnim in socialnim ozadjem. Ob tem spoznavajo delovanje nevladne in neprofitne organizacije in izvajajo odmevne javne projekte s področij kulture, umetnosti, glasbe in aktivizma. Vsak EVS-prostovoljec je za gostiteljsko organizacijo dragocen, saj v delovanje, odnose in projekte prinaša drugačnost, nove, sveže poglede, izkušnje in znanja, ki krepijo oboje. Projekti EVS z mobilnostjo mladih omogočajo organizaciji intenzivne medkulturne izkušnje, pridobivanje novih znanj in vzpostavitev novih mednarodnih sodelovanj.

EVS projekti, ki jih izvajamo, imajo tudi močan vpliv na lokalno skupnost, saj ljudi v tem okolju seznanjajo z drugimi kulturami, prepričanji, mlade pa tudi s koristnimi priložnostmi za mobilnost, pridobivanje delovnih izkušenj in neformalno izobraževanje, ki se jih lahko tudi sami poslužijo.

EVS

EVROPSKA PROSTOVOLJNA SLUŽBA

Projekt Evropske prostovoljne službe iz programa MLADI V AKCIJI ti omogoča, da postaneš prostovoljec/ka v drugi državi za obdobje od 2 do 12 mesecev. V zameno za tvoj čas, ti program preko pošiljajoče in gostiteljske organizacije krije stroške bivanja, prevoza v tujino in domov, prehrano in žepnino, lokalni prevoz na delo in z dela, zdravstveno in nezgodno zavarovanje, med projektom pa ti je omogočen tudi brezplačni jezikovni tečaj in veliko drugih učnih priložnosti v medkulturnem okolju.

Naša organizacija ima status gostiteljske in pošiljajoče organizacije, kar pomeni, da ti v bazi akreditiranih projektov pomagamo najti primeren oziroma želeni projekt v drugi državi, vzpostavimo ali ti pomagamo vzpostaviti kontakt z gostiteljsko organizacijo, te seznanimo s tvojimi pravicami in dolžnostmi, ti uredimo zavarovanje, vozovnico in vizo, če je potrebna, in ti zagotovimo udeležbo na usposabljanju pred odhodom.

Pa še to: če si slučajno prijavljen/a na ZRSZ kot aktiven/a iskalec/ka zaposlitve, te zavod v času opravljanja EVS-a ne bo obremenjeval; ne bo te naročal na svetovalne obravnave niti te ne bo napotil na zaposlitev ali v kakšen drug program.

Gostimo:

Trenutno pri nas, v Pekarni-magdalenske mreže, gostimo tri prostovoljce. Paul Martinez iz Francije in Dušan Dobiaš iz Slovaške že od oktobra zadovoljno izvajata svoje projekte ter sodelujeta pri množici aktivnosti, ki se dogajajo v Mariboru. Ieva Strazdina je prispela iz Latvije sredi januarja in se v delo in sceno v trenutku vživela. Fanta bosta z nami do konca junija 2010, Ieva pa do januarja 2011. Vsi bodo veseli, če jih boš kontaktiral/a, morda za druženje, kakšno informacijo o tem, kako je delovati v projektu EVS, ali pa povabil/a h kakšnemu sodelovanju. Vsako sredo (Dušanu & Ievi) in vsak drugi ponedeljek jim lahko prisluhneš na Radiu MARŠ (95,9 Mhz), kjer imajo vsak zase svoje redne radijske oddaje »RADIO AIZVAIGS«, »RADIO RADIO« in »Aux armes, etc.«.
Še bolje pa, da preveriš v živo, kaj v svojih projektih The Cooking Show, Pekino, Zeko trip, »Zveza za Partnersko Kmetijstvo«, WORKSHOT VIRUSNEGA MARKETINGA, Battlefield: Canvas, pravzaprav počnejo, vsi so namreč zanimivi!

Sodelujejo tudi pri mnogih drugih projektih kot so: ”Veganske večerj(ic)e” z društvom Za živali!, »Projektno učenje za mlade« z Andragoškim zavodom Maribor, »Festival prostovoljstva mladih 2010 Dobiš Daš – Občuti razliko!«, »Skupinska fototerapija«, »Aktivistične intervencije v javnem prostoru«, »Podoba-Gib« in drugih.

Življenje, mišljenje in delo, nora doživetja, fotografije, pričevanja, utrinke … vseh treh EVS-prostovoljcev Pekarne-magdalenske mreže lahko spremljaš na: BLOG EVS PROSTOVOLJCEV

Dogodke, ki jih organizirajo, pa najdeš na:

PEKARNINI SPLETNI STRANI

Pošiljamo:

Tudi v tem šolskem letu smo pošiljajoča organizacija in to kar trem slovenskim prostovoljcem.

Barbara Škander v Nemčiji

Barbara Škander je kot prostovoljka Evropske prostovoljne službe septembra odpotovala na enoletno gostovanje v Leipzig (Nemčija) v organizacijo GeyserHaus, kjer sodeluje v projektu ”Kultura v GeyserHausu”.

Pozdravljena! Želela sem se lotit malo urejevanja slik in na kratko napisat kaj se je v tem času kaj zgodilo, pa se mi je računalnik pokvaril, tako, da tega sedaj ne morem početi v prostem času. Drugače pa hodim v službo vsak dan in delam na svojem projektu. In to je sicer poslikava stene in stropa oz. pol-kupole. Ko bom uredila slike in računalnik si vzamem čas in pošljem napredek in fotografije… Sej je včasih naporno in zahteva veliko energije, sam sej se splača. Na začetku sem mislila, da bo to tako dolgo leto, sedaj pa vidim, da se stvari tako hitro odvijajo, da bi čas najraje ustavila. Bila sem tudi že na 1. seminarju v Berlinu, obiskovala Volkshochschule, pisala test, rezultate pa še čakam. Novi seminar pa me čaka v mesecu maju in sicer 19. No ja, sicer pa te stvavi že poznaš, kako potekajo. Kar se tiče teh formalnosti, ki jih moram opravljati, se jih kar držim in ne iščem izgovorov… Jup, veliko se dogaja. Sam sej sem močna punca z veliko kilometrine. Ali pa se mi to le dozdeva. 😉

Barbara

Sašo Stamatovski v Srbiji

V oktobru 2009 je naš prostovoljec Aleksander Stamatovski (Sašo) odpotoval v Beograd, kjer se je v Kulturnem centru REX pridružil projektu “ANGAŽIRANA SODOBNA UMETNOST IN KULTURA’’. Sašo je veliko prispeval k programu Pekarne-magdalenske mreže in sicer sodeluje v Solar Pulse Music, ki zagotavlja kakovosten koncertni program v dvorani Gustaf skozi vse leto. Hkrati igra v bendu Coma Stereo. V Beogradu, kjer se ima čudovito in so ga izredno veseli, bo deloval do junija 2010.

Po pravici, se super počutim:) mam malo domotožja, pridem konec FEB oz. v začetku MAR za par dni v SLO, drugače pa je super tukaj. Kdaj pridete na obisk? Po mojem vas sploh ne bo :(… Lepo je, fajn. Delam na novem webu pa malo pri programu pomagam 🙂 Uživam. Ta vikend grem v Sarajevo na mid-term, pa se mi nekak ne da, sem že bil na on-arrival, sem nekak upal da bom šel v MK:)

Sašo

Špela Gašparič v Izraelu

Med septembrom 2009 in avgustom 2010 smo pošiljajoča organizacija tudi prostovoljki Špeli Gašparič, ki se je v Izraelu pridružila organizaciji Windows for peace–channels for communication pri projektu “A window for understanding – creating coexistence”.

…Hvala za pošto. Jaz sem v redu, EVS je super, dela kot po navadi preveč 🙂 Aprila bo izšla nove številka našega časopisa, zato moramo biti kar pridni, da nam bo uspelo dokončat. Jaz pa poleg tega končujem še svojo diplomsko. V načrtu je, da naslednji teden končam diplomsko, potem pa spet kaj napišem 🙂 Lep pozdrav nazaj v Maribor iz 27°C. Upam, da se vam sneg čimprej stali.

Špela

Želimo si, da bi vsem našim prostovoljcem celotna EVS izkušnja prinesla obilo izjemnih izkušenj in jim ostala v lepem spominu. Če bi tako kot Sašo, Špela in Barbara tudi ti rad odšel/odšla v tujino kot EVS prostovoljka/prostovoljec in iščeš pošiljateljsko organizacijo, se lahko vsak delovni dan med 10.00 in 18.00 obrneš na nas. Z veseljem ti bomo pomagali in saj veš: “V brezmejnem nebu so oblaki videti obsežnejši in včasih imenitno odsevajo krivino zemlje” (Paul Shepard: Man in the landscape).

Na voljo smo ti v Mladinskem informacijsko-svetovalnem centru INFOPEKA, Ob železnici 8, Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, evs@pekarna.org.

EVS je enkratna priložnost, zato jo izkoristi.
Le malo poguma je potrebnega in nepozabna izkušnja bo tvoja za vedno!

POVEZAVE:
• Nacionalna agencija MOVIT, Mladi v akciji
• Evropski mladinski portal
• Mladinska mreža MaMa
• Evropska komisija
• Generalni direktorat za izobraževanje in kulturo
• Urad RS za mladino

EVS

EUROPEAN VOLUNTARY SERVICE

EVS is a project that enables young people to become volunteers in a foreign country for a period of 2 to 12 months. It offers an opportunity to work and live abroad, experience a new culture, gather useful life and professional experiences and develops the sensibility for solidarity and understanding of diversities.
EVS project is a result of cooperation of sending organization, hosting organization, a national agency and a volunteer. Both organizations are responsible for appropriate preparation of the volunteer and have to provide support in the whole time of the project.
EVS volunteer can become anyone aged between 18 and 30 years. Volunteers can participate in variety of activities: ecology, art and culture, activities with children, young and elderly persons, culture and historic heritage, sports and other activities to the benefit of the society.

HOW CAN YOU PARTICIPATE?
1. Sending organization and the volunteer look for a hosting organization in the database of organizations which are eligible for EVS project.
2. A volunteer writes a motivation letter in which he or she presents him or herself and which is sent to the hosting organization
3. Volunteer, sending and hosting organization prepare all that is necessary for the EVS project and apply the project for financing to the National Agency, responsible for YOUTH IN ACTION PROGRAMME, at least four months before the start of activity. Deadlines for applications are: February 1, April 1, June 1, September 1 and November 1.
4. If the project is granted, the costs of free lodging, food and local travel costs related to the EVS project, obligatory insurance, pocket money and the travel expenses of the volunteer are therefore covered .

WHAT DO THE EVS VOLUNTEERS DO IN OUR ORGANISATION?
We try to integrate and include the volunteers into all those activities of the organizations, which interest them or which they want to learn by doing, and we actively encourage them to start and implement their own projects.
The main aim of the project is active participation of EVS volunteers in cultural activities of the hosting organization, which enables them to develop personally in many ways and also helps them to integrate into our community. They learn about the strategies and techniques of organizing cultural events and activities and develop skills and the responsibility within teamwork.
The volunteers actively cooperate in establishing programmes and executing events in the fields of art (film, music, multimedia, performance, scene techniques, radio…) and culture, youth-work, youth-information and informal education, civil society initiatives and other socially relevant actions. Through their work and living in this environment they obtain the feeling of belonging the organization, the new community as well as the local environment, gain intercultural experiences and develop a critical way of thinking about cultural and public matters.

The volunteers participate in all the activities of our Institution for the Support of Civil Society Initiatives and Multicultural Cooperation “PEKARNA – MAGDALENSKE MREŽE”, Youth Informative-Counseling Centre INFOPEKA and Student Radio MARŠ.

From year 2004 onwards, we have hosted volunteers from many countries:
• Alessandra, Italy, 2004/2005,
• Rui, Portugal, 2004/2005,
• Jean Marie, France, 2005,
• Judith, Netherlands, 2005/2006,
• Aleksandra, Poland, 2006,
• Anna, Italy, 2006,
• Mathilde, France, 2006/2007,
• Regis, France, 2006/2007,
• Denis, Lithuania, 2007,
• Rigel, Sweden, 2007,
• Paul, France, 2007,
• Luce, France, 2007,
• Max, France, 2007/2008,
• Olivier, France, 2007/2008,
• Alex, Sweden, 2007/2008,
• Andres, Spain, 2007/2008,
• Maarten, Netherlands, 2007/2008,
• Julien, France, 2008/2009,
• Gwenny, Belgium, 2008/2009,
• Paul, France, 2009/2010,
• Dušan, Slowakia, 2009/2010,
• Ieva, Latvia, 2010/2011.

We have also sent the following abroad:
• Jerneja, Netherlands, 2006/2007,
• Mojca, Portugal, 2007/2008,
• Nika, Island, 2007,
• Irena, Germany, 2008.
• Aja, Latvia, 2009,
• Špela, Israel, 2009/2010,
• Barbara, Germany, 2009/2010,
• Sašo, Serbia, 2009/2010.

You can follow the updates on the life, the thoughts and work, mad experiences, photographs, impressions of Pekarna’s current EVS-volunteers on:

PEKARNA’s EVS BLOG

For MORE INFORMATION and volunteers’ impressions (click)

More information about the EVS project is also available on the website of National agency MOVIT, Youth In Action,
where you can also find information about other projects within Youth In Action Programme.

You can visit us at the Youth Informative-Counseling Centre INFOPEKA, Ob železnici 8, 2000 Maribor or you can contact us at: evs@pekarna.org.

EVS IS A GREAT OPPORTUNITY, SO GO FOR IT!
ALL YOU NEED IS A LITTLE COURAGE AND AN UNFORGETABLE EXPERIENCE WILL BE YOURS FOR EVER!

LINKS:
• European Commission: http://ec.europa.eu/
• Directorates-General of Education and Culture: http://ec.europa.eu/dgs/education_culture/index_en.html
• RS Office of Youth: http://www.ursm.gov.si/en/
• MOVIT: http://www.mva.si/

EVS

EVROPSKA PROSTOVOLJNA SLUŽBA

Projekt Evropske prostovoljne službe iz programa MLADI V AKCIJI ti omogoča, da postaneš prostovoljec/ka v drugi državi za obdobje od 2 do 12 mesecev. V zameno za tvoj čas, ti program preko pošiljajoče in gostiteljske organizacije krije stroške bivanja, prevoza v tujino in domov, prehrano in žepnino, lokalni prevoz na delo in z dela, zdravstveno in nezgodno zavarovanje, med projektom pa ti je omogočen tudi brezplačni jezikovni tečaj in veliko drugih učnih priložnosti v medkulturnem okolju.

Naša organizacija ima status gostiteljske in pošiljajoče organizacije, kar pomeni, da ti v bazi akreditiranih projektov pomagamo najti primeren oziroma želeni projekt v drugi državi, vzpostavimo ali ti pomagamo vzpostaviti kontakt z gostiteljsko organizacijo, te seznanimo s tvojimi pravicami in dolžnostmi, ti uredimo zavarovanje, vozovnico in vizo, če je potrebna, in ti zagotovimo udeležbo na usposabljanju pred odhodom.

Pa še to: če si slučajno prijavljen/a na ZRSZ kot aktiven/a iskalec/ka zaposlitve, te zavod v času opravljanja EVS-a ne bo obremenjeval; ne bo te naročal na svetovalne obravnave niti te ne bo napotil na zaposlitev ali v kakšen drug program.

Na voljo smo ti v Mladinskem informacijsko-svetovalnem centru INFOPEKA, Ob železnici 8, Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, evs@pekarna.org.

EVS je enkratna priložnost, zato jo izkoristi.
Le malo poguma je potrebnega in nepozabna izkušnja bo tvoja za vedno!

POVEZAVE:
• Nacionalna agencija MOVIT, Mladi v akciji
• Evropski mladinski portal
• Mladinska mreža MaMa
• Evropska komisija
• Generalni direktorat za izobraževanje in kulturo
• Urad RS za mladino

EVS – Evropska prostovoljna služba

Akcija Evropska prostovoljna služba iz programa MLADI V AKCIJI ti omogoča, da postaneš prostovoljec/ka v drugi državi za obdobje do 12 mesecev. V zameno za tvoj čas in trud, ti program krije stroške bivanja, prevoza v tujino in domov, prehrano in žepnino, lokalni prevoz na delo in z dela, zdravstveno in nezgodno zavarovanje, med projektom pa ti je omogočen tudi brezplačni jezikovni tečaj in veliko drugih učnih priložnosti v medkulturnem okolju.

Naša organizacija ima status gostiteljske in pošiljajoče organizacije, kar pomeni, da ti v bazi akreditiranih projektov pomagamo najti primeren oziroma želeni projekt v drugi državi, vzpostavimo ali ti pomagamo vzpostaviti kontakt z gostiteljsko organizacijo, te seznanimo s tvojimi pravicami in dolžnostmi, ti uredimo zavarovanje, vozovnico in vizo, če je potrebna, in ti zagotovimo udeležbo na usposabljanju pred odhodom.

Več o programu lahko izveš tudi tukaj.

Gostimo:

V Pekarni-magdalenske mreže smo letos sprva gostili tri prostovoljce, ki so se nam pridružili v oktobru 2010 in z EVS-projektom zaključili konec septembra 2011, in sicer Olgo in Michala iz Poljske ter Zoltana iz Madžarske. V Mariboru so uresničili obilo velikih načrtov in ostali še kar nekaj časa po zaključku svojega EVS-a. Trenutno gostimo Katrin iz Nemčije in Nebojšo iz Srbije, ki bosta vesela, če jih boš kontaktiral/a, morda za druženje, kakšno informacijo o tem, kako je delovati v projektu EVS, ali pa povabil/a h kakšnemu sodelovanju. Nebojšu lahko vsako sredo ob 19:00 prisluhneš tudi na Radiu MARŠ (95,9 Mhz), kjer ima svojo redno radijsko oddajo, Bitka za Maribor – Marš na Dravo. Še bolje pa, da na naši spletni strani nato pa v živo preveriš, kaj v svojih projektih pravzaprav prostovoljci počnejo, vsi so namreč zanimivi! Z nami bosta do konca avgusta 2012.

Življenje, mišljenje in delo, nora doživetja, fotografije, pričevanja, utrinke … vseh EVS-prostovoljcev Pekarne-magdalenske mreže lahko spremljaš na PEKARNINEM EVS BLOGU.

Dogodke, ki jih organizirajo, pa najdeš na PEKARNINI SPLETNI STRANI. Če te EVS zanima, pa bodi pozoren/-a tudi na program Pekarna Potopis, v katerem naši bivši prostovoljci javno predstavljajo svoje EVS-izkušnje v tujini.

Pošiljamo:

Septembra 2010 sta na enoletno gostovanje, ki ga omogoča program Mladi v akciji, odpotovali dve slovenski prostovoljki. Živa Čonkaš v kulturni center P60 v Amstelveen (Nizozemska), kjer je sodelovala v projektu “Globalstage”, Barbara Omerzu pa v Dublin (Irska), kjer je sodelovala v projektu in organizaciji “Aisling Project”. Obe sta se vrnili konec avgusta 2011.

Septembra pa so v tujino odpotovali še trije naši prostovoljci, Nataša in Niki v Žilino (Slovaška), kjer sodelujeta v kulturnem centru Stanica, in Petra v Mechelen (Belgijo), kjer se je pridružila projektu »Promote diversity and interculturalism through games for children«.

Želimo si, da bi vsem našim prostovoljcem, tako tistim, ki jih organizacije gostijo v tujini, kot tistim, ki jih gostimo sami, celotna EVS izkušnja prinesla obilo izjemnih izkušenj in jim ostala v lepem spominu.

Če bi tako kot Niki, Petra, Barbara in Živa tudi ti rad odšel/odšla v tujino kot EVS prostovoljka/prostovoljec in iščeš pošiljajočo organizacijo, se lahko vsak delovni dan med 10:00 in 18:00 obrneš na nas.

Z veseljem ti bomo pomagali in saj veš: “V brezmejnem nebu so oblaki videti obsežnejši in včasih imenitno odsevajo krivino zemlje” (Paul Shepard: Man in the Landscape).

Na voljo smo ti v Mladinskem informacijsko-svetovalnem centru INFOPEKA, Trg revolucije 9, Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, evs@pekarna.org.

EVS je enkratna priložnost, zato jo izkoristi. Le malo poguma je potrebnega in nepozabna izkušnja bo tvoja za vedno!

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Trg revolucije 9, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

POVEZAVE:
Nacionalna agencija MOVIT, Mladi v akciji
Evropski mladinski portal
Evropska komisija
Generalni direktorat za izobraževanje in kulturo
Urad RS za mladino

EVS – Evropska prostovoljna služba

Projekt Evropske prostovoljne službe iz programa MLADI V AKCIJI ti omogoča, da postaneš prostovoljec/ka v drugi državi za obdobje od 2 do 12 mesecev. V zameno za tvoj čas, ti program krije stroške bivanja, prevoza v tujino in domov, prehrano in žepnino, lokalni prevoz na delo in z dela, zdravstveno in nezgodno zavarovanje, med projektom pa ti je omogočen tudi brezplačni jezikovni tečaj in veliko drugih učnih priložnosti v medkulturnem okolju.

Naša organizacija ima status gostiteljske in pošiljajoče organizacije, kar pomeni, da ti v bazi akreditiranih projektov pomagamo najti primeren oziroma želeni projekt v drugi državi, vzpostavimo ali ti pomagamo vzpostaviti kontakt z gostiteljsko organizacijo, te seznanimo s tvojimi pravicami in dolžnostmi, ti uredimo zavarovanje, vozovnico in vizo, če je potrebna, in ti zagotovimo udeležbo na usposabljanju pred odhodom.

EVS – Evropska prostovoljska služba

Akcija Evropska prostovoljska služba iz programa MLADI V AKCIJI ti omogoča, da postaneš prostovoljec/ka v drugi državi za obdobje do 12 mesecev. V zameno za tvoj čas in trud, ti program krije stroške bivanja, prevoza v tujino in domov, prehrano in žepnino, lokalni prevoz na delo in z dela, zdravstveno in nezgodno zavarovanje, med projektom pa ti je omogočen tudi brezplačni jezikovni tečaj in veliko drugih učnih priložnosti v medkulturnem okolju.

Naša organizacija ima status gostiteljske in pošiljajoče organizacije, kar pomeni, da ti v bazi akreditiranih projektov pomagamo najti primeren oziroma želeni projekt v drugi državi, vzpostavimo ali ti pomagamo vzpostaviti kontakt z gostiteljsko organizacijo, te seznanimo s tvojimi pravicami in dolžnostmi, ti uredimo zavarovanje, vozovnico in vizo, če je potrebna, in ti zagotovimo udeležbo na usposabljanju pred odhodom.

Več o programu lahko izveš tudi tukaj.

Festival prostovoljstva mladih v Mariboru

Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže, v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Maribor in ob podpori Mestne občine Maribor prireja od 15. do 17. 04. 2008 Festival prostovoljstva mladih v Mariboru.
S tem se bo Maribor tudi v letošnjem letu pridružuje praznovanju Mednarodnega dneva prostovoljstva mladih (Global Youth Service Day). Festival prostovoljstva mladih v Mariboru je namenjen promociji prostovoljskega dela mladih, osveščanju javnosti o aktivnostih, ki jih mladi prostovoljsko izvajajo, in zahvali prostovoljkam in prostovoljcem za vse ure, dobro voljo in energijo, ki so jih in jih še bodo namenili prostovoljski pomoči.

V Mariboru smo program razprostrli na tri dni: v torek, 15. 04. (med 11. in 18. uro), bomo na Trgu svobode različne nevladne organizacije in vzgojno-izobraževalne ustanove, ki izvajamo organizirano prostovoljsko delo mladih, na informacijskih stojnicah s tiskanimi in drugimi materiali mimoidoče informirale o programih in dosežkih prostovoljskega dela mladih v Mariboru. V popoldanskem času (16:00–18:00) bo na odru potekal kulturni program, natančneje koncert srednješolskih glasbenih skupin GUSTOK 2, ki ga bodo v vsebinskem smislu pripravili prostovoljci MISC INFOPEKA, ob organizacijski pomoči ZPM Maribor. Nastopili bodo: The quickest way, Frozen Throne, Steel Fusion in Hrošči.

Sredin (16. 04.) program bo zajemal predstavitev Evropske prostovoljne službe (EVS). Predstavili se bodo EVS prostovoljci, ki delujejo v Pekarni-magdalenske mreže, ki je od leta 2004 gostila že 15 prostovoljcev iz tujine, v tujino pa jih kot EVS organizacija pošiljateljica poslala štiri. EVS prostovoljci bodo v prijetnem ambientu na voljo za neformalni pogovor o svoji izkušnji EVS-a, predstavili bodo svoje projekte v gostiteljski organizaciji ter svoje poglede na prostovoljstvo. Prikazali bomo tudi kratek film »Il viaggio di Alessandra«, ki ga je posnela Pekarnina bivša EVS prostovoljka Alessandra Di Maggio. Popoldan se bo ob 19:00 uri prevesil v filmski večer, ki ga bosta pripravila prostovoljca Alex Veitch in Andres Gallardo, ki v okviru svojega EVS-a vodita projekt Pekino, s katerim skrbita za prikazovanje nekomercialnih filmov z aktivistično obarvanimi vsebinami. Predstavitev bo potekala od 17. ure dalje v dvorani Gustaf v Multikulturnem centru Pekarna.

V četrtek, 17. 04. se bo program nadaljeval v Poročni dvorani mestne hiše Rotovž, kjer se bo med 12. in 14. uro odvila še okrogla miza »Motivacija mladih za prostovoljsko delo«, katere glavni namen je pridobiti vpogled v značilnosti prostovoljskega dela mladih, na podlagi katerega bo mogoče načrtovati ustrezne oblike podpore za nadaljnji razvoj organizacije prostovoljskega dela in oblikovati smernice za spodbujanje prostovoljskega dela med mladimi. Aktivni udeleženci okrogle mize bodo: ga. Maja Krajnc Ružič, mestna svetnica, dolgoletna prostovoljka in Naj prostovoljka leta; g. Andrej Fištravec, Filozofska fakulteta univerze v Mariboru; ga. Eva Gračanin, predstavnica Slovenske filantropije, Združenja za promocijo prostovoljstva; ga. Janja Ipavic, mentorica prostovoljcev na Srednji ekonomski šoli Maribor ter ga. Urška Breznik, mentorica prostovoljcev v MISC INFOPEKA.
Aktivnosti Festivala prostovoljstva mladih v Mariboru potekajo v okviru Festivala prostovoljstva mladih, ki ga Slovenska filantropija že nekaj let izvaja po vsej Sloveniji.

Info: MISC INFOPEKA, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

Festival prostovoljstva ujet na filmu

Vse, ki si raje kot fotografije ogledujete filme, vabimo, da si ogledate kratek filmček s “Festivala prostovoljstva v Mariboru 2012” in skupaj z nami podoživite pestro dogajanje z osrednjega dogodka festivala “Prostovoljskega mesta”, ki je potekal v torek, 15. 5. 2012.

Festival prostovoljstva v Mariboru 2011

Mreža “Prostovoljstvo v Mariboru” te med 18. in 24.  5. 2011 vabi na “Festival prostovoljstva v Mariboru 2011”. Kdorkoli si in karkoli te zanima, prinesi s seboj svoje lastnosti, zamisli, veščine, znanje, voljo in značaj in se na “Festivalu prostovoljstva v Mariboru 2011” z nami spoznaj!

Festival prostovoljstva v Mariboru 2014

Mreža lokalnih prostovoljskih organizacij »Prostovoljstvo v Mariboru«, ki jo koordinira Mladinski-informacijsko svetovalni center INFOPEKA, Pekarna Magdalenske mreže Maribor, te med 19. in 25. 5. 2014 vabi na “Festival prostovoljstva v Mariboru 2014”.
V okviru Festivala v Mariboru se bodo izvajale različne aktivnosti, skozi katerih boš spoznal/-a prostovoljske vrednote, v mislih odpotoval/-a v Zambijo in Malavi, stopil/-a v “Prostovoljsko mesto”, kjer boš skozi interaktivne socialne igre spoznal/-a ali imaš v sebi tiste kvalitete in značilnosti, ki odlikujejo prostovoljca/-ke.

“Zaupaj v solidarnost. Postani prostovoljec”!

Festival prostovoljstva v Mariboru 2015

Lokalna mreža prostovoljskih organizacij »Prostovoljstvo v Mariboru«, ki jo koordinira Mladinski informacijsko-svetovalni center  INFOPEKA, Pekarna Magdalenske mreže, se s »Festivalom prostovoljstva v Mariboru 2015« tudi v letošnjem letu pridružuje vseslovenskemu Nacionalnemu tednu prostovoljstva, ki že vrsto let poteka po različnih slovenskih krajih in ga na nacionalni ravni koordinira Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva. »Festival prostovoljstva v Mariboru 2015« v okviru katerega se bo izvajalo več aktivnosti na različnih lokacijah, bo letos potekal med 18. in 22. majem 2015.

Film Dan za spremembe 2011

Prostovoljci Evropske prostovoljne službe iz Zavoda Pekarna-magdalenske mreže Olga Bielańska, Michał Bobrowski in Zoltan Samu so prostovoljske akcije mreže “Prostovoljstvo v Mariboru” ob Dnevu za spremembe 2011 ujeli na film. Ogledate si ga lahko  tukaj.

Filmopeka – Hedwig and the Angry Inch

»Festival prostovoljstva v Mariboru 2018« bomo zaključile_i s filmsko projekcijo na temo LGBTIQ in predavanjem. Vabimo te, da se nam pridružiš v petek, 18. 5. 2018, ob 20.00, v prostorih INFOPEKE, kjer si bomo ogledali film Hedwig and the Angry Inch v režiji John Cameron Mitchel iz leta 2001. Predavanje in pogovor bo vodil filmski kritik Damijan Vinter. Ogled filma in predavanje sta brezplačna.

Filmopeka: Babilon

Nova edicija Filmopeke prinaša film Babilon (Babel), mehiško-ameriško dramo iz 2006. Film, ki je bil nominiran za sedem oskarjev, je režiral Alejandro González Iñárritu in predstavlja zadnji del njegove trilogije, ki tematizira smrt (skupaj s filmoma Pasja ljubezen in 21 gramov). Vabljen_a v ponedeljek, 23. 10. 2017, ob 20:00 uri v prostore INFOPEKE.

Filmopeka: Bomži

Junijska Filmopeka nam bo razkrila tragičen fenomen cestnih otrok v ukrajinskem mestu Makejevka. Vabljen_a v torek, 18. 6. 2019, ob 19:00 v prostore INFOPEKE na ogled dokumentarnega filma Bomži. Po ogledu sledi še pogovor z avtorjem dr. Andrej Natererjem in krajša preučitev tehničnih aspektov filma.

Filmopeka: Nikoli v nedeljo

Jesenska Filmopeka z grškim pridihom. Vabimo te, da se nam pridružiš v petek, 24. 11. 2017, ob 19.00 v prostorih INFOPEKE, kjer si bomo ogledale_i znamenti film “Nikoli v nedeljo”. Po ogledu filma sledi diskusija. Ogled filma je brezplačen.

Folow the sound of music – virtualni sprehod

Od septembra 2019 gostimo tri mednarodne prostovoljce, ki s svojimi vsebinami pestrijo naše programe in tudi lokalno skupnost. V okviru Festivala sprehodov 2020, v organizaciji Društva Hiše! so pripravili sprehod, ki so ga poimenovali “Follow the sound of music”. Oblikovali so ga kot sprehod, na katerem spehajalke_ci doživljamo različne predele mesta skozi njihove zgodbe in spomine. Dodatni čar sprehoda pa je posebej za to priložnost izbrana glasba prostovoljcev.

Foto esej ob Dnevu za spremembe v Mariboru 2015

Vljudno vabljen/-a k prebiranju Foto eseja, ki slikovno prikazuje prostovoljske akcije ob Dnevu za spremembe v Mariboru dne, 28. 3. 2015. Kolektivne akcije so bile ponovno skupnostno usmerjene, saj so na ta dan prostovoljci in prostovoljke soustvarjali različne prostovoljske zgodbe, ki so pripomogle k povezovanju ljudi v skupnost.

Foto esej ob Dnevu za spremembe v Mariboru 2018

Vljudno vabljen_a k prebiranju Foto eseja, ki slikovno prikazuje prostovoljske akcije ob Dnevu za spremembe v Mariboru dne, 7. 4. 2018. Kolektivne akcije so bile ponovno skupnostno usmerjene, saj so na ta dan prostovoljci in prostovoljke soustvarjali različne prostovoljske zgodbe, ki so pripomogle k povezovanju ljudi v skupnost.

Foto esej »Prostovoljsko mesto«

V okviru Festivala prostovoljstva v Mariboru, 20. 5. 2015, je zaživel informativno družabni dogodek “Prostovoljsko mesto”. Vabljen/-a k listanju Foto eseja “Prostovoljsko mesto”, kjer si lahko zanimivo prostovoljsko dogajanje ogledaš v fotografiji.

Foto esej »Prostovoljsko mesto«

V okviru Festivala prostovoljstva v Mariboru, 17. maja 2017, je zaživel informativno družabni dogodek “Prostovoljsko mesto”. Vabljen_a k listanju Foto eseja “Prostovoljsko mesto”, kjer si lahko zanimivo prostovoljsko dogajanje ogledaš v fotografiji.

Foto esej »Prostovoljsko mesto« 2017

V okviru Festivala prostovoljstva v Mariboru, 17. 5. 2017, je zaživel informativno družabni dogodek “Prostovoljsko mesto”. Vabljen_a k listanju Foto eseja “Prostovoljsko mesto”, kjer si lahko zanimivo prostovoljsko dogajanje ogledaš v fotografiji.

Fotografska delavnica “Slikanje s svetlobo”

Vabljen/-a na brezplačno fotografsko delavnico v sredo, 21. 9. 2016, ob 19:30 v prostore INFOPEKE, kjer boš spoznal/-a fotografsko tehniko slikanja s svetlobo oziroma light painting.
Prijaviš se lahko do 19. 9. 2016 na naslov infopeka@infopeka.org ali 02 300 68 50, 041 481 246.

Fotografska razstava „An open window / Odprto okno“

Vabimo te na otvoritev fotografske razstave, ki bo v torek, 18. 10. 2016 ob 19:00 uri v Galeriji K18. Avtor razstave je Michal Čerňanský, prostovoljec Evropske prostovoljne službe v Pekarni Magdalenske mreže. Michal je začel fotografirati pred sedmimi leti in se osredotoča predvsem na portrete s poudarkom na zasanjanosti in lepoti.

Fotografski natečaj “Pekarna v objektivu”

Prostovoljke in prostovoljci Mladinskega informacijsko-svetovalnega centra INFOPEKA objavljamo fotografski natečaj na temo “Pekarna v objektivu”.
Zavedamo se, da je kreativnost težko imeti na vajetih, zato ti tudi ne postavljamo omejitev: dobrodošli ste avtorji/ice in fotografije vseh starosti, spolov, barv in formatov.
Med prispelimi fotografijami bomo izbrali in nagradili najboljše tri, prav vse pa bodo razstavljene v mesecu juniju v sklopu praznovanja 10. obletnice delovanja multikulturnega centra Pekarna.
Te mikajo nagrade, pa ne veš kaj bi fotografiral/a?
Pridi na naše delavnice, koncerte, partyje…..ali v MISC INFOPEKA, vsak delavnik od 10:00 do 18:00. Priložnosti, motivov in modelov za fotografiranje boš našel/a na pretek.

Fotografski natečaj: DOBIM DAM – VIDIM RAZLIKO!

Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA te v imenu organizacij, ki v Mariboru izvajamo in razvijamo organizirano prostovoljsko delo mladih, nagovarja: DOBIM DAM – VIDIM RAZLIKO!

Fotografski natečaj DOBIM DAM – VIDIM RAZLIKO! vabi, da se odpraviš na potep s svojim fotografskim aparatom in si ogledaš svet skozi objektiv ter zamrzneš v času in ovekovečiš trenutke na temo KORISTNOST PROSTOVOLJSTVA PRI SOCIALNEM VKLJUČEVANJU IN ODPRAVI POSLEDIC REVŠČINE!

Vabljen/a si k sodelovanju, če imaš do 30. let, ne glede na spol, obliko ali barvo. Fotografije naj bodo posnete v razmerju 2:3, v formatu RAW ali JPEG, velikosti vsaj 3648 × 2432 točk (pikslov ?) in poslane po E-pošti.

Najžlahtnejše med prejetimi fotografijami (vsak lahko pošlje na natečaj največ tri fotografije) bomo javno izpostavili in uporabili ob praznovanju Mednarodnega dneva prostovoljstva mladih, ki ga bomo letos obeležili med 19. in 25. aprilom, avtorje pa simbolično nagradili.

Daj si duška, izkoristi svojo kreativnost in največ tri fotografije na osebo, skupaj s svojimi kontakti, pošlji po elektronski pošti na infopeka@infopeka.org, do 23. marca 2010, da bo videna razlika!

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org. www.infopeka.org.

Francija v vseh letnih časih

Bi želel_a preživeti eno leto v Franciji, kjer bi pridobil_a izkušnje na področju dela z mladimi, se naučil_a pripraviti delavnice o mobilnosti ter spoznal_a delo v mladinskem centru? Naučil_a francoskega jezika in raziskoval_a mesto Limoges ter solidarnostno pomagal_a lokalni skupnosti? Spoznal_a vse čare, ki jih nudi program Evropska solidarnostna enota? In vse to brezplačno!

Če te mika, piši na evs@pekarna.org in na alicia.beucher@crijna.fr za več informacij.

Gostovali smo na OŠ Tone Čufar

V ponedeljek, 12. 3. 2012, smo na OŠ Tone Čufar v okviru tehniškega dneva za 8. razrede, v katerih prostovoljki MISC INFOPEKA vsak torek izvajata projekt “Mladinske delavnice”, pripravili celodnevno aktivnost.

V prvem delu smo izvedli mladinsko delavnico, katere osnovna tema je bila odvisnost. Skozi različne socialne igre in živahno diskusijo so se učenci in inštruktorici dotaknili odvisnosti, ki zaznamujejo sodobno življenje: droge, alkohol, cigareti, računalnik, igre na srečo…

V drugem delu smo si ogledali švedski mladinski film “Pokaži mi ljubezen”, ki med drugim govori o prvi ljubezni, socialni izključenosti in odkrivanju svoje spolne usmerjenosti.  Po filmu smo skozi voden pogovor predstavljali svoja mnenja o glavnih junakinjah in pojasnili, kateri so bili naši najljubši prizori.

GUSTOK 09

Po uspehu srednješolskega Gustoka 08 vas v petek, 6. 3. 2009, ob 21:00 vabimo v dvorano Gustaf na koncert GUSTOK 09.

Nastopili bodo mladi srednješolski bendi Battlex, Private Investigation in Hrošči; poleg avtorske glasbe postrežejo tudi s priredbami, od thrash/heavy metala do alternativnega rocka in U2. Koncert organizirajo prostovoljci MISC INFOPEKA, vstop je prost!

Več informacij na: infopeka@infopeka.org, tel.: 02 300 68 50, 041 481 246

Gustok 2

Prostovoljci MISC INFOPEKA, delujoči v okviru skupine za pomoč pri organizaciji neprofitnih kulturnih prireditev, ki so se vam letos januarja že predstavili z organizacijo koncerta srednješolskih glasbenih skupin Gustok, pripravljajo v petek, 06. 06. 2008, ob 21h v dovrani Gustaf koncert Gustok 2. Nastopili bodo Hrošči, Steel Fusion in Frozen Throne. Z Gustokom 2 bodo proslavili tudi zaključek svojega prostovljskega dela v MISC INFOPEKA v letošnjem šolskem letu.

Info: MISC INFOPEKA, 02 300 68 51, 041 481 246, Urška Breznik, urska@pekarna.org

Gverilska akcija

Prostovoljci MISC INFOPEKA te vabimo 1. 3. , 5. 4. in 10. 5. 2006, ob 16. uri, da se nam pridružiš pri gverilski akciji lepljenja nalepk po mestu. Sprehodili se bomo po mestu in polepili bankomate, stopnice, luči, mostove, klopce, ograje, luči, avtobusne postaje…, zraven pa se bomo smejali, klepetali in uganjali vragolije.

Če si upaš pridi zraven!

Gverilska akcija lepljenja nalepk

Prostovoljci MISC INFOPEKA te vabimo, da se nam 27. 01. 2005 ob 16.00 uri pridružiš pri gverilski akciji lepljenja nalepk po mestu.
V sodelovanju s Slovensko Filantropijo, ki je izdala nalepke za promocijo prostovoljnega dela, bomo polepili vse bankomate, stopnice, luči, mostove¦.
Dobimo se v prostorih MISC INFOPEKA, nato pa bomo mahnili na vse strani po mestu.

Če si upaš pridi zraven!

Hiša v samoti

Z Majdo se voziva po makadamski cesti. Pot je vse bolj strma, vedno manj je v okolici hiš. Tik pod vrhom se odpre čudovit razgled na Kobansko hribovje. Hiša na samem mi daje občutek svobode in miru. Nepokošeni travniki v njeni okolici dajejo slutiti, da se za to lepoto skriva še nekaj drugega. Majda s trpkostjo pripoveduje, kako je življenje poseglo v to kmetijo. Zaradi bolezni gospodinje so morali prodati živino, dedek – še vedno gospodar kmetije – je moral v dom za stare; otroci le težko razumejo, da mama ne more več, da jo je strah biti sama.

Prvo srečanje z bolnico. Znova star občutek neznanega. Marija leži v postelji. Brez las, bleda, apatična. Težko bi presodila starost. Podatki kažejo 53 let. Majda vpraša po počutju, spremembah. S pogledom se sprehodim po sobi, ki jo deli s hčerko, ker ne upa spati sama v svoji sobi. Ostaneva sami. Majda odide k otrokom na pogovor, kako bodo organizirali pomoč za mamo. Kmalu se jim pridružim za dogovor mojega prihajanja. Začele so se šolske počitnice. Poletje in mladost neustavljivo vabita v življenje predvsem Andrejo, ki mora pri 20 letih prevzeti gospodinjstvo. Dvakrat tedensko bom prevzela obveznost, da bo nekdo z mamo in bo lahko Andreja prosta. Najstarejši sin Boštjan razdeli čas in obveznosti vseh treh otrok z nami je še Andrejin brat dvojček-Mario.

Z Majdo se molče in vsaka s svojimi mislimi voziva v dolino. Danes sva z Marijo prvič sami. Ne govori veliko. Vse je zanjo napor; pravi, da raje posluša druge. Zdi se, kot da se resnični svet že počasi odmika in postaja nepomemben. Razmišljam in zaznavam svoje odzive. Čutim njeno zadrego, ko mi ponudi, da se naj malo sprehodim okoli hiše. Morda čuti potrebo, da bi morala biti bolj gostoljubna do mene. V pogovoru se ji malo bolj predstavim. Kmalu najdeva skupne vsebine za pogovor o kmečkem življenju, ki je nama obema poznano. Tu in tam se ji zasvetijo oči. Včasih so polne solz, ko deli z mano bolečino iz preteklosti, tu in tam pa je v njih radoživost in smeh, ko obujava spomine otroških dogodivščin na paši. Bližina in zaupanje rasteta. Spremljam jo v kuhinjo na večerjo. Pripravil jo je Boštjan. Želi, da sem z njimi, čeprav ji ponudim, da se bom malo sprehodila zunaj.

Pred spanjem ji masiram hrbet in noge, ji dam zdravila in se poslovim. Za mano je prvi dan, ki je običajno najtežji. Odkrivanje, kakšne so potrebe bolnika, zahteva zelo veliko pozornosti in odprtosti.

Še nekajkrat sem prišla. Nisem več čutila njene zadrege, sama sem o svojem občutku tudi odprto govorila, ko sem jo vprašala, kaj lahko zanjo storim. Ob enem takšnem srečanju sem ji brala kratke črtice iz kmečkega življenja. V njih sva našle tudi temo za pogovor in kakšen spomin se je obema odstiral. Vsak naslednji obisk je kazal, kako slabotnejša postaja. Ni govorila o smrti. Nič ni spraševala. Le kdaj pa kdaj, ko je priznala, da je raje doma kot v bolnici, je priznala, da je tam težko, ker vidi, da umirajo tiste, s katerimi se je v času zdravljenja srečevala.

Dan pred mojim enotedenskim dopustom sem se poslovila in ji obljubila, da bo med tem prihajal nekdo drug. Ta dan je še posebej tožila, da jo neprestano sili na bruhanje.

Nihče drug od prostovoljcev ni prihajal. Že naslednji dan je bila sprejeta v bolnico. Tam sva se tudi zadnjič srečale po moji vrnitvi. Utrujeno telo je zbiralo poslednje moči. V hudi poletni vročini jo je žejalo. Limonin sok, ki sem ji ga dala v čaj, je nekoliko osvežil okus. Večkrat je po požirkih potegnila tekočino preko slamice. Namazala in podložila sem ji boleče pete. Da naj še ostanem, je odgovorila na moje vprašanje, če jo utrujam. Molče sem sedela ob postelji. Njen prej zaradi oteklin okrogel obraz se je spremenil. Postajal je drobnejši. Vse se je nekako umirjalo. Slutila sem, da konec ni več daleč. Za slovo sem jo pobožala po licih, ji nalahno stisnila roko in obljubila, da se vidiva naslednji teden.

Odhajala sem z željo in občutkom, da bo kmalu mirno zaspala. Res več ni dočakala naslednjega jutra.

Sedaj, ko to pišem in tako nekako zaključujem najino skupno pot, se sprašujem, kaj me je to spremljanje zopet novega naučilo. Zelo močno se mi je zaradi mnogih stvari, ki sem jih lahko videla in slišala, potrdilo pravilo, da prostovoljec v času spremljanja ne more storiti veliko več, kot slediti potrebi bolnika. Ni vedno lahko ohranjati pozornosti samo v tej smeri. Pomembno pa je, da se tega zavemo. Meni vselej pomaga, da si v takšnih trenutkih rečem, da jaz ne morem spremeniti preteklosti v tej družini in vsega tistega, kar njihovo življenje zaznamuje in usmerja. Lahko pa sem prisotna z vsem svojim bitjem ob nekom, ki se srečuje z neznanim.

Marija

Hvala – beseda, ki je vredna milijone

Moja zgodba se je začela v drugem letniku gimnazije, ko sem se pridružila krožku prostovoljnega dela. Sprva sem sicer hotela delati na osnovni šoli Gustava Šiliha, ampak je bila tam skupina prostovoljcev že polna. Zaradi tega sem se nato odločila, da bom pokukala na Krizni center za mlade, kar pa mi je popolnoma spremenilo življenje.

Čeprav sem bila sprva skeptična in nisem mislila, da bom vzdržala tako dolgo, sem po zelo kratkem času ugotovila, da je to nekaj zame. Saj sem že od nekdaj rada pomagala drugim in spoznavala nove ljudi. Vsak mladostnik, ki sem ga tam spoznala, je bil zgodba zase. Zgodba, ki mi je omogočila osebno rast in drugačen pogled na življenje. In na nek način so tudi oni meni pomagali rešiti marsikateri problem.

Po petih letih prostovoljnega dela sem opazila, da je to nekaj, kar bi rada delala še mnoga leta. Čeprav ni vedno rožnato in se zavedaš, da se lahko vedno kaj zgodi, se splača vztrajati ali pa vsaj poskusiti. Kajti na ta način lahko pomagaš mnogim mladostnikom. Sicer nekateri od njih tega na glas ne priznajo, ampak ko jih srečaš na ulici in te pozdravijo z nasmehom, se zavedaš, da so ti hvaležni za tvojo pomoč, kakršna koli je že bila. In ko vidiš, da so tudi po tvoji zaslugi prebrodili svoje težave in si uredili življenje, se počutiš resnično ponosnega.

Sama kar pogosto srečam mladostnike, ki sem jih kot prostovoljka spoznala in ko rečejo prijatelju: »To pa je tista, zaradi katere sem naredila nemščino.« ali pa »To je tista ‘vrei’, ki mi je pomagala, da nisem imela popravnega.«, se moram kar nasmehniti. Veliko se jih tudi sama ne spomnim, se pa zato oni spomnijo mene. In to je po mojem mnenju še večja zahvala.

Prostovoljno delo ne more spremeni sveta, lahko pa spremeni in polepša življenje ljudem v stiski. Tebi pa da občutek zadovoljstva, saj si na zelo enostaven način nekomu pomagal. Včasih zadostuje le nasmeh ali pa lepa beseda, da človeku polepšaš dan. Prav to pa je smisel prostovoljnega dela. Pomagati tistim, ki so pomoči potrebni, ne da bi zahteval kaj v zameno. In četudi za to delo nisi plačan na uro in ne dobivaš mesečne plače, je beseda »hvala«, ki je del tega dela, vredna milijone.

Anka

INFOPEKA gostuje na Utripu kultur v Art kampu

INFOPEKA te vabi v petek, 1. 7. 2016 med 10:00 in 13:00 ter 16:00 in 20:00 uro, da nas obiščeš na Utripu kultur v Art kampu, kjer bo naš EVS prostovoljec Michal Čerňanský predstavil svojo državo.

INFOPEKA gostuje na Živi knjižnici

INFOPEKA te vabi v petek, 1. 7. 2016 med 16:00 in 20:00 uri, da nas obiščeš na Živi knjižnici v Mestnem parku, kjer bo naša EVS prostovoljka Ioana Sileanu predstavljala Evropsko prostovoljno službo in politično delovanje v sklopu aktivizma ter feminizma.

INFOPEKIN jingle na MARŠU

Imamo nov jingle, ki ga lahko od danes naprej slišite na Radiu MARŠ /  95,9MHz.

Kaja in Maja, prostovoljki MISC INFOPEKA in naš novi EVS prostovoljec, Nebojša, so združili moči oziroma bolje rečeno glasove z ekspertizo Klemna, Marševega sodelavca in posneli jingle, ki mlade vabi k opravljanju prostovoljskega dela v  INFOPEKI.

I am not your average, I am not your average, you are not your average…

Hvala Radio MARŠ!

Informativno družaben dogodek: “Prostovoljsko mesto”

»Prostovoljsko mesto«, osrednja prireditev “Festivala prostovoljstva v Mariboru 2013”, ki ga bomo skupaj »gradili« v sredo, 22. 5. 2013, med 12:00 in 17:00 na Grajskem trgu in Slovenski ulici, predstavlja mesto solidarnosti, sočutja, strpnosti, potrpežljivosti…, mesto, kjer smo pripravljeni prisluhniti drug drugemu, pokazati dobro voljo, uporabiti svojo iznajdljivost, ustvarjalnost in kritičnost v dobrobit sočloveka in skupnosti.

Mimoidočim bomo prostovoljci in organizacije, ki v naši lokalni skupnosti razvijamo in izvajamo programe prostovoljskega dela, osebno predstavili programe in projekte, prostovoljske aktivnosti in dosežke in jih povabili, da se skupaj z nami podajo skozi interaktivne igre in se preizkusijo ali imajo v sebi tiste kvalitete in značilnosti, ki odlikujejo prostovoljce.

Informativno družabni dogodek »Prostovoljsko mesto«

Osrednji dogodek “Festivala prostovoljstva v Mariboru”, ki bo v sredo, 20. 5. 2015, med 12:00 in 16:00 v centru mesta, natančneje na Grajskem trgu in Slovenski ulici, bo temeljil na ideji “Prostovoljskega mesta”, v katerem bo letos prevladovala vrednota solidarnost in skupnostno usmerjeno delovanje v mestu.

Informativno družabni dogodek »Prostovoljsko mesto«

Osrednji dogodek »Festivala prostovoljstva v Mariboru 2018«, ki bo v sredo, 6. 6. 2018, med 10.00 in 15.00 na Glavnem trgu, bo temeljil na ideji “Prostovoljskega mesta”, v katerem bo letos v ospredju tema povezovanje v skupnosti. Obiskovalkam_cem »Prostovoljskega mesta« bomo organizacije in naše_i prostovoljke_ci skozi osebne pogovore in s pomočjo informacijskega materiala predstavili prostovoljske programe in projekte, aktivnosti ter dosežke v naši lokalni skupnosti.

Informativno družabni dogodek »Prostovoljsko mesto«

Osrednji dogodek “Festivala prostovoljstva v Mariboru 2017, ki bo v sredo, 17. 5. 2017, med 10.00 in 16.00 na Glavnem trgu, bo temeljil na ideji “Prostovoljskega mesta”, v katerem bo letos v ospredju vrednota spoštovanje.

Informativno družabni dogodek »Prostovoljsko mesto«

Osrednji dogodek »Festivala prostovoljstva v Mariboru 2019«, ki bo v sredo, 5. 6. 2019, med 10.00 in 14.00 na Trgu svobode, bo temeljil na ideji “Prostovoljskega mesta”, v katerem bo letos v ospredju tema povezovanja v skupnosti.

Informativno družabni dogodek »Prostovoljsko mesto«

Osrednji dogodek »Festivala prostovoljstva v Mariboru 2018«, ki bo v sredo, 16. 5. 2018, med 10.00 in 15.00 na Glavnem trgu, bo temeljil na ideji “Prostovoljskega mesta”, v katerem bo letos v ospredju tema povezovanje v skupnosti. Obiskovalkam_cem »Prostovoljskega mesta« bomo organizacije in naše_i prostovoljke_ci skozi osebne pogovore in s pomočjo informacijskega materiala predstavili prostovoljske programe in projekte, aktivnosti ter dosežke v naši lokalni skupnosti.

Informativno družabni dogodek “Prostovoljsko mesto”

Osrednji dogodek »Festivala prostovoljstva v Mariboru 2016«, ki ga organiziramo članice mreže »Prostovoljstvo v Mariboru«, bo temeljil na ideji “Prostovoljskega mesta”, v katerem bo letos prevladovala vrednota spoštovanja. Vabimo te k soustvarjanju »Prostovoljskega mesta« v sredo, 18. 5. 2016, od 10:00 do 14:00 na Glavni trg.

Informativno-družaben dogodek “Prostovoljsko mesto”

V okviru Festivala prostovoljstva v Mariboru 2014 te v sredo, 21. 5. 2014, med 12. in 17. uro vabimo na Grajski trg in Slovensko ulico, kjer bo potekal tradicionalen informativno-družaben dogodek »Prostovoljsko mesto«.

Intervizija za mentorje prostovoljskega dela

Po nekaj mesečnem premoru je ponovno na vrsti intervizija za mentorje  prostovoljskih organizacij v mreži “Prostovoljstvo v Mariboru”, ki jo povezuje MISC INFOPEKA.

Potekala bo v torek, 11. 10. 2011, med 11. 00 in 13.00 v prostorih MISC INFOPEKA na Trgu revolucije 9.

Vodil jo bo Primož Jamšek, predstavnik Slovenske filantropije, Združenja za promocijo prostovoljstva.

Rok prijave  je 7. 10. 2011, prijave pa sprejemamo po elektronski pošti infopeka@infopeka.org ali po telefonu 02 300 68 50, 041 481 246.

Intervju z mednarodnimi prostovoljci

Za Filipa, Gillesa in Lucasa se počasi končuje obdobje mednarodnega prostovoljskega dela, ki ga v okviru programa Evropske solidarnostne enote (ESE) preživljajo v Pekarni Magdalenske mreže. V tem času so doprinesli velik delež k mladinskim in kulturnim aktivnostim, ki se v tem času odvijajo v okviru naše organizacije ter v lokalnem okolju. V tokratnem intervjuju so prostovoljci govorili o vtisih, ki jih je nanje napravilo bivanje v Mariboru, in tudi o tem, česa so se v tem obdobju naučili.

Intervju: Lepo je, če so ljudje do tebe kot tujca prijazni

Lucas Bertram je 20-letni prostovoljec, ki se je odločil, da po koncu srednje šole ne bo šel neposredno na fakulteto, temveč bo leto dni svojega časa posvetil mednarodnem prostovoljstvu v okviru Evropske solidarnostne enote (ESE). V okviru Evropske solidarnoste enote trenutno opravlja mednarodno prostovoljsko delo v Pekarni Magdalenske mreže.

Intervju: Raznolikost je tista, ki me navdušuje

Gilles Baudry prihaja iz Francije oziroma natančneje iz mesta Limoges. Star  je 30 let, je LGBTQIA+ aktivist in fotograf. V okviru Evropske solidarnoste enote trenutno opravlja mednarodno prostovoljsko delo v Pekarni Magdalenske mreže.

Intervju: Slovenija je zelo podobna Češki, kljub temu sem tukaj doživel mali kulturni šok

 

Marek Šurkala je star 26 let. V Maribor (v Pekarno Magdalenske mreže, kulturni center Pekarna) je kot prostovoljec pri projektu EVS (Evropska prostovoljna služba) prišel februarja 2015, domov se bo po desetih mesecih vrnil konec leta.

Intervju: Sprašujem se, kje so mladi v Mariboru

Filip Bojanić je ESE prostovoljec, ki prihaja iz Sarajeva. Je magistriral iz antropologije in sociologije na Srednjeevropski univerzi (CEU) v Budimpešti. Tako kot številni njegovi sovrstniki se je tudi on odločil, da si bo življenjske in delovne izkušnje nabiral kot prostovoljec v okviru programa Evropske solidarnostne enote (ESE), v Pekarni Magdalenske mreže.

Iščemo novo prostovoljce/-ke za izvajanje preventivnega projekta “Mladinske delavnice”

Vabljen/-a na informativno srečanje bodočih prostovoljk in prostovoljcev, ki bi želeli izvajati preventivni projekta “Mladinske delavnice” v novem šolskem/študijskem letu. Informativno srečanje bo v četrtek, 8. 9. 2016, ob 17.00 v  prostorih INFOPEKE.

Izkušnje EVS prostovoljke v Centru za sodobno umetnost Rotor v Gradcu

Vabimo te na predavanje naše nekdanje EVS prostovoljke Urške Ženko, ki je svojo prostovoljno delo opravljala v Gradcu, in sicer v Centru za sodobno umetnost Rotor. Predstavitev bo v torek, 3. 3. 2015, ob 19. uri v prostorih MISC INFOPEKA.

Javna tribuna Prostovoljstvo kot neoliberalna strategija? , Festival prostovoljstva v Mariboru 2012

V četrtek, 17. 5. 2012, ob 18:00 bo v dvorani Gustaf potekala javna tribuna z naslovom “Prostovoljstvo kot neoliberalna strategija?”. Prostovoljstvo se v današnji družbi pojavlja v dveh oblikah. Na eni strani gre za aktivnosti, ki lahko pripomorejo k reševanju problemov, ki jih ustvarja prosti trg in potrošniški kapitalizem, po drugi strani pa se pogosto zgodi, da promovira družbene spremembe v skladu z neoliberalistično ideologijo. Na javni tribuni bomo poskušali ugotoviti, v katero smer se razvija prostovoljstvo v lokalni skupnosti in širše.

Dogodek se bo odvil v okviru cikla Upor v demokraciji, ki ga pripravljajo Zofijini ljubimci, društvo za razvoj humanistike.

Jesensko srečanje projekta Občinski uslužbenci in mladi skupaj na delu

V ponedeljek, 19. 9. 2011, bo v prostorih MISC INFOPEKA potekalo jesensko srečanje projekta “Občinski uslužbenci in mladi skupaj na delu!”.  Zavod Mladinska mreža MaMa je v sklopu Evropskega leta prostovoljstva pripravil projekt “Občinski uslužbenci in mladi skupaj na delu!”, ki ga  izvaja skupaj s svojimi članicami – mladinskimi centri. V projektu, ki je povezal občinske uslužbence in mlade, ki so bili vključeni v prostovoljske aktivnosti mladinskih centrov, je sodelovala tudi MISC INFOPEKA s svojimi prostovoljkami in prostovoljci.

Jezikovni tečaj nemščine

Ali rade_i gledate pogovorne oddaje na nemški televiziji in berete nemške stripe? Bi rade_i izboljšale_i vaše znanje nemščine in se naučile_i več o tem norem jeziku? Potem se moramo srečati. Kje? V prostorih INFOPEKE. Kdaj? V četrtek, 14. 11. 2019 ob 17.00 uri. Zakaj? Ker se bomo na zabaven način učile_i osnove nemščine.

Jezikovni tečaj španščine

Vabljen_a na brezplačna jezikovna srečanja, na katerih se boš spoznal_a s španščino. Začnemo v ponedeljek, 10. 9. 2018, ob 18:00 uri v prostorih INFOPEKE. Obvezne prijave do 7. 9. 2018 na naslov infopeka@infopeka.org ali 02 300 68 50, 041 481 246.

Kdaj ste nazadnje kje pustili srce?

Prostovoljke in prostovoljci MISC INFOPEKE se bodo v petek, 30. 9. 2011, pridružili gverilski akciji Slovenske filantropije “Kdaj ste nazadnje kje pustili srce?”.

Ne bomo vas povabili  ne na koncert, ne na morje, ne na kavo, pač pa v dobro družbo:) Kam natanko, naj zaenkrat ostane skrivnost. Namig: bodite pozorni na voznikova vrata vašega avtomobila.

Knjižnica tete Rose: Ogled dokumentarnega filma Prohibited education (La education prohibida)

Vabljen_a v četrtek, 12. 10. 2017, ob 19.00 v INFOPEKO na ogled španskega dokumentarnega filma “La Education Prohibida”.

Knjižnica tete Rose: Virginia Despentes – King Kong Theory

V sredo, 10. 6. 2020, ob 19.00 te vabimo na skupnostni pogovor in branje v park KC Pekarna o delu Virginie Despentes: King Kong Theory, pripravljamo ga v sodelovanju z MKC Maribor, Maribor skozi rožnata očala in je del programa “Mavrični junij v Mariboru”, s katerim obeležujemo mesec ponosa LGBTQIA+ skupnosti. 

Komu pa naše mesto služi?

V Mariboru je v mesecu marcu 2018 potekal Festival sprehodov, kar je bila odlična priložnost, da se ob različnih temah v skupinah sprehodimo po mestu. Tudi s Stopinjami mesta. Ta pa ni bil klasičen sprehod odkrivanja kulturne dediščine našega mesta, niti odstiranja zanimivih zgodb prostorov in ljudi, ali odpiranja kakih sicer zaprtih vrat. Želele smo sprehod, na katerem bi lahko s prisotnimi spregovorile_i o zadevah našega mesta. Mesto namreč niso le zgradbe in ceste, mesto smo ljudje, ki v njem bivamo – zgradbe in ceste pa načrtovane z mislijo, da funkcionalno zadovoljujejo potrebe tam živečih.

Kratek film s sprehoda Stopinj mesta

Stopinje mesta so v soboto, 6. 12. 2014, izvedle vrhunski poučen, a hkrati zabaven Vijol’čni sprehod. Ob tem so posneli kratek film v dežju. Priporočamo ogled!

Kratki film ob Dnevu za spremembe v Mariboru 2017

Tudi v letošnjem letu se je mreža »Prostovoljstvo v Mariboru«, ki jo koordinira naša organizacija, pridružila Dnevu za spremembe. Tema osmega Dneva za spremembe je bila sodelovanje in povezovanje med ljudmi. Osrednje skupne aktivnosti mreže so se odvijale v Magdalenskem parku in v Vetrinjskem dvoru.

Kreativna delavnica »Ustvarjam čestitko ali razglednico«

V okviru »Festivala prostovoljstva v Mariboru 2017« vabimo na kreativno brezplačno delavnico »Ustvarjamo čestitko ali razglednico«, ki bo v torek, 16. 5. 2017, ob 16.00 v INFOPEKI.

Kreativna delavnica#1 – Puppet show

V sredo, 9. 9. 2015, ob 16.00 te vabimo v INFOPEKO na ustvarjalno delavnico, kjer si boš lahko izdelal/-a svojo lutko. Brezplačna delavnica je namenjena otrokom, njihovim staršem in vsem, ki bi se želeli preizkusiti v kreativnosti, ne glede na predhodno znanje.

Rok prijave je 7. 9. 2015 na infopeka@infopeka.org ali 02 300 68 50, 041 481 246.

Kreativna delavnica#1 – Puppet show, 9. 9. 2015

Foto: Marek Šurkala

Lekcija risanja #1 – TIHOŽITJE

V torek, 9. 6. 2015, ob 16.00 uri, te vabimo v INFOPEKO na prvo lekcijo risanja, kjer bomo kot glavni motiv spoznali risanje tihožitja. Brezplačna delavnica je namenjena vsem, ki bi se radi naučili osnov risanja s svinčnikom.
Termin, 9. 6. je že zaseden, zato te  vabimo na ponovitveno delavnico v torek, 30. 6. 2015, ob 16.00.
Prijaviš se lahko do 29. 6. 2015 na naslov infopeka@infopeka.org ali 02 300 68 50, 041 481 246.

Lekcija risanja #1 – TIHOŽITJE

V torek, 30. 6. 2015, ob 16.00 uri, te ponovno vabimo v INFOPEKO na prvo lekcijo risanja, kjer bomo kot glavni motiv spoznali risanje tihožitja. Brezplačna delavnica je namenjena vsem, ki bi se radi naučili osnov risanja s svinčnikom. Prijaviš se lahko do 29. 6. 2015 na naslov infopeka@infopeka.org ali 02 300 68 50, 041 481 246.

Lekcija risanja #2 – ŽIV MODEL

V torek, 7. 7. 2015, ob 15.00 uri, te vabimo v INFOPEKO na drugo lekcijo risanja, kjer bomo osvajali tehniko risanja človeškega telesa s pomočjo živega modela.
Brezplačna delavnica je namenjena vsem, ki bi se radi naučili risanja osnov anatomije človeškega telesa. Prijaviš se lahko do 6. 7. 2015 na naslov: infopeka@infopeka.org ali 02 300 68 50, 041 481 246.

Let’s talk about sex, baby!

V petek, 17. 4. 2020, ob 17:00 te vabimo na pogovor o spolnosti z mednarodnim prostovoljcem. Pogovarjale_i se bomo s pomočjo spletne platforme Jitsi (povezava bo dostopna na dan dogodka). Pogovor bo potekal v angleškem jeziku. Obvezna prijava na: evs@pekarna.org

Lets talk about consent, baby!

V petek, 8. 5. 2020, ob 17:00 te vabimo na pogovor o spolnosti z mednarodnim prostovoljcem. Pogovarjale_i se bomo s pomočjo spletne platforme Jitsi (povezava bo dostopna na dan dogodka). Pogovor bo potekal v angleškem jeziku. Obvezna prijava na: evs@pekarna.org

Lični rokovniki za lepše leto

V soboto, 19. 12. 2020, med 16:00 in 19:00 te vabimo na brezplačno spletno delavnico, ki se bo odvijala preko videokonference.

Lutkovna igrica Trije vitezi iščejo zaklad

Lutkovna igrica Trije vitezi iščejo zaklad – predstavitev prostovoljskih vrednot najmlajšim na ART KAMPU (v okviru Korenin srca).

Želiš izvedeti, kako so trije vitezi, Hana, Ivana in Jaka, iskali zaklad ter pri tem našli dobre prijatelje, obilo sreče in zabave? Potem si oglej lutkovno igrico Trije vitezi iščejo zaklad, ki bo vsak dan med 26. 6. in 29. 6. 2010 med 16:00 in 20:00 v mariborskem mestnem parku v okviru Art kampa. Po lutkovni igrici se lahko pridružiš risanju svojih viteških prigod, ki so ti bodo utrnile ob gledanju lutkovne igrice ali si izdelaš svojo viteško priponko z vrednotami, po katerih živijo sodobni vitezi.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MARIBAJK na Lentu

MARIBAJK – popravilo in kreativna obnova starih koles

Prostovoljski projekt Maribajk obsega zbiranje starih, rabljenih koles, njihovo popravilo, prenovo in predelavo. Prostovoljci smo zbrali stara kolesa oziroma njihove dele in jih sedaj sestavljamo in vračamo v vozna stanja ter jih nato čim bolj kreativno barvamo in opremljamo z družbeno kritičnimi sporočili. Cilji projekta so opozarjanje na alternativo javnemu prevozu in dejstvo, da bi moral biti javni prevoz cenovno dostopen vsem in pa reciklaža ter ponovna uporaba predmetov oziroma njihovih sestavnih delov.
Z junijem bomo kolesa vsak dan med 10.00 in 18.00 za simbolično donacijo (2 EUR) oddajali v uporabo prebivalcem Maribora in turistom.
Med 25. 6. in 11. 7. 2010 bomo MARIBAJK kolesa predstavili tudi v okviru Art kampa (Festival Lent), kjer si jih boste lahko izposodili za vožnjo po Mariboru ali pa pripeljali svoja in jih kreativno predelali.
Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

Mariborski cocktail

Večpredstavnostni projekt Mariborski obrazi pripravlja ekipa prostovoljcev MISC INFOPEKA na čast svojih izbrancev, to je »top 10« mariborskih obrazov:
Dušan Poropat (najbolj prijazen in super simpatičen knjižničar v mestu), Albinca Hočevar (narodna herojinja), Mima Jaušovec (vele sila slovenskega tenisa), Biljana Lenard (šefica priljubljene čajnice ČajEk), Vesna V. Godina (antropologinja »Slovenčkov«), Olga Jančar (ljubiteljica klobukov in direktorica Borštnikovega srečanja), Zmago Muller (prvi človek Mariborskega azila in zatočišča za pse), Miran M. Hochstatter (živahno čebljajoč fotograf in mojster estetike), Rok Vilčnik (skuštrano mlad ustvarjalec pisane besede), Franci Čop (oče mariborskih smučišč na Pohorju) in seveda vseh ostalih gostov, Mariborčanov in Mariborčank, ki s svojo, takšno ali drugačno pojavo, povzročajo razburkanost in svežino v mestu.
Vabljeni na Mariborski cocktail!

Ideja: Bojana Kovačič.
Soustvarjalci: Slava Andric, Doroteja Enčeva, Izidor Gavez, Mateja Hribernik, Vesna Jauk, Katja Kokot, Jasna Muršič, Tina Palaič, Janja Roj, Ana Štern, Petra Weigerl
Oblikovanje prostora: Nataša Berk

Mariborski obrazi

Prostovoljci in prostovoljke Mladinskega informacijsko-svetovalnega centra INFOPEKA pripravljamo projekt MARIBORSKI OBRAZI, zato vas vabimo k sodelovanju.
S svojimi predlogi boste pomagali oblikovati lestvico Mariborčanov in Mariborčank, ki so v 20. st. popestrili ali kako drugače zaznamovali naše mesto.

Prosimo, predlagajte žensko in moško osebnost po vaši presoji.

Medgeneracijske delavnice šivanja in sitotiska

V torek, 27. 3. 2012,  bomo v MISC INFOPEKA pričeli z medgeneracijskimi delavnicami šivanja in sitotiska. Na delavnicah bodo sodelovale prostovoljke iz skupine “Informiranje” in stanovalke Doma Danice Vogrinec. V prvi vrsti so namenjene prenosu znanja in veščin starejših generacij na mlajše in obratno.

Medgeneracijske delavnice šivanja in sitotiska

V torek, 27. 3. in v četrtek, 29. 3. 2012,  so se prostovoljke  MISC INFOPEKA in stanovalke Doma Danice Vogrinec prvič srečale v okviru medgeneracijskih delavnic šivanja in sitotiska, ki so v prvi vrsti so namenjene prenosu znanja in veščin starejših generacij na mlajše in obratno.

Medgeneracijske delavnice šivanja in sitotiska

Zamisel za projekt Medgeneracijske delavnice šivanja in sitotiska se je porodila prostovoljkam MISC INFOPEKE, ki so izrazile željo, da bi se želele naučiti osnov šivanja ter to združiti z ustvarjalnim načinom promoviranja prostovoljstva v lokalni skupnosti.

Skupaj s stanovalkami Doma Danice Vogrinec, ki so spretne pri ročnem šivanju, kakor tudi pri šivanju s pomočjo šivalnega stroja, prostovoljke v mesecu marcu in aprilu ustvarjajo nosilne vrečke, sešite iz različnih kosov blaga, ki jih bodo s pomočjo sitotiska opremile s prostovoljskimi slogani in logotipi naše organizacije.

Tako starejša generacija mlajšo uči spretnosti šivanja, mladi pa bodo starejše naučili tehnike sitotiska.

Izdelane vrečke in torbe bodo za simbolično donacijo na voljo na osrednji aktivnosti »Festivala prostovoljstva v Mariboru 2012″.

Medgeneracijski projekt Ko sem bil/-a tvojih let, Festival prostovoljstva v Mariboru 2012

V sredo , 16. 5. 2012, ste med 13:30 in 17:00 vabljeni v Galerijo na Koroški 18 na zaključek medgeneracijskega projekta  “Ko sem bila/a tvojih let”, ki je namenjen spodbujanju večje solidarnosti med generacijami ter priznavanje vrednot in identitete starejših ter priznanje njihovega prispevka v družbi.

Sproščeno druženje bo spremljala razstava fotografij, ki so nastale tekom projekta in medgeneracijske družabne igre.

Mednarodni dan prostovoljstva

Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA pripravlja v sodelovanju s Slovensko finatropijo, Združenjem za promocijo prostovoljstva, in ob podpori Mestne občine Maribor sklop aktivnosti v okviru Mednarodnega dneva prostovoljstva, ki ga uradno praznujemo 05. 12. 2008.

Osnovni namen letošnjega praznovanja Mednarodnega dneva prostovoljstva v Mariboru je promocija prostovoljskega dela, zahvala organizacijam, ki izvajajo in razvijajo organizirano prostovoljno delo, zahvala številnim prostovoljkam in prostovoljcem za vse ure, dobro voljo in energijo, ki so jih in jih še bodo namenili prostovoljski pomoči, ter osveščanje širše javnosti o razliki med »prostovoljskim delom« in »organiziranim prostovoljskim delom«.

Aktivnosti, ki potekajo v okviru Mednarodnega dneva prostovoljstva:
• Javna zahvala organizacijam, ki v Mestni občini Maribor izvajajo in razvijajo organizirano prostovoljno delo.
• Izobraževalno srečanje za mentorje.
• »Povej svojo zgodbo« je pobuda, namenjena promociji prostovoljskega dela v Mestni občini Maribor.
• »Zahvala prostovoljcem in prostovoljkam« je pobuda, ki spodbuja organizacije, ki izvajajo organizirano prostovoljsko delo, da se ob Mednarodnem dnevu prostovoljstva zahvalijo svojim prostovoljcem.
• Dopolnitev javno dostopne baza organizacij, ki v Mestni občini Maribor izvajajo organizirano prostovoljsko delo.

Mednarodni dan prostovoljstva za ekonomski in socialni razvoj (krajše Mednarodni dan prostovoljstva, 05. 12.) je z resolucijo A/RES/40/212, 17. decembra 1985 razglasila Organizacija združenih narodov na zasedanju 40. generalne skupščine.

Mednarodni dan prostovoljstva je namenjen zahvali in promociji organizacijam, ki izvajajo organizirano prostovoljno delo ter prostovoljcem in prostovoljkam, s pomočjo katerih organizacije na mednarodni, nacionalni in lokalni ravni izvajajo svoje programe ter tako pripomorejo k doseganju Milenijskih razvojnih ciljev.

Tudi v Sloveniji praznujemo 5. december. Mnoge organizacije, ki razvijajo, promovirajo in izvajajo organizirano prostovoljsko delo na ta dan izvedejo okrogle mize, posvete, seminarje, ekološke akcije, razstave, predstave … in tako razširjajo idejo prostovoljstva ter nagovarjajo posameznike in posameznice, da se priključijo organizacijam, ki izvajajo organizirano prostovoljsko delo. Aktivnosti na nacionalni ravni v Sloveniji ob Mednarodnem dnevu prostovoljstva organizira Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva.

POVEZAVE:
• Mednarodni dan prostovoljstva: http://www.worldvolunteerweb.org
• Mednarodni dan prostovoljstva v Sloveniji: http://www.prostovoljstvo.org/main.php?mod_id=132

Minil je prvi mesec

Moja prva (in verjetno zadnja) EVS izkušnja se je pričela že pred prihodom v Maribor – pogovori preko skypa, pakiranje, urejanje papirologije, pregledovanje zemljevidov, nervoza. Kar predstavljam si, kako se bom na koncu smejal temu, kako sem se počutil, čeprav nisem prvič odšel od doma za dalj časa.

MISC INFOPEKA gostuje na Art kampu

MISC INFOPEKA te vabi v nedeljo, 23. 6. 2013, med 16:00 in 20:00, da nas obiščeš na Art kampu v Mestnem parku.

V okviru “Korenin srca” te bomo najprej izzvali, da se preizkušiš v igri “Spomin” na temo prostovoljskih vrednot, nato pa boš sive celice lahko razgibaval/-a v igri “Revolucioniraj se!”,  kjer boš morala/-a citate znanih revolucionarjev in aktivistov povezati z njihovimi podobami.

MISC INFOPEKA gostuje na Art kampu

MISC INFOPEKA te vabi v torek, 28. 6. 2016, med 16:00 in 20:00 uro, da nas obiščeš na Art kampu v Mestnem parku.

MISC INFOPEKA na Art kampu 2011

MISC INFOPEKA se je med 1. in 3. julijem 2011 predstavljala na Art kampu 2011 (Festival Lent) v okviru »Korenin srca”.  Prostovoljke in prostovoljci so predstavljali naše programe s poudarkom na različnih oblikah prostovoljstva ter mimoidoče vabili k interaktivni igri s katero so le-ti morali pokazati ali imajo močno zaželjeno lastnost vsakega dobrega prostovoljca/-ke, sposobnost empatije.

MISC INFOPEKA na konferenci »Prostovoljstvo na velikih kulturnih dogodkih«

2. julija 2011 se je predstavnica MISC INFOPEKE udeležila  konference »Prostovoljstvo na  velikih kulturnih dogodkih«, ki sta jo organizirala Slovenska filantropija in Narodni dom Maribor in ki je bila namenjena spodbujanju prostovoljstva na kulturnem področju, predvsem festivalih, bienalih… Na konferenci so bile odprte teme, ki so pomembne za vključevanje prostovoljcev, ozrli smo se tudi po dobrih slovenskih in tujih praksah.  Naša predstavnica je predstavila primere dobre prakse vključevanja slovenskih in tujih prostovoljcev v kulturne programe v naši organizaciji ter spodbujanje prostovoljcev k samostojnim družbeno angažiranim kulturniško obarvanim prostovoljskim praksam.

MISC INFOPEKA se je pridružila Dnevu za spremembe

Prostovoljke in prostovoljci MISC INFOPEKA so se odločili, da bodo letos Dan za spremembe (26. 3.)  praznovali skupaj z varovanci Mladinskega doma Maribor s katerimi že kar nekaj let odlično sodelujejo v prostovoljskem programu Pekarna DOBIŠ DAŠ.

K sodelovanju so povabili še Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem Maribor in skupaj pripravili kuharsko delavnico zdravih prigrizkov. Naučili so se pripravljati zelenjavne namaze, sadno-zelenjavne smoothieje in nenavadne sladice z namenom vključiti zdrav, uravnotežen in okusen način prehranjevanja v svoj vsakdan in hranjenje ter pripravo hrane dojemati kot užitek in zabavo.

Imeli so se čudovito, več pa lahko izveste, če obiščete Blog prostovoljcev MISC INFOPEKA.

Mladi in EVS v Bragi

Waw, uspelo nam je!  Tudi iz Slovenije bo z našo pomočjo odpotovalo 5 mladih prostovoljcev v Brago. EVS prostovoljci bodo vpeti v projekte v okviru programa EPM v Bragi, saj je Braga to leto, tako kot Maribor naslednje, Evropska prestolnica mladih.

Mladi prostovoljci nestrpno pričakujejo dan odhoda in se veselijo novih doživetiji, projektov, izkušenj, ljudi, … enostavno Brage!

Njihove projekte spremljaj tudi ti na: https://www.facebook.com/Braga2012.en

Mladinska izmenjava »Evropa in njene meje«, 4. – 17. 9. 2016, Avstrija

Mladinske delavnice

Deset  prostovoljcev/-k MISC INFOPEKA od meseca novembra 2011 izvaja “Mladinske delavnice” za učence/-ke osmih razredov na štirih mariborskih osnovnih šolah: OŠ Bojan Illich Maribor, OŠ Janko Padežnik Maribor, OŠ Tone Čufar Maribor, OŠ Martin Konšak Maribor .

Prostovoljci delavnice izvajajo z navdušenjem in pravijo, da skozi nje dobivajo dragocene izkušnje pri delu z otroki, podoživljajo pa tudi lastna otroštva z vsemi veselji, tegobami in hudomušnostmi.

Mladinske delavnice – informativno srečanje, 23. 9. 2015

Moja življenjska pot s prostovoljnim delom

Aktivno sem začela sodelovati prostovoljno že pri svojih 13 letih. Kasneje pa sem na srednji šoli spoznala profesorico, ki me je navdušila nad TSV-jem (Taborom Socialnih Veščin) na CPM-ju (Center za pomoč mladim). Udeležila sem se ga in bila še bolj navdušena. Vse bolj me je začelo prostovoljno delo zanimati in iskala sem ogromno informacij, kako bi se vključila v te aktivnosti.
Vzporedno so se odvijale tudi zanimive stvari v šoli. Vključila sem se v projekt »Čez drn in strn po Pohorju«, ki je bil res nekoliko bolj naravoslovnega tipa, vendar sem se kljub vsemu našla v tej tematiki. Že takrat sem prevzela kar pomembno vlogo v projektu. Sama sem z neko profesorico opazovala divjega petelina in o tem napisala seminarsko nalogo, ter jo predstavila na zaključni prireditvi. Zame je to bila dejansko prva takšna javna izkušnja. Začutila sem, da me to izpopolnjuje.
Za tem je seveda sledilo to, da sem se začela še bolj aktivno vključevati v projekte, najprej v šoli, nato pa tudi izven nje. V šoli sem sodelovala še pri treh projektih – »Maribor v očeh najstnika«, »Comenius« in »Learning circle Deutch«. V okviru teh projektov sem se udeležila izmenjave v Barceloni in hkrati pomagala organizirati izmenjavo v Sloveniji.

Izven šole pa je bilo še boj pestro. Po mojem prvem TSV-ju (Taboru socialnih veščin), sem se udeležila še poletnega tabora, ki je trajal dlje časa in bil še bolj izpopolnjujoč zame. Takoj za tem sem se udeležila še ene izmenjave in sicer v Nemčiji, leto kasneje pa še v Španiji.

Vzporedno sem hkrati opravljala prostovoljno delo kot medvrstniški svetovalec na Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše Maribor. Ti so me nato usmerili še dalje na Center za sluh in govor, kjer sem celo leto izvajala brezplačne inštrukcije deklici, ki je imela nekaj učnih težav, in ji pomagala priskrbeti nekaj literature. Že v prvem letniku srednje šole sem si pridobila certifikat Medvrstniškega svetovalca.

Še naprej sem nadaljevala delo na CPM-ju, kjer sem se udeležila TSV 2, ki je bil nadgradnja prvega TSV-ja. Tam so nas že delno pripravljali na samostojno vodenje skupin.
V nadaljnjih taborih in projektih sem večinoma bila vodja in ne več udeleženka kot poprej. Sanje so se mi s tem tudi začele uresničevati, saj sem se lahko začela poizkušati tudi v delu, ki sem si ga že od začetka želela.

Bila sem del ekipe, kjer smo organizirali in v celoti izvedli projekt »Aktiviraj.se« v okviru Univerze v Mariboru. Ta projekt je imel kar precejšen odmev v Mariboru in podporo župana.

Vodila sem tudi že razne prireditve in začela prostovoljno delati v Domu Danice Vogrinec Maribor (enota Pobrežje), kjer delam že tretjo leto. Obiskujem svoja dva varovanca in jima pomagam pri vsakodnevnih stvareh ter jima namenim veliko časa za pogovor o problemih, ki jih imata. V okviru tega doma sem sodelovala tudi pri njihovem medgeneracijskem taboru.

Med počitnicami pomagam organizirati igralne dneve z otroci v Mariboru v okviru Centra za pomoč mladim, kjer si vsakič domislimo novo tematiko, ter pomagam v času festivala Lent pri izvedbi delavnic za otroke organizacije Mars. Eden mojih prvih večjih izzivov je bilo vodenje TSV-ja. Še sedaj aktivno participiram v takšnih oblikah taborov.

Letošnje leto je bil zame še prav posebno, saj sem se odločila, da se spoprimem s seminarsko nalogo na maturi, ki pa je bila skoraj kot nekakšna manjša raziskava. Raziskovala sem namreč Društvo SOS telefon-pomoč žrtvam nasilja. Zajela sem vse ženske, ki delajo na tem telefonu. Rezultati so bili kot pozitivna kritika, ki je pripomogla, da se bodo določeni vidiki tega telefona izboljšali in izpopolnili.

Moje prostovoljno delo postaja vedno bolj utečeno in dela si skoraj ne rabim več iskati, saj me kar samo najde. Različni ljudje, ki sem jih spoznala, so me začeli vključevati k vsem mogočim dejavnostim. Tako sem si tudi zagotovila svojo prepoznavnost med ljudmi. To me je pripeljalo do tega, da sem vzbudila pozornost šolske pedagoginje na III. Gimnaziji Maribor, ki me je predlagala za zlato nagrado Lion’s cluba (za več kot 100 dni prostovoljnega dela v enem letu). Kot primernega dobitnika te nagrade so me izglasovali na sestanku Lion’s cluba. To je bil tudi prvi trenutek v obdobju mojega prostovoljnega dela, ko sem bila javno nagrajena na šolski proslavi in priznana kot aktivna prostovoljka, kateri prostovoljstvo pomeni velik delež v njenem življenju. Hkrati pa sem bila nagrajena za trud, ki sem ga v celoti ves čas dajala v namen prostovoljstva in posredno tudi uveljavljanja le-tega. Po tej nagradi sem dobila možnost, da sem se udeležila izmenjave na Nizozemskem (v času poletnih počitnic 2007), ki so jo izvajali v Lion’s clubu, letos pa tudi izmenjave v Kanadi (v času letošnjih poletnih počitnic).

Prijavila sem se letos tudi na razpis Naj prostovoljka 2007 (pokrovitelj tega razpisa je bil predsednik države g. Danilo Türk in Mladinski svet Slovenije). Nagrado sem tudi osvojila v kategoriji ženske do 19. leta starosti.

Trenutno še naprej aktivno vodim tabore (predvsem TSV-je) in delavnice po šolah, ki imajo različne tematike. Načrtujemo pa že nov projekt, ki je namenjen ozaveščanju ljudi o onesnaženosti okolja.

Tudi za naprej že imam želje, kaj početi in nekaj teh želj je v prihodnosti ustanovitev društva, organiziranje izmenjav, taborov, poletnih šol, organiziranje predavanj in druga izobraževanja za širši krog ljudi, dneve otrok, pomoč mladostnikom, staršem in ostalim. Moj glavni cilj pa je vključiti se v raziskovalno delo na področju psihologije in psihoterapije. Načrtujem, da bi lahko v naslednjih letih v okviru svojega društva ustanovila svojo terapevtsko svetovalnico, kjer bi lahko pomagala ljudem vseh starosti in z vsemi vrstami problemov.

Nedvomno lahko trdim, da prostovoljstvo predstavlja velik delež mojega časa, vendar se delo vedno obrestuje, še posebej, če je namen dober.
Zaključila bi z mislijo iz knjige Malega princa: »Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno!«.

Nuša

Mreža “Prostovoljstvo v Mariboru«

Če te zanima opravljanje prostovoljskega dela na območju Mestne občine Maribor predlagamo, da obiščeš spletno stran mreže »Prostovoljstvo v Mariboru« in si ogledaš seznam organizacij, v katerih lahko postaneš prostovoljec/-ka.

Mreža Prostovoljstvo v Maribor ob Dnevu za spremembe 2012

Tudi letos se lokalna mreža prostovoljskih organizacij »Prostovoljstvo v Mariboru« pridružuje vseslovenskemu dogodku »Dan za spremembe 2012«, ki v letošnjem letu nosi naslov »Premagujmo osamljenost«. Dogodek koordinira Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, njegov namen pa je s prostovoljskimi akcijami spodbuditi pozitivne spremembe v lokalnih skupnostih.

Mreža Prostovoljstvo v Mariboru je obeležila Dan za spremembe 2012

Mreža “Prostovoljstvo v Mariboru” se je tudi letos pridružila vseslovenskemu dogodku »Dan za spremembe 2012«, ki je v letošnjem letu potekal pod nazivom »Premagujmo osamljenost«. Vseslovenski dogodek koordinira Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, v Mariboru pa so se  letos že tretjič udeležili dogodka tudi prostovoljci organizacij članic mreže »Prostovoljstvo v Mariboru«, ki jo koordinira Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže.

V četrtek, 19. 4. 2012, se je ob 17:00 uri v dvorani Gustaf (Kulturni center Pekarna, Ob železnici 8, Maribor) v sproščenem in hudomušnem vzdušju tako odvila megeneracijska okrogla miza »Odraščanje v našem mestu«, katere namen je bil druženje predstavnikov različnih generacij, izmenjava izkušenj med generacijami in spodbujanje  ustvarjanja močnih solidarnostnih vezi med starejšimi in mlajšimi.

Mreža Prostovoljstvo v Mariboru se je predstavila na srednjih šolah in fakultetah

Mreža “Prostovoljstvu v Mariboru”  se je ob začetku šolskega in študijskega leta predstavila na nekaterih mariborskih srednjih šolah in fakulteti.  Članice smo predstavile svoje prostovoljske programe, način vključevanja prostovoljcev in usposabljanja prostovoljcev. Gostovali smo  na Drugi in Tretji gimnaziji Maribor, na Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Maribor in na Oddelku za sociologijo na Filozofski fakulteti Maribor.

Mreža »Prostovoljstvo v Mariboru«

Vse, ki vas zanima prostovoljsko delo na območju Mestne občine Maribor vabimo, da obiščete spletno stran mreže »Prostovoljstvo v Mariboru« in si ogledate seznam organizacij, v katerih lahko postanete prostovoljci. Vabljeni.

Info: MISC INFOPEKA, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

Vir: MISC INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže

Na opravljanje EVS-a poslali mladi prostovoljki

Viel Glück, dragi Nina in Lucija. Danes sta naši dolgoletni prostovoljki odpotovali v daljno Nemčijo za 12 mesecev, kjer bosta sodelovali pri dveh EVS projektih.

Nadaljujemo z Medgeneracijskimi delavnicami šivanja in sitotiska

Vsak torek in četrtek med 9:30 in 11:30 se INFOPEKA spremeni v živahno krojačnico in šivalnico, v kateri prostovoljke  MISC INFOPEKA in stanovalke Doma Danice Vogrinec ustvarjajo pisanje torbe v okviru projekta “Medgeneracijskih delavnic šivanja in sitotiska”, ki so v prvi vrsti namenjene prenosu znanja in veščin starejših generacij na mlajše in obratno.

Naj, oh in ah pakete novoletnih okraskov

Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA razpisuje zimski NATEČAJ ZA NAJ, OH in AH, čim debelejši PAKETEK PREDNOVOLETNIH OKRASKOV, s katerimi bomo okrasili park v Pekarni.
Navodilo za kreativce: zaželeni so malo večji izdelki, saj bodo krasili poštene listavce in iglavce.
Svoje kreacije prinesite ali pošljite po pošti na naslov
MISC INFOPEKA,
Ob železnici 16,
2000 Maribor.
Pripis: zmečkljivo.

Za več informacij nas pokličite: 02 300 68 50 in 041 481 246.
Podelitev nagrad najboljšim trem in super zimska žurka v kožuhih bo 21. decembra ob 17.00, na odprtem v parku. Poskrbljeno bo tudi za toplejši del zabave v dvorani Gustaf.
Vabljeni, vabljene.

Natečaj USTAVI SE! POTREBUJEM TE!

Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA te v imenu organizacij, ki v Mariboru izvajamo in razvijamo organizirano prostovoljsko delo mladih, nagovarja: USTAVI SE! POTREBUJEM TE!

Natečaj USTAVI SE! POTREBUJEM TE! vabi, da se zamisliš in si izmisliš; se pozabavaš, ko odtavaš; se angaziraš; nas motiviraš in zasnuješ ter posreduješ kratke in sladke, bogate in jedrnate, duhovite in čudovite SLOGANE O IZKUŠNJAH ALI POMENU PROSTOVOLJSKEGA DELOVANJA! Lahko so izseki ali povedi ali pa odgovor na vprašanje: ‘Kaj sem danes storil/a lepega za nekoga drugega?’

Najžlahtnejše med prejetimi predlogi bomo javno izpostavili in uporabili ob praznovanju Mednarodnega dneva prostovoljstva mladih, ki ga bomo letos obeležili med 20. in 24. aprilom, avtorje pa simbolično nagradili. Vabljen/a si k sodelovanju, ne glede na starost, spol, obliko ali barvo.

Daj si duška, zagrabi neomejeno in predloge, skupaj s svojimi kontakti, pošlji po elektronski pošti na infopeka@infopeka.org, po klasični pošti ali osebno v MISC INFOPEKA, Ob železnici 16, Maribor, do 27. 3. 2009, da bo rečeno tudi storjeno!!!

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

POVEZAVA:
• Slovenska filantropija: http://www.prostovoljstvo.org/

Natečaj za naj Eko – smreko

Prostovoljci Mladinskega informacijsko-svetovalnega centra INFOPEKA objavljamo prednovoletni natečaj za NAJ EKO – SMREKO.
Starost in domišljija pri kreiranju sta neomejeni.

Natečaj za najbolj izvirno pravljico

Prostovoljke in prostovoljci Mladinskega informacijko-svetovalnega centra INFOPEKA razpisujejo NATEČAJ ZA NAJBOLJ IZVIRNO PRAVLJICO.
Tista, ki bo prepričala žirijo, bo nagrajena z uprizoritvijo na odru.
Omejitev pri izbiri tematike ni.
Besedilo in osnovnie podatke o avtorju (ime in priimek, telefonska številka, naslov), pošlji do 13. 01. 2003 na naslov: MISC INFOPEKA, Ob železnici 8, Maribor, s pripisom: Natečaj za najbolj izvirno pravljico ali prinesi osebno v naš center, vsak dan od 10. do 18. ure.

Več informacij: tel.: 02 300 68 50, e-mail:infopeka@pekarna.rulz.org.

Natečaj za slogan: DOBIM DAM – OBČUTIM RAZLIKO!

Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA te v imenu organizacij, ki vMariboru izvajamo in razvijamo organizirano prostovoljsko delo mladih, nagovarja: DOBIM DAM – OBČUTIM RAZLIKO!

Natečaj DOBIM DAM – OBČUTIM RAZLIKO! vabi, da se zamisliš in si izmisliš; sepozabavaš, ko odtavaš; se angažiraš; nas motiviraš in zasnuješ ter posreduješ kratke, jedrnate in učinkovite SLOGANE O KORISTNOSTI PROSTOVOLJSTVA PRI SOCIALNEM VKLJUČEVANJU IN ODPRAVI POSLEDIC REVŠČINE!

Najžlahtnejše med prejetimi predlogi bomo javno izpostavili in uporabili ob praznovanju Mednarodnega dneva prostovoljstva mladih, ki ga bomo letos obeležili med 19. in 25. aprilom, avtorje pa simbolično nagradili. Vabljen/a si k sodelovanju, če imaš do 30. let, ne glede na spol, obliko ali barvo.

Daj si duška, zagrabi neomejeno in predloge, skupaj s svojimi kontakti, pošlji po elektronski pošti na infopeka@infopeka.org, po klasični pošti ali osebno v MISC INFOPEKA, Ob železnici 16, Maribor, do 23. marca 2010, da bo rečeno tudi storjeno!!!

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org, www.infopeka.org.

Nemščina na daljavo

Naš mednarodni prostovoljec, Lucas Bertram, bo v času epidemije koronavirusa Covid-19 nudil pomoč na daljavo pri nemškem jeziku. Z veseljem bo pomagal vsem, ki imate učne težave ali želite svoje znanje nemščine dodatno utrditi in poglobiti.

Notranje obogatenje

Živim v Dornberku na Primorskem in sem včlanjen v ILCO Zvezo invalidskih društev, kjer sem začel s prostovoljnim delom. Pred dvanajstimi leti sem postal oseba s stomo in svoje izkušnje prenašam na člane, ki me povabijo v bolnišnico ali k njim na dom. Zavedam se, da je sodobni cilj prostovoljnega dela posredovanje možnosti, ki jih daje država državljanom s specifičnim lastnim delovanjem. Delovanje prostovoljnega dela se usmerja; v zmanjševanje socialnih razlik, v obveščanje in predstavitev možnosti in vplivanje na boljšo kakovost življenja. Temeljni cilj je preprečevanje izključenosti in marginalizacije.

Za vstop v prostovoljno dejavnost me je navdušil prostovoljec Aldo Marušič ob obisku, ko sem ležal v Šempetrski bolnišnici. Tako sem leta 2000 opravil izpit o prostovoljstvu, ki ga je organizirala Zveza ILCO Slovenije in od takrat do danes dajem tisti stik, ki oplaja in razsvetljuje življenje samo. Z besedami ni mogoče opisati vseh pristnih medčloveških stikov in vsega lepega dogajanja, tako pri meni, kot pri vseh tistih, ki sem jim pomagal. Vsak prostovoljec ima na svoj način možnost, ne le globlje dojeti, ampak tudi doživeti pomen besed »Kako malo je včasih potrebno, da osrečiš človeka in si srečnejši tudi sam!«. Vse to potrjujem s svojo vnemo in radostjo, ki jo ob svojem delu izžarevam. V tem času se stkejo pristne človeške vezi, ki te spremljajo celo življenje saj te dodobra notranje obogatijo.

Ivan

Nova spletna stran: Pekovoljci se predstavijo

Ob 15. obletnici prostovoljskega dela v MISC INFOPEKA smo se odločili predstaviti naših 50 prostovoljcev preko spletne strani. Vabljen/-a k ogledu in prebiranju njihovih zgodb! Spletno stran si lahko ogledaš na tej povezavi.

Obiskali smo Srednjo gradbeno šolo Maribor

V sredo, 28. 9. 2011, smo dijakinjam in dijakom Srednje gradbene šole in gimnazije Maribor predstavili  pomen prostovoljskega dela v družbi, možnosti prostovoljskega udejstvovanja v Mariboru, Evropsko prostovoljno službo, možnosti udejstvovanja v programu Mladi v akciji in prostovoljske programe v MISC INFOPEKA. EVS prostovoljka Kathrin, ki je v Pekarni-magdalenske mreže pred tremi tedni pričela s svojim EVS, jim je še posebej predstavila svojo odločitev za opravljanje EVS v Mariboru in njene načrte ter pričakovanja v okviru tega programa.

Šoli se zahvaljujemo za prijazen sprejem.

Oblačenja

Leto 2000. Na oko simpatično in okroglo leto, a v realnosti zelo naporno in dramatično za študentko, ki se že drugo leto bori z izpitom iz slovenske skladnje. Postajalo je brezupno. Samozavest načeta 100 %. September. Rahlo tavanje. Po umu in mestu. Izvoli. Na ulici dobim v roke simpatično povabilo za obisk INFOPEKE. Hvala. Shranim. In potem enkrat grem. In sem ostala. In uresničila sebe in svoje življenje. Dana mi je bila priložnost, da povem, kaj čutim in kako se počutim. In kaj bi želela početi. Poslušali so me. In razumeli. To mi je veliko pomenilo. Srečala sem nove ljudi, hitro smo ugotovili, da smo dobra ekipa. Začela se je dirka za uresničevanjem idej. Dirka za akcijo, dogajanje, druženje. Življenje. INFOPEKA mi je dala spodbudo in možnost, da uresničim sanjarjenja, zapisana v poletne beležke ali stare notese.

Prvi avtorski projekt sem s pomočjo ostalih prostovoljcev uresničila leta 2003. Projekt je nosil ime Oblačenja. Sam prosec ustvarjanja je bil zanimiv in pester, saj je približno 20 prostovoljcev in prostovoljk zbiralo dobre kose starih oblačil, ki smo jih brezkompromisno kombinirali z novejšimi modnimi dodatki. Zaključek projekta je bila modna revija, podprta z video inštlacijami, posnetimi na mariborskih ulicah. Revija je bila zelo odmevna. O meni in moji ekipi se je pisalo v najboljših slovenskih modnih medijih. To je bila odlična potrditev našega dela in spodbuda za naprej. Sploh je bilo leto 2003 zelo učinkovito, saj sem se dejansko izstrelila v svet idej in njenih uresničevanj. Preko izobraževanj, delavnic, seminarjev sem osvojila številna znanja, potrebna za uresničevanje idej, spoznala sem celo vrsto kreativnih ljudi, se s pomočjo INFOPEKE vključevala v aktivnosti drugih organizacij in naenkrat sem imela premalo časa za študij, ki mi ni več delal preglavic in je bil v letu 2003 že pravzaprav pri koncu.

V naslednjih letih sem aktivno sodelovala še pri projektih Mariborski obrazi, Postop, … Danes, ko gledam na vse skupaj z distanco, vem, da mi je prostovoljno delo vrnilo otroško ustvarjalnost, vero v samo sebe in me oblikovalo v zrelo in odgovorno osebo.

Bojana

ODA prostovoljcem MISC INFOPEKA

Ines Kavgić, prostovoljka MISC INFOPEKA, je ob zaključku letošnjega prostovoljskega leta spesnila zabavno pesmico za vse prostovoljke in prostovoljce naše organizacije. Če vas daje firbec, pokukajte spodaj;)

Odkrivanje grške kulture s Sofijo

V sredo, 20. 9. 2017, ob 18:00 uri, te vabimo v INFOPEKO na prvo srečanja v okviru cikla »Odkrivanje grške kulture s Sofijo«. Brezplačna srečanja so namenjena vsem, ki bi rade_i čim celoviteje odkrivale_i Grčijo.

Okrogla miza II: “Prostovoljstvo po Evropi”

V okviru projekta “Od Maribora do Bruslja“, katerega namen je mladim zbližati EU in predvsem možnosti mobilnosti, ki jih slednja ponuja, organizira Mestnega mladinskega sveta Maribor drugo okroglo mizo z naslovom “Prostovoljstvo po Evropi”. Na okrogli mizi, ki bo v četrtek, 24. 11. 2016, ob 17:00 uri v prostorih MMSM-ja (Trg Revlucije 9) bo EVS koordinatorica Nataša Usar predstavila Evropsko prostovoljno službo, Ioana Silleanu in Michal Čerňanský pa osebno izkušnjo opravljanja prostovoljskega dela v Mariboru.

Okrogla miza Položaj prostovoljstva v neoliberalni družbi

Okrogla miza, ki je potekala v sklopu “Festivala prostovoljstva v Mariboru 2011” , je bila namenjena kritičnemu preudarku vloge prostovoljstva v današnji družbi.

Evropska komisilja je leto 2011 določila za Evropsko leto prostovoljstva, v letošnjem letu je bil v Sloveniji sprejet Zakon o prostovoljstvu, ki prostovoljstvu v naši družbi namenja novo vlogo. Na okrogli mizi nas je zanimalo, kakšna sta vloga in tradicija prostovoljstva v Sloveniji, kakšna je funkcija prostovoljstva znotraj neoliberalne ideologije in družbenega sistema, kako vpliva na družbeno realnost in ali prostovoljsko delo lahko pomeni tudi način upora proti kapitalizmu?

Gostje okrogle mize so bili: Vanda Remškar – Pirc, vodja Službe za nevladne organizacije pri Ministrstvu za javno upravo RS, dr. Marta Gregorčič, sociologinja, Karolina Babič, filozofinja in Tjaša Arko, Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva.

Moderator: Borut Osonkar, sodelavec Regionalnega stiščišča NVO Podravja, Zavod PIP

Okrogla miza je potekala v sodelovanju z Ustanovo nevladnih organizacij mladinskega polja Pohorski bataljon.

S »Festivalom prostovoljstva v Mariboru 2011« smo se tudi v letošnjem letu pridružili vseslovenskemu Festivalu prostovoljstva, ki že vrsto let poteka po različnih slovenskih krajih. Osrednjo prireditev v Ljubljani, ki bo potekala v ponedeljek, 23. maja, organizira Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva. V času med 20. in 25. je bila v Sloveniji tudi Evropska karavana prostovoljstva, ki se bo odvijala v Mestnem muzeju v Ljubljani in drugih krajih po Sloveniji.

Okrogla miza »Odraščanje v našem mestu«

Mreža “Prostovoljstvo v Mariboru” te v okviru “Dneva za spremembe” vabi v četrtek, 19. 4. 2012, ob 17:00 v dvorano Gustaf, Kulturni center Pekarna na okroglo mizo “Odraščanje v našem mestu”.

Namen dogodka je medsebojno spoznavanje generacij in predaja ter izmenjava izkušenj med generacijami, vse z namenom spodbujati močne solidarnostne vezi in prepoznavanja dragocenih izkušenj, ki jih imajo starejši ter hkrati starejše generacije iz prve roke informirati o razmišljanju in načinu življenja mlajših.

Okroglo mizo bo pospremila tudi razstava, ki bo dokumentirala spremembe v mestu tako s pomočjo fotografij, kakor tudi s pomočjo predmetov, ki jih uporabljamo v vsakdanjem življenju.

Open stage / Jam session

Glasbenik_ca, pevec_ka, pevski zbor, ljubitelj_ica glasbe ali samo radovedna oseba, lepo vabljen_a na naš peti jam session večer “Open stage”, ki bo potekal v ponedeljek, 27. 11. 2017, ob 19.00 v dvorani Gustaf, KC Pekarna.

OPEN STAGE / JAM SESSION

Glasbenik_ca, pevec_ka, pevski zbor, ljubitelj_ica glasbe ali samo radovedna oseba, lepo vabljen_a na naš drugi jam session večer “Open stage”, ki bo potekal v sredo, 11. 10. 2017, ob 19.00 v dvorani Gustaf, KC Pekarna.

OPEN STAGE / JAM SESSION

Glasbenik_ca, pevec_ka, pevski zbor, ljubitelj_ica glasbe ali samo radovedna oseba, lepo vabljen_a na naš prvi jam session večer “Open stage”, ki bo potekal v sredo, 20. 9. 2017, ob 19.00 v dvorani Gustaf, KC Pekarna.

Open stage / Jam session

Glasbenik_ca, pevec_ka, pevski zbor, ljubitelj_ica glasbe ali samo radovedna oseba, lepo vabljen_a na naš drugi jam session večer “Open stage”, ki bo potekal v sredo, 25. 10. 2017, ob 19:00 v dvorani Gustaf, KC Pekarna.

Pekarna Bajk Landing

Vljudno te vabimo, da se nam pridružiš v nedeljo, 21. 10. 2018, ob 11:00 v Kulturnem centru Pekarna na brezplačni kolesarski delavnici. Smo na začetku postavitve Pekarne Bajk, brezplačnega sistema najema koles v Kulturnem centru Pekarna. V nedeljo je čas za praznovanje začetka projekta Pekarna Bajk, zato bomo izvedle_i kolesarsko delavnico.

Pekarna DOBIŠ DAŠ

V ponedeljek, 19. 11. 2012, ponovno pričenjamo s prostovoljskim programom “Pekarna DOBIŠ DAŠ”, aktivno in ustvarjalno preživljanje prostega časa z mladimi z manj priložnostmi. Tako kot vsako leto, bodo tudi v šolskem letu 2012/2013 druženja potekala ob ponedeljkih med 16:00 in 18:00.

Program je namenjen predvsem otrokom in mladostnikom s psihosocialnimi težavami, kot so osamljenost, pomanjkanje socialnih stikov, težave pri navezovanju stikov… Na tedenskih druženjih se kuha, igra, ustvarja, uri v socialnih veščinah, gleda zanimive filme in veliko pogovarja. Mladi stopajo v dialog, se učijo poslušati drug drugega in krepijo strpnost.

Pekarna DOBIŠ DAŠ

Vsak ponedeljek med 16:00 in 18:00 te prostovoljci vabijo v “Pekarno DOBIŠ DAŠ”, kjer boste skupaj aktivno in ustvarjalno preživljali prosti čas: kuhali, se igrali, ustvarjali, se urili v socialnih veščinah, gledali zanimive filme in veliko pogovarjali…

Pridi, ne bo ti žal!

Pekarna DOBIŠ DAŠ, aktivno in ustvarjalno preživljanje prostega časa z otroci in mladostniki

Prostovoljci/-ke  MISC INFOPEKE te vabijo, da se vsak ponedeljek med 16:00 in 18:00 udeležiš druženj Pekarna DOBIŠ DAŠ iz z nami deliš svoja razmišljanja, zamisli, igrivost, znanje in ustvarjalnost.

Vsebine druženj določamo skupaj in sproti, najraje pa počnemo naslednje: igranje socialnih in družabnih iger, ustvarjalne delavnice, delavnice spodbujanja kreativnega pisanja in branja, ustvarjanje stripov, kuharske delavnice zdravih prigrizkov, športne aktivnosti, gledanje filmov…

Pekarna DOBIŠ DAŠ, aktivno in ustvarjalno preživljanje prostega časa z otroki in mladostniki

Vsak ponedeljek te prostovoljke in prostovoljci MISC INFOPEKA med 16:00 in 18:00 vabimo, da se nam pridružiš pri igranju družabnih in socialnih iger, kuhanju, tematskih delavnicah, likovnemu ustvarjanju in še pri mnogih drugih aktivnostih. Veseli bomo tvoje družbe:)

Več informacij lahko dobiš na infopeka@infopeka.org, 02 30068 59, 041 481 246

Pekarna DOBIŠ DAŠ, aktivno in ustvarjalno preživljanje prostega časa z otroki in mladostniki

Prostovoljci/-ke MISC INFOPEKA te vabimo, da se vsak ponedeljek med 16:00 in 18:00 udeležiš druženj in aktivnosti v okviru programa Pekarna DOBIŠ DAŠ. Druženja in aktivnosti te bodo ponesla v svet skupinskih družabnih iger, kreativnih delavnic in delavnic giba.

Pekarna DOBIŠ DAŠ, delavnica “Spoznavanje”, 16. 11. 2015

Pekarna DOBIŠ – DAŠ

MISC INFOPEKA v sodelovanju s Centrom za pomoč mladim izvaja projekt Pekarna DOBIŠ DAŠ – aktivno in ustvarjalno preživljanje prostega časa za otroke med 8 in 16 letom starosti.

Otroci se lahko udeležijo brezplačnih aktivnosti kot so družabne igre, gibalne igre, ustvarjalne delavnice, ogled kulturno- zgodovinskih znamenitosti…
Cilji, ki jih med druženjem zasledujemo so pridobivanje socialnih veščin, vzpostavljanje zaupanja med člani skupine, uresničevanje svojih interesov, izmenjava pogleda na življenje, iskanje vrednot in možnosti za aktivno udeležbo v družbi ter prijetno in kreativno preživljanje prostega časa.

Druženja potekajo pod strokovnim vodstvom in ob pomoči prostovoljcev v prostorih Mladinskega informacijsko-svetovalnega centra INFOPEKA in na drugih lokacijah, odvisno od aktivnosti, vsako sredo med šolskim letom od 16:00 do 17:30.

Prisrčno vabljene in vabljeni!

Več informacij na:
infopeka@infopeka.org
ali 02/300 68 50

PEKARNA DOBIŠ-DAŠ

Prostovoljci MISC INFOPEKA te vabimo, da se nam pridružiš in skupaj z nami aktivno in ustvarjalno preživljaš prosti čas v okviru projekta Pekarna DOBIŠ DAŠ.

Družabne in gibalne igre, ustvarjalne delavnice, ogled kulturno-zgodovinskih znamenitosti…, vsakič pa bo del druženja namenjen tudi pogovorom o temah, ki tebe in tvoje vrstnike še posebej zanimajo.

Druženja potekaljo enkrat tedensko v naših prostorih in na drugih lokacijah, odvisno od vrste aktivnosti, za katere se bomo skupaj odločili.

Prisrčno vabljen/a.

Pekarna DOBIŠ-DAŠ 2009/2010

Prostovoljci MISC INFOPEKA te vabimo, da se nam pridružiš in skupaj z nami aktivno in ustvarjalno preživljaš prosti čas v okviru projekta Pekarna DOBIŠ DAŠ.

Pekarna potopis “Po poteh Marca Pola, iz Azije do doma po kopnem”

Špela in Lior sta 253 dni preživela na Azijski celini. Sama, po kopnem, sta se podala na pot od Nepala do Slovenije. Njun glavni namen je bil čutiti Azijo pod svojimi nogami in se soočiti z dobrimi in slabimi platmi te celine.  Svojo razburljivo pot bosta delila z nami na ciklu 3 potopisnih predavanj, ki to pravzaprav niso. Z lastnimi refleksijami doživetega in praktičnimi nasveti za popotnike bosta na prvem predstavila Nepal in Indijo.

Vabljeni na prvo letošnje potopisno predavanje, ki se bo odvilo v četrtek, 23. 2. 2012, ob 18.00 uri v Galeriji na Koroški cesti 18 v Mariboru.

Pekarna potopise organizirajo prostovoljci MISC INFOPEKA.

PEKARNA POTOPIS (potopisi, ki to niso) / Nizozemska

Živa Čonkaš. EVS prostovoljka. 11 mesecev. Delo v mladinskem klubu. Osebna opažanja. Država, ljudje, navade. Potopis, ki motivira.

V četrtek, 8. 3. 2012, ob 18:00 v Galeriji na Koroški c. 18, Maribor. Vstop prost. Vabijo te prostovoljci MISC INFOPEKA.

PEKARNA POTOPIS (potopisi, ki to niso)/Iz Azije do doma po kopnem po poteh Marca Pola: Kitajska

V petek, 20. 4. 2012, vas ob 19:00 uri vabimo v prostore MISC INFOPEKA (pritličje prenovljene upravne stavbe), Kulturni center Pekarna, Ob železnici 8, na PEKARNA POTOPIS. Tokrat bosta Špela in Lior nadaljevala s predstavitvijo svoje poti po Aziji in se zaustavila na Kitajskem.

Pekarna potopis (potopisi, ki to niso): Al-Yazirat

EVS prostovoljke_ci te vabijo na prvi letošnji Pekarna potopis (potopisi, ki to niso) z naslovom Al-Yazirat, ki se bo odvil v sredo, 28. 3. 2018, ob 19:00 v prostorih INFOPEKE.

PEKARNA POTOPIS (potopisi, ki to niso): Filipini

Prostovoljci/-ke MISC INFOPEKA te v četrtek, 7. 6. 2012, ob 19:00 vabijo v prostore MISC INFOPEKE, Ob železnici 8, Maribor, na še zadnji potopis v letošnjem šolskem letu.

V poletje bomo zakorakali s slikami in mislimi iz dežele večnega poletja, Filipinov. Naša predavateljica je mlado dekle, Tonja Klanšek, ki je že videlo svoj delež sveta, je polna izkušenj in odlična sogovornica. Pripovedovala nam bo o svoji prostovoljski izkušnji, o tem kako se je odpravila na popoplavno območje, pomagala pri gradnji hiš, obnavljanju okolja, o kulturni tranziciji, ljudeh, hrani, kako jo je izkušnja spremenila in zakaj se kmalu vrača.

http://tonjak.wordpress.com/

PEKARNA POTOPIS (potopisi, ki to niso): Irska

Prostovoljci MISC INFOPEKA vabijo v četrtek, 22. 3. 2012, ob 18:00 v prostore Galerije na Koroško 18 na Pekarna potopis.

Barbara Omerzu bo z nami delila svojo izkušnjo v Dublinu, kjer je v okviru programa EVS, Mladi v akciji (Youth in action), 11 mesecev sodelovala v mladinski organizaciji Aisling Project. Organizacija nudi otrokom iz socialno problematičnega okolja učno pomoč in kvalitetno preživljanje prostega časa. Skozi pripovedovanje in slikovni material bo delila tudi izkušnje iz številnih potovanj po irskih mestih in podeželju, ki so obarvale njeno življenje med gostoljubnimi in veselimi prebivalci »zelenega otoka«. Vstop je prost.

PEKARNA POTOPIS (potopisi, ki to niso): Mehika – Ne boj se leteti!

Prostovoljci MISC INFOPEKA vabijo v četrtek, 5. 4. 2012, ob 18:00 v prostore Galerije na Koroško 18 na Pekarna potopis.

Petra Muraus bo z nami delila svojo izkušnjo potovanja po Mehiki, kamor se je odpravila sama v okviru programa Couch Surfing, največjega omrežja izmenjave prenočišč. Govorila bo o svojem doživljanju mehiške kulture in običajev, o ljudeh ter o svojih dogodivščinah. Razpravljali pa bomo tudi o zanimivem in aktualnem vprašanju, zakaj je ljudi strah potovati same.

PEKARNA POTOPIS (potopisi, ki to niso): Po poteh Marka Pola: iz Azije do doma po kopnem

Vabljen/a v petek, 18. 5. 2012, ob 19:00 v MISC INFOPEKA na PEKARNA POTOPIS.

Špela in Lior sta 253 dni preživela na Azijski celini. Sama, po kopnem, sta se podala na pot od Nepala do Slovenije. Njun glavni namen je bil čutiti Azijo pod svojimi nogami in se soočiti z dobrimi in slabimi platmi te celine. Svojo razburljivo pot bosta delila z nami na ciklu 3 potopisnih predavanj. Z lastnimi refleksijami doživetega in praktičnimi nasveti za popotnike bosta na tretjem potopisu predstavila Kirgizistan.

Pekarna Potopisi (potopisi, ki to niso): Burkina Faso

V četrtek, 29. 5. 2014, te ob 19.00 vabimo v prostore MISC INFOPEKA na potopisno predavanje o Burkini Faso.

PEKARNA POTOPISI (potopisi, ki to niso): Dogodivščine članice Greenpeaceove posadke

V četrtek, 21. 5. 2015, ob 19:00 vljudno vabljen/-a v prostore INFOPEKE na PEKARNA POTOPIS: Dogodivščine članice Greenpeaceove posadke, ki ga pripravljamo v okviru “Festivala prostovoljstva v Mariboru 2015”.

PEKARNA POTOPISI (potopisi, ki to niso): FILIPINI: SOS Children’s Village – sirotišnica malo drugače

Vabljen_a v četrtek, 15. 6. 2017, ob 19.00 v prostore  INFOPEKE na Pekarna potopis (potopisi, ki to niso): FILIPINI SOS Children’s Village – sirotišnica malo drugače.

Pekarna potopisi (potopisi, ki to niso): Gana

Vabljen_a v četrtek, 23. 3. 2017, ob 19:00 v prostore INFOPEKE na Pekarna potopis (potopisi, ki to niso): Gana.

Pekarna potopisi (potopisi, ki to niso): Grčija

Vabljen_a v četrtek, 13. 4. 2017, ob 20:00 v prostore INFOPEKE na Pekarna potopis (potopisi, ki to niso): Grčija. Potopis bo potekal v angleškem jeziku.

Pekarna Potopisi (potopisi, ki to niso): Kurdistan

Vabljen/-a v sredo, 24. 2. 2016, ob 18:00 v prostore INFOPEKE na februarski Pekarna potopis: Kurdistan. Vstop prost!

Pekarna Potopisi (potopisi, ki to niso): Na mrtvem planetu ni služb!

V sredo, 27. 1. 2016, te ob 18.00 vabimo v prostore INFOPEKE na potopisno predavanje o aktivističnem gibanju v Nemčiji. Aktivist in dijak, David Muster bo na januarskem potopisnem predavanju predstavil gibanje, ki se bori za ohranitev gozda.

Pekarna potopisi (potopisi, ki to niso): Na poti med naravnimi nesrečami in vojnami

Vabljen/-a v četrtek, 31. 3. 2016, ob 18:00 v prostore INFOPEKE na potopis »Na poti med naravnimi nesrečami in vojnami«. Vstop prost!

Pekarna Potopisi (potopisi, ki to niso): Narcipisno perfordavanje U, ganda

Pekarna Potopisi te v sodelovanju s projektom Narcissus vabijo na parodijo potopisnega predavanja o Ugandi, ki bo v četrtek, 24. 4. 2014, ob 19. uri, v prostorih MISC INFOPEKA. Zaželena je udeležba s čim več pametnimi telefoni, tabličnimi računalniki in drugimi najsodobnejšimi pripomočki.

Pekarna potopisi (potopisi, ki to niso): Neposredna demokracija ni nedosegljiva utopija

Vabljen/-a v sredo, 20. 4. 2016, ob 19.00 v prostore INFOPEKE na Pekarna potopis »Neposredna demokracija ni nedosegljiva utopija«.

Pekarna Potopisi (potopisi, ki to niso): Odprava študentov medicine v Malavi

Potopisniki in študentje medicine te v sklopu Festivala prostovoljstva v četrtek, 22. 5. 2014, ob 19.00 vabimo v prostore MISC INFOPEKA na potopis o odpravi študentov medicine v Malavi. Ogledali si bomo tudi film in fotografije, ki so jih študentje posneli na odpravi.

»Ne moreš narediti vsega, lahko pa narediš nekaj.«
neznani avtor

Pekarna Potopisi (potopisi, ki to niso): Okrogla miza – Gana

V četrtek, 29. 1. 2015, bo v prostorih MISC INFOPEKA ob 18. uri potekal nekoliko drugačen pekarniški potopis – okrogla miza, ki bo problematizirala stereotipe in potrebo Zahodnega sveta po pomoči državam »tretjega sveta«. Vabljen/-a!

Pekarna potopisi (potopisi, ki to niso): Potovanje okrog sveta

Se ti zdi, da je nemogoče prepotovati 132 držav v lastni režiji, brez vključevanja turstičnih agencij, če nisi zmožen/-a slišati ali govoriti? Se ti zdi, da je nemogoče potovati kot gluha oseba?
Prostovoljci Pekarne potopisov te vabijo na potopisno predavanje Andreja Vivoda, ki bo v četrtek, 26. 2. 2015, ob 18. uri v prostorih MISC INFOPEKA.

Pekarna Potopisi (potopisi, ki to niso): Potovanje v Palestino

Vabljen/-a v četrtek, 11. 12.  2014, ob 18:00 v prostore MISC INFOPEKA, na potopisno predavanje o Palestini, ki ga bo vodil novinar Martin Tomažin.

Pekarna potopisi (potopisi, ki to niso): Pozabiti ali ohraniti? Sarajevske patriotske pesmi

Na potopisnem predavanju, ki bo v četrtek, 23. 4. 2015, ob 19:00 v prostorih MISC INFOPEKA, vam bo Petra Hamer, ki je del svojega življenja preživela v prestolnici belega gumba, modrega orkestra in (občasno) rjave Miljacke, poskušala razložiti, kako so si ljudje med agresijo lajšali duševne stiske in kako danes gledajo na pretekle dogodke.

PEKARNA POTOPISI (potopisi, ki to niso): Romunija

Vabljen_a na dogodek PEKARNA POTOPISI (potopisi, ki to niso) z naslovom Romunija, ki se bo odvil v sredo, 25. 7. 2018, ob 11:00 v prostorih INFOPEKE. Potopis bo potekal v angleškem jeziku, ki ga bo izvedel Robert Bălan.

PEKARNA POTOPISI (potopisi, ki to niso): Turistifikacija Lizbone

Vabljen_a na dogodek PEKARNA POTOPISI (potopisi, ki to niso) z naslovom Turistifikacija Lizbone, ki se bo odvil v sredo, 25. 4. 2018, ob 19:00 v prostorih INFOPEKE. Potopis bo osebna zgodba Rafaela Pelaeza, ki je študiral v Lizboni v času največjega turističnega buma in bo potekal v angleškem jeziku.

PEKARNA POTOPISI (potopisi, ki to niso): Uvod v škotsko neodvisnost

Vabljen_a na dogodek PEKARNA POTOPISI (potopisi, ki to niso) z naslovom Uvod v škotsko neodvisnost, ki se bo odvil v četrtek, 31. 5. 2018, ob 20:00 v prostorih INFOPEKE. Potopis bo izvedla Esme Williams, EVS prostovoljka v Pekarni Magdalenske mreže, ki je zadnjih 6 let študirala in delala v Edinburgu in Glasgowu. Potopis bo potekal v angleškem jeziku. Vstop prost.

Pekarna potopisi (potopisi, ki to niso): Zahodna Sahara

V ponedeljek, 30. 3. 2015, ob 18:30 te vabimo na Pekarna potopis: Zahodna Sahara. Na potopisu bo Aleš Skornšek – Pleš govoril o kulturi, umetnosti in življenju prebivalcev Zahodne Sahare, predstavljena nam bo trenutna politična in pravna situacija, današnje razmere, življenje v taboriščih, cilji in želje Saharcev ter odnos mednarodne skupnosti do tega vprašanja. Na ogled bo tudi dokumentarni film in predvajana tradicionalna glasba. Vstop prost!.

Pekarna potopisi (potopisi, ki to niso): »Kava s plantaž Kolumbije – potopis in cupping”

Vabljen/-a v četrtek, 16. 6. 2016, ob 19.30 v prostore INFOPEKE na Pekarna potopis »Kava s plantaž Kolumbije – potopis in cupping”.

Pekarna potopisi (potopisi, ki to niso): »Zgodbe iz Kurdistana«

Vabljen_a v četrtek, 26. 1. 2017, ob 19.00 v prostore INFOPEKE na Pekarna potopis »Zgodbe iz Kurdistana«.

PEKARNA POTOPISI (potopisi, ki to niso): “Ko smo živele_i v Jugoslaviji”

V času Festivala prostovoljstva v Mariboru 2017 te ekipa potopisnic_kov vabi na nekoliko drugačen družbeno kritičen potopis, ki te bo popeljal nazaj v zgodovino – v čas, ko je na zemljevidu še obstajala država, ki v nekaterih ljudeh še danes zbuja nostalgijo, prijetna občutja, nelagodje, sovraštvo ali veselje. Vabljen_a v četrtek, 18. 5. 2017, ob 19.00 v prostore MISC INFOPEKA na predavanje in diskusijo z naslovom “Ko smo živeli v Jugoslaviji”.

Pekarna Potopisi: “DVA OBRAZA: Finska in Slovenija”

Prostovoljci MISC INFOPEKA te vabijo na PEKARNA POTOPIS (potopisi, ki to niso): DVA OBRAZA: Finska & Slovenija, ki bo v četrtek, 20. 6. 2013, ob 19:00 v prostorih INFOPEKE v Kulturnem centru Pekarna. Vstop prost!

Pekarna Potopisi: “El Camino de Santiago”

Vabljeni na drugi letošnji potopis, ki bo v četrtek, 21. 2. 2013, ob 18:00 v prostore Galerije na Koroški 18. Adrijana Kos bo z nami delila sončne vzhode, ki so ji na potovanju skozi raznoliko pokrajino Španije jemali dih, a hkrati preizkušali njene meje vzdržljivosti. O potovanju, kjer si nemalokrat deležen brezpogojne ljubezni od popolnega neznanca in kjer si kot popotnik/romar zaščiten bolj kot svete krave v Indiji, bo spregovorila z osebnega vidika.

Zakaj se je sploh odločila za eno najbolj priljubljenih in zahtevnih pešpoti slavne romarske poti? Kako lahko takšna pešpot spremeni človeka in njegovo dojemanje sveta? Česa se je naučila, katere predsodke in stereotipe je ovrgla?

Vse to in še veliko več na Pekarna Potopisu. Kot vedno bodo na voljo tematski prigrizki. 🙂 Mljask, mljask…

Spremljaš nas lahko tudi na http://www.facebook.com/pekarnapotopisi

Pekarna Potopisi: “Gana”

Prostovoljke in prostovoljci MISC INFOPEKA, vas vabijo na prvi letošnji potopis, ki bo v četrtek, 24. 1. 2013, ob 18:00 v Galeriji na Koroški 18. V teh mrzlih zimskih dneh nas bo ponesel na tople planjave afriškega kontinenta. Med nalezljive nasmehe domačinov, navihane poglede otrok, ritme afriškega bobna in prijaznosti neznancev nas bo popeljala Ines Kavgić. Potopis bo temeljil na lastnih doživetjih, spominih in občutkih. Kot prostovoljka je tam preživela tri mesece, zato se bo s kritične note dotaknila tudi pomena globalnega prostovoljstva. Vstop je prost, kot vedno pa bodo na voljo tudi tematski prigrizki:)

Spremljaš nas lahko tudi na: http://www.facebook.com/pekarnapotopisi

Pekarna Potopisi: “Maldivi in Šrilanka”

Vabljen/a na PEKARNA POTOPIS, kjer bomo v četrtek, 23. 5. 2013, ob 19:00 v prostorih MISC INFOPEKA slišali, kako je Alma Nuhić oktobra lanskega leta odpotovala na Maldive v veri, da bo 6 mesecev kot ekologinja opravljala prostovoljno delo na lokalni biološki postaji. Doživela pa je vse prej kot to.

Pekarna Potopisi: “Od puščavskih sipin do zasneženih vrhov Himalaje”

Vabljen/-a v četrtek, 23. 1. 2014, ob 19:00 v prostore MISC INFOPEKA na družbeno-kritičen potopis Od puščavskih sipin do zasneženih vrhov Himalaje, ki ga bosta vodila študenta Tomaž Cigüt in Klavdija Lipnik.

Pekarna Potopisi: “Palestina”

Vabljen/-a v četrtek, 27. 2. 2014, ob 19:00 v prostore MISC INFOPEKA na potopisno predavanje o Palestini

Pekarna Potopisi: “Rusija”

Prostovoljci MISC INFOPEKA te vabijo na naslednji PEKARNA POTOPIS (potopisi, ki to niso): Rusija, ki bo v četrtek, 28. 3. 2013, ob 18:00 v Galeriji na Koroški 18. Vstop prost.

Pekarna Potopisi: “Z motorjem po Indiji”

Vabljen/a na PEKARNA POTOPIS, kjer se bomo v četrtek, 25. 4. 2013, ob 19:00 v Galeriji na Koroški 18 podali v prav posebno avanturo: Z motorjem po Indiji!

Pekarna Potopisi: “Vietnam – kaos v deželi riža”

Vljudno vabljen/-a na marčevski Pekarna potopis “Vietnam – kaos v deželi riža”. Tokrat bo potopis izjemoma v sredo, 26. 3. 2014, ob 19. uri v prostorih MISC INFOPEKA.

Po prostovoljske izkušnje v Avstrijo

Bi želel_a preživeti eno leto v Avstriji, kjer bi si pridobil_a izkušnje na področju dela z otroki in mladostniki ali na kulturnem področju? Naučil_a nemškega jezika in raziskoval_a okolico mesta Gradec? Spoznal_a vse čare, ki jih nudi program Evropska prostovoljna služba? Če te mika, piši na evs@pekarna.org za več informacij.

Po prostovoljske izkušnje v Nemčijo

Bi želel/-a preživeti eno leto v majhnem mestecu v Nemčiji, kjer bi si pridobil/-a izkušnje na področju dela z otroki in mladostniki? Naučil/-a nemškega jezika in raziskoval/-a okolico mesta Berlina? Spoznal/-a vse čare, ki jih nudi program Evropska prostovoljna služba? Če te mika, piši na evs@pekarna.org za več informacij.

Po prostovoljske izkušnje v tujino

Bi želel_a preživeti nekaj časa v tujini, kjer bi si pridobil_a izkušnje na področju dela z otroki in mladostniki ali na kulturnem področju ali pa na okoljevarstvenem področju? Naučil_a tujega jezika in raziskoval_a novo okolje? Spoznal_a vse čare, ki jih nudi program Evropska prostovoljna služba (EVS)? Če te mika, piši na evs@pekarna.org za več informacij.

Podari misel!

Prostovoljke in prostovoljci Mladinskega informacijsko-svetovalnega centra INFOPEKA zbiramo tudi izvirne, tvoje lastne, lepe, pametne, optimistične, umne in neumne ….misli.
Najboljše bomo uporabili v eni od naših delavnic.
Pošlji ali prinesi jih v MISC INFOPEKA.

Podari misel!

Prostovoljke in prostovoljci Mladinskega informacijsko-svetovalnega centra INFOPEKA zbiramo tudi izvirne, tvoje lastne, lepe, pametne, optimistične, umne in neumne ….misli.
Najboljše bomo uporabili v eni od naših delavnic.
Pošlji ali prinesi jih v MISC INFOPEKA.

Pogovor z ESE prostovoljci o njihovih izkušnjah v Sloveniji

Naši mednarodni prostovoljci Filip, Gilles in Lucas so se za Festival prostovoljstva v Mariboru povezali z Manon, Marine in Makalo, prostovoljkami, ki v Škofji Loki v Zavodu O ter izobraževalnem in terapevtskem centru Familija izvajajo svoje projekte Evropske solidarnostne enote.

Pogovor »Želiš doživeti prostovoljsko izkušnjo v tujini?«

Naj te v okviru “Festivala prostovoljstvo v Mariboru” povabimo na predstavitev in pogovor o Evropski prostovoljni službi. Ne veš kaj je Evropska prostovoljna služba? Pridi v torek, 19. 5. 2015, ob 17:00 v INFOPEKO in predstavili ti bomo osnovne informacije o EVS-u.

Pogovor: ESE prostovoljke_ci spregovorijo o svojih izkušnjah v Sloveniji

V sredo, 27. 5. 2020, vas ob 19:00 vljudno vabimo na spletni pogovor »ESE prostovoljke_ci spregovorijo o svojih izkušnjah v Sloveniji«, ki bo potekal v sklopu Festivala prostovoljstva v Mariboru. Pogovar bo dostopen na našem facebook profilu.

PoLENTna Živa dvorišča

“Stopinje mesta” te v okviru PoLENTnih Živih dvorišč vabimo, da se nam pridružiš na vodenem ogledu mesta v soboto, 29. 6. 2013, in v nedeljo, 30. 6. 2013, vsakič ob 18:00.  Start na Orožnovi 7. Vabljen/a.

Pomladna »oblačenja«

Vabimo vas v petek, 21. 03. 2003, ob 22. uri na pomladna »OBLAČENJA« v dvorano Gustaf, Pekarna-magdalenske mreže.
Zgodila se bo slikovita modna revija, ki bo predstavila atraktivno ulično modo Pomlad 2003.
Določeni artikli “ torbice, nakit, oblačila – bodo tudi naprodaj.

Za več informacij smo vam na voljo vsak dan od 10. do 18. ure na tel: 02 300 68 50, e-mail: infopeka@infopeka.rulz.org, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 8, 2000 Maribor.

Poročamo: Projekt “Izberite si svojo Babico!”

I am EVS volunteer for Pekarna Magdalenske Mreže, and also an illustrator from France. In march, I had the opportunity to print one of my project, “Choose your Granny”, which is a little game for children, and I wanted to  introduce some of them in Slovene, and create new ones for the occasion.

Poročilo: Sprehod “Slalom po Mariboru”

Na sprehodu, ki smo ga v petek, 28. 3. 2014, organizirali prostovoljci skupine “Stopinje mesta”, MISC INFOPEKA, Pekarna Magdalenske mreže, je bilo 19 udeležencev, od tega 3 na invalidskih vozičkih, predstavnik Sektorja za komunalo in promet Mestne občine Maribor (Denis Kocbek), Nigrada d.d. (Aleš Šimenko), Društva paraplegikov severne Štajerske (Franci Žiberna), Združenja 91 (Drago Koprčina), predstavnica Sveta invalidov (Ana Mandl) in drugi.

Portret: Prerezala popkovino in odšla v Maribor

Cécile Bondon je stara 29 let in decembra letos bo minilo 10 mesecev, odkar je prišla v Maribor. Potrebovala je življenjsko spremembo, odkrila Evropsko prostovoljsko službo in po študiju uporabnih umetnosti in bitki za preživetje v umetniških vodah prišla kot prostovoljka iz francoskega Nantesa. Dela v INFOPEKI v Pekarni Magdalenske mreže, ki je koordinator mreže prostovoljskih organizacij v Mariboru. V Mariboru se počuti zelo dobro, tukaj je celo našla svoje novo poklicno poslanstvo.

Posnetek kreativne delavnice “Puppet show” 2015

Cécile Bondon je v naši ogranizaciji opravljala 11 mesecev Evropsko prostovoljno službo v okviru projekta (R)evolucioniraj se! / Do the (r)evolution! Projekt je bil zasnovan tako, da s pomočjo neformalnega in priložnostnega učenja prispeva k razvoju kakovostnih aktivnosti mladih na področju umetnosti, ustvarjalnosti in družbene angažiranosti.

Posvet o prostovoljstvu v Mariboru

V sredo, 3. 6. 2020, vas ob 11:00 uri vabimo na vrt Muzeja NOB (Ul. heroja Tomšiča 5), kjer bomo v okviru Festivala prostovoljstva v Mariboru spregovorile_i o tem, kaj našemu mestu doprinašajo prostovoljke_ci in prostovoljske organizacije.

Posvet ob mednarodnem dnevu prostovoljstva

V torek, 9. 12. 21014, vas ob 11.00 vabimo na posvet mreže Prostovoljstvo v Mariboru, ki bo potekal v prostorih MISC INFOPEKA. Primož Jamšek nam bo na posvetu pomagal razčistiti nejasnosti na področju zavarovanja prostovoljcev in predstavil predlagane spremembe Zakona o prostovoljstvu, ki so v pripravi. Na posvet se lahko prijavite do ponedeljka, 8. 12. 2014, na infopeka@infopeka.org.

Posvet »Izzivi in možnosti organiziranega prostovoljskega dela v Mariboru«

Mednarodni dan prostovoljstva je namenjen zahvali in promociji organizacijam, ki izvajajo organizirano prostovoljsko delo in vanj vključujejo prostovoljke in prostovoljce vseh starosti, ter prostovoljkam in prostovoljcem, s pomočjo katerih organizacije na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni izvajajo svoje programe.

Praznovanju Mednarodni dne prostovoljstva se že vrsto let pridružujemo tudi v Sloveniji. Mnoge organizacije, ki razvijajo, promovirajo in izvajajo organizirano prostovoljno delo, na različne načine razširjajo idejo prostovoljstva ter tako nagovarjajo posameznice in posameznike, da se jim pridružijo.
V Mariboru že drugo leto pripravljamo skupne aktivnosti ob praznovanju v Mladinskem informacijsko-svetovalnem centru INFOPEKA, ki deluje znotraj zavoda Pekarna-magdalenske mreže, v sodelovanju s Slovensko filantropijo, Združenjem za promocijo prostovoljstva in ob podpori Mestne občine Maribor.

Sistemska ureditev, financiranje na lokalnem in nacionalnem nivoju….so izzivi, ki jih posamezne prostovoljske organizacije ne moremo rešiti same, zato bomo na posvetu skupaj z vami, torej s predstavniki organizacij, ki na lokalnem nivoju razvijamo in izvajamo prostovoljsko delo, mentorji in prostovoljci, s predstavniki Mestne občine Maribor, s predstavniki Slovenske filantropije, oblikovali konkreten nabor izzivov in možnih rešitev ter jih naslovili na pristojne na lokalnem in nacionalnem nivoju.

Posvet »Izzivi in možnosti organiziranega prostovoljskega dela v Mariboru«, bo v petek, 11. 12. 2009, od 9:00 do 13:00 v prostorih MISC INFOPEKA.

Po uvodnih besedah, za katere smo zaprosili ga. Barbaro Miklič Türk, Ambasadorko prostovoljstva, podzupana Mestne obcine Maribor gospoda Andreja Verlica, predstavnike Slovenske filantopije, Združenja za promocijo prostovoljstva, ki jo pojmujemo kot krovno stanovsko organizacijo na področju prostovoljstva v naši državi, bomo namenili čas za predstavitev prostovoljskih programov in projektov vaših organizacij; vsako organizacija bo imela na voljo 5 minut.

Po odmoru se bomo razporedili v dve delovni skupini:

– Potrebna podpora za razvoj organiziranega prostovoljskega dela v Mariboru,
– Finančne potrebe in viri za razvoj in izvajanje organiziranega prostovoljskega dela v Mariboru,

ki bosta moderirani s strani Slovenske filantropije in CNVOS-a.

Rezultat posveta bo dokument, ki bo vseboval nabor konkretnih izzivov na področju organiziranega prostovoljskega dela v Mariboru ter rešitve zanje, do katerih bomo skupaj prišli na posvetu.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

Potopis: Limoges: porcelan, železnica in srednjeveška arhitektura

V četrtek, 28. 5. 2020, vas ob 20:00 v okviru Festivala prostovoljstva v Mariboru vabimo v park Kulturnega centra Pekarna, da preživite prijeten pomladanski večer z Gillesom Baudryjem, prostovoljcem Evropske solidarnostne enote. Gilles nas bo skozi fotografije, glasbo in pokušino francoskih veganskih jedi popeljal skozi srednjeveško arhitekturo in znamenitosti Limogesa, mesta na zahodu Francije.

Potopisi, ki to niso – Sirija

Vabljen/-a v torek, 15. 12. 2015, ob 18.00 v prostore Infopeke na potopisno predavanje o Siriji. Sliko Sirije pred začetkom vojne nam bosta podrobneje predstavila Alen Ištoković in Boris Ferk skozi pestro in bogato zgodovino tega prostora.

Povej svojo zgodbo

Pred mano so bile dolge počitnice. Zaključila sem srednjo šolo, predavanja na fakulteti se na srečo začnejo komaj oktobra. Nekaj zanimivega pa vendar moramo početi tudi med počitnicami! Kaj? Lepo se je zabavati, lenariti… Toda tri, skoraj štiri mesece lenarjenja je preveč. Zmeraj me je veselilo delo z otroki in mladostniki, nad morjem pa sem navdušena. Torej sem združila – kot radi rečemo – prijetno s koristnim in odšla z OZRK Maribor kot vzgojiteljica skupine dvanajstih šest – sedem let starih deklic v Punat.

Tako sem se prvič vključila v organizirano prostovoljsko delo. Pa ni bilo zadnjič. V naslednjih letih sem, ko je čas dopuščal, še obiskala Punat. Vsakič sem po letu dni ponovno srečala znance iz pretekle sezone ter spoznala nekaj novih zanimivih ljudi. Predvsem druženje, tako z drugimi vzgojitelji, kot tudi z otroki na letovanju, me je gnalo v prijavo v naslednji sezoni. Hkrati sem si (skoraj nevede) nabirala prepotrebne izkušnje pedagoškega dela. Smer mojega srednjega šolanja je vzgojitelj predšolskih otrok, študija pa pedagogika in sociologija na Filozofski fakulteti; torej so takšne in podobne izkušnje zelo dobrodošle.

Prav to: nova doživetja, nove izkušnje, nova poznanstva in na drugi strani biti koristen, pomagati nekomu, mu polepšati dan, so po mojem mnenju glavni vzroki, ki ženejo v prostovoljstvo. Toda kdaj lahko rečemo, da smo prostovoljci? Ko za rezultat svojega dela ne pričakujemo finančne koristi? Res je. Torej sem prostovoljka tudi v naši dramski skupini, kjer organiziramo in izvajamo razne nastope s skeči, igrami…; sem prostovoljka, ko pomagam starejši gospe nesti vrečko iz avtobusa; sem prostovoljka tudi, ko spečem pecivo za krajevno prireditev? Mislim da. Verjamem, da lahko marsikdo zase reče, da je prostovoljec. Dostikrat na to niti ne pomislimo, nekaj pač naredimo in se ne ukvarjamo z mislijo o prostovoljskem delu. Ne ubadamo se z mislijo – tako kot jaz sedaj – ali je nekaj prostovoljsko delo ali ne, temveč to naredimo. Ne pozabimo, da drobna dejanja, s katerimi pomagamo nekaj izboljšati, polepšati, olajšati, polepšajo dan nekomu pomoči potrebnemu, in tudi tistemu, ki to počne.

Mogoče prevečkrat prezremo vsa neorganizirana prostovoljska dela, vendar tudi ta, kakor organizirano prostovoljsko delo, so potrebna. Torej gremo in naredimo nekaj dobrega, koristnega že po poti domov iz službe, šole ali iz trgovine… Nekega bližnjega dne pa se odzovite vabilu katere izmed organizacij, ki v svoje delo vključuje prostovoljce; videli boste, da sta vaš trud in porabljen čas nagrajena, pa če prav ne z denarjem. Mogoče nekoč bosta, kajti pridobljene izkušnje in znanje vam lahko koristijo pri iskanju zaposlitve in boste nekoč na organizirano prostovoljstvo gledali tudi z druge strani – kot zaposleni v takšni organizaciji. Tako kot jaz. Nekoč vzgojiteljica v Punatu, sedaj pa sodelavka OZRK Maribor, katere glavna naloga je skrb za letovanje otrok v Punatu. Nov položaj s seboj prinaša tudi finančno nagrado, vendar tudi odgovornost, skrbi… Pa o tem drugič, čeprav se s to zaposlitvijo moja »prostovoljska zgodba« ne zaključi.

Helena

Pozabi na maturo, privošči si skodelico čaja!

Prostovoljke in prostovoljci MISC INFOPEKA pripravljamo nov sklop literarnih čajank, na katerih bomo predstavili knjigi, s katerima se bodo letos srečali maturantje na pisnem delu mature iz slovenskega jezika s književnostjo. Te zanima kdaj in kje? Prva literarna čajanka se bo zgodila 11.4.2007, druga pa 25.4.2007, obe s pričetkom ob 17:00. Kraj dogajanja: dvorana Gustaf, Pekarna-magdalenske mreže. Pridi!

Pozabi na maturo, privošči si skodelico čaja!

Prostovoljke Mladinskega informacijsko-svetovalnega centra INFOPEKA pripravljajo in te vabijo na Literarni čajanki, na katerih ti bodo s pomočjo izbranih gostov in sproščenih razprav približali vsebini knjig maturitetnega eseja Zločin in kazen in Visoška kronika. Pridruži se nam 12. 04. in 03. 05. 2006 ob 17. uri v dvorani Gustaf, Kulturni center Pekarna. V sodelovanju z Živilsko šolo Maribor ti pripravljamo ob obisku literarnih čajank prav posebno, sladko presenečenje. 24., 25. in 26. 04. 2006 pa se nam lahko pridružiš v Kinoklubu v dvorani Gustaf, kjer si boš lahko ogledal/a filme posnete po obravnavanih delih.

Poziv k sodelovanju na Festivalu prostovoljstva mladih v Mariboru

Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA vabi vse organizacije, ki v Mariboru razvijate in izvajate prostovoljsko delo mladih, k sodelovanju na praznovanju Mednarodnega dneva prostovoljstva mladih, ki ga letos praznujemo med 20. in 24. aprilom.

Prve aktivnosti in priprave so sicer že stekle, nikakor pa se ni prepozno, da se nam pridružite. Vljudno vas vabimo k družnemu pretresanju idej in predlogov in k skupnemu oblikovanju letošnjega praznovanja. Veseli bomo vaših prijav, idej in predlogov, kot tudi vprašanj, ki jih lahko naslovite na spodnji naslov.

Vabljeni…

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

Poziv organizacijam, ki izvajajo organizirano prostovoljno delo, v Mestni občini Maribor

Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA v sodelovanju z Mestno občino Maribor vabi organizacije, ki v Mestni občini Maribor izvajate organizirano prostovoljno delo, da posredujete naslednje podatke
• točen naziv, naslov (ulica, hišna številka in pošta) in kontaktne podatke (telefonska številka, elektronski naslov, spletna stran),
• kontaktno osebo, ki deluje na področju organiziranega prostovoljnega dela,
• opis programa, iz katerega je razvidno, da organizacija izvaja organizirano prostovoljno delo v skladu z Etičnim kodeksom organiziranega prostovoljstva.

Etični kodeks organiziranega prostovoljstva predstavlja osnovne smernice in minimalne standarde, ki naj bi jih prostovoljke, prostovoljci in prostovoljske organizacije upoštevali pri svojem delu, ne glede na vsebinsko področje delovanje organizacije.Več informacij: (tukaj).

Vsem organizacijam, ki boste do roka posredovale svoje podatke, bo Mestna občina Maribor na slavnostni podelitvi v okviru Mednarodnega dneva prostovoljstva, podelila javno zahvalo. Točen termin, kraj in potek slavnostne podelitve vam bomo sporočili naknadno.

Vse prispele prijave bo Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA združil v bazo organizacij, ki v Mestni občini Maribor izvajamo organizirano prostovoljno delo. Po končanem pozivu bo baza javno dostopna na spletni strani www.maribor.si in www.infopeka.org.

Organizacije lahko posredujete svoje prijave do vključno 02.12.2008 na naslov: MISC INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor ali po elektronski pošti: infopeka@infopeka.org.

Veselimo se sodelovanja z vami.

INFO: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob zeleznici 16, Maribor, tel. 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org, http://www.infopeka.org

POZIV za nove prostovoljke_ce

Ponovno je prišel čas za novo generacijo prostovoljk_cev v INFOPEKI. Letos smo za vas pripravile_i kar nekaj zanimivih, kreativnih in novih programov.
Vabljen_a na uvodno informativno srečanje v torek, 6. 11. 2018, ob 16.00 uri v naše prostore, na katerem ti bomo predstavile_i program prostovoljskega dela.

POZIV za nove prostovoljke_ce

Ponovno je prišel čas za novo generacijo prostovoljk_cev v INFOPEKI. Letos smo za vas pripravile_i kar nekaj zanimivih, kreativnih in novih programov.
Vabljen_a na uvodno informativno srečanje v četrtek, 18. 10. 2018, ob 16.00 uri v naše prostore, na katerem ti bomo predstavile_i program prostovoljskega dela.

POZIV za nove prostovoljke_ce

Ponovno je prišel čas za novo generacijo prostovoljk_cev v naši organizaciji. Letos smo za vas pripravile_i kar nekaj zanimivih in kreativnih programov. Vabljen_a na uvodno informativno srečanje v torek, 22. 10. 2019, ob 17.00 uri v naše prostore, na katerem ti bomo predstavile_i program prostovoljskega dela.

POZIV za nove prostovoljke_ce: Prostovoljsko delo mladih za mlade

Ugotavljaš, da imaš dovolj energije in časa, te mika nekaj novega in želiš delček sebe deliti z drugimi, razširiti svojo socialno mrežo in okrepiti svoja znanja? Če ja, nam piši ali nas pokliči in predstavile_i ti bomo program »Prostovoljskega dela mladih za mlade«.

Praznovanje mednarodnega dneva prostovoljstva mladih v Mariboru

MISC INFOPEKA v sodelovanju z drugimi organizacijami tudi letos pripravlja praznovanje Mednarodnega dneva prostovoljstva mladih (Global Youth Service Day) v Mariboru, ki se bo z namenom, da se mladim prostovoljcem zahvalimo za nesebično pomoč, dobro voljo, predvsem pa vztrajnost, ki jo med letom radodarno izkazujejo pomoči potrebnim, med 20. in 24. 4. 2009 odvijalo kot Festival prostovoljstva mladih.

Program se bo v ponedeljek, 20. 4. 2009, med 12:00 – 17:00 začel s srečanjem na Trgu svobode: USTAVI SE! PRIDI NA ČAJ!, kjer bodo prostovoljci in njihovi mentorji z mimoidočimi spregovorili o pomenu prostovoljskega dela mladih, o tem, zakaj ga opravljajo in se jim zdi pomembno, kakšni so njegovi učinki zanje, za uporabnike in za organizacijo, v kateri aktivno delujejo. Organizacije bomo predstavile programe in projekte, prostovoljske aktivnosti, dosežke in izdelke.

Ob 12:00 bo predstavnik Mestne občine Maribor z nagovorom zbranim uradno odprl festivalsko dogajanje. Mladi se boste lahko pomudili v kreativnih delavnicah, se preizkusili v družabnih ali športnih igrah, animacijah in se zabavi prostovoljcev sproščeno priključili. Obiskali nas bodo tudi prostovoljci Evropske prostovoljne službe (European Voluntary Service) in predstavili EVS program.

Najboljši slogani!

NAJBOLJŠI TRIJE:
Prostovoljno? … Vedno. Zaman? … Nikoli.

Prostovoljstvo – si upaš?

Zamisli se: že po eni uri bi lahko skupaj opravili 6.800.000.000 ur dobrega dela!

OSTALI NAJBOLJŠI:
Ne moreš biti toliko neprostovoljen, kot sem jaz lahko prostovoljen!

Te osrečujejo Majhna, Brezimna Dobra dela?

Pomagaj, občutil boš razliko.

Medtem ko čakaš, da bodo drugi storili kaj zate, lahko čas izkoristiš za to, da ti storiš nekaj zanje.

Mi ali oni? Mi in oni!

Ni nam škoda koristi drugih!

Tvoj nasmeh je moja plača.

Ob 17:00 nadaljujemo z Družabnim večerom: USTAVI SE! SPOZNAJMO SE! Druženje prostovoljcev, mentorjev, organizatorjev in vseh simpatizerjev prostovoljstva se bo nadaljevalo v MMC KIBLA, kjer bomo skupaj zaključili prvi dan festivala na družaben način. Ob spremljavi elektronskih ritmov izpod prstov DJ-a Esteffania in urbanih skokic DJ-a Stalkerja bomo skušali vsem obiskovalcem pokazati, da se po uspešnem prostovoljskem delu najde tudi čas za druženje, zabavo in sprostitev.

Četrtek, 23. 4., 10:00 – 13:00, MISC INFOPEKA
Predstavitveni seminar »KAKO ORGANIZIRATI MEDNARODNI PROSTOVOLJSKI DELOVNI TABOR?«
V sodelovanju z Zavodom Voluntariat vabimo na predstavitveni seminar »Kako organizirati mednarodni prostovoljski delovni tabor?«, ki je namenjen vsem, ki vas zanima, kaj je mednarodni prostovoljni delovni tabor, kako dobiti idejo zanj, kje in kako ga izvesti ter kakšne koristi imate lahko od tega vi in vaša lokalna skupnost.
Predstavitev bo obsegala predstavitveni film o mednarodnih taborih, osnovne informacije o tem, kaj mednarodni prostovoljni tabor sploh je, kakšne tematike so lahko vključene, praktične nasvete kako in kdaj tabore organizirati, ter primere dobrih praks iz domačih in tujih logov.
Zavod Voluntariat je prostovoljska organizacija, ki se že od leta 1991 ukvarja s promocijo prostovoljnega dela, organizacijo mednarodnih mladinskih izmenjav, mednarodnih prostovoljnih delovnih taborov ter različnih izobraževanj na temo globalnega učenja.

V petek, 24. 4. 2009 se bo ob 12:30 pričela v Amfiteatru Srednje zdravstvene in kozmetične šole Maribor Javna debata: MLADI, KAJ VAS SPLOH USTAVI?, ki bo prostovoljce in njihove vrstnike spodbudila, da premislijo in spregovorijo o tem, kaj jih motivira za prostovoljsko delo in kako, s kakšnimi sredstvi, vrednotami in spodbudami je potrebno mlade nagovarjati, da se odločajo za tovrstno družbeno odgovorno udejstvovanje, kakšne so pri tem ovire in kaj bi po njihovem mnenju morala storiti država, da bi se za prostovoljsko delovanje lažje odločali. Pridi, doživel/a in spoznal/a boš kaj/koga novega!

ORGANIZATOR FESTIVALA:

MISC INFOPEKA, Ob železnici 16, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

SODELUJOČE ORGANIZACIJE

Akademsko katoliško združenje AMOS
Center za pomoč mladim Maribor
Center za pomoč na domu Maribor
Center za socialno delo Maribor
Center za socialno delo Maribor, Materinski dom Maribor
Dom upokojencev Danice Vogrinec Maribor
Društvo »Projekt človek«
Društvo onkoloških bolnikov
Društvo študentov Evrope AEGEE-Maribor
Društvo za izmenjavo mednarodnih praks AIESEC Maribor
Eim, Center razvoja človeških virov
Kulturno izobraževalno društvo KIBLA
MARŠ
Mestni mladinski svet Maribor
Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA
Pekarna-magdalenske mreže
Nadškofijska KARITAS Maribor
OZ Rdeči križ Maribor
Prva gimnazija Maribor
Srednja ekonomska šola Maribor
Srednja zdravstvena in kozmetična šola Maribor
Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Maribor
Šentlent
Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Maribor
Študentska organizacija Univerze v Mariboru
Zavod Naprej
Zveza prijateljev mladine Maribor
Za živali!, društvo za uveljavitev njihovih pravic

PODPORNIKI

Mestna občina Maribor
Narodni dom Maribor
Slovenska filantropija
Srednja zdravstvena in kozmetična šola Maribor
Botanični vrt Tal
Bukvarna Ciproš
Za živali!, društvo za uveljavitev njihovih pravic

Predavanje dr. Anice Mikuš Kos

MISC INFOPEKA in mreža »Prostovoljstvo v Mariboru«  vas v torek, 17. 12. 2013, ob 11:00 vabita v prostore MISC INFOPEKA na predavanje dr. Anice Mikuš Kos, predsednice Slovenske filantropije, združenja za promocijo prostovoljstva. Gostja bo predstavila svoje dolgoletne izkušnje na področju prostovoljstva in dela z otroci na vojaško ogroženih področjih (Kosovo, Irak, Kavkaz). S predavanjem dr. Anice Mikuš Kos bo mreža »Prostovoljstvo v Mariboru« obeležila mednarodni dan prostovoljstva, ki ga vsako leto praznujemo 5. decembra.  Rok prijave je ponedeljek, 16. 12. 2013.  Prisrčno vabljene in vabljeni!

Predprazničen dogodek in Pizda 7

Vabljen_a na nepozaben in prečudovit predbožični dogodek, ki ga pripravlja Kolektiv Pizda! ob izidu že sedme številke zine PIZDA! Enkratni predpraznični dogodek bo potekal v petek, 9. 12. 2016, ob 20.00 v prostorih INFOPEKE.

Predstavili smo organizacijski proces prostovoljstva

V četrtek, 3. 11. 2011, smo gostovali na  Mednarodni mladinski konferenci “Meet me to involve me” v organizaciji Zavoda PIP, Europe Direct.

Študentkam in študentom iz različnih evropskih držav smo skozi delavnico predstavili organizacijski proces prostovoljstva vse od vzpostavljanja prostovoljskega dela, določanja pravilnika prostovoljskega dela, razdelave prostovoljskih programov, zbiranja prostovoljcev, pa do usposabljanja prostovoljcev in spremljanja njihovega dela.

Predstavitev “Evropska prostovoljna služba ali kako postati prostovoljec/-ka in si pridobiti medkulturne izkušnje?”

Vljudno vabljen/-a na predavanje Evropska prostovoljna služba ali kako postati prostovoljec/-ka in si pridobiti medkulturne izkušnje?”, ki bo v torek, 17. 3. 2015, ob 17.00 uri v prostorih MISC INFOPEKA. Rok prijave je 16. 3. 2015 na elektonski naslov infopeka@infopeka ali 02 300 68 50, 041 481 246.

Predstavitev “Prostovoljstvo v tujini”

Vabljen/-a na predstavitev “Evropska prostovoljna služba ali opravljanje prostovoljskega dela v tujini, ki bo v torek, 15. 3. 2016, ob 16:00 v prostorih INFOPEKE.
Rok prijave je 14. 3. 2016 na elektronski naslov infopeka@infopeka ali 02 300 68 50, 041 481 246.

Predstavitev Evropske prostovoljne službe

V okviru dogodka “Kako v tujino?“, katerega je namen predstaviti možnosti mobilnosti za mlade, pripravlja Oddelek za mednarodno sodelovanje Študentske organizacije Univerze v Mariboru, mednarodno tržnico in razne predstavitve dela v tujini.  Na dogodku, ki bo v sredo, 30. 11. 2016, med 17:00 in 20:00 uri v prostorih  ŠTUKA, bo EVS koordinatorica Nataša Usar predstavila Evropsko prostovoljno službo, Michal Čerňanský in Sara Fakin pa osebno izkušnjo opravljanja prostovoljskega dela v Mariboru in na Irskem.

Predstavitev Evropske prostovoljske službe

Predstavitev Evropske prostovoljske službe v okviru dogodka “Kako v tujino?“, katerega namen je predstaviti možnosti mobilnosti za mlade, pripravlja Oddelek za mednarodno sodelovanje Študentske organizacije Univerze v Mariboru. Na dogodku, ki bo v četrtek, 22. 3. 2018, med 18:00 in 20:00 uri v prostorih  ŠTUK-a sodeluje tudi naša organizacija. EVS koordinatorica Nataša Usar bo predstavila Evropsko prostovoljsko službo, Jesús Fernández Santander, Rafael Peláez Martín in Esme Winnifred Williams pa osebno izkušnjo opravljanja prostovoljskega dela v Mariboru.

Predstavitev EVS v MC Ormož, 26. 8. 2016

Foto: MC Ormož 

 

Predstavitev in pogovor »Odkrivaj svet kot prostovoljka_ec!«

Letošnji »Festival prostovoljstva v Mariboru 2018« bomo otvorile_i s pogovorom o mednarodnem prostovoljstvu in konkretnih ERASMUS+ programih. EVS prostovoljke_ci Pekarne Magdalenske mreže, Esme iz Velike Britanije, Jesus in Rafael iz Španije ter Portugalske bodo z vami delili svojo prostovoljsko izkušnjo. Vabljen_a v torek, 15. 5. 2018, ob 17.00 uri v prostore INFOPEKE.

Predstavitev Pekarne Magdalenske mreže na dogodku “Glas mladih Maribora”

Glas mladih Maribora je projekt Mestnega Mladinskega sveta Maribor, organiziran s strani mladih za mlade. Projekt zasleduje cilj vključitve mnenja in predlogov mladih Maribora za spremembe v lokalnem okolju. Dogodek se bo odvijal dva dni in sicer 24. in 25. 5. 2015.

Predstavitev prostovoljnega dela mladih v Mariboru

Na okrogli mizi, ki jo organizira MISC Infopeka, v torek, 19. 04. 2005, ob 17.00 uri, sodelujejo prostovoljci in prostovoljke: Centra za pomoč mladim, Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Maribor, Akademskega katoliškega združenja Amos, Društva Ključ, Društva za nenasilno komunikacijo, Slovenske filantropije, Gimnazije in Srednje kemijske šole Ruše, Hospica, Šentlenta in MISC Infopeke. Predstavili bodo svoj način dela, razloge, izkušnje in vizije prostovoljnega dela. Okroglo mizo bo povezovala Nataša Pivec.

Info: e-mail: infopeka@infopeka.org.

Predstavitev prostovoljskega dela

Kot vsako leto se bo MISC INFOPEKA tudi v letošnjem septembru in oktobru odpravila na obisk srednjih šol in fakultet, kjer bomo dijakom in študentom predstavili različna področja prostovoljskega dela, organizacije, ki se v Mariboru ukvarjajo s prostovoljskim delom, zlasti pa vse kompetence in veščine, ki jih lahko mladi z opravljanjem prostovoljskega dela pridobijo.

V sredo, 28. 9. 2011, nas bo gostila Srednja gradbena šola in gimnazija Maribor, v četrtek, 29. 9. 2011, pa Tretja gimnazija Maribor. Z ostalimi šolami še usklajujemo termine.

Predstavitev Prostovoljsko delo kot socialno vključevanje in spodbujanje aktivnega staranja, Festival prostovoljstva v Mariboru 2012

V ponedeljek, 14. 5. 2012, ob 9:00 uri  bomo v okviru »Festivala prostovoljstva v Mariboru 2012«  ciljni skupini starejših brezposelnih v letošnjem Evropskem letu aktivnega staranja in solidarnosti med generacijami v sodelovanju z Zavodom RS za zaposlovanje (OE Maribor) predstavili prostovoljsko delo kot način socialnega vključevanja, širjenja socialne mreže in tkanja vezi solidarnosti med generacijami.  Zaradi naraščajoče diskriminacije starejših na trgu dela, vedno večje število le-teh namreč postaja brezposelnih. Opravljanje prostovoljskega dela jim lahko predstavlja način aktivnega staranja, pridobivanja samozavesti in samozaupanja ter priložnosti naučiti se novih spretnosti in veščin.

Predstavitev strategije prostovoljstva NVO v Podravju

Lokalna mreža prostovoljskih organizacij »Prostovoljstvo v Mariboru« vas v četrtek, 6. 12. 2012, med 10:00 in 13:00, vabi v prostore MISC INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže, na multimedijsko konferenco in posvet mreže, na kateri se bodo članice mreže in zainteresirana javnost lahko podrobno seznanili s strategijo prostovoljstva NVO v Podravju, ki je nastala v okviru čezmejnega projekta CITY VOLUNTEERS.

Strategijo bosta predstavila njen avtor dr. Andrej Fištravec in so-avtor Primož Jamšek iz Slovenske filantropije. Sledil bo kratek pretres strategije, njenih prioritet in ukrepov. Organizacije, ki se s prostovoljskim delom ukvarjajo, bodo tako imele možnost izraziti svoja mnenja in potrebe na področju prostovoljstva v MOM. Konferenco bodo spremljali tudi partnerji projekta iz Hrvaške. Delovni posvet mreže in multimedijska konferenca bosta potekala v duhu obeležitve Mednarodnega dneva prostovoljstva (5.12.).

Predstavitev zina ob izidu prve številke in razstava študentskih aktivističnih plakatov

V šolskem letu 2014/2015 je v MISC INFOPEKA nastala nova skupina prostovoljcev, ki ustvarjajo redno publikacijo z družbeno-angažiranimi, aktivističnimi in kreativnimi vsebinami oz. zine z imenom Pizda! Prvo številko te alternativne revije lahko dobiš v Galeriji K18, kjer poteka razstava študentskih aktivističnih plakatov, v prostorih MISC INFOPEKA in na ostalih točkah v Mariboru. Razstava v K18 bo odprta od 6. 2. – 27. 2., vsak ponedeljek, sredo in petek od 16. do 18. ure.

Predstavitve prostovoljskega dela

MISC INFOPEKA in druge organizacije v mreži “Prostovoljstvo v Mariboru” nadaljujemo s predstavitvami prostovoljskega dela na srednjih šolah.

7.10. 2011 bomo gostovali na Srednji šoli za gostinstvo in turizem, 10. 10. 2011 na Prvi gimnaziji, 12. 10. 2011 na Drugi gimnaziji in 13. 10.2011 na Srednji zdravstveni in kozmetični šoli.

Premiera kratkega filma “Dan za spremembe v Mariboru«

“Festival prostovoljstva v Mariboru 2016” bomo otvorili v ponedeljek, 16. 5. 2016, ob 18:00 v prostorih INFOPEKE s predvajanjem kratkega filma “Dan za spremembe v Mariboru 2016”, ki sta ga ustvarila Michal Čerňanský in Ioana Sileanu, prostovoljca Evropske prostovoljne službe v naši organizaciji.

Preventivna delavnica na srednji šoli: Diskriminacija

Prostovoljke MISC INFOPEKA so v sredo, 7. 4. 2011, v sodelovanju z zunanjo sodelavko v okviru letošnjega programa Pomoč pri izpeljavi preventivnih delavnic za otroke in dijake izvedle preventivno delavnico Diskriminacija na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor.

Prisotnih je bilo 28 dijakov in dijakin. Delavnico so pričele s predstavitvijo izvajalke, hospitantk in MISC INFOPEKA, teme delavnice in njenega poteka Sklenili so usten dogovor o spoštljivem vedenju in zaupnosti (vse, kar izvemo na delavnici, ostane na delavnici). Z udeleženci in udeleženkami smo spregovorili o vrstah, oblikah in vzrokih za diskriminacijo ter jih opolnomočili za primerno vedenje, kadar doživijo ali opazijo diskriminacijo. Pogovor je tekel tudi o nekaterih ostalih oblikah nasilja – predsodkih, posploševanju, stereotipih in posledicah širjenja neresničnih informacij, različnih šal na račun drugih posameznikov, posameznic ali skupin, saj lahko privedejo do diskriminatornega vedenja. Nenazadnje smo spregovorili o sočutnem sporazumevanju, ki je lahko odgovor na diskriminacijo in sovražni govor.

Preventivna delavnica na srednji šoli: Reševanja konfliktov

Prostovoljke MISC INFOPEKA so v sredo, 6. 4. 2011, v sodelovanju z zunanjo sodelavko v okviru letošnjega programa Pomoč pri izpeljavi preventivnih delavnic za otroke in dijake izvedle preventivno delavnico Reševanje konfliktov na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor.

Prisotnih je bilo 28 dijakov in dijakinj. Delavnico so pričele s predstavitvijo izvajalke, hospitantk in MISC INFOPEKA, teme delavnice in njenega poteka Sklenili so usten dogovor o spoštljivem vedenju in zaupnosti (vse, kar izvemo na delavnici, ostane na delavnici). Usposobiti smo želeli udeležence in udeleženke za zgodnje prepoznavanje potencialno konfliktnih situacij, še preden te prerastejo v nasilje, ki ga ne smemo enačiti s konflikti, saj je nasilje zloraba moči, ki pa ne privede do razrešitve konflikta. Pri posameznikih in posameznicah smo želeli utrditi metode vedenja, kot so aktivno poslušanje, sporazumevanje z JAZ sporočili, spodbujanje empatije in videnje konfliktov kot izzive in priložnosti za spremembo ter napredovanje. Nenazadnje smo s pomočjo iger vlog udeležencem in udeleženkam predstavili konstruktivno reševanje konfliktov.

Preventivna delavnica na srednji šoli: Reševanja konfliktov

Prostovoljke MISC INFOPEKA so v sredo, 18. 4. 2011, v sodelovanju z zunanjo sodelavko v okviru letošnjega programa Pomoč pri izpeljavi preventivnih delavnic za otroke in dijake izvedle preventivno delavnico Reševanje konfliktov na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor.

Prisotnih je bilo 28 dijakov in dijakinj. Delavnico so pričele s predstavitvijo izvajalke, hospitantk in MISC INFOPEKA, teme delavnice in njenega poteka Sklenili so usten dogovor o spoštljivem vedenju in zaupnosti (vse, kar izvemo na delavnici, ostane na delavnici). Usposobiti smo želeli udeležence in udeleženke za zgodnje prepoznavanje potencialno konfliktnih situacij, še preden te prerastejo v nasilje, ki ga ne smemo enačiti s konflikti, saj je nasilje zloraba moči, ki pa ne privede do razrešitve konflikta. Pri posameznikih in posameznicah smo želeli utrditi metode vedenja, kot so aktivno poslušanje, sporazumevanje z JAZ sporočili, spodbujanje empatije in videnje konfliktov kot izzive in priložnosti za spremembo ter napredovanje. Nenazadnje smo s pomočjo iger vlog udeležencem in udeleženkam predstavili konstruktivno reševanje konfliktov.

Preventivna delavnica na srednji šoli: Reševanja konfliktov

Prostovoljka MISC INFOPEKA je v sredo, 29. 3. 2011, v sodelovanju z zunanjo sodelavko v okviru letošnjega programa Pomoč pri izpeljavi preventivnih delavnic za otroke in dijake izvedla preventivno delavnico Reševanje konfliktov na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor.

Prisotnih je bilo 28 dijakov in dijakinj. Delavnico sta pričeli s predstavitvijo izvajalke, hospitantke in MISC INFOPEKA, teme delavnice in njenega poteka Sklenili so usten dogovor o spoštljivem vedenju in zaupnosti (vse, kar izvemo na delavnici, ostane na delavnici). Usposobiti smo želeli udeležence in udeleženke za zgodnje prepoznavanje potencialno konfliktnih situacij, še preden te prerastejo v nasilje, ki ga ne smemo enačiti s konflikti, saj je nasilje zloraba moči, ki pa ne privede do razrešitve konflikta. Pri posameznikih in posameznicah smo želeli utrditi metode vedenja, kot so aktivno poslušanje, sporazumevanje z JAZ sporočili, spodbujanje empatije in videnje konfliktov kot izzive in priložnosti za spremembo ter napredovanje. Nenazadnje smo s pomočjo iger vlog udeležencem in udeleženkam predstavili konstruktivno reševanje konfliktov.

Preventivna delavnica: Reševanja konfliktov

Prostovoljki MISC INFOPEKA sta v sredo, 29. 3. 2011 (2. del),  v sodelovanju z zunanjo sodelavko v okviru letošnjega programa Pomoč pri izpeljavi preventivnih delavnic za otroke in dijake izvedle preventivno delavnico: Reševanje konfliktov v Mladinskem domu Maribor.

Prisotnih je bilo 7 varovancev. Delavnico so pričele s predstavitvijo izvajalke, hospitantk in MISC INFOPEKA, teme delavnice in njenega poteka. Sklenili so usten dogovor o spoštljivem vedenju in zaupnosti (vse, kar izvemo na delavnici, ostane na delavnici). Spoznavna vaja je potekala s pomočjo žoge, kjer je vsak povedal, kje se vidi čez pet let. Nadaljevali smo s pogovorom o petih osnovnih potrebah po Glasserju, ki smo jih nagradili z dvema vajama: posode potreb in samoocena svojih potreb. Dinamika v skupini je bila zelo živahna in aktivno so sodelovali vsi udeleženci.

Preventivna delavnica: Reševanja konfliktov

Prostovoljki MISC INFOPEKA sta v sredo, 22. 3. 2011 (1. del), v sodelovanju z zunanjo sodelavko v okviru letošnjega programa Pomoč pri izpeljavi preventivnih delavnic za otroke in dijake, izvedle preventivno delavnico: Reševanje konfliktov v Mladinskem domu Maribor.

Prisotnih je bilo 7 varovancev. Delavnico so pričele s predstavitvijo izvajalke, hospitantk in MISC INFOPEKA, teme delavnice in njenega poteka Sklenili so usten dogovor o spoštljivem vedenju in zaupnosti (vse, kar izvemo na delavnici, ostane na delavnici). Spoznavna vaja je potekala s pomočjo žoge, kjer je vsak povedal svoje ime in kaj mu je bilo všeč v tem tednu. Nadaljevali smo s pogovorom o tem, kaj je konflikt, kako pride do njega itd. (na tak način smo preverili prepričanja udeležencev delavnice glede konflikta). Teorijo so nadgradili z vajo, kjer so udeleženci v parih reševali konfliktne situacije in jih nato predstavili pred celotno skupino. O vsakem primeru so se pogovorili in preverjali, katere rešitve bi bile ustrezne. Ob koncu delavnice so bili udeleženci seznanjeni z možnostjo nadaljevanja oz. nadgradnje tokratne delavnice.

Preventivna delavnica: Reševanju konfliktov

Prostovoljki MISC INFOPEKA sta v sredo, 9. 2. 2011,  v sodelovanju z zunanjo sodelavko v okviru letošnjega programa Pomoč pri izpeljavi preventivnih delavnic za otroke in dijake izvedle preventivno delavnico: Reševanje konfliktov v Dijaškem domu Lizike Jančar. Prisotnih je bilo 11 dijakinj. Delavnico so pričele s predstavitvijo izvajalke, hospitantk in MISC INFOPEKA, teme delavnice in njenega poteka. Po teoretičnem delu so udeleženke v parih reševale konfliktne situacije in jih nato predstavile celotni skupini. Dinamika v skupini je bila zelo živahna. Ob koncu delavnice so bile udeleženke seznanjene z možnostjo nadaljevanja oziroma nadgradnje tokratne delavnice.Preventivna delavnica: Reševanju konfliktov

Prostovoljki MISC INFOPEKA sta v sredo, 30. 3. 2011 (2. del),  v sodelovanju z zunanjo sodelavko v okviru letošnjega programa Pomoč pri izpeljavi preventivnih delavnic za otroke in dijake, izvedli preventivno delavnico: Reševanje konfliktov v Dijaškem domu Lizike Jančar.

Prisotnih je bilo 5 dijakinj. Delavnico so pričele s predstavitvijo izvajalke, hospitantk in MISC INFOPEKA, teme delavnice in njenega poteka. Največ izzivov jim je predstavljala trditev, da njihovo vedenje ni reakcija na vedenje okolice, ampak njihova zavestna izbira. Njihovo prepričanje je bilo, da je njihovo vedenje odziv na dogajanja v okolici. S pomočjo primerov so spoznale, da vse kar počnejo, si izbirajo same (četudi se zavestno ne zavedajo možnosti izbire).

Pričeli smo z izvajanjem Mladinskih delavnic

Trinajst prostovoljk in prostovoljcev MISC INFOPEKA je v mesecu novembru začelo z izvajanjem preventivnega programa Mladinske delavnice na petih mariborskih osnovnih šolah: OŠ France Pešeren, OŠ Bojan Ilich, OŠ Angel Besednjak, OŠ Janko Padežnik in OŠ Martin Konšak.

Delavnice so namenjene širjenju razvojnih in socialnih možnosti za uspešno obvladovanje mladostnikove razvojne krize in preprečevanju socialne izključenosti. Skozi delavnice se poskuša delovati tudi na socialno skupnost v celoti v smeri spreminjanja socialnih stališč, vrednot in stereotipov z namenom prispevanja k oblikovanju takšnih socialnih stališč , ki so v prid promocije zdravja, zdravega načina življenja, strpnosti in sprejemanja drugačnosti, avtonomnosti, pluralnosti, solidarnosti in odgovornosti ter preoblikovanju tistih, ki povzročajo socialne in psihološke stiske, socialne patologije in izključenosti.

Program Mladinske delavnice izvajamo v sodelovanju z Društvom za preventivno delo.

Pričetek usposabljanja za Prostovoljsko delo mladih za mlade v šolskem letu 2011/2012

Vsi, ki ste zamudili uvodni sestanek za prostovoljce/-ke,  “Samo brez panike!” (če citiramo Douglasa Adamsa:).

Ponovno vas spominjamo, da se usposabljanje za organizirano prostovoljsko delo v MISC INFOPEKA pričenja v torek, 18. 10. 2011, ob 17:00 v naših prostorih na Trgu revolucije 9. Usposabljanje bo potekalo do nedelje, 23. 10.2011.

Več o prostovoljskih programih v letošnjem šolskem letu si  lahko prebereš v rubriki “Prostovoljsko delo”.

Program Stopinj mesta pohvaljen in nagrajen

Prostovoljke in prostovoljci Stopinj mesta, prostovoljskega programa MISC INFOPEKE, Pekarna Magdalenske mreže, imajo za seboj izjemno uspešen teden.

Projekt MARIBAJK: zbiranje starih koles in njihovih delov

Smo prostovoljci Mladinskega informacijsko – svetovalnega centra INFOPEKA in lotili smo se projekta prenove starih koles, ki jih bomo nato brezplačno oddajali v uporabo občanom Maribora kot zdravo in okolju prijazno alternativo javnemu prevozu.

Za izvedbo projekta pa bomo potrebovali vašo pomoč. Če imate staro kolo (ne nujno vozno) ali kak njegov del, ki ga več ne potrebujete, vam zavzema dragocen prostor in bi ga želeli podariti v zgoraj opisane namene, nas kontaktirajte kadarkoli od ponedeljka do petka, od 10-18h na telefonski številki 02 300 68 50 ali 041 481 246, po elektronski pošti infopeka@infopeka.org ali osebno na naslovu Ob železnici 16, Maribor.

Kolo ali dele bomo odpeljali mi, akcija zbiranja pa bo potekala do konca februarja.

Projekt MARIBAJK: zbiranje starih koles in njihovih delov

Smo prostovoljci Mladinskega informacijsko – svetovalnega centra INFOPEKA in lotili smo se projekta prenove starih koles, ki jih bomo nato brezplačno oddajali v uporabo občanom Maribora kot zdravo in okolju prijazno alternativo javnemu prevozu.

Za izvedbo projekta pa bomo potrebovali vašo pomoč. Če imate staro kolo (ne nujno vozno) ali kak njegov del, ki ga več ne potrebujete, vam zavzema dragocen prostor in bi ga želeli podariti v zgoraj opisane namene, nas kontaktirajte kadarkoli od ponedeljka do petka, od 10-18h na telefonski številki 02 300 68 50 ali 041 481 246, po elektronski pošti infopeka@nfopeka.org ali osebno na naslovu Ob železnici 16, Maribor.

Kolo ali dele bomo odpeljali mi, akcija zbiranja pa bo potekala do konca februarja.

Proslava in predstavitev druge številke zina

Tovariš in tovarišica!

Ob dnevu upora proti okupatorju te vabimo na premierno predstavitev druge številke zina. Ob tej priložnosti pripravljamo proslavo, na kateri bomo peli partizanske pesmi, prebirali odlomke iz revije, recitirali poezijo in se pogostili z dobro pijačo in jedačo. Proslava bo v ponedeljek, 27. 4. 2015, ob 16. uri v parku KC Pekarna. V primeru dežja bo proslava potekala v prostorih MISC INFOPEKA.

Proslava ob izidu 5. številka zina Pizda!

Vabimo te na proslavo ob izidu 5. številke zina PIZDA!, ki bo v petek, 25. 3. 2016, ob 20.00 v prostorih INFOPEKE.

Prostovoljno delo

Mladinski informacijsko – svetovalni center INFOPEKA je center, ki je namenjen mladim.
Da bi se čim bolj pribljižali željam in potrebam mladih ljudi, že četrto leto vabimo k sodelovanju mlade, ki so pripravljeni kot prostovoljci pomagati vrstnikom in sooblikovati dejavnost našega centra. Če misliš, da imaš dovolj energije in časa, da te mika nekaj novega, da ideje kar kipijo iz tebe, se nam pridruži. Veseli te bomo.
Preden se bomo lotili pomagati drugim, bomo najprej pogledali vase. Spoznali bomo sebe in druge ter si v predhodnih delavnicah pridobili znanja za opravljanje tovrstnega prostovoljnega dela.

Prostovoljno delo mladih

Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA je center, ki je namenjen mladim.
Da bi se čim bolj približali željam in potrebam mladih ljudi, že peto leto vabimo k sodelovanju mlade, ki ste pripravljeni kot prostovoljci pomagati vrstnikom in sooblikovati dejavnost našega centra. Vloga in namen skupine prostovoljcev je aktivna vključitev ciljne skupine pri izvajanju in oblikovanju mladinskih dejavnosti ter neposredna pomoč, vzpodbuda in podpora vrstnikom.
Preden se bomo lotili pomagati drugim, bomo najprej pogledali vase. Spoznali bomo sebe in druge ter si v predhodnih delavnicah pridobili znanja za opravljanje tovrstnega prostovoljnega dela.
Če misliš, da imaš dovolj energije in časa, da te mika nekaj novega, da ideje kar kipijo iz tebe, se nam pridruži. Veseli te bomo.

Prostovoljno delo mladih

Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA je center, ki je namenjen mladim.
Da bi se čim bolj približali željam in potrebam mladih ljudi, že peto leto vabimo k sodelovanju mlade, ki ste pripravljeni kot prostovoljci pomagati vrstnikom in sooblikovati dejavnost našega centra. Vloga in namen skupine prostovoljcev je aktivna vključitev ciljne skupine pri izvajanju in oblikovanju mladinskih dejavnosti ter neposredna pomoč, vzpodbuda in podpora vrstnikom.
Preden se bomo lotili pomagati drugim, bomo najprej pogledali vase. Spoznali bomo sebe in druge ter si v predhodnih delavnicah pridobili znanja za opravljanje tovrstnega prostovoljnega dela.
Če misliš, da imaš dovolj energije in časa, da te mika nekaj novega, da ideje kar kipijo iz tebe, se nam pridruži. Veseli te bomo.

Prostovoljno delo mladih za mlade

V MISC INFOPEKA negujemo prostovoljno delo in prostovoljce že deseto leto!

Dijakinje in dijake, študentke in študente, zaposlene ali brezposelne mlade vabimo v ponedeljek, 13.10.2008, ob 17. uri v Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA na uvodno srečanje za opravljanje PROSTOVOLJNEGA DELA MLADIH ZA MLADE v novem šolskem letu.

Dogovorili se bomo, kako bomo pomagali otrokom in mladostnikom s šolskimi težavami, predvsem s težavami pri učenju z brezplačnimi inštrukcijami in z osebno podporo ter vzpodbudo pri premagovanju vsakodnevnih težav in aktivno in ustvarjalno preživljali prosti čas z otroci in mladostniki z manj priložnostmi v okviru projekta Pekarna DOBIŠ DAŠ.

Izzivamo te – nekomu spremeni svet, najbolj pa sebi, in postani prostovoljka/prostovoljec!

Prostovoljsko delo in pridobivanje znanja, veščin in spretnosti

Prostovoljsko delo in pridobivanje znanja, veščin in spretnosti

V okviru “Festivala prostovoljstva v Mariboru 2011″ se  je mreža “Prostovoljstvo v Mariboru” v petek, 20. 5. 2011, predstavila na Zavodu RS za zaposlovanje Maribor.

Prostovoljsko delo smo ciljni skupini brezposelnim predstavili kot enega izmed načinov pridobivanja novih znanj, veščin in spretnosti, širjenja obstoječe ter vzpostavljanja nove socialne mreže.

Prostovoljsko delo mladih za mlade

Vabljen_a na UVODNO INFORMATIVNO SREČANJE v torek, 9. 10. 2018, ob 17.00 uri v INFOPEKO, na katerem ti bomo predstavile_i program prostovoljskega dela v novem šolskem letu in program usposabljanja. Usposabljanje za organizirano prostovoljsko delo se prične v sredo, 10. 10. 2018, ob 17:00 v INFOPEKI.

Prostovoljsko delo mladih za mlade

Vabljen/-a na uvodno informativno srečanje v ponedeljek, 12. 10. 2015, ob 17.00 uri v prostore INFOPEKE, kjer ti bomo predstavili program prostovoljskega dela in program predhodnega usposabljanja, ki se prične v sredo, 14. 10. 2015, ob 17.00.

Če hočeš poslušati, videti, se učiti in se spreminjati z nami, se nam pridruži pri opravljanju organiziranega “Prostovoljsko delo mladih za mlade”. REVOLUCIONIRAJ SE!

Prostovoljsko delo mladih za mlade

Vabljen/-a na uvodno usposabljanje v sredo, 14. 10. 2015, ob 17.00 uri v prostore INFOPEKE, kjer ti bomo predstavili različne programe prostovoljskega dela, ki se jih lahko udeležiš.

Prostovoljsko delo mladih za mlade

Vabljen_a na uvodno informativno srečanje v ponedeljek, 10. 10. 2016, ob 17.00 uri v prostore INFOPEKE, kjer ti bomo predstavili program »Prostovoljskega dela mladih za mlade« v novem šolskem/študijskem letu in program predhodnega usposabljanja, ki je potrebno za uspešno opravljanje prostovoljnega dela, ki se prične v sredo, 12. 10. 2016, ob 17.00.

Prostovoljsko delo mladih za mlade

Vabljen_a na uvodno usposabljanje v sredo, 12. 10. 2016, ob 17.00 uri v prostore INFOPEKE, kjer ti bomo predstavili različne programe prostovoljskega dela, ki se jih lahko udeležiš.

Prostovoljsko delo mladih za mlade

Vabljen_a na UVODNO INFORMATIVNO SREČANJE v ponedeljek, 9. 10. 2017, ob 17.00 uri v INFOPEKO, na katerem ti bomo predstavile_i program prostovoljskega dela v novem šolskem letu in program usposabljanja. Usposabljanje za organizirano prostovoljsko delo se prične v torek, 10. 10. 2017 ob 17:00 v INFOPEKI.

Prostovoljsko delo mladih za mlade

Te zanima prostovoljsko delo mladih za mlade? Želiš pridobiti konkretna znanja o pripravi in izvedbi delavnic za mlade? Spoznati, kako soorganizirati mladinske in kulturne dogodke? Imaš voljo in čas pomagati nekomu, ki te potrebuje?

Prostovoljsko delo mladih za mlade 2012/2013

Letos bomo še bolj zagnano soustvarjali družbenopravičnostno misleči svet, zato te, če  želiš poslušati, videti, se učiti in spreminjati z nami, vabimo, da se nam pridružiš pri Prostovoljskem delu mladih za mlade.

Uvodni sestanek bo v četrtek, 11. 10. 2012, ob 17:00 v naših prostorih, usposabljanje za organizirano prostovoljsko delo pa se prične v ponedeljek, 15. 10. 2012, ob 17:00.

»Bolj radikalna kot je oseba, bolj polno vstopa v resnično življenje, ga spoznava in ga lahko spreminja. Ne boji se soočanj, ne boji se poslušati in videti razkritega sveta. Ne boji se srečevanj z ljudmi in ne boji se dialogov z njimi. Nima se za lastnika zgodovine in ne za lastnika ljudi. Nima se za osvoboditelja zatiranih, vendar je predana temu, da se bori ob njihovi strani.«

Paulo Freire, brazilski pedagog in filozof

Prostovoljsko delo mladih za mlade 2014/15

Vabljen/-a na usposabljanje za organizirano prostovoljsko delo v MISC INFOPEKA, ki se prične v sredo, 15. 10. 2014, ob 17.00, ter se raziskri z nami kot prostovoljka ali prostovoljec v Prostovoljskem delu mladih za mlade.

Prostovoljsko delo mladih za mlade v INFOPEKI v šolskem letu 2010/11

Ne vemo, če plavaš ali kje si se potepal/a,
si dobre volje zjutraj ali zvečer,
če raje pišeš pisma ali te znervira že en telefon…
obožuješ pesek v dlaneh ali veter v laseh,
če si za romane ali magazine,
sprazniš krožnik in vse poješ ali s hrano se igraš,
če greš raje peš ali skočiš na kolo,
prepevaš ali te vprašanje niti ne zanima …

Ne vemo še veliko tega, bi pa silno radi izvedeli:)

Prostovoljsko delo mladih za mlade v INFOPEKI v šolskem letu 2010/11

Ne vemo, če plavaš ali kje si se potepal/a,
si dobre volje zjutraj ali zvečer,
če raje pišeš pisma ali te znervira že en telefon…
obožuješ pesek v dlaneh ali veter v laseh,
če si za romane ali magazine,
sprazniš krožnik in vse poješ ali s hrano se igraš,
če greš raje peš ali skočiš na kolo,
prepevaš ali te vprašanje niti ne zanima …

Ne vemo še veliko tega, bi pa silno radi izvedeli:)

Prostovoljsko delo mladih za mlade v MISC INFOPEKA

Če iščeš ultimativno vprašanje o življenju, vesolju in sploh vsem, BREZ PANIKE – DOBRODOŠLA / DOBRODOŠEL med nami, morebiti ti lahko pomagamo. Vemo, da je odgovor nanj 42, pri formulaciji vprašanja pa ti morda koristi, če boš nekaj časa preživel/a v našem prostorsko-časovnem prostovoljskem kontinuumu. V šolskem letu 2009/2010 vabimo v naše prostovoljske vode dijakinje in dijake, študentke in študente, zaposlene ali brezposelne mlade, ki želite sodelovati v naslednjih aktivnostih: – nudenje brezplačne učne pomoči vrstnikom; – Pekarna DOBIŠ DAŠ-aktivno in ustvarjalno preživljanje prostega časa z otroci in mladostniki; – kritično informiranje-ustvarjalno, jasno in glasno opozarjanje na probleme, ki ti tik za senci najpogosteje povzročajo utripajoče butanje. Podrobnosti izveš na uvodnem sestanku za organizirano Prostovoljsko delo mladih za mlade, ki bo v ponedeljek, 12. 10. 2009, ob 17:00 v naših prostorih.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

Program podpirajo:

Mestna občina Maribor

Urad RS za mladino pri Ministrstvu za šolstvo in šport

Študentska organizacija Univerze v Mariboru

Pekarna-magdalenske mreže

Prostovoljsko delo mladih za mlade v MISC INFOPEKA 2009/2010

Če iščeš ultimativno vprašanje o življenju, vesolju in sploh vsem, BREZ PANIKE – DOBRODOŠLA / DOBRODOŠEL med nami, morebiti ti lahko pomagamo.

Prostovoljsko delo mladih za mlade v MISC INFOPEKA 2013/2014

Ali želiš reaktivirati svojo ustvarjalnost? Želiš potencirati sebe? Ali želiš spodbujati k spremembam? Pridobiti uporniško kondicijo? Ali si želiš povečati dozo radikalnosti? Želiš kulturne akcije? Ali si lačen/a revolucije? Ali želiš postati bojevnik/ca?

Če si vsaj na eno vprašanje odgovoril/a z da, ja, yes, oui, si, igen, shi, …. se nam pridruži pri prostovoljskem delu mladih za mlade. Uvodni sestanek bo v četrtek, 10. 10. 2013, ob 17:00 v naših prostorih. Vabljen/a!

Prostovoljsko delo mladih za mlade v šolskem letu 2011/2012

Vabimo te, da se nam pridružiš pri organiziranem Prostovoljskem delu mladih za mlade v šolskem letu 2011/2012.

Uvodni sestanek bo v četrtek, 13. 10. 2011, ob 17:00 v naših prostorih na Trgu revolucije 9.

Z usposabljanjem za opravljanje organiziranega prostovoljskega dela pričnemo v torek, 18. 10. 2011, ob 17:00 in zaključimo v začetku meseca novembra.

Prostovoljsko delo mladih za mlade – informativno uvodno usposabljanje za prostovoljke in prostovoljce, 14. 10. 2015

Prostovoljsko delo mladih za pomoč vrstnikom

Si za delo? Pa ne za kakršno koli delo! V mislih imamo prostovoljno delo mladih za pomoč vrstnikom! Te zanimajo informacije iz najrazličnejših področij, te veseli umetniško ustvarjanje ali pa se želiš preizkusiti v najrazličnejših medijih – časopis, radio, televizija?

Mogoče si želiš občasnih nevsakdanjih akcij ali pomagati mladim z učnimi težavami?

Če so tvoji odgovori na zgornja vprašanja pritrdilni, si obkroži datum na svojem koledarju, da ne zamudiš prvega letošnjega srečanja prostovoljcev Mladinskega informacijsko-svetovalnega centra INFOPEKA, ki bo v ponedeljek, 09. 10. 2006, ob 17. uri, v prostorih MISC INFOPEKA.

Če misliš, da imaš dovolj energije in časa, da te mika nekaj novega in si pripravljen/a delček sebe podariti tudi drugim, se nam pridruži. Veseli te bomo.

MISC INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže, Ob železnici 8, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org.

Prostovoljsko delo na cirkuškem festivalu CU’FUS na Hrvaškem

Cirkuški ulični festival v Samoboru vabi tri prostovoljke_ce med 18. in 30. letom, da v mesecu maju za 14 dni odpotujejo na Hrvaško ter soustvarijo CU’FUS festival.

Prostovoljsko delo v MISC INFOPEKA

Prostovoljci MISC INFOPEKA v šolskem letu 2007/2008 svojo dobro voljo, pozitivno energijo in prosti čas namenjajo naslednjim prostovoljskim dejavnostim:

1. NUDENJE POMOČI OTROKOM IN MLADOSTNIKOM S ŠOLSKIMI TEŽAVAMI, PREDVSEM S TEŽAVAMI PRI UČENJU
Prostovoljci pomagajo pri učenju osnovnošolcem in dijakom (brezplačne inštrukcije), hkrati pa jim s svojo družbo, podporo in nasveti pomagajo pri premagovanju vsakodnevnih težavic. Skupaj se veselimo, kadar kdo popravi oceno ali pa (skoraj) vzljubi matematiko?.
2. POMOČ PRI IZVAJANJU NEPRIDOBITNIH KULTURNIH PRIREDITEV
V okviru skupine Pomoč pri izvajanju nepridobitnih kulturnih prireditev prostovoljci spoznajo vse faze projektnega dela in aktivno sodelujejo pri pripravi glasbenih koncertov, razstav, gledaliških predstav in ostalih kulturnih dogodkov od idejo do realizacije.
Tako so letos januarja v dvorani Gustaf organizirali koncert srednješolskih bendov, imenovan Gustok, in jim tako ponudili priložnost, da se predstavijo širši publiki. Prostovoljci INFOPEKE so sodelovali pri izboru nastopajočih, oglaševanju, medijskemu predstavljanju, moderiranju…, skratka pri celotni organizaciji koncerta. Po odzivih sodeč, so svojo nalogo opravili enkratno in pred vrati je že Gustok 2.
3. PEKARNA DOBIŠ-DAŠ
MISC INFOPEKA v sodelovanju s Centrom za pomoč mladim izvaja projekt Pekarna DOBIŠ DAŠ – aktivno in ustvarjalno preživljanje prostega časa za otroke in mladostnike med 8 in 16 letom starosti. Prostovoljci se pod strokovnim vodstvom z otroci in mladostniki igrajo družabne in gibalne igre, so ustvarjalni v različnih kreativnih delavnicah…
Cilji, ki jih med druženjem zasledujemo, so pridobivanje socialnih veščin, vzpostavljanje zaupanja med člani skupine, uresničevanje lastnih interesov posameznikov, izmenjava pogleda na življenje, iskanje vred n ot in možnosti za aktivno udeležbo v družbi ter prijetno in kreativno preživljanje prostega časa.
Pri našem delu upoštevamo Etični kodeks organiziranega prostovoljstva. VEČ

In saj veste:

»Kamorkoli se človek obrne, zagleda koga, ki potrebuje njegovo pomoč.«
Albert Schweitzer

Prostovoljsko delo v MISC INFOPEKA

Prostovoljci MISC INFOPEKA v šolskem letu 2007/2008 svojo dobro voljo, pozitivno energijo in prosti čas namenjajo naslednjim prostovoljskim dejavnostim:

1. NUDENJE POMOČI OTROKOM IN MLADOSTNIKOM S ŠOLSKIMI TEŽAVAMI, PREDVSEM S TEŽAVAMI PRI UČENJU
Prostovoljci pomagajo pri učenju osnovnošolcem in dijakom (brezplačne inštrukcije), hkrati pa jim s svojo družbo, podporo in nasveti pomagajo pri premagovanju vsakodnevnih težavic. Skupaj se veselimo, kadar kdo popravi oceno ali pa (skoraj) vzljubi matematiko?.
2. POMOČ PRI IZVAJANJU NEPRIDOBITNIH KULTURNIH PRIREDITEV
V okviru skupine Pomoč pri izvajanju nepridobitnih kulturnih prireditev prostovoljci spoznajo vse faze projektnega dela in aktivno sodelujejo pri pripravi glasbenih koncertov, razstav, gledaliških predstav in ostalih kulturnih dogodkov od idejo do realizacije.
Tako so letos januarja v dvorani Gustaf organizirali koncert srednješolskih bendov, imenovan Gustok, in jim tako ponudili priložnost, da se predstavijo širši publiki. Prostovoljci INFOPEKE so sodelovali pri izboru nastopajočih, oglaševanju, medijskemu predstavljanju, moderiranju…, skratka pri celotni organizaciji koncerta. Po odzivih sodeč, so svojo nalogo opravili enkratno in pred vrati je že Gustok 2.
3. PEKARNA DOBIŠ-DAŠ
MISC INFOPEKA v sodelovanju s Centrom za pomoč mladim izvaja projekt Pekarna DOBIŠ DAŠ – aktivno in ustvarjalno preživljanje prostega časa za otroke in mladostnike med 8 in 16 letom starosti. Prostovoljci se pod strokovnim vodstvom z otroci in mladostniki igrajo družabne in gibalne igre, so ustvarjalni v različnih kreativnih delavnicah…
Cilji, ki jih med druženjem zasledujemo, so pridobivanje socialnih veščin, vzpostavljanje zaupanja med člani skupine, uresničevanje lastnih interesov posameznikov, izmenjava pogleda na življenje, iskanje vred n ot in možnosti za aktivno udeležbo v družbi ter prijetno in kreativno preživljanje prostega časa.
Pri našem delu upoštevamo Etični kodeks organiziranega prostovoljstva.

In saj veste:

»Kamorkoli se človek obrne, zagleda koga, ki potrebuje njegovo pomoč.«
Albert Schweitzer

Prostovoljsko mesto – osrednji dogodek Festivala prostovoljstva v Mariboru 2011

Mreža “Prostovoljstvo v Mariboru”, ki jo koordinira MISC INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže je med 18. in 24. majem 2011 organizirala “Festival prostovoljstva v Mariboru 2011”.

Osrednji dogodek imenovan  “Prostovoljsko mesto” je potekal v sredo, 18. 5. 2011,  v centru Maribora na Slovenski ulici in Grajskem trgu med 12:00 in 17:00. V »Prostovoljskem mestu« so se organizacije v mreži predstavile skozi socialne interaktivne igre skozi katere so obiskovalci lahko ugotovili ali  imajo lastnosti dobre/-ga prostovoljca/-ke. Spoznal/-a so lahko tudi tudi prostovoljce Evropske prostovoljne službe (EVS), ki so spokali kufre in se podali na prostovoljsko delo v tujino.

Prostovoljsko mesto, Festival prostovoljstva v Mariboru 2012

Obišči nas v torek, 15. 5. 2012, med 12:00 in 17:00 uro v mestu, kjer bi vsakdo zlahka živel. V »Prostovoljskem mestu« prevladujejo družbena angažiranost, pravičnost, solidarnost in strpnost, skrb za vsakogar in pozornost do potreb vseh. Pomagaj nam odpreti še več vrat v naše mesto in sodeluj v interaktivni poučni igri »Prostovoljsko mesto«, da ugotoviš, da imaš tudi sam/-a dovolj lastnosti dobre/-ga prostovoljca/-ke.

Prostovoljstvo kot način življenja

Vabljene_i k branju zapisa Tjaše Žist, prostovoljke, ki aktivno sodeluje v okviru projekta “Pekarna DOBIŠ DAŠ”, v okviru mladinskega programa “Prostovoljsko delo mladih za mlade”.

Prostovoljstvo kot neoliberalna strategija?

Javna tribuna »Prostovoljstvo kot neoliberalna strategija«, ki se je odvila v okviru »Festivala prostovoljstva v Mariboru 2012«, v četrtek, 17. 5. 2012, je bila namenjena kritičnemu prevpraševanju prostovoljstva v sodobni neoliberalni družbi. Prostovoljstvo se dandanes namreč pojavlja v dveh oblikah. Na eni strani gre za aktivnosti, ki lahko neposredno pripomorejo k reševanju problemov, ki jih ustvarja potrošniški kapitalizem, po drugi strani pa se pogosto zgodi, da promovira družbene spremembe ravno v skladu z neoliberalistično ideologijo. Na javni tribuni smo poskušali ugotoviti, v katero smer se razvija prostovoljstvo v lokalni skupnosti in širše ter poudariti dejstvo, da je prostovoljstvo indikator družbenih nepravilnosti.

Prostovoljstvo na Irskem

Vabimo te na predstavitev EVS izkušnje naše nekdanje prostovoljke Sare Fakin, ki je preživela 12 mesecev na skupnostni kmetiji na Irskem. Predstavitev bo v torek, 10. 11. 2015, ob 18.00 uri v prostorih INFOPEKE.

Prostovoljstvo na Irskem, 10. 11. 2015

Prostovoljstvu prisluhnili tudi študenti/-tke

V tem tednu smo želeli prostovoljstvo čim bolj približati tudi študentkam in študentom Univerze v Mariboru. V torek, 18. 10. 2011, smo gostovali na Oddelku za psihologijo Filozofske fakultete Maribor, v četrtek, 20. 10. 2011, pa na Oddelku za slovanske jezike in književnosti. Nekateri študenti/-tke prostovoljsko delo že prepoznavajo kot način učenja strpnosti, bližine in kakovostnih medosebnih odnosov ter tudi kot način pridobivanja novih znanj, veščin in nadgrajevanja ključnih kompetenc.

Prvi del usposabljanja za nami

Prvi del usposabljanja za opravljanje  “Prostovoljskega dela mladih za mlade” je za nami.  Seznanili smo se z Etičnim kodeksom organiziranega prostovoljstva, z različnimi vrstami motivacije za prostovoljsko delo, s položajem prostovoljstva v družbi, z oblikami učnih težav in možnimi načini pomoči, z izvajanjem dejavnosti informiranja in svetovanja za mlade v našem centru in možnostmi, kjer lahko mladi aktivno sodelujejo ter s pomenom socialne izključenosti za mlade.

Prostovoljci so uspešno zaključili tudi prvi del Usposabljanja prostovoljcev preventivnega projekta Mladinske delavnice.

Med nami pozdravljamo veliko novih prostovoljk in prostovoljcev za katere upamo, da se bodo v naši družbi dobro počutili.

Usposabljanje bomo nadaljevali 19. 11. 2011, ko se bomo podrobneje posvetili skupinski dinamiki in konstruktivni komunikaciji, v torek, 25. 10. 2011, pa je že na vrsti prvi skupni sestanek “starih” in “novih” prostovoljcev/-k.

Pub Quiz Male Pizdine celice

Vabljen/-a na Pub Quiz Male Pizdine celice, ki ga ob izidu šeste številke PIZDE! pripravljamo prostovoljke in prostovoljci MISC INFOPEKA. Kviz bo potekal v ponedeljek, 4. 7. 2016, ob 20.00 v dvorani Gustaf, Kulturni center Pekarna.

Razpis za uporabo prostorov v Upravni stavbi KC Pekarna

Mesta občina Maribor je kot lastnik Upravne zgradbe v Kulturnem centru Pekarna na podlagi Sklepa o začasni uporabi objekta Upravna zgradba v KC Pekarna, št. 41001-94/2009 z dne 19.07.2011, dala Upravno zgradbo MKC v začasno uporabo, zaradi česar je MKC upravičen oddajati dele Upravne zgradbe v uporabo drugim kulturnim izvajalcem za izvajanje javnih kulturnih programov ali kulturnih projektov. Javni zavod Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor) objavlja Razpis za uporabo opremljenih prostorov Upravne zgradbe v Kulturnem centru Pekarna (KCP) v skladu s Predlogom upravljavskega modela (Mestni svet MOM, 28.06.2010) in Zakonom o uresničevanju javnega interesa za kulturo (Uradni list RS, št. 96/02, 123/06 – ZFO – 1, 77/07 – odl. US, 53/07, 65/07 – odl. US, 56/08, 4/10, 20/11, 100/11 – odl. US, 111/13, 68/16, 61/17, 21/18-ZGOrg).

Razstava “Phōtos graphé”

Vljudno vabljeni na ogled fotografij, ki so nastale tekom leta na različnih fotografskih delavnicah, pod mentorstvom Mareka Šurkala. V torek, 22. 12. 2015, ob 17:00 uri vabljeni na oglede razstave “Phōtos graphé”, v prostore INFOPEKE.

Razstava Spet straši Pizda!

Vabljen_a na ogled razstave Spet straši Pizda!, ki bo odprta od sobote, 4. 11. 2017, do petka, 10. 11. 2017, od 17.00 do 20.00 v Vetrinjskem dvoru. Razstava te bo popeljala v pizdino preteklost z izborom družbeno-kritičnih člankov, kolažev, plakatov, risb, naslovnic …

Revolucioniraj se in pridi na usposabljanje za prostovoljsko delo v MISC INFOPEKA

Uvodni sestanek za prostovoljsko delo v MISC INFOPEKA v šolskem letu 2012/2013 je za nami, te pa še zmeraj vabimo, da se nam pridružiš.

Usposabljanje za organizirano prostovoljsko delo se prične v ponedeljek, 15. 10. 2012, ob 17:00, ko bomo podrobneje predstavili našo organizacijo, njene programe in poslanstvo. V četrtek, 18. 10. 2012, ob 16:00 nadaljujemo. Slovenska filantropija bo  izvedla usposabljanje na temo pravic in odgovornosti v prostovoljskem delu.

Od ponedeljka, 22. 10. 2012, dalje, pa bodo na vrsti usposabljanja za neposredno delo v naši organizaciji v novem šolskem/študijskem letu.

Revolucioniraj se in pridi na usposabljanje za prostovoljsko delo v MISC INFOPEKA

Uvodni sestanek za prostovoljsko delo v MISC INFOPEKA v šolskem letu 2012/2013 in prve vsebine usposabljanja  so za nami,  še zmeraj pa te vabimo, da se nam pridružiš od ponedeljka, 22. 10. 2012, dalje na usposabljanje za neposredno delo v naši organizaciji v novem šolskem/študijskem letu.

Revolucioniraj se in pridi na usposabljanje za prostovoljsko delo v MISC INFOPEKA

Uvodni sestanek za prostovoljsko delo v MISC INFOPEKA v šolskem letu 2012/2013 in prvi del usposabljanja  je za nami,  še zmeraj pa te vabimo, da se nam pridružiš v četrtek, 18. 10. 2012, ob 16:00, ko bo  Slovenska filantropija izvedla usposabljanje na temo pravic in odgovornosti v prostovoljskem delu. Od ponedeljka, 22. 10. 2012, dalje, pa bodo na vrsti usposabljanja za neposredno delo v naši organizaciji v novem šolskem/študijskem letu.

ROSA ŠE VEDNO BOSA (ker je prekarka) – Literarni večer z Laro Paukovič, Tomom Podstenškom in Mišo Gams

Vabljen_a na literarni večer, ki se bo odvijal v četrtek, 24. 5. 2018, ob 19.00 v Literarni hiši Maribor (Vojašniški ulici 12). Na dogodku se bosta z Laro Paukovič, Tomom Podstenškom in Mišo Gams pogovarjala Maja Repina in Tomaž Podbevšek.

ROSA ŠE VEDNO BOSA (ker je prekarka) – Pogovor s Pod črto o prekarnosti

Vabljen_a na pogovor s Pod črto o prekarnosti, ki bo potekal v sredo, 23. 5. 2018, ob 18.00 v klubu Wetrinsky. V pogovoru s Kajo Fiedler bosta sodelovala Lenart Kučič in Tanja Pirnat.

ROSA ŠE VEDNO BOSA (ker je prekarka) – Predavanje Zadružništvo kot alternativa

Vabljen_a na predavanje Zadružništvo kot alternative, ki bo potekalo v četrtek, 24. 5. 2018, ob 9.40 na Filozofski fakulteti Maribor (učilnica 2.7). Predavanje bo izvedla Karolina Babič, strokovnjakinja na področju zadružništva.

ROSA ŠE VEDNO BOSA (ker je prekarka) – Zakonodajna forumska predstava

Vabljen_a na zakonodajno forumsko predstavo Status quo na trgu dela, ki se bo odvila v petek, 25. 5. 2018, ob 20.00 v dvorani Gustaf. Predstavo izvaja gledališka skupina Vse ali nič iz Ljubljane.

S Stopinjami mesta na varno!

Na prejšnjem tematskem sprehodu smo raziskovale_i mariborska zaklonišča. Vstopile_i smo v zaklonišča različnih starosti, velikosti in tehnične opremljenosti ter prisluhnili pripovedim o času, ko so se naši someščani pred napadom Maribora skrivali v prav teh prostorih.

Sestanek mreže “Prostovoljstvo v Mariboru”

Članice mreže “Prostovoljstvo v Mariboru” vabimo, da se udeležite drugega sestanka mreže v letošnjem letu, ki bo v četrtek, 22. 3. 2012, ob 13:00 v prostorih MISC INFOPEKA, Ob železnici 8 (pritličje obnovljene upravne stavbe v Kulturnem centru Pekarna).

Slovenija in begunci

Ena izmed tem, ki je tukaj, v Mariboru, vzbudila moje zanimanje, je odnos Slovencev do beguncev. Kolikor razumem, Slovenija ne gosti velikega števila beguncev. Večinoma jo samo prečkajo na poti do držav, za katere upajo, da jim bodo omogočile spodobno življenje, kot so premožnejša Nemčija, Avstrija ali skandinavske države.

Sodelovanje mladih prostovoljcev iz Slovenije in Hrvaške v fokusni skupin v okviru projekta “City Volunteers”

V okviru čezmejnega projekta “City Volunteers” smo v sredo, 18.7.2012, v prostorih MISC INFOPEKE gostili mlade prostovoljce iz Slovenije in Hrvaške, ki so aktivni na področju ekologije ter pomoči ogroženim skupinam na fokusno skupino “Kaj motivira, navdušuje mlade, da postanejo prostovoljci?” za potrebe realizacije projekta. Fokusno skupino je vodila gospa Andreja Močnik Kožič, strokovnjakinja na področju raziskovanja javnega mnenja.

Srečanje je zajemalo formalni in neformalni del. Formalni del je tje bil namenjen diskusiji na omenjeno temo,  neformalni pa pogostitvi, spoznavanju, druženju in povezovanju mladih prostovoljcev iz različnih organizacij. Mladi prostovoljci so si ogledali tudi Kulturni center Pekarna, nad katerim so bili zelo navdušeni.

Fotografije utrinkov si lahko pogledaš na povezavi:  Fokusna skupina v okviru projekta “City Volunteers”

Solidarnost in prostovoljstvo

Vabljene_i k branju zapisa Uroša Črnka, prostovoljca, ki aktivno sodeluje v programu “Nudenje brezplačne učne pomoči”, v okviru mladinskega programa “Prostovoljsko delo mladih za mlade”.

Spet straši Pizda! (s svojo 10. številko)

Vabljen_a na otvoritev razstave ob izidu 10. številke zina PIZDA!, ki bo v petek, 3. 11. 2017, ob 19.00 v Vetrinjskem dvoru.

Spletna anketa : “Kaj motivira, navdušuje mlade, da postanejo prostovoljci?”

Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže v okviru dejavnosti projekta »City Volunteers« pripravlja analizo na temo “Kaj motivira, navdušuje mlade, da postanejo prostovoljci?”.

Za potrebe projekta prosimo prostovoljce, da rešite kratko spletno anketo, ki obsega 10 vprašanj in nam tako pomagate pri kakovostnejši analizi.

Spletna anketa : “Kaj motivira, navdušuje mlade, da postanejo prostovoljci?”

Spomni se naših bic, ki so imele več pravic!

8. marec je mednarodni dan boja žensk za socialne, ekonomske in politične pravice.

Pri Kolektivu Pizda! želimo javnost opozoriti, da 8. marec nima nič skupnega z nakopovanjem rož. Opozoriti želimo, da v 21. stoletju, kljub dolgemu boju zoper izkoriščanje žensk, še vedno ne moremo govoriti o enakopravnosti spolov. V korporativnem kapitalizmu je realnost naše družbe vse večja prekarizacija, nezmožnost zaposlovanja, ponovno prelaganje večine reprodukcijskega dela na ženske in vse večja politična ter socialna brezpravnost žensk.

Spoznavanje na osebnostnem in komunikacijskem nivoju na Pohorju, 14. in 15. 11. 2015

Srečanje EVS prostovoljcev v Mariboru

SREČANJE EVS PROSTOVOLJCEV V MARIBORU

Od petka 30.5. 2008 do nedelje 1.6. 2008 pripravljajo prostovoljci Evropske prostovoljne službe (EVS) iz Zavoda Pekarna-magdalenske mreže v Mariboru srečanje za vse EVS prostovoljce, ki trenutno opravljajo prostovoljno delo v oviru Evropske prostovoljne službe v Sloveniji.
V petek se bo druženje začelo na Trgu svobode v Mariboru, kjer se bodo ob 15:00 pridružili dogodku Critical Mass – kolesarji promovirajo zdrav in okolju prijazen način potovanja, v soboto bodo piknikovalli na Mariborskem otoku, ob večerih pa se bodo družili v Gustafu in izvajali projekcije na prostem.
Vsi, ki vas Evropska prostovoljna služba zanima, ste lepo vabljeni, da se jim kadar koli pridružite in preko neformalnega druženja izveste več o njihovih izkušnjah in samem poteku EVS.
Za več informacij lahko pokličete Alexa Veitcha na 040 54 12 23 ali Maartena Lammersa na 040 24 32 32.

EVROPSKA PROSTOVOLJNA SLUŽBA

je projekt, ki omogoča mladi osebi, da postane prostovoljec/prostovoljka v drugi državi za časovno obdobje od 2 do 12 mesecev. Mladim ponuja priložnost za učenje s pomočjo dela in življenja v tujem okolju, pridobivanje koristnih življenjskih in profesionalnih izkušenj, spodbuja njihov občutek za solidarnost in razumevanje drugačnosti.
Projekt EVS je rezultat sodelovanja pošiljajoče organizacije, gostiteljske organizacije in prostovoljca/prostovoljke. Obe organizaciji sta zadolženi za ustrezne priprave prostovoljca in morata zagotoviti podporo v času trajanja projekta.
EVS se lahko udeleži vsakdo v starosti od 18. do 30. leta. Prostovoljci se vključujejo v aktivnosti na področjih okoljevarstva, umetnosti in kulture, aktivnosti z otroki, mladimi ali ostarelimi osebami, kulturne in zgodovinske dediščine, športnih in drugih družbeno koristnih aktivnosti.

Evropska prostovoljna služba je del programa Mladi v akciji, ki je program Evropske komisije, GD za izobraževanje in kulturo.
Več o programu EVS lahko najdete na spletni strani Nacionalne agencije MOVIT, ki skrbi za izvajanje EVS projektov v Sloveniji: www.mva.si, kjer najdete tudi informacije o drugih programih v okviru PROGRAMA MLADINA.

Podrobnejše informacije pa lahko dobite tudi v zavodu Pekarna-magdalenske mreže, Ob železnici 8, Maribor, ki je akreditirana EVS pošiljajoča, gostiteljska in koordinacijska organizacija, vsak delovni dan med 10.00 in 18.00.
Info: MISC INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže, tel.: 02 300 68 50, 041 481 246, evs@pekarna.org.

Srečanje mladih prostovoljcev v okviru projekta “City Volunteers”

V okviru čezmejnega projekta “City Volunteers” bomo v sredo, 18.7.2012 ob 11:00, v prostore MISC INFOPEKE povabili mlade prostovoljce iz Slovenije in Hrvaške, ki so aktivni na področju ekologije ter pomoči ogroženim skupinam na fokusno skupino “Kaj motivira, navdušuje mlade, da postanejo prostovoljci?” za potrebe realizacije projekta. Fokusno skupino bo vodila gospa Andreja Močnik Kožič, strokovnjakinja na področju raziskovanja javnega mnenja.

Srečanje bo zajemalo formalni in neformalni del. Formalni del bo trajal največ 2 uri in bo namenjen diskusiji na omenjeno temo,  neformalni pa pogostitvi, spoznavanju, druženju in povezovanju mladih prostovoljcev iz različnih organizacij.

Srečanje ob Mednarodnem dnevu prostovoljstva

Približuje se Mednarodni dan prostovoljstva, ki ga bo mreža prostovoljskih organizacij “Prostovoljstvo v Mariboru” obeležila v sredo, 5. 12. 2018, s pričetkom ob 11. uri v prostorih INFOPEKE. Letošnja tema Mednarodnega dneva prostovoljstva je krepitev odpornosti skupnosti skozi prostovoljsko delo.

Srednješolski GUSTOK

Letos so se prostovoljci MISC INFOPEKA, pretežno srednješolci, med drugim odločili, da organizirajo koncert mladih bendov in jim tako ponudijo priložnost, da se predstavijo širši publiki. Prostovoljci Infopeke tako sodelujejo pri izboru nastopajočih, oglaševanju, medijskemu predstavljanju, moderiranju… – celotni organizaciji koncerta. Večina bendov še nima veliko izkušenj, za nekatere pa bo to sploh prvi nastop pred večjo publiko. Seveda pa pomanjkanje izkušenj še ne pomeni, da bendi niso kvalitetni, vsekakor se jih splača prit poslušat. Marsikateri izmed nastopajočih bo v prihodnosti gotovo krojil podobo domače rokovske scene. Vabljeni vsi, ki podpirate mladinsko kulturo in prostovoljno delo, ste rockerji ali bi radi to postali. Slišali boste lahko vse od Oasisov do Metallice, obenem pa še kup avtorske glasbe! Koncert se bo zgodil 25. 01. 2008, ob 20-ih v dvorani Gustaf, nastopili pa bodo: Destroyer, Steel fusion, SNTNTN, Bluesy rock, Freaks of Friday, Nimaš pojma in Hrošči.

Info: MISC INFOPEKA, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

Srednješolski GUSTOK

Letos so se prostovoljci MISC INFOPEKA, pretežno srednješolci, med drugim odločili, da organizirajo koncert mladih bendov in jim tako ponudijo priložnost, da se predstavijo širši publiki. Prostovoljci Infopeke tako sodelujejo pri izboru nastopajočih, oglaševanju, medijskemu predstavljanju, moderiranju… – celotni organizaciji koncerta. Večina bendov še nima veliko izkušenj, za nekatere pa bo to sploh prvi nastop pred večjo publiko. Seveda pa pomanjkanje izkušenj še ne pomeni, da bendi niso kvalitetni, vsekakor se jih splača prit poslušat. Marsikateri izmed nastopajočih bo v prihodnosti gotovo krojil podobo domače rokovske scene. Vabljeni vsi, ki podpirate mladinsko kulturo in prostovoljno delo, ste rockerji ali bi radi to postali. Slišali boste lahko vse od Oasisov do Metallice, obenem pa še kup avtorske glasbe! Koncert se bo zgodil 25. 01. 2008, ob 20-ih v dvorani Gustaf, nastopili pa bodo: Destroyer, Steel fusion, SNTNTN, Bluesy rock, Freaks of Friday, Nimaš pojma in Hrošči.

Info: MISC INFOPEKA, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

Stopinje mesta vabijo na sprehodno-konferenčni dogodek

MISC INFOPEKA je nedavno izdala vodnik za mlade popotnike po Mariboru v slovenskem in angleškem jeziku.
V sredo, 11. 6. 2014, te ob 11. uri vabimo v prostore MISC INFOPEKA na svečano, formalno, uradno in pompozno predstavitev tega turistično-informativnega biltena. V slogu Old Shatterhanda, Vinetuja in ostalih vrhunskih stezosledcev se bomo pogumno podali med pasti in čeri, ki prežijo na slehernika, kadar skuša izbrskati dragulje Maribora.

Stopinje mesta vabijo na Vijol’čni sprehod

Ko se mraz počasi plazi po ulicah in drugod po Sloveniji zmrzujejo, v Mariborčanih vre vijol’čna kri. Naj bodo tekme v slovenski ali pa v tuji konkurenci, na večer obračuna ga ni junaka, ki bi ostal hladen. Če tudi tebi ob tem opisu utripne vijolično srce, se nam brez izgovorov pridruži. Vabljen/-a na Vijol’čni sprehod v soboto, 6. 12. 2014, ob 14. uri pred Prvo gimnazijo Maribor!

Stopinje mesta z novo spletno stranjo

S ponosom ti predstavljamo novo spletno stran izpod prstov naših prostovoljcev Stopinj mesta.

Na spletni strani lahko zdaj tudi v elektronski verziji prebereš že skoraj kultni Vodnik za mlade popotnike po Mariboru, tam pa so tudi podrobni opisi tematskih sprehodov, opis Stopinjic in fotografije, iz katerih kar skače njihov neustavljiv, iskrivo-humoren duh. Obilo užitkov ob prebiranju!

Stopinje mesta: “Kritičen in informativen brezplačni sprehod za mlade popotnike”

Prostovoljci MISC INFOPEKA vabijo v petek, 12. 4. 2013, ob 16:30 mlade popotnike na kritičen in informativen brezplačni sprehod. Zbirno mesto je pred MISC INFOPEKA. Sprehod traja uro in pol, vodenje pa je v angleškem jeziku. Prijavite se na infopeka@infopeka.org.

Stopinje mesta: okrogla miza “Prostori drznih in samoiniciativnih”

Vabimo te na okroglo mizo »Prostori drznih in samoiniciativnih«, ki bo v četrtek, 21. 3. 2013, ob 17:00 v prostorih MISC INFOPEKA.

Stopinje mesta: okrogla miza “Ulice – stičišča mnenj”

Vabimo te na okroglo mizo »Ulice stičišča mnenj«, ki bo v torek, 26. 2. 2013, ob 17:00 v prostorih MISC INFOPEKA. Na okrogli mizi Stopinj mesta bomo govorili o uporabi javnih površin za shode, proteste in aktivistične akcije. Skupaj s povabljenimi aktivisti in teoretiki Matejem Zonto, Sanjinom Jašarjem, Urško Breznik, dr. Andrejem Kirbiš…bomo odprli polje diskurza o pomenu participacije v družbenem in političnem življenju, kakšne možnosti imamo mladi, da izražamo svoja stališča in prepričanja. V javnem prostoru, ki ima pri tovrstnih združevanjih ključno vlogo in pomen, smo omejeni z zakoni, katerih upravičenost bomo skupaj premislili. Pogovarjali se bomo tudi o (ne)učinkovitosti tovrstnih akcij in pristopih, ki jih lahko uporabljamo.

Udeležba je brezplačna, zaželene pa so prijave do 23. 2. 2013 na infopeka@infopeka.org.

Program pripravljamo v sklopu projekta Stopinje mesta, ki so del Evropske prestolnice mladih Maribor 2013.

Stopinje mesta: Po gorečem Mariboru

V soboto, 31. 1. 2015, bo v Mariboru vroče, saj nas bodo Stopinje mesta popeljale po delih mesta, ki so v preteklosti zagoreli. Dobimo se na Glavnem trgu ob 15. uri.

Stopinje mesta: Po prazničnem Mariboru

Mraz spet objema mestne poti,
prazne so znova ulice hladne.
Tja, kamor vile hodijo drobne,
Stopinje pokažejo jasno sledi.

»Že ta ponedeljek!« kriči otročád.
»Ob petih zvečer!« vsak dedek veli!
Babi pa pravi, da plašč si zapni,
da te slučajno ne zgrabi prehlad.

Pridruži se nam na sprehodu v ponedeljek, 22. 12. 2014, ob 17. uri. Dobimo se na Slomškovem trgu.

Stopinje mesta: predavanje “Maribor skozi čas v vsakodnevnem življenju”

Vabimo te na predavanje »Maribor skozi čas v vsakodnevnem življenju«, ki bo v četrtek, 17. 1. 2013, ob 17:00 v prostorih MISC INFOPEKA. Program pripravljamo v sklopu projekta Stopinje mesta, ki so del Evropske prestolnice mladih Maribor 2013.

Na prvem predavanju Stopinj mesta bo priznana etnologinja, izr. prof. dr. Maja Godina Golija,  predstavila in analizirala nekatera prelomna dogajanja v mestu od srede 19. stoletja do druge svetovne vojne (npr. izgradnjo železnice, nastanek prvih večjih industrijskih obratov, izgradnjo prvih delavskih naselij, elektrifikacijo mesta…), ki so poleg političnih sprememb močno zaznamovala razvoj mesta Maribor in način življenja Mariborčanov v preteklosti, pa tudi danes. Spodbudila so priseljevanje okoliškega prebivalstva in tehničnega kadra iz tujih dežel  v mesto, ki se je začelo spreminjati v pomembno industrijsko središče. Ob tem nas bo vodila na nekatere lokacije, ki so po njenem prepričanju, ključne za razumevanje urbanega življenja (promenada, mestni park, tržnica, Gosposka ulica in Partizanska  cesta, Slomškov trg…) ter gospodarske in socialne podobe mesta Maribor.

Spremljaš nas lahko tudi na:https://www.facebook.com/stopinjemesta

Stopinje mesta: predavanje “Mrtvo mesto?”

Stopinje mesta te v sredo, 28. 5. 2014, ob 16.00 vabimo javno tribuno “Maribor – mrtvo mesto?”. Javna tribuna bo potekala v prostorih MISC INFOPEKA.

Stopinje mesta: predavanje “Zgodovina Maribora skozi arhitekturo”

Stopinje mesta vabimo na predavanje »Zgodovina Maribora skozi arhitekturo« v sredo, 26. 2. 2014., ob 17:00, v prostorih MISC INFOPEKA.

Stopinje mesta: predavanje “Slalom po mariborskih šolah”

V ponedeljek, 31. 3. 2014, ob 16:00, te Stopinje mesta vabimo v prostore MISC INFOPEKA na predavanje »Slalom po mariborskih šolah«.

Stopinje mesta: tematski sprehod “O moj bog!”

Kolikokrat si se popoldne ustavil/a pri petih cerkvah in se ob tem še pogovarjal/a o vsaj šestih? Najbrž je odgovor nikoli. V torek, 25. 2. 2014, je pravi čas, da to storiš! Dobimo se na Partizanski cesti pri TIC-u ob 16:00.

Stopinje mesta: tematski sprehod “Od starih obrtnikov do mladih ustvarjalcev”

Vabimo te na tematski sprehod “Od starih obrtnikov do mladih ustvarjalcev”, ki bo v petek, 22. 3. 2013, ob 17:00. Dobimo se na Slomškovem trgu pred Univerzo.

Stopinje mesta: tematski sprehod “Po mariborskih dvoriščih”

Vabimo te na tematski sprehod »Po Mariborskih dvoriščih«, ki bo v soboto, 23. 2. 2013, ob 15:00. Dobimo se na platoju nad tržnico na Vodnikovem trgu.

Skupaj z etnologinjo Jernejo Ferlež se bomo sprehodili po notranjih dvoriščih v centru mesta, ki so v preteklosti združevala prebivalce ob delu in prostem času. Tekom časa so postajala vedno bolj zaprta in vedno manj prostor druženja in izmenjevanja informacij. V zadnjem času pa vse bolj odkrivamo njihovo vrednost, tudi kot prostor neformalnih druženj in kulturnih dogodkov. Na sprehodu bomo obiskali številna dvorišča in izvedeli zgodbe njihovih prebivalcev. Zaključili ga bomo v sproščenem vzdušju na enem izmed Živih dvorišč, kjer nam bo ekipa Živih dvorišč predstavila svoj koncept delovanja.

Udeležba je brezplačna, zaželene pa so prijave do 20. 2. 2013 na infopeka@infopeka.org.

Program pripravljamo v sklopu projekta Stopinje mesta, ki so del Evropske prestolnice mladih Maribor 2013.

Stopinje mesta: tematski sprehod “Po prazničnem Mariboru”

»Stopinje mesta« vabijo na tematski sprehod »Po prazničnem Mariboru« v soboto, 14.12.2013, ob 17:00 s pričetkom na Slomškovem trgu.

Stopinje mesta: tematski sprehod “Po stopinjah Pocestnice”

Pridruži se nam  na tematskem sprehodu »Po stopinjah Pocestnice«, ki bo v soboto, 20. 4. 2013, ob 15:00. Dobimo se pri stari trti na Lentu.

Stopinje mesta: tematski sprehod “Na varno!”

Stopinje mesta te v torek, 25. 4. 2017, ob 11.00 vabijo na tematski sprehod “Na varno!”.

Stopinje mesta: tematski sprehod “Slalom po Mariboru”

Stopinje mesta te vabimo na tematski sprehod »Slalom po Mariboru« v petek, 28. 3. 2014. Dobimo se ob 15:00 pred MISC INFOPEKA.

StopTrik išče prostovoljke_ce!

Si želiš izkusiti vrvež zakulisja mednarodnega filmskega festivala stop animacije? Spoznati ekipo, ustvarjalce_ke, producente_ke iz vsega sveta?

StopTrik MFF išče prostovoljke_ce

Vas zanima stop animacija? Bi želele_i spoznati priznane animatorje in akterje na področju animacije? Bi radovedno pokukale_i v zakulisje festivala? Ne veste, kaj je festivalska norija? 🙂 Pridružite se ekipi StopTrik MFF! Letos se bo v Mariboru odvila že 8. edicija Mednarodnega filmskega festivala StopTrik, ki bo posvečena sodobni produkciji stop animacije, v retrospektivi pa bomo raziskovale_i temo ljubezni do kina – cinefilijo. Iščemo prostovoljke_ce, ki bi nam pomagale_i pri skrbi za goste festivala in njihovem usmerjanju na različne dogodke, pripravljanju pogostitev in izpeljavi programa.

Študijski obisk Evropske karavane prostovoljstva v Londonu

Skupaj s Slovensko filantropijo, Zvezo prijateljev mladine Krško in Zavodom Voluntariat smo obiskali Evropsko karavano prostovoljstva, ki se je 27. 10. 2011 pričela v prijetno toplem in vremensko ne preveč muhastem Londonu.  Namen obiska je bil udeležiti se karavane, spoznati nekatere britanske prostovoljske organizacije ter se seznaniti s primeri dobrih praks na področju vsebin in procesa izvajanja prostovoljskega dela. Na Evropski karavani prostovoljstva, ki je potekala na južnem bregu Temze v organizaciji Community Service Volunteers (CSV),  smo predstavljali tudi prostovoljstvo v naši organizaciji in celotno mrežo »Prostovoljstvo v Mariboru«.

Svetloba jutrišnjega dne

Ob misli na prehojeno pot mojega prostovoljskega dela me navdajajo topli, prijetni občutki. V spomin si prekličem ljudi, ki sem jih srečevala, se ob njih ustavljala in jim namenila košček svojega časa, ki je ob tem postajal polnejši in smiselnejši. Jaz pa sem postajala bogatejša, saj so mi ljudje dajali največ, kar so imeli – sebe. To zavedanje je bilo vedno dovolj močno, da sem šla naprej in še hodim. Proti nekomu, ki nekje sam čaka nekoga, pa čeprav mu bo ta namenil samo besedico ali bežen nasmeh.

Že od nekdaj srečujem ljudi, ki se s svojim življenjem ne znajo, ne zmorejo ali nočejo soočati, zato pristajajo nekje v ozadju, na robu, na dnu – kjer sončni žarki zaradi moči teme ne upajo pokukati in osvetliti njihov jutrišnji dan.

Zakaj ljudje preziramo zapornike, če sami sebi gradimo največje in najtrdnejše rešetke?
Zakaj ljudje ne znamo razširiti rok, da bi objele otroke in mladostnike, ki tiho hrepenijo po ljubezni?
Zakaj ljudje ne znamo prisluhniti in slišati tistih pretresljivih zgodb, ki se dogajajo doma, za štirimi stenami, za katerimi se prelivajo solze izdaje in bolečine?
Zakaj ljudje obsojamo drugačnost – mar se tako bojimo sebe in svoje omejenosti?
Zakaj se ljudje zgolj pogovarjamo o revnih v tretjem svetu, ne priznamo pa, da imajo ti ljudje iskrenejše oči in večjo srce?

Mar je res tako težko narediti korak naprej k drugi osebi in jo sprejeti, takšno kot je? Samo odločiti se je potrebno! V sebi poiskati tisto dobro, ki se skriva v nas, in iti naprej, proti nekomu, ki nekje sam čaka nekoga, pa čeprav mu bo ta namenil samo besedico ali bežen nasmeh.

V okviru prostovoljskega dela sem srečevala ali še srečujem zapornike, otroke in mladostnike, osamljene klicalce, narkomane, Rome, ljudi v afriški državi. Vedno znova vstopam v notranji svet teh ljudi, ki si želijo samo nekoga, ki bi jih sprejel, poslušal in razumel. Ne potrebujejo ničesar več, samo nekoga … Včasih sem to jaz, drugič je to nekdo drug … Kot prostovoljka se zavedam, da mi ti ljudje dajejo več, kot jim bom sama lahko kdajkoli dala. Dajejo mi svoj čas, izkušnje, življenjske zgodbe … Večkrat mi dajejo svojo notranjost, ker želijo odkriti, če bom tudi jaz zbežala kot že marsikdo drug in jih pustila same. Mogoče sem preveč trmasta in vztrajam, mogoče verjamem, da si vsak človek zasluži drugo priložnost, ali pa zgolj verjamem, da je v vsakem od nas nekaj dobrega, pozitivnejšega, ki presega nas same in zaradi česar ne smemo nikoli izgubiti upanja. Ne zase, ne za druge … Morda ravno zaradi slednjega hodim in iščem poti do teh majhnih, preziranih. Življenje je polno velikih skrivnosti, ki jih odkrivamo tudi s pomočjo drugega. Tistega, proti komur stopamo, ki nas nekje sam čaka, pa čeprav mu bomo namenili samo besedico ali bežen nasmeh.

Barbara

Tečaj portugalščine

V sredo, 12. 9. 2018, ob 18:00 te vabimo v INFOPEKO na prvo srečanje tečaja portugalščine. Brezplačna srečanja so namenjena vsem, ki bi rade_i spoznale_i državo Portugalsko in portugalščino. Prijaviš se lahko do 10. 9. 2018 na naslov infopeka@infopeka.org ali 02 300 68 50, 041 481 246. Število mest je omejeno.

Tečaj Učenje skozi risanje

V četrtek, 10. 5. 2018, te ob 18.00 uri vabimo v Galerijo K18 na prvo lekcijo risanja. Brezplačni tečaj je namenjena vsem, ki bi se rade_i naučili risanja. Prijaviš se lahko do 9. 5. 2018 na naslov infopeka@infopeka.org ali 02 300 68 50, 041 481 246. Na prvem srečanju se bo skupina z izvajalcem tudi dogovorila za nadaljna srečanja.

Tematski sprehod “Ajzlponarji za en popoldan”

Stopinje mesta vabimo na tematski sprehod “Ajzlponarji za en popoldan”. Če te zanima raziskovanje opuščenih tirov, železnice v Sloveniji in nekdanjega življenja železničarjev v Mariboru, se nam pridruži v petek, 6. 5. 2016 ob 13:30 pred MISC Infopeka.

Tematski sprehod “O moj Maribor”

Stopinje mesta te vabimo v soboto, 24. 5. 2014,  na tematski sprehod »O moj Maribor!«. Dobimo se ob 15.00 pred MISC INFOPEKA.

Tematski sprehod “Od INFOPEKE desno”

Stopinje mesta smo vas na preteklih tematskih sprehodih večinoma popeljale po centru Maribora. V četrtek, 17. 3. 2016 ob 17.00 te vabimo na raziskovanje in odkrivanje ulic v mestni četrti Tabor. Dobimo se pred INFOPEKO v Kulturnem centru Pekarna.

Tematski sprehod “Po mariborskih grafitih”

Stopinje mesta te vabijo, da se jim pridružiš na tematskem sprehodu, na katerem bomo skupaj ugotavljali, kateri mariborski grafiti so umetniško delo in kateri le packe na mestnih zidovih in fasadah. Sprehod bo potekal v soboto, 7. 3. 2015, ob 11. uri. Dobimo se pred MISC INFOPEKA, v vsakem vremenu.

Tematski sprehod »Bivalna in sprehajalna (ne)kultura«

Stopinje mesta te v soboto, 6. 5. 2017, ob 10:00 vabijo na tematski sprehod »Bivalna in sprehajalna (ne)kultura«.

Tematski sprehod »O moj Maribor«

Stopinje mesta vabijo v okviru “Festivala prostovoljstva v Mariboru 2015”  v petek, 22. 5. 2015, na tematski sprehod »O moj Maribor!«. Dobimo se ob 17.00 na Glavnem trgu.

Tematski sprehod »O moj Maribor«

Stopinje mesta vabijo v petek, 5. 6. 2015, na tematski sprehod »O moj Maribor!«. Dobimo se ob 17.00 na Glavnem trgu.

Tematski sprehod »Po čevljarčkovih stopinjah«

Stopinje mesta vabimo na sprehod, na katerem bomo sledili legendi o pogumnem čevljarčku, si ogledali ostanke srednjeveškega Maribora in se poučili o Turških vpadih, mestnem obzidju, fenomenu čarovnic v tistem času, o splavarjih ter o tem, zakaj stolp na mestnem Rotovžu ne stoji na sredini strehe mestne hiše. Dobimo se v petek, 27. 3. 2015 , ob 16:00 na Glavnem trgu. Sprehod je v vsakem vremenu.

Tematski sprehod: Na (ne)varno vol. 2

Stopinje mesta te v petek, 23. 6. 2017, ob 17:00 vabijo na tematski sprehod “Na (ne)varno vol. 2!”.

Tematsko usposabljanje “Priložnosti medkulturnega sodelovanja”

Vljudno vabljen_a na brezplačno usposabljanje “Priložnosti medkulturnega sodelovanja” v torek, 20. 12. 2016, med 9:00 in 15:00 uro v prostore INFOPEKE.

Tematsko usposabljanje “Reševanje konfliktnih situacij v prostovoljstvu”

Članice mreže “Prostovoljstvo v Mariboru” in druge organizacije, ki izvajate prostovoljske programe vabimo, da se udeležite brezplačnega tematskega usposabljanja “Reševanje konfliktnih situacij v prostovoljstvu”. Usposabljanje bo potekalo v ponedeljek, 14. 9. 2015, med 9.00 in 17.00 uro v prostorih INFOPEKE.

Prijavite se lahko do srede, 9. 9. 2015, na infopeka@infopeka.org, 02 300 68 50, 041 481 246.

Tematsko usposabljanje “Reševanje konfliktnih situacij v prostovoljstvu”, 14. 9. 2015

Tematsko usposabljanje: “Prostovoljsko delo mladih za mlade”

Uvodni sestanek za organizirano Prostovoljsko delo mladih za mlade v šolskem letu 2013/2014 je za nami. Pred nami pa so že obvezna, a zanimiva usposabljanja za vse bodoče prostovoljke/-ce. Prvo usposabljanje bo v ponedeljek, 14.  10. 2013, ob 17:00 v naših prostorih.

Tezno neustrezno

Stopinje mesta so si v okviru globalne akcije Jane’s walk zamislile sprehod, katerega trasa presega običajno lahko in prijetno hodljive razdalje ter zaobjema mnoštvo problemov, ki jih je v sprehajalnem druženju nemogoče nasloviti.

Travne bilke: delavnica “Konflikt je darilo”

Naj oblečem pajkice in dolgo majico ali raje kratko krilo ? Naj se vstanem iz postelje ali še malo poležim in s tem tvegam, da zamudim na faks ? Zakaj mi starši non-stop težijo ? Zakaj se po prepirih počutim, kot da me je povozil vlak ?

Če si postavljaš takšna ali drugačna vprašanja, se udeleži brezplačne delavnice “Konflikt je darilo«, ki bo v ponedeljek, 18. 2. 2013, ob 16:00 v prostorih MISC INFOPEKA, na kateri iz prve roke lahko izveš: Kaj je dejanski in kaj lažni konflikt ? Zakaj ne maramo konfliktov ? Zakaj se jim tako vztrajno izogibamo ? Zakaj jim je nemogoče ubežati ? Kaj ima reševanje konfliktov skupnega s kaktusi ? Zakaj je potrebnamotivacija, za razrešitev konflikta ? In nenazadnje kakšni so praktični načini za reševanje konfliktov ? Pridi v udobnih oblačilih in s svojimi konflikti, da jih skupaj pogledamo, razmigamo in razrešimo.

Delavnico bo vodila Adrijana Kos, univ.dipl. pravnica, mediatorka, svetovalka in predavateljica, ki pri svojem delu uporablja načela Teorije izbire po dr. Glasserju.

Rok prijave je 14. 2. 2013 na  infopeka@infopeka.org.

Povej, kaj čutiš ! Svet je poln kaktusov, ampak ni potrebno, da sedeš nanj !

Travne bilke: delavnica “Možgani v akciji!”

Poglej svet naokoli! Tisoče informacij, ki šibajo iz trenutka v trenutek mimo nas – naši možgani pa so kar naprej v akciji. Zaznavajo, predelujejo, razvrščajo, shranjujejo, oblikujejo, rišejo, analizirajo, obarvajo… Kako pa jim lahko pomagamo?

Vabimo te na prvo brezplačno delavnico “Travnih bilk”, ki so program Evropske prestolnice mladih Maribor 2013, “Možgani v akciji”, ki bo potekala v ponedeljek, 21. 1. 2013, od 16:00 do 19:00 v prostorih MISC INFOPEKA. Delavnico bo vodila Anja Dangubič, uni.dipl.psih., s številnimi izkušnjami na izbranem področju.

Rok prijave je 16. 1. 2013 na infopeka@infopeka.org. Pridruži se nam tudi ti in spoznaj brezmejne možnosti, ki prebivajo v tvoji glavi in čakajo, da jih zbudiš!

Spremljaš nas lahko tudi na: https://www.facebook.com/TravneBilke

Travne bilke: delavnica “Tattoo Tabu”

Vabljen/a na delavnico TATTOO TABU, ki bo v ponedeljek, 18. 3.2013, ob 16:00 v prostorih INFOPEKE. Potekala bo v obliki debate in praktičnih vaj, kjer bo imel vsak priložnost pridobiti informacije iz prve roke Brina Rebolja, študenta likovne pedagogike, svobodnega umetnika in tetoverja.

Travne bilke: kratka anketa

MISC INFOPEKA začenja s projektom Travne bilke*- spodbujamo solidarnost in ustvarjalnost. V okviru projekta se povezujemo z eno izmed mariborskih osnovnih šol, na kateri bodo enkrat na teden INFOPEKINI prostovoljci in učenci skupaj opravljali šolske obveznosti in delali vaje iz ustvarjalnega pisanja. Enkrat na mesec bomo na druženja povabili tudi slovenskega mladinskega pisatelja ali pesnika.

Prav tako želimo za vse mlade (dijake, študente, zaposlene, brezposelne mlade) v letu 2013 organizirati zanimive delavnice in predavanja, zato bi bili zelo veseli tvojega mnenja in odgovorov na vprašanja, ki jih zajema vprašalnik, ki ga najdeš na tej spletni povezavi http://www.1ka.si/a/19805. Vprašalnik je anonimen. Rezultati bodo uporabljeni izključno v raziskovalne namene.

TU-BITI, Slovenija skozi oči Čeha in Francozinje

Koliko časa potrebujemo, da spoznamo tujo deželo? Koliko časa potrebujemo, da postanemo več kot turisti?  Na ta in podobna vprašanja vsak skozi svoje oči in skozi sebi lasten umetniški izraz odgovarjata prostovoljca Evropske prostovoljne službe v Pekarni Magdalenske mreže, Cécile Bondon in Marek Šurkala. Njuna razstava je na ogled od 9. – 23.  11. 2015 v Galeriji K18 (Koroška c. 18).

Učna pomoč

Prostovoljke in prostovoljci MISC INFOPEKA z veseljem pomagamo sovrstnikom z učnimi težavami in že vrsto let uspešno nudimo brezplačne inštrukcije za različne šolske predmete.
Če ti torej delajo težave ulomki, kemijska sestava vode ali pa število nog pri stonogi…, če se pripravljaš na maturo ali pa enostavno ne razumeš angleške slovnice, nas pokliči ali piši v MISC INFOPEKA.

Učna pomoč

Prostovoljke in prostovoljci MISC INFOPEKA z veseljem pomagamo sovrstnikom z učnimi težavami. Tako da, če ti delajo težave ulomki, kemijska sestava vode ali pa število nog pri stonogi…pokliči v MISC INFOPEKA ter se dogovori za pomoč.

Uporno in neupogljivo leto Pekarne Magdalenske mreže

Zavod Pekarna Magdalenske mreže v letu 2017 praznuje 20. obletnico delovanja. Dogajanje in alternativna kultura sta v bivših prostorih vojaške pekarne vzklila pred 23 leti, zavod pa je bil ustanovljen 3 leta za tem, z namenom vsebinske povezave ustvarjalcev novonastalega prizorišča.

Urbani sprehodi Jane´s walk v Sloveniji

V četrtek, 7. 5. 2020, te ob 14.00 vabimo na spletni dogodek, ki si ga boš lahko ogledal_a v živo na facebook strani Urbani sprehodi Jane´s walk.

Urejanje okolja okoli bivališč starejših občanov

Prostovoljci organizacij,  članic mreže “Prostovoljstvo v Mariboru” bodo v soboto, 21. 4. 2012, v okviru “Dneva za spremembe” starejšim občanom pomagali pri spomladanskemu urejanju bivališč, vrtov in okolja.

Mladi prostovoljci bodo z majhno pozornostjo popestrili vsakdan nekaterim starejšim prebivalcem in morda navezali tudi globlja znanstva, ki bodo vodila v dolgotrajna druženja in razne oblike prostovoljske pomoči.

Usposabljanja za prostovoljke in prostovoljce

V soboto, 21. 5. 2011, so v okviru “Festivala prostovoljstva v Mariboru 2011″ v Domu ustvarjalnosti mladih potekala usposabljanja za prostovoljke in prostovoljce organizacij v mreži “Prostovoljstvo v Mariboru”.

Teme usposabljanj so bile:

– medgeneracijsko sodelovanje; izvaja Slovenska filantropija,

– ustvarjalne tehnike; izvaja Društvo MARS,

– socialne veščine; izvaja Center za pomoč mladim.

Usposabljanje prostovoljcev za delo s posamezniki, Festival prostovoljstva v Mariboru 2012

V okviru »Festivala prostovoljstva v Mariboru 2012«  bomo v soboto, 12. 5. 2012, med 9:00 in 13:00 uro prostovoljkam in prostovoljcem organizacij članic mreže »Prostovoljstvo v Mariboru« ponudili možnost dodatnega usposabljanja na področju prostovoljstva. Predstavnica Slovenske filantropija bo izvedla 4-urno usposabljanje na temo prostovoljskega dela s posamezniki. Usposabljanje se bo dotaknilo komunikacijskih veščin in spretnosti, ki jih potrebujemo pri delu s posamezniki, motivacije za prostovoljsko delo, etičnih načel ter načrtovanja in vodenja aktivnosti.

Usposabljanje prostovoljcev za izvajanje programa Mladinske delavnice

V torek, 11. 10. 2011, se s prostovoljci MISC INFOPEKA odpravljamo na Ptuj na začetni sedemdnevni seminar za izvajanje preventivnega programa »Mladinske delavnice«.

Uspešno opravljeno usposabljanje je eden izmed pogojev za izvajanje preventivnih delavnic na osnovnih šolah. Iz vabila razbiramo, da je program usposabljanja zelo intenziven in vsebinsko bogat. Poročamo, ko se vrnemo….

Usposabljanje organizira Društvo za preventivno delo.

Usposabljanje za mentorje prostovoljskega dela

Slovenska filantropija vas v sodelovanju z mrežo »Prostovoljstvo v Mariboru« vabi na brezplačno usposabljanje za mentorje in organizatorje prostovoljskega dela  z nazivom »Izzivi vodenja prostovoljcev«, ki bo v soboto, 12. 11. 2011, med 9:00 in 16:00 v MISC INFOPEKA, Trg revolucije 9, Maribor.

Prostovoljsko delo poleg dobre volje prostovoljcev za svoj nemoten potek potrebuje veliko veščin in znanj s področja vodenja prostovoljcev in procesa prostovoljstva.  V ta namen na Slovenski filantropiji organizirajo usposabljanja za mentorje in organizatorje, kjer organizacijam nudijo podporo pri vzpostavljanju in vodenju prostovoljstva.

Tokratno usposabljanje je namenjeno mentorjem in organizatorjem prostovoljskega dela, ki so se že udeležili “Usposabljanja za mentorje in organizatorje prostovoljskega dela” Slovenske filantropije, pa želite pridobiti še dodatna znanja in veščine dela s prostovoljci.

Usposabljanje za neposredno delo / Pekarna potopisi (potopisi, ki to niso), 22. 10. 2015

Usposabljanje za neposredno delo / Projektno delo, 2. 11. 2015

Usposabljanje za neposredno delo / STOPINJE MESTA, 23. 10. 2015

Usposabljanje za neposredno delo / ZINE, 21. 10. 2015

Usposabljanje za nudenje brezplačne učne pomoči, 20. 10. 2015

Usposabljanje za prostovoljce: “Vodenje skupine in skupinska dinamika”

Usposabljanju za prostovoljce “Vodenje skupine in skupinska dinamika” bo potekalo 17. in 18. 5. 2013 v prostorih MISC INFOPEKA. Udeleženci bodo spoznali in se poglobili v skupinsko dinamiko, spoznali bodo faze razvoja skupine, vloge posameznikov v skupinah, še posebej vodje, različne tehnike spodbujanja konstruktivne skupinske dinamike, pridobili bodo komunikacijske veščine in spretnosti dela s skupino in izmenjali primere dobrih praks pri vodenju skupin.

Usposabljanje za prostovoljsko delo je za nami

Med 16. 11. in 18.11. 2012 smo izvedli še zadnji del usposabljanja za organizirano prostovoljsko delo v MISC INFOPEKA v šolskem letu 2012/2013.

Usposabljanje, ki se je tematsko osredotočalo na ustvarjanje kakovostne skupinske dinamike, je poleg socialnih iger, skupnega pripravljanja obrokov in čiščenja,  potekalo skozi različne gledališke in plesne tehnike, ki so spodbujale ustvarjalnost, zaupanje v skupini in konstruktivno komunikacijo.  Dneve smo začenjali z intenzivno telovadbo na svežem zraku v čudovitem gozdu, zaključevali pa s pantomimo in projekcijami filmov.

Utrinke iz usposabljanja lahko pogledaš tukaj.

Ustvarjajmo skupaj! (delavnica izdelovanja mozaikov)

Prostovoljci in prostovoljke Mladinskega informacijsko-svetovalnega centra INFOPEKA te vabimo na DELAVNICO IZDELOVANJA MOZAIKOV.
Pridi in skupaj z nami polepšaj Pekarno!
Udeležba na delavnici je zate brezplačna.
Dobrodošle so tudi tvoje ideje ter materiali (ogledala, barvno steklo, keramika: ploščice, krožniki).
Delavnico izvaja Metka Ciglar, profesorica likovne umetnosti.

SE VIDIMO!

Ustvarjamo skupaj!

Prostovoljke in prostovoljci Mladinskega informacijsko-svetovalnega centra INFOPEKA te vabimo na DELAVNICO IZDELOVANJA PUSTNIH MASK.
Prvič se dobimo 17.02.2004 ob 17:00.
Udeležba na delavnici je brezplačna, s seboj prinesi le dobro voljo, kreativnost in domišljijo.
Z izdelanimi maskami se boš imel/a priložnost pokazati/skriti na pustno soboto, 21. 02. 2004, v dvorani Gustaf.

PRIDI IN USTVARJAJ Z NAMI!

Uvodno informativno srečanje “Prostovoljsko delo mladih za mlade”, 12. 10. 2015

Foto: Marek Šurkala

Uvodno usposabljanje za prostovoljke in prostovoljce »Slovenska filantropija«, 17. 10. 2015

Vabilo k sodelovanju na Festivalu prostovoljstva mladih v Mariboru

Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA in Zveza prijateljev mladine Maribor sta na Mestno občino Maribor naslovili pobudo za skupno praznovanje mednarodnega dneva prostovoljstva mladih v Mariboru. S Festivalom prostovoljstva mladih v Mariboru se letos že drugič pridružujemo praznovanju Mednarodnega dneva prostovoljstva mladih (Global Youth Service Day). Festival se bo v Mariboru odvil med 15. in 17. 04. 2008. V želji, da bi bil festival čim bolj uspešen in da bi bilo prostovoljsko delo mladih predstavljeno v vsej svoji raznolikosti, prisrčno vabimo vse organizacije, ki v Mariboru razvijajo prostovoljsko delo mladih, k udeležbi na festivalu in sicer s predstavitvijo na informacijski stojnici ter predstavitvijo svojih trenutnih prostovoljcev Evropske prostovoljne službe, v kolikor se z EVS projekti ukvarjajo. Prosimo, da svojo udeležbo na festivalu potrdite do petka, 21. 03. 2008, na katerem od spodnjih kontaktov.

Info: MISC INFOPEKA, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

Vabilo mladim prostovoljskim vodjem/voditeljicam k sodelovanju v okviru dejavnosti projekta »City Volunteers«

MISC INFOPEKA v okviru dejavnosti projekta »City Volunteers« išče mlade prostovoljske vodje/ voditeljice in primere dobrih praks, v katerih so le-ti udeleženi.

Za potrebe projekta prosimo organizacije, da nam namenite nekaj časa in nam v vaši organizaciji pomagate poiskati mladega prostovoljskega vodjo/voditeljico in primera dobre prakse prostovoljskega projekta, v katerem je bil/-a udeležen/-a oz. ga je vodil/-a, najkasneje do 29. 6. 2012 na infopeka@infopeka.org.

Vabilo na Posvet in obletnico mreže »Prostovoljstvo v Mariboru«

MISC INFOPEKA vabi vse organizacije v mreži “Prostovoljstvo v Mariboru” na posvet mreže, ki bo v sredo, 15. 12.  2010, s pričetkom ob 9. uri v dvorani Gustaf, Kulturni center Pekarna, Ob železnici 8, Maribor.

Vabilo prostovoljkam in prostovoljcem k sodelovanju na festivalu StopTrik MFF 2014

Četrta edicija mednarodnega filmskega festivala StopTrik potrebuje okrepitve v ekipi in pomoč pri izvedbi festivala.
StopTrik MFF bo potekal med 3. in 5. 10. 2014,  v Vetrinjskem dvoru in dvorani Gustaf (Kulturni center Pekarna). Več informacij o prostovoljskem delu na festivalu dobiš na sasa.bach@gmail.com, kjer se lahko tudi prijaviš do 29.9.2014.

Vabimo prostovoljce za sodelovanje na taboru “V besedi je moč”

Vabimo te, da se nam pridružiš kot prostovoljska / prostovoljec na taboru »V besedi je moč«, ki ga organiziramo od 18. do 20. 10. 2013 v centru Sonček Vrtiče v Zgornji Kungoti.

Skozi gib, besede, črte, čačke, zvok se bomo povezovali in raziskovali na temo ustvarjalnega izražanja in evropskega državljanstva, vse v kreativnem in sproščenem duhu. Delali bomo z mladimi z manj priložnostmi, starimi med 12 in 18 let.

Pohiti s prijavo, saj je število mest omejeno.

Vacancies for Volunteers in Maribor

Become a volunteer through the initiative European Solidarity Corps at Pekarna Magdalenske mreže Maribor. We want to host volunteers who are enthusiastic, sociable, creative and open for different opportunities and collaborations. We are looking for three volunteers (from September 2019 to June 2020) for our host project Do the (r) evolution! vol.5, candidates should send email with CV and motivation letter with information about sending/supporting organisation to the coordinator Nataša Usar: evs@pekarna.org, by 24th of March 2019 at the latest.

Vacancy for EVS Volunteer

At Pekarna Magdalenske mreže Maribor we want to host volunteers which are enthusiastic, sociable, creative and open for different opportunities and collaboration by organisation and production cultural events for youth.

We are looking for two volunteers (from February 2016 to December 2016) for our host project Do the (r) evolution!, candidates should send email with CV and motivation letter to the evs coordinator Nataša Usar: evs@pekarna.org, latest by 28th of August 2015.

Vacancy for EVS Volunteer in Maribor

At Pekarna Magdalenske mreže Maribor we want to host volunteers who are enthusiastic, sociable, creative and open for different opportunities and collaborations. We are looking for three volunteers (from February 2019 to January 2020) for our host project Do the (r) evolution! vol.5, candidates should send email with CV and motivation letter with information about sending organisation to the evs coordinator Nataša Usar: evs@pekarna.org, by 6th of September 2018 at the latest.

Večer EVS

Vse, kar ste si vedno želeli vedeti o Evropski prostovoljni službi, pa si niste upali vprašati! Odgovore boste dobili v sredo, 3. 12. 2014, ob 17. uri v MISC INFOPEKA.

Video “Prostovoljsko mesto”

V okviru Festivala prostovoljstva v Mariboru, 5. 6. 2019, je zaživel informativno družabni dogodek “Prostovoljsko mesto”. Vabljen_a k ogledu kratkega videa “Prostovoljsko mesto“, kjer si lahko zanimivo prostovoljsko dogajanje ogledaš v gibljivi sliki. 

Video in predstavitev programa Evropske prostovoljske službe

Coline Laboulais in Sofia Papatsimpa, EVS prostovoljki v Pekarni Magdalenske mreže, vabita na predstavitev in pogovor o Evropski prostovoljski službi. Ne veš kaj je Evropska prostovoljska služba? Pridi v četrtek, 21. 9. 2017, ob 17:00 uri v INFOPEKO in predstavili ti bomo osnovne informacije o EVS-u.

Why the f*** is everyone so good at English? konverzacijski tečaj

V sredo, 18. 4. 2018, ob 18:00 uri te vabimo v INFOPEKO na prvo pogovorno srečanje v angleškem jeziku. Brezplačna srečanja so namenjena vsem, ki bi rade_i izpopolnile_i raven svoje angleščine in spoznale_i zabavna dejstva o Veliki Britaniji.
Prijaviš se lahko do 17. 4. 2018 na naslov infopeka@infopeka.org ali 02 300 68 50, 041 481 246. Število mest je omejeno.

Zadnja lekcija risanja

V torek, 1. 12. 2015, ob 17:30, te vabimo  v INFOPEKO na brezplačno delavnico “Zadnja lekcija risanja”, kjer se bomo naučili kako ustvariti likovni karakter in kako pravilno uporabiti vodne barve. Brezplačna delavnica je namenjena vsem, ki jih zanima svet risanja. Prijaviš se lahko do 30. 11. 2015 na naslov infopeka@infopeka.org ali 02 300 68 50, 041 481 246.

Zaključki posveta o prostovoljstvu v Mariboru

V sredo, 3. 6. 2020, je v okviru Festivala prostovoljstva v Mariboru na vrtu Muzeja NO potekal posvet o Prostovljstvu v Mariboru. Vabimo vas k prebiranju zaključkov in ogledu posnetka.

Zaključni pozivi udeležencev konference Sedem ur na minute

“Sredi gobjega septembra 2017 smo v mariborkem Gustafu sedem ur vsako minuto govorili in mislili o preboju iz obroča razmer, ki izničujejo samonikla  mladinska prizorišča, mlade pa vzpodbujajo predvsem k samovpreženju v voz potrošniškega Vnebovzetja.

ZINE PIZDA! na Radiu Marš

Zine PIZDA! ima že drugo leto svoj glas na Radiu Marš. Radijska oddaja M’RŠ PIZDA! je vsako sredo slišana okoli 14:30 na frekvenci 95.9 Mhz.

ZINE PIZDA! v novo sezono tudi s spletno stranjo

Tudi v novem šolskem letu v MISC INFOPEKA nadaljujemo z organiziranim prostovoljskim delom mladih za mlade – že sedemnajsto leto! Ena od šestih dejavnosti, v katero se lahko vključujejo mladi med  14. in 29. letom, je ZINE, publikacija z družbeno-angažiranimi, aktivističnimi in kreativnimi vsebinami. Lani osnovana skupina prostovoljcev je svoj zine poimenovala Pizda, doslej so izdali že tri številke, dostopne tudi na spletni strani http://pizda.clanweb.eu/kdo%20smo.htm.

Zloženka MISC INFOPEKA

Prostovoljke in prostovoljci MISC INFOPEKA pripravljamo novo zloženko za MISC INFOPEKA, saj smo vse izvode prejšne zloženke razdelili in, ker se nam kmalu obeta Festival prostovoljstva, kjer se bomo predstavili tudi mi, se moremo opremiti z novimi ličnimi zloženkami. Trenutno pišemo še zadnje tekste, zbiramo izjave….Še malo!

»Povej svojo zgodbo« v okviru Mednarodnega dneva prostovoljstva

Prostovoljke in prostovoljci – POZOR!
Pridružite se nam 5. decembra 2008 pri praznovanju Mednarodnega dneva prostovoljstva v Mariboru, ki je namenjen promociji prostovoljskega dela, zahvali vam, prostovoljkam in prostovoljcem, za vse ure, dobro voljo in energijo, ki ste jih in jih še boste namenili prostovoljski pomoči, in zahvali organizacijam, ki izvajajo in razvijajo organizirano prostovoljno delo.

»Povej svojo zgodbo!«

Vabimo te, da nam napišeš svojo »prostovoljsko« zgodbo (zakaj si postal/a prostovoljec/ka, zakaj ti je delo prostovoljca/ke všeč, kje vidiš prednosti v opravljanju prostovoljnega dela…).
Zgodbi, ki naj spodbudi ostale, da se preizkusijo v prostovoljskem delu, dodaj še ščepec lastne ustvarjalnosti in jo do četrtka, 04.12.2008, pošlji na naš elektronski naslov ali po klasični pošti.

Zgodba naj ne bodo daljša od 3000 znakov, avtorji pa ne pozabite pripisati svojih kontaktov (ime, priimek, naslov, kontaktna telefonska številka).

Vse prispele zgodbe bomo objavili na spletni strani www.infopeka.org, med prispelimi pa bo komisija izbrala tri, ki bodo predstavljene na slavnostni podelitvi javnih zahval Mestne občine Maribor.

Na pobudo Povej svojo zgodo se je odzvalo šest prostovoljk in en prostovoljec. Njihove zgodbe so bile predstavljene na slavnostni podelitvi javnih zahval Mestne občine Maribor, ki bo v torek, 9. decembra. 2008, s katero se bo Mestna občina Maribor zahvalila organizacijam za njhov trud, čas in energijo, ki jo vlagajo v organizirano prostovoljno delo.

Prostovoljske zgodbe:
Hvala – beseda, ki je vredna milijone (klikni)
Hiša v samoti (klikni)
Notranje obogatenje (klikni)
Povej svojo zgodbo (klikni)
Svetloba jutrišnjega dne (klikni)
Moja življenjska pot s prostovoljnim delom (klikni)
Oblačenja (klikni)

Vsem prostovoljkam in prostovoljcu, ki so prispevali svoje zgodbe, iskreno hvala.

INFO: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob zeleznici 16, Maribor, tel. 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org, http://www.infopeka.org

​Stopinje mesta vabijo na tematski sprehod “Razvijmo vilin klobčič”

Pripravite se na še zadnji večer zgodb, poezije in mraza. Stopinje mesta te vabijo na sprehod po decembrskem Mariboru  z začetkom pred Prvo gimnazijo v ponedeljek, 21. 12. ob 18.00. Vabljeni otroci vseh starosti in velikosti na enega izmed sprehodov.

“Prostovoljstvo v Mariboru” na srečanju Aktiva ravnateljev srednjih šol

MISC INFOPEKA, Pekarna – magdalenske mreže  se je kot koordinatorica mreže  “Prostovoljstvo v Mariboru” v sredo, 16. 2. 2011, udeležila srečanja Aktiva ravnateljev mariborskih srednjih šol. Na srečanju smo ravnateljem predstavili mrežo z namenom poglobiti in izboljšati sodelovanje med mariborskimi srednjimi šolami in organizacijami, ki se v Mariboru ukvarjamo s prostovoljskim delom.


MISC INFOPEKA 2021 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov