Pomoč v stiski, zdravje


Brezplačna Psihološka svetovalnica za študente

ŠOUM že četrto leto zapored pripravlja brezplačno Psihološko svetovalnico, ki se pričenja 19. 11. 2012 in bo potekala vsak ponedeljek med 16.15 in 19.15, v učilnici ŠOUM. Projekt je namenjen študentom, ki se soočajo s stisko in težavami na področju študija, duševnega zdravja, samopodobi in drugih osebnih težavah. Svetovanja bo vodila univ. dipl. psihologinja Vita Poštovan, potrebna pa je rezervacija na svetovalnica@soum.si.
Info: svetovalnica@soum.si
Vir: ŠOUM


Pon-pet, MISC INFOPEKA Individualno svetovanje mladim z učnimi težavami, težavami v komunikaciji in medsebojnih odnosih

Te pestijo učne težave, težave v komunikaciji in medsebojnih odnosih? Želiš izvedeti več o sebi in življenju nasploh, se s kom posvetovati, ko si v težavah? Vabljen/a v popoldanskem času v MISC INFOPEKA na prijateljski, zaupen in hkrati strokoven pogovor. Individualno svetovanje izvajata zunanji strokovni sodelavki, mag. Alenka Barbirič, prof.def., ped. spec. in Vesna Likovnik Gorjup, prof.def., ped. spec. Pokliči ali piši, da se dogovorimo za termin. Pomoč je brezplačna, anonimnost zagotovljena!
Info: MISC INFOPEKA, Ob železnici 16, Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org
Vir: MISC INFOPEKA


Varne točke

Varne točke so različni javni prostori, kjer se nahajajo ljudje, ki so prostovoljno pripravljeni pomagati otrokom v stiski. Z otrokom se pogovorijo, mu svetujejo in pomagajo pri reševanju problema. Varne točke se nahajajo ob šolskih poteh, saj se tudi medvrstniško nasilje največkrat dogaja okoli in na poti v šolo, takrat ko je nadzor odraslih manjši. Otroci lahko Varne točke prepoznajo po posebni nalepki – smejoči se hišici, ki je nameščena na vidno mesto lokala. V Mariboru je 13 Varnih točk in med njimi je tudi Zavod Pekarna-magdalenske mreže MISC INFOPEKA.
Info: Društvo UNICEF Slovenija, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana, 01 583 80 80, info@unicef.si
Vir: Varna točka


2011, 2012, 2013 Svetovalni center za opuščanje kajenja

Slovenska zveza za tobačno kontrolo in javno zdravje obvešča, da bo v okviru Svetovalnega centra za opuščanje kajenja v preostanku leta 2011 in v letu 2012 organizirala naslednje brezplačne tečaje: individualna svetovanja za opuščanje kajenja; tečaj opuščanja kajenja za odrasle po nacionalnem programu »Da, opuščam kajenje« – izvaja se tudi po podjetjih; program opuščanja kajenja za mladostnike po nacionalnem programu »Proste roke – čista pljuča« – izvaja se tudi po srednjih šolah. Prijave zbirajo na misa.lovse@tobak-zveza.si ali na 051 317 113.

Info: Slovenska zveza za tobačno kontrolo in javno zdravje, 051 317 113, misa.lovse@tobak-zveza

Vir: Slovenska zveza za tobačno kontrolo in javno zdravje


TOM telefon pričel s kampanjo “Nova številka, stari prijatelji”

TOM telefon, ki deluje pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije, je pričela s kampanjo “Nova številka, stari prijatelji”. V skladu z direktivo Evropske komisije, ki uvaja poenotene telefonske številke za vse humanitarne projekte na območju Evropske unije, je 23. 3. 2012 pričela delovati nova številka 116 111. TOM telefon je namenjen otrokom in mladostnikom, ki se v obdobju otroštva in mladostništva soočajo z izzivi in pastmi odraščanja ter tudi tistim, ki so ogroženi in imajo kakršnekoli težave in probleme. TOM ti ponuja in posreduje informacije, spodbudo, podporo, svetovanje in pomoč v obliki svetovalnega pogovora po telefonu. Svetovanje je anonimno in zaupno.
Info: ZPMS – Zveza prijateljev mladine Slovenije,Miklošičeva 16, 1000 Ljubljana, 01 239 67 20, info@zpms.si, Zdenka Švaljek, dipl. soc. del., 01 239 67 12, petra.zega@zpms.si
Vir: CNVOS


Centru za pomoč otrokom in staršem v Žalcu

Centru za pomoč otrokom in staršem v Žalcu  je pričeli izvajati  delavnice za otroke s SAM in druge otroke, ki imajo težave pri socialnih veščinah. V centru izvajajo še specialno pedagoška diagnostiko in obravnavo otrok s posebnimi potrebami, logopedsko diagnostiko in obravnavo, psihološko diagnostiko in obravnavo, delavnice za starše otrok s SAM, delavnice za so-rejence otrok s SAM, predavanja za pedagoške kolektive (avtizem, posebne senzorne potreb otrok, disleksija, dispraksija), strokovna izobraževanja iz metode DIR in počitniški tabori za otroke s SAM. Vse dejavnosti, ki jih izvajajo so plačljive.
Info: Jaz, midva, mi – Center za pomoč otrokom in staršem v Žalcu, Plečnikova 10b, 3000 Celje, 03 5485825, 0417455 70, sabina.korosec1@siol.net
Vir: Jaz, midva, mi – Center za pomoč otrokom in staršem v Žalcu


Z delovanjem je pričela brezplačna prihološka e-svetovalnica

Društvo za psihološko svetovanje Kameleon je začelo s prvimi brezplačnimi svetovalnimi klepeti v Sloveniji. Na voljo ti je 40 svetovalcev ustrezne izobrazbe, pri izobraževanju katerih sta sodelovala tudi priznana strokovnjaka mag. Miran Možina dr. med. spec. psihiater, psihoterapevt in uni. dipl. psih. Dušan Kuhar, uspešen družinski terapevt. Svetovalni klepet bo za širšo javnost odprt vse delovne dni v tednu po vnaprej objavljenih urnikih na njihovi spletni strani, kasneje tudi čez vikende. Svetovanje je anonimno in brezplačno. V času, ko je Kameleonova e-svetovalnica zaprta, pa se lahko po strokovni nasvet obrnete tudi na izkušene svetovalce preko elektronske pošte info@svetovalnicakameleon.si in odgovorili vam bodo v roku 24h.
Info: Društvo za psihološko svetovanje Kameleon,
Tržaška 51,
1000 Ljubljana, 051 486 658, info@svetovalnicakameleon.si
Vir: CNVOS


»TU SMO« Spletišče za samopomoč in svetovanje pri samopoškodbenem vedenju

Inštitut za raziskave in razvoj UTRIP je v sodelovanju z mladinsko spletno svetovalnico To sem jaz Zavoda za zdravstveno varstvo Celje odprl novo spletno mesto na naslovu www.TuSmo.si, namenjeno podpori mladim, ki se samopoškodujejo. Spletišče deluje kot podporni prostor za svetovanje in samopomoč.
Info: http://tusmo.si/kontakt/
Vir: Inštitut Utrip


od ponedeljka do četrtka med 8. in 13 uro, Maribor Ambulanta za osebe brez obveznega zdravstvenega zavarovanja s posvetovalnico – Maribor

Ambulanta za osebe brez obveznega zdravstvenega zavarovanja deluje kot sklop zdravstvene dejavnosti, ki bazira na prostovoljnem delu zdravnikov prostovoljcev, ki jih je trenutno 28. V timu sta  tudi medicinski sestri, ki jima pomagajo strokovni delavec, pravnik ter prevajalec romskega in albanskega jezika.Aambulante je odprta od ponedeljka do četrtka med 8. in 13 uro.
Info: Ambulanta, Strossmayerjeva 15, 2000 Maribor, 0590 80 359, ambulanta@karitasmb.si
Vir: Nadškofijska karitas MariborMISC INFOPEKA 2018 | Avtorji